Zoete Maan- en Sesamzaad Broodjes
Geniet van deze heerlijke zoete broodjes, rijk aan smaak met een maanzaad- en sesamzaadgarnering, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 325 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 150 g magere kwark
- 100 ml melk
- 100 ml zonnebloemolie
- 80 g suiker
- 1 snufje zout
- 1 ei
Om te garneren:
- 1 ei alleen het eigeel
- 1 eetlepel melk
- 2 eetlepels maanzaad
- 2 eetlepels sesamzaad
Meng de bloem met het bakpoeder in een ruime kom.
Voeg kwark, melk, zonnebloemolie, suiker, zout en het ei toe.
Kneed snel met de handmixer voorzien van kneedhaken tot een glad deeg.
Zorg ervoor dat het deeg kleverig blijft.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot een rol.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol ze uit tot ongeveer 18 cm lange rollen.
Rol de uiteinden iets dunner uit en vorm ze tot halve maantjes.
Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakplaat met gaatjes.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop het ei los met de melk en bestrijk de broodjes hiermee.
Bestrooi de helft van de broodjes met maanzaad en de andere helft met sesamzaad.
Bak de broodjes in de voorverwarmde oven gedurende 17-20 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Deze zoete broodjes zijn ideaal voor het ontbijt of als een smakelijke snack bij de thee.
Wijnadvies:
Deze zoete broodjes passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti. Hun zoetheid en fruitige aroma's vullen de subtiele smaak van de broodjes perfect aan.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Schotse Scones met Clotted Cream
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 450 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 1 zakje bakpoeder
- Snufje zout
- 125 gram boter
- 250 ml karnemelk
- 50 ml melk
- 150 gram mascarpone
- 150 ml slagroom
- Jam naar smaak
Verwarm de (combi-stoom)oven voor op 200°C.
Snijd de ijskoude boter in blokjes.
Doe de bloem, poedersuiker, bakpoeder, zout en boter in de kom van de keukenmachine.
Meng kort tot de boter en bloem grove korrels vormen.
Schep de korrels over in een grote kom en voeg de karnemelk toe.
Kneed alles tot een samenhangend deeg.
Kneed niet te lang om de boter niet warm te laten worden.
Je kunt ook kneden met twee messen.
Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal uit tot een plak van circa 3 centimeter dikte.
Steek met een uitsteker de scones uit de deegplak.
Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de scones met melk en bak ze in circa 15 minuten goudbruin.
Voor de zelfgemaakte clotted cream:
Serveer de scones met clotted cream en jam
Wijnadvies:
Deze Schotse scones met clotted cream en jam gaan goed samen met een lichte thee zoals Earl Grey. Als je liever een alcoholische drank wilt, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Riesling. De zoete en romige smaken van de scones worden mooi aangevuld door de verfrissende tonen van de thee of de fruitige aroma's van de witte wijn.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 9g | Vet: 36g | Zout: 1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Anijzige Quiche met Venkel en Pastinaak
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 200 gram gezeefde bloem
- 1 theelepel zout
- 100 gram koude boter in blokjes
- 1 ei
- 1 eetlepel water
- 1 mespuntje anijspoeder
- Boter om in te vetten
Voor de vulling:
- 50 gram pastinaak in kleine blokjes
- Sap van 0.5 limoen
- 50 gram venkel dun gesneden
- 100 gram spekjes
- 3 takjes dragon alleen de blaadjes
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 200 ml melk
- Peper en zout naar smaak
Eventueel:
- plakjes Chaumes roodbacteriekaas
Voor het deeg:
Meng in een keukenmachine de bloem, zout, koude boter en anijspoeder tot een kruimelig deeg.
Voeg vervolgens het ei en water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van Ø 33 cm en bekleed hiermee de ingevette quichevorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten blind.
Voor de vulling:
Blancheer de pastinaak kort in water met limoensap en spoel af met koud water.
Klop de eieren licht op en meng met slagroom, melk, peper en zout.
Verdeel de gebakken bodem over de quichevorm.
Voeg de spekjes, venkel, pastinaak en dragonblaadjes toe.
Giet het eimengsel eroverheen en leg eventueel plakjes Chaumes op de vulling.
Bak de quiche in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de quiche warm of op kamertemperatuur.
- Varieer met de vulling, bijvoorbeeld met kip, ananas, mango en lente-ui.
Wijnadvies:
Deze quiche gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn complementeren de anijsachtige smaken van de quiche en de romige textuur van de vulling.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Fruitige Griekse Yoghurttaart
Deze fruitige Griekse yoghurttaart is een heerlijk dessert, perfect voor een feestelijke gelegenheid of gewoon als verwennerij voor jezelf en je gasten!
incl rusttijd voor het deeg1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- Voor het deeg:
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- ½ theelepel zout
- 100 g roomboter
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels water
- Voor de vulling:
- 50 g noten bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten
- 500 g Griekse yoghurt
- 4 eetlepels honing plus extra om te besprenkelen
- 500 g seizoensfruit
Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en zout toe.
Meng de in blokjes gesneden boter erdoor.
Voeg de eidooiers en het water toe en kneed met koele handen tot een deeg.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C (Hetelucht Plus).
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnede en bekleed de bodem en randen van de taartvorm ermee.
Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel de blindbakvulling erover.
Bak de taartbodem 15 minuten in de oven.
Verwijder de blindbakvulling en bak de bodem nog eens 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen in de vorm.
Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin.
Roer de Griekse yoghurt los met de honing en voeg de geroosterde noten toe.
Houd eventueel wat noten apart voor de garnering.
Schep de yoghurtvulling in de afgekoelde taartbodem.
Maak het fruit schoon en snijd het eventueel in kleine stukjes.
Leg het fruit op de taart en besprenkel met extra honing.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Intense Chocolade Brownies
Geniet van deze intense chocolade brownies! Serveer ze met een bolletje vanille-ijs voor een hemelse combinatie.
Inclusief koeltijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 Stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Lage vierkante taartvorm
grote schaal
- 200 gram chocolade minstens 72% cacao
- 200 gram boter
- 100 gram bloem
- 300 gram rietsuiker
- 6 eieren
Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
Smelt de chocolade en boter in een afgesloten stoomovenpan op 85°C gedurende 15 minuten.
Als je geen stoomoven hebt, smelt de chocolade dan au bain-marie.
Klop in een grote kom de bloem, suiker en eieren tot een dik lint.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Roer het gesmolten chocolademengsel goed door met een garde en spatel het door de eimassa.
Giet het beslag in de vorm en plaats deze in een grote schaal.
Vul de schaal met water, zodat de taartvorm au bain-marie wordt verwarmd.
Kies voor de Professional-functie (3 stoominjecties, om de 10 minuten) op 180°C gedurende 40 minuten.
Als je geen oven met Professional-functie hebt, verleng dan de bereidingstijd met 5 minuten.
Laat de brownies volledig afkoelen in de koelkast, bij voorkeur een nacht lang.
Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes van 3 cm met een heet mes.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 19g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Hemelse Aardbeien Custard Taart
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol rond bladerdeeg Ø 26 cm
- 70 gram chocolade
- Steunvulling bijvoorbeeld gedroogde bonen of keramische knikkers
- 500 ml melk
- 50 gram suiker
- 1 ei
- Merg van 1 vanillestokje
- 35 gram custardpoeder
- 250 ml slagroom geklopt
- 2 doosjes aardbeien schoongemaakt (bij 6 aardbeien laat het groene kroontje zitten)
- 1 zakje geleipoeder
Verwarm de oven voor op 200°C (Hetelucht Plus).
Bekleed een ingevette bakvorm met bakpapier en leg hier het bladerdeeg in.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg er een steunvulling bovenop.
Bak de bodem 15 minuten in de oven.
Verwijder vervolgens de steunvulling en bak de bodem nog 5 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de stoomoven op 90°C gedurende ongeveer 6 minuten.
Bestrijk de binnenkant van de afgekoelde bodem met de gesmolten chocolade en laat verder afkoelen.
Breng de melk aan de kook, maar houd 4 eetlepels apart.
Meng de custard met de suiker, het ei en de 4 eetlepels koude melk.
Voeg het merg van het vanillestokje toe aan de hete melk.
Meng 4 eetlepels hete melk met het custardmengsel en voeg vervolgens alles toe aan de hete melk.
Laat kort doorkoken en blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.
Laat de custard afkoelen.
Klop de slagroom stevig en spatel dit door de afgekoelde custard.
Verdeel de crème over de bodem en bedek met de schoongemaakte aardbeien.
Leg enkele aardbeien met het groene kroontje bovenop.
Maak de afdekgelei volgens de instructies op de verpakking en gebruik een bakpenseel om de aardbeien mooi te lakken met de gelei.
Geniet van deze heerlijke aardbeien custard taart als perfect dessert!
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Knoflookgeïnfuseerde Crostini
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- ½ wit brood of maisbrood mag oud zijn, in blokjes of driehoekjes gesneden
- 4 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Zout
Maak de knoflookolie door ruim geperste knoflook toe te voegen aan een flesje olijfolie.
Laat bij voorkeur enkele dagen staan zodat de knoflooksmaak in de olie trekt.
Als je het proces wilt versnellen, kun je de fles een paar keer in warm water zetten.
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier.
Neem een scheut van de knoflookolie en meng het met één van de smaakmakers naar keuze (zie variaties hieronder).
Besprenkel het brood met deze geïnfuseerde olie en meng goed door, zodat alle broodblokjes gelijkmatig bedekt zijn.
Verdeel het brood over de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven goudbruin gedurende 5 tot 7 minuten.
Houd het goed in de gaten om te voorkomen dat het te donker wordt.
Haal de broodcroutons uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze serveert.
Ze kunnen enkele dagen worden bewaard in een goed afgesloten pot.
Variaties
- Red Curry croutons : voeg 1 tl rode curry pasta toe aan de basisolie
- Pesto croutons : voeg 1 tl pesto pasta toe aan de basisolie
- Paprika croutons : voeg 1 tl paprika poeder toe aan de basisolie
- Kerrie croutons : voeg 1 tl kerrie poeder toe aan de basisolie
- Specerijen croutons : voeg 1 tl ras el hanout kruiden toe aan de basisolie
- Dille croutons : voeg 1 tl gedroogde dille toe aan de basisolie
Wijnadvies: Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay past goed bij deze broodcroutons.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter
Heerlijke, knapperige Nederlandse zoute stengels – een simpele en smakelijke snack, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 150 g koude boter in kleine stukjes gesneden
- 1 deciliter koud water
- 4 druppels azijn
- Zout naar smaak
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, koude boterstukjes en een snufje zout in een kom.
Wrijf de boter door de bloem met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
Voeg het koude water en de azijn toe aan het mengsel en kneed het snel tot een deeg.
Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dikte.
Snijd het deeg in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.
Klop het ei los in een kommetje.
Bestrijk de repen deeg met het losgeklopte ei.
Leg de repen deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de zoute stengels afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer de zoute stengels als snack bij een borrel, of combineer ze met een dipsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze zoute stengels zijn heerlijk als snack bij een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit
Luchtige bladerdeegbakjes gevuld met romige zure room en vers rood fruit, perfect voor een verfrissend en elegant dessert.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 250 g zure room
- Merg van 2 vanillestokjes
- 2 eetlepels poedersuiker
- 8 aardbeien
- 8 frambozen
- 8 bramen
- 16 blauwe bessen
- 32 aalbessen
- 8 kleine munttopjes
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en snijd het in 8 gelijke stukken.
Vet de achterkant van een muffinvorm in met boter of bakspray zodat het deeg niet blijft plakken.
Meng de zure room met de poedersuiker en het vanillemerg.
Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast om op te stijven.
Verdeel het deeg over de achterkant van de muffinvorm, bestrijk het met wat water en strooi rietsuiker over de stukken deeg.
Bak het deeg 15 minuten tot het lichtbruin is.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de stukken deeg en laat ze op een rooster afkoelen.
Bak de stukken deeg nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze volledig afkoelen.
Vul de bakjes met het zure roommengsel.
Verdeel over ieder bakje 1 aardbei, 1 braam, 1 framboos, 4 aalbessen en 2 blauwe bessen.
Werk af met een topje verse munt.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57
Romige Aardbeientaart met Mascarpone
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 500 g mascarpone
- 4 eieren
- 100 g suiker
- 300 g aardbeien in achten gesneden
- 400 g gedroogde bonen om mee blind te bakken
- Extra aardbeien voor decoratie
- Verse muntblaadjes voor decoratie
Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit met het meegeleverde bakpapier en plaats het direct in de bakvorm.
Versterk de rand met het overhangende deeg en prik het deeg meerdere keren in met een vork.
Leg een stuk bakpapier op het deeg, vul het met gedroogde bonen en bak het in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
Meng ondertussen de mascarpone, eieren en suiker goed door elkaar, voeg de aardbeien toe en roer opnieuw.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de gedroogde bonen en verdeel het mascarpone-aardbeienmengsel gelijkmatig over de bodem van het deeg.
Bak opnieuw in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
Laat na het bakken ongeveer 1 uur afkoelen en garneer vervolgens met verse aardbeien en eventueel wat verse muntblaadjes.
Deze romige aardbeientaart met mascarpone past goed bij een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 13g | Vet: 40g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 57