Ciabatta
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g bloem
- 300 g griesbloem
- 5 dl lauw water
- 1 zakje gedroogde of 10 g verse gist
- 2-3 tl zout
- 2 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) olijfolie
In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Castiliaans rond brood
Calories: 2200kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 zakjes instant gist a 7 g
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepel zout
- 1 ½ eetlepel olijfolie
Voorbereiden
Boven grote kom bloem zeven.
Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.
Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur
Bereidingstijd15 minuten min
wachten25 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g mix voor witbrood pak
- 400 g half-om-halfgehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- ½ tl nootmuskaat
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel(s) grove mosterd
- 2 eetlepel(s) bloem
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
Klop de rest van de eieren los.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
Serveer lauwwarm.
Bewaartip 1
Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.
Bewaartip 2
Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.
Calories: 170kcal
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Romige Avocado Yoghurtdip
Wachten5 uur uur 45 minuten min
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- Zout en peper naar smaak
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Breng de dip op smaak met zout en peper.
Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Appeltaart met Pecannoten
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 rol bladerdeeg voor hartige taart gekoeld
- 8 kleine Elstar appels
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels suiker
- ¼ theelepel kaneelpoeder
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 4 eetlepels grof gehakte pecannoten
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg het deeg op de bakplaat.
Schil 2 appels, rasp ze grof en meng ze met 1/2 theelepel citroensap.
Verdeel de geraspte appel gelijkmatig over het deeg.
Schil de andere appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appelparten in dunne plakjes.
Meng ze met de rest van het citroensap.
Leg de appelpartjes van buiten naar binnen overlappend op elkaar op de geraspte appel.
Meng de suiker en kaneelpoeder en bestrooi de taart ermee.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm in een steelpannetje op laag vuur de marmelade met 1 eetlepel water en strijk dit met een kwastje over de nog warme taart.
Strooi de gehakte pecannoten erover en laat de taart afkoelen.
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling Auslese, past goed bij deze appeltaart met pecannoten. De fruitige en florale tonen van de wijn zullen de zoetheid van de taart mooi aanvullen.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Amandelkoekjes
Bereidingstijd10 minuten min
wachten15 minuten min
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g blanke amandelen
- 175 g suiker
- 1 sinaasappel schoongeboend
- Mespunt kaneel
- 100 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meet 50 ml sap af.
Maal in de keukenmachine de amandelen met suiker en geraspte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.
Voeg het sap en de kaneel toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg kleine rolletjes ter grootte van een cocktailworstje en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en schakel de oven direct terug naar 100 °C.
Bak de koekjes in ca.
15 minuten gaar.
Strooi het poedersuiker op een bord en wentel de nog warme koekjes door de suiker.
Laat ze afkoelen.
Geniet van deze heerlijke amandelkoekjes uit Marokko!
koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Krokant karamellaagjestoetje met mango
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 velletjes filodeeg van 10 bij 20 cm ontdooid
- 3 eetlepels boter gesmolten
- 1 rijpe mango
- 2 beker Mona Vlatoetje karamel-room (150 g)
- 2 takjes aalbessen
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Knip de vellen deeg in vieren, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat boter.
Bak ze in het midden van de oven in ca. 5 minuten goudbruin en krokant.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees los van de pit en vervolgens in 6 mooie plakjes (de rest in stukjes).
Bestrijk 4 krokante velletjes met de inhoud van 1 bekertje vlatoetje en verdeel de helft van de mangostukjes hierover.
Leg op elk een krokant velletje, bestrijk met de rest van het vlatoetje en verdeel de andere helft van de mangostukjes erover.
Leg het laatste krokante velletje erop, garneer met de plakjes mango en aalbessen.
Zet de toetjes op bordjes en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
Variatietip:
Krokant apfelstrudellaagjestoetje. Vervang het vlatoetje door 250 g Mona Roomyoghurt Apfelstrudel. Vervang de mango door een appel. Meng 2 eetlepels poedersuiker met 1 theelepel kaneelpoeder en strooi de kaneelsuiker op het laatst erover.
Tip:
Gebruik in plaats van filodeeg 6 ontdooide velletjes bladerdeeg. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg voordat ze bestreken worden met wat boter.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Open Appel-Aalbessen Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 100 g boter in kleine blokjes
- 1 vanillestokje
- 250 g aalbessen bakje à 150 g
- 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 2 eetlepels griesmeel
- 1 ei gesplitst
Zeef de bloem in een kom.
Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
Rits de aalbessen van de takjes.
Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.
De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Vispakketjes met paprikasabayon
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kabeljauwfilets of tilapiafilets van ca. 150 g per stuk
- zout
- peper
- 100 g tapenade
- 8 plakken rauwe ham
- 2 eetlepel(s) olijfolie
voor de paprikasabayon
- 200 g rode paprika
- 2 dl visbouillon of groentebouillon (visfond of van tablet)
- ½ eetlepel(s) gehakte tijm (vers of diepvrieof ½ theelepel gedroogd
- 4 eidooiers
- 75 g koude boter
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Bestrooi de vis met peper en bestrijk de filets met de tapenade.
Rol de rauwe ham om de visfilets en vorm er zo een pakketje van. (Als de visfilet te dun is kan hij dubbelgeslagen in de ham verwerkt worden).
Halveer de paprika’s en hak ze zonder zaadjes grof.
Kook ze in de bouillon met de tijm zachtjes 15 minuten.
Pureer dit daarna met de staafmixer of in een blender.
Laat iets afkoelen.
Klop de eidooiers erdoor.
Bak de vis 1 minuut per kant in de olijfolie.
Leg de pakketjes op de bakplaat en zet ze 10 minuten in het midden van de oven.
Zet de paprikasaus op een pannetje met heet water (au bain marien klop de sabayon tot lintdikte (dik vloeibaar).
Zorg ervoor dat de saus niet kookt maar wel gebonden is zodat de eidooiers gaar zijn.
Klop er kleine klontjes koude boter door en voeg zout naar smaak toe.
Serveer de vispakketjes met de paprikasabayon met aardappelpuree of risotto en broccoli.
Wijnadvies:
De Loirewijn Muscadet is hierbij een geslaagde keuze of een witte Bordeaux of Bergerac (9-11ºC).
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36
Elzasser Flammkuchen
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Oven op 220° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg direct uit de koelkast verwerken.
Deeg met het meegerolde bakpapier op het bakblik uitrollen.
Vouw ca. 1 cm. van het deeg naar binnen en druk het stevig aan.
Meng de crème fraîche met de peper en bestrijk tot aan de rand van het deeg.
Met ui en spek gelijkmatig beleggen en met de tijm bestrooien.
Onderin de oven in 15 - 20 min. knapperig bakken.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 36