Gevulde pepernoten van Astrid Veltman
Servings: 25
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram bloem
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 1 eetlepel koekkruiden
- 50 gram boter
- 1 eetlepel hazelnoten fijngehakte
- 1 eetlepel amandelen fijngehakte
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepels fijne tafelsuiker
Zeef de bloem met de basterdsuiker, het zout en de koekkruiden.
Snijd de boter er met twee messen door en kneed het geheel daarna tot een soepel deeg.
Leg het deeg in plasticfolie ± 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vermeng de noten en de honing.
Verdeel het deeg in ± 25 stukjes.
Druk de stukjes een beetje plat, schep er wat vulling op (bijvoorbeeld en vouw het deeg eromheen.
Bak de pepernoten op de bakplaat ± 20 minuten in het midden van de oven en rol ze dan direct door tafelsuiker.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Gevulde speculaas van Astrid Veltman 4
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 250 gram bakmeel zelfrijzend
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- zout
- 175 gram boter koude in stukjes
- 25 gram amandelen gehalveerde
- 2 eetlepels melk
Zeef het bakmeel boven een kom en maak in midden een kuiltje.
Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje, verkruimel ze met de vingers door het bakmeel en kneed dit snel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Deel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een lap van ± 15 x 15 cm en 7 mm dik.
Leg 1 deeglap op de bakplaat en prik die met een vork in.
Verdeel er de amandelspijs over en dek af met de tweede deeglap.
Druk de randen op elkaar.
Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met melk.
Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 35 minuten bruin en laat hem 10-15 minuten afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Dikke speculaasbrokken van Astrid Veltman
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- zout naar smaak
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram boter
- 4 eetlepels melk
- 50 gram amandelen ontvliesde
Zeef het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker boven een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein.
Voeg de melk toe en kneed alles tot een soepel deeg.
Druk dit deeg op een beboterde bakplaat tot een laag van ± 1 cm uit,
Strooi er de amandelen over, bestrijk met wat melk en schuif de bakplaat ± 45 minuten iets onder het midden in een matig warme oven (140-150°C).
De speculaas moet door en door gaar en lichtbruin van kleur worden.
Breek de dikke speculaas na het afkoelen in brokken.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Speculaasjes van Astrid Veltman 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor ± 50 stuks
- 200 gram bloem
- 120 gram boter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- ½ theelepel bakpoeder
- 6 gram speculaaskruiden = 1 eetlepel
- zout
- 50 gram amandelen
zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken
Hak of snipper de amandelen, pel ze niet.
Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar.
Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar.
Meng er de amandelen en zo nodig de melk door.
Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg:
Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel.
Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg.
Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht.
Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem.
Rol het deeg uit tot een lap van ±1/3 cm dikte.
Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje.
Beboter de bakplaat.
Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ± 20 minuten gaar.
Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar.
Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin.
Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Speculaasbrokken van Astrid Veltman
voor ± 500 gr
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 185 gram zelfrijzend bakmeel
- 85 gram donkere basterdsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- zout
- 120 gram boter koude / in stukjes
- 35 gram amandelen gepelde
- 1 klein ei losgeklopt
Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje en verkruimel ze met de vingers door het meel.
Kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Rol het deeg uit tot een lap van 7 mm dik.
Leg het deeg op de bakplaat en prik het met een vork regelmatig in.
Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met ei.
Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.
Laat de speculaas afkoelen en breek hem in brokken.
Kleine speculaasjes (± 50 stuks)
Bestuif een speculaasplank met maïzena.
Druk het deeg in de holten van de plank en snijd het overtollige deeg weg.
Klop de speculaasjes uit de plank en leg ze op de bakplaat.
Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van de oven.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Taaitaainoten
de echten pepernoten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram vloeibare honing
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
- 1 theelepel anijszaad gemalen
- zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
Vermeng de honing, het ei, de speculaaskruiden, de anijs en het zout in een kom en roer het bakmeel erdoor.
Laat het deeg afgedekt in de koelkast ± 1 uur rusten.
Verwarm de Oven voor op 200°C.
Vorm van het deeg repen en snijd die in dobbelstenen.
Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten bruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Naanbrood met chili en koriander
Heerlijk zelfgemaakt naanbrood, bestrooid met chili en verse koriander. Perfect als bijgerecht bij Indiase curries.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
rijzen1 uur uur
Servings: 10 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 gram
- 150 gram volle yoghurt
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel gesmolten boter
- 1 ½ dl lauwwarme melk
- Chilipoeder naar smaak
- Verse koriander fijngehakt, naar smaak
- Extra melk om te bestrijken
Vermeng de bloem, bakpoeder, zout en gist in een kom.
Voeg de yoghurt, het ei, de gesmolten boter en de lauwwarme melk toe.
Kneed tot een stevig deeg.
Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek.
Verdeel het gerezen deeg in 10 gelijke stukken.
Rol elk stuk deeg heel dun uit tot een ovale vorm.
Leg de uitgerolde naans op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de bovenkant van het deeg dun met melk.
Bestrooi met chilipoeder en fijngesneden koriander.
Bak het naanbrood in het midden van een voorverwarmde oven op 220°C gedurende ongeveer 10 minuten, of tot het goudbruin en luchtig is.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer warm bij Indiase gerechten zoals curry, dal of tandoori. Lekker om te dippen in sauzen of om te vullen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met wat fruitigheid, zoals een Riesling of een Pinot Grigio, past goed bij Indiase gerechten.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette
Deze frisse salade combineert knapperige röstirondjes met romige burrata en een smaakvolle basilicum-knoflookvinaigrette. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 verpakking Aviko Rösti Rondjes naturel 750 g
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 takje basilicum fijngehakt
- 1 komkommer in lange linten geschaafd en opgerold
- 100 g jonge bladslamelange
- 2 sjalotten gehalveerd en in reepjes gesneden
- 4 bollen burrata à 150 g uitgelekt
- 1 tl mosterd
- 2 el citroensap
- 6 el olijfolie extra vierge
- Zout en peper naar smaak
Bak de röstirondjes in de oven of airfryer volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Klop in een kom een vinaigrette van mosterd, citroensap en olijfolie.
Pers de knoflook en hak de basilicum fijn, en voeg beide toe aan de vinaigrette.
Breng op smaak met zout en peper.
Schaaf de komkommer in lange linten en rol ze op.
Leg de röstirondjes in 4 kommen of op 4 borden.
Meng de bladslamelange met de sjalotten en de basilicum-knoflookvinaigrette.
Verdeel de salade en de komkommerrolletjes over de röstirondjes.
Leg op elke salade een bol burrata.
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Asperge-ham tompouce met hollandaisesaus
Elegante tompouce van verse asperges en beenham, met een romige hollandaisesaus en een vleugje oude kaas.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 24 niet te dikke verse asperges
- Zout
- 4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
- 5 eieren
- 250 gram beenham aan een stuk
- 1 zakje hollandaisesaus
- 1 zakje frisée-sla
- Verse peterselie
- Een stukje heel oude kaas
Schil de asperges en kook ze zachtjes in water met zout gedurende 10-15 minuten.
Laat ze daarna nog 15-20 minuten in het warme water staan.
Halveer de bladerdeegplakjes, rol ze iets langer uit en leg ze op bakpapier op de bakplaat.
Bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak het bladerdeeg in een voorverwarmde oven op 200°C in 12 minuten goudbruin.
Kook 4 eieren 8 minuten, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in kwarten.
Snijd de beenham in dunne plakjes.
Bereid de hollandaisesaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg op elk bord een bladerdeegplakje (de eikant naar beneden).
Garneer met een plukje frisée, plakjes beenham, 1/4 van de asperges, een schep hollandaisesaus, wat verse peterselie en schaaf er wat oude kaas over.
Dek af met een tweede bladerdeegplakje.
Leg de in kwarten gesneden eieren en wat extra frisée naast de tompouce.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer eventueel met extra verse kruiden.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een droge Riesling.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29
Handjes
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
taartrooster
- 300 gram bloem
- 160 gram boter niet gesmolten
- 30 gram amandelpoeder
- 4 gram bakpoeder
- 80 gram ei 2 eieren maat M
- 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken
Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
Leg het een half uurtje in de diepvries.
Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 29