Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Dit sappige varkensheupstuk wordt geroosterd met een kruidige marinade van kaneel, steranijs en kardemom, wat zorgt voor een heerlijk aromatische smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg varkensvlees heupstuk
  • 60 g boter gesmolten
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 stuks steranijs
  • 4 geplette kardemompeultjes
  • 4 teentjes knoflook gepeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg het varkensheupstuk op een groot stuk bakpapier.
  • Meng de gesmolten boter met de honing en sojasaus en bestrijk het vlees rondom met dit mengsel.
  • Verdeel de kaneelstokjes, steranijs, kardemompeultjes en knoflookteentjes over het vlees.
  • Vouw het bakpapier dicht zodat het vlees goed ingepakt is.
  • Plaats het pakket op een bakplaat en bak gedurende 35 minuten in de oven.
  • Haal het vlees uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd het in plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met geroosterde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past perfect bij de kruidige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 50g | Vet: 26g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Biersoep met Krokante Deegkorst

Biersoep met Krokante Deegkorst

Deze unieke biersoep wordt geserveerd in een bierpul en afgedekt met een goudbruine krokante deegkorst. Een feestelijk gerecht voor bierliefhebbers!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter warme biersoep bijvoorbeeld een romige biersoep met kruiden
  • 1 rol bladerdeeg of gistdeeg
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak die groter is dan de opening van de bierpul.
  • Giet de warme biersoep in de bierpullen.
  • Maak de bovenrand van de bierpul vochtig en leg de deegplak erop.
  • Druk de zijkanten goed aan zodat het deeg stevig vastzit.
  • Klop het ei los en bestrijk het deeg met een kwastje.
  • Plaats de bierpullen op een bakplaat en zet ze in de hete oven.
  • Bak het deeg in ca.
  • 15 minuten goudbruin en krokant.
  • Serveer direct en breek de korst open om de soep te eten.

Notities

Serveertip:

Serveer met een glas donker bier voor een rijke, volle smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het best bij een Belgisch abdijbier of een robuust bruin bier.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met salami, komkommer en tomatensaus zijn perfect voor elke borrel of feestje. Snel, simpel en heerlijk!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 150 g salami in blokjes
  • ¼ komkommer zonder zaadjes, in blokjes
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 4 el tomatensaus Tomato Frito
  • Bloem voor bestuiven van werkblad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Snijd de salami en komkommer in kleine blokjes en doe in een kom.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en tomatensaus toe en meng goed.
  • Schep 1 eetlepel vulling op elk plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw het bladerdeeg dubbel.
  • Druk de randen goed dicht met een vork om een kartelrand te maken.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje ei.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de bladerdeeghapjes erop.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een frisse yoghurtdip of een pittige chilisaus.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze hartige hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Maximale Muffins met Pecannoten en Sinaasappelglazuur

Maximale Muffins met Pecannoten en Sinaasappelglazuur

Deze heerlijke muffins zijn perfect voor elke gelegenheid, met een rijke smaak van pecannoten en een frisse sinaasappelglazuur.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 muffins
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Muffinvormpjes (12)
  • Kom voor beslag
  • Lepel of ijslepel

Ingrediënten

  • 50 gram pecannoten bakje à 80 gram
  • 1 pak mix voor muffins 300 g
  • 3 eieren
  • 125 gram boter
  • 3 eetlepels abrikozenjam pot à 370 g
  • 4 eetlepels vruchtenlimonadesiroop sinaasappel bus à ¾ l
  • 100 gram poedersuiker strooibus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3).
  • Verbrokkel de pecannoten met je handen.
  • Maak het muffinbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, met eieren en boter.
  • Roer de abrikozenjam en pecannoten voorzichtig door het beslag.
  • Zet 12 papieren muffinvormpjes op een bakplaat en vul ze met het beslag.
  • Bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar en laat ze afkoelen.
  • Maak glazuur door de sinaasappelvruchtenlimonadesiroop door de poedersuiker te roeren.
  • Bestrijk de bovenkanten van de muffins met het glazuur en strooi er een beetje sinaasappelsuiker over voor een feestelijk effect.

Notities

Serveertip:
Serveer de muffins als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee, of als feestelijke lekkernij voor een speciale gelegenheid.
Wijnadvies:
Deze muffins passen goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0g | Sugar: 15g

Frambozenexplosie Muffins

Frambozenexplosie Muffins

Deze luchtige frambozenexplosie muffins zijn gevuld met sappige frambozen en afgetopt met een romige slagroomtoef – perfect voor iedere gelegenheid!
inclusief baktijd en afkoelen40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 blikken frambozen à 75 g of 4 bakjes verse frambozen
  • 2 pakken mix voor muffins 300 g per pak
  • 250 gram boter of margarine op kamertemperatuur
  • 6 eieren
  • 1 spuitbus slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Laat de frambozen goed uitlekken in een zeef.
  • Zet de muffinvormpjes, die bij de mix in het pak zitten, op de bakplaat.
  • Klop met een mixer, op de laagste stand, de boter glad.
  • Voeg de muffinmix toe en mix verder op de laagste stand.
  • Breek de eieren in een apart bakje en voeg ze toe aan het beslag.
  • Mix tot het een glad beslag is geworden.
  • Mix nog een minuut op de hoogste stand.
  • Schep voorzichtig de frambozen door het beslag en vul de cakevormpjes voor ongeveer 2/3 deel met het beslag.
  • Bak de muffins in 20 à 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze afkoelen.
  • Spuit vlak voor het serveren een flinke toef slagroom op de muffins en leg er eventueel 1 of 2 verse frambozen op.
  • Geniet van deze heerlijke frambozenexplosie muffins

Notities

Serveertip:
Deze muffins zijn perfect als traktatie bij de koffie of als onderdeel van een zomerse brunch.
Wijnadvies:
Een lichte mousserende rosé, zoals een Prosecco Rosé, past goed bij de zoete en fruitige smaken van deze muffins.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Een gezonde en smaakvolle stamppot met rode bieten en veldsla, geserveerd met delicate kabeljauw in een pakketje. Perfect voor een doordeweekse avond vol comfort en voedingswaarde.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g veldsla
  • 1 bosje dille
  • 1 dl droge witte wijn
  • 300 g kabeljauw
  • 500 g kruimige aardappels
  • 4 lente-ui
  • 50 g boter
  • 500 g voorgekookte bieten
  • l demi-crème fraîche
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Knip 4 vierkante vellen bakpapier en verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken, leg ze midden op elk vel.
  • Hak de dille grof en verdeel de helft ervan samen met wat vlokjes boter over de vis.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vouw de pakketjes dicht, giet een klein scheutje witte wijn door de laatste opening en bind de pakketjes dicht met een touwtje.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en laat de vis in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Breng in een andere pan ruim water aan de kook, verwijder de schil van de bieten en kook ze 3 minuten.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes.
  • Verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg de rest van de gehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieten grof en stamp ze met de aardappelen tot een grove stamppot.
  • Roer de warme room erdoor en schep daarna snel de veldsla en de lente-ui door.
  • Serveer de stamppot direct met de vispakketjes.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de veldsla door kleinbladige spinazie of gesneden andijvie. -
  • Vervang het vispakketje door een pakketje met een plak feta van 50 gr, besprenkeld met olijfolie en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden.
  • Zet vervolgens 12 minuten in de oven.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een andere droge witte wijn om de zachte smaken van de vis en de romige stamppot te accentueren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Rondo’s met Vanillecrème en Aardbeien

Rondo's met Vanillecrème en Aardbeien

Deze heerlijke rondo's gevuld met romige vanillecrème en verse aardbeien zijn perfect voor een feestelijke gelegenheid of een zomerse traktatie. De combinatie van knapperig bladerdeeg en zachte vanillecrème maakt ze onweerstaanbaar!
(inclusief afkoeltijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 16 stuks
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg

Voor de vanillecrème:

  • 15 g vanillepuddingpoeder
  • ¼ liter melk
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • Scheutje rum
  • 250 g slagroom
  • Aardbeien om te garneren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Meng een beetje melk met het vanillepuddingpoeder tot een glad mengsel.
  • Breng de rest van de melk samen met de suiker aan de kook en voeg al roerend het vanillepuddingmengsel toe.
  • Breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine en een scheutje rum toe aan de warme pudding.
  • Roer de crème koud en spatel tot slot de geklopte slagroom erdoorheen.
  • Zet de vanillecrème in de koelkast om goed door te koelen.
  • Haal het bladerdeeg ca. 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol het bladerdeeg uit en steek met een vorm of glas ringen van ca. 10 cm diameter uit.
  • Prik met een vork meerdere keren in het deeg om luchtbellen te voorkomen.
  • Bak de rondo's goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten.
  • Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Verdeel de gekoelde vanillecrème over de afgekoelde bladerdeegrondo's en garneer met stukjes verse aardbei.

Notities

De vanillecreme beslist enkele uren voor het serveren bereiden, zodat het goed gekoeld is. Dan krijgt het de juiste consistentie en verfrissende smaak. U kunt de creme ook een avond van te voren maken.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een zoete dessertwijn zoals Moscato.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Groentepizza met Ricotta en Rucola

Groentepizza met Ricotta en Rucola

Deze groentepizza, belegd met kleurrijke groenten, romige ricotta en geraspte kaas, is een perfecte vegetarische maaltijd voor elke gelegenheid. Afgewerkt met verse rucola voor een extra smaakvolle bite!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Pizza
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g met potje saus (200 g)
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 1 paprika in reepjes gesneden
  • 100 g peultjes in dunne reepjes gesneden
  • 1 courgette in dunne linten gesneden
  • 1 wortel in dunne linten gesneden
  • 60 g ricotta
  • 120 g geraspte belegen kaas
  • 50 g rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het pizzadeeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Bestrijk de bodem gelijkmatig met de pizzasaus.
  • Verdeel de rode ui, paprika, courgette, peultjes en wortel over de pizzabodem.
  • Verdeel vervolgens de ricotta en geraspte kaas over de groenten.
  • Bak de pizza in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, totdat de korst goudbruin en knapperig is en de kaas gesmolten.
  • Haal de pizza uit de oven en verdeel direct de rucola over de warme pizza.
  • Snijd in stukken en serveer direct.

Notities

Gebruik een dunschiller om de courgette, wortel en komkommer in dunne linten te snijden.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Zoete Pompoentaart met Roomkaas en Gember

Zoete Pompoentaart met Roomkaas en Gember

Deze zoete pompoentaart met een romige vulling van pompoenpuree, roomkaas en een vleugje gember is perfect voor de herfst- en wintermaanden. Het zachte deeg en de kruidige smaak maken dit tot een favoriet bij elke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Halloween, Kerst
Servings: 1 taart
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • 600 g pompoen geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • ¼ liter water
  • 4 eieren
  • 120 g basterdsuiker
  • 200 g roomkaas
  • 1 theelepel fijngehakte gember
  • 2 eetlepels maïzena
  • Kaneel naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Boter voor het invetten

Instructies

  • Haal het quiche- en taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet de taartvorm in met boter, leg het deeg in de vorm en druk het aan.
  • Doe wat boter in een pan en fruit de pompoenblokjes.
  • Voeg het water toe en kook de pompoen zachtjes verder totdat deze gaar is.
  • Giet af en pureer de pompoen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de eieren, basterdsuiker, roomkaas, gember, maïzena en kaneel goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de taartvorm met het pompoenmengsel en bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op 180°C totdat de vulling stevig en goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Meng een pakje roomkaas met een snufje kaneel en kardemom, meng goed en verspreid over de afgewerkte taart zoals op de foto.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een glas warme, kruidige glühwein in de winter.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Vega Quiche Lorraine met Tofu en Prei

Vega Quiche Lorraine met Tofu en Prei

Deze Vega Quiche Lorraine, rijk gevuld met tofu, prei en een vleugje kurkuma, is een heerlijke vegetarische variant op de klassieker. Perfect voor lunch of diner, geserveerd met een frisse gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 porties
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 200 g tofu
  • 250 g sojayoghurt
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 50 g belegen kaas geraspt
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel kurkuma geelwortel
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte).
  • Bereid het deeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pureer de tofu, sojayoghurt, 3 eetlepels olijfolie en maïzena tot een glad mengsel.
  • Breng op smaak met peper, zout en kurkuma.
  • Verhit de overige 3 eetlepels olijfolie in een pan, fruit de prei en blus af met 4 eetlepels water.
  • Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.
  • Meng het tofu-mengsel door de prei en roer goed door.
  • Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier en bekleed de ingevette bakvorm (ca.
  • 24 cm doorsnede) met het deeg.
  • Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Gebruik het overhangende deeg om de randen te versterken.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg en strooi de geraspte kaas erover.
  • Bak de quiche eerst 20 minuten op de laagste stand in de oven.
  • Verplaats daarna de quiche naar het midden van de oven en bak nog eens ca.
  • 25 minuten, totdat de vulling stevig en goudbruin is.
  • Haal de quiche uit de oven en laat iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Een frisse gemengde salade past heel goed bij dit gerecht. Als vervanger voor kurkuma kun je ook pikante curry gebruiken!
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g