Gegrilde aubergine met geitenkaas en honing

Gegrilde aubergine met geitenkaas en honing

Servings: 6 personen)
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakken aubergine van 2 cm dik
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 6 plakjes zachte geitenkaas van 2 cm dik
  • 1 el verse rozemarijnnaaldjes
  • 6 tl vloeibare honing
  • 100 gram waterkers
  • 40 gram licht geroosterde pijnboompitten

Instructies

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout, laat ze in een vergiet ca 30 minuten uitlekken, spoel ze af en dep ze droog.
  • Bestrijk de aubergine aan beide kanten met wat olijfolie en bestrooi ze met de rozemarijnnaaldjes. Rooster de plakken aan "n kant in een paar minuten gaar en draai ze om.
  • Leg de plakjes geitenkaas erop, sprenkel er een beetje honing over en rooster ze nog een paar minuten.
  • Schik de blaadjes waterkers en de plakjes aubergine op een schaal en strooi er de pijnboompitten over.

Gamba’s in preiblad

Gamba's in preiblad

Servings: 24 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 groene preibladeren
  • 24 gamba's
  • het sap van 2 limoenen
  • 1 ½ dl olie.
  • Voor de saus:
  • 1 dl azijn
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 5 cm verse fijngehakte gemberwortel
  • 1 ½ dl kokosmelk
  • 4 lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 tl sambal oelek
  • scheutje Nam Pla hartige Vietnamese vissaus.

Instructies

  • Halveer de preibladeren in de lengte en kook ze ca 30 seconden in kokend water.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Pel de gamba's, maar laat de staartjes zitten. verwijder de zwarte darmpjes op de rug.
  • Steek elke gamba in de lengte aan een houten satéstokje.
  • Wikkel een preiblad om de gamba en knoop de uiteinde vast.
  • Vermeng het limoensap en de olie en bestrijk er de ingepakte garnalen mee.
  • Laat de garnalen op het rooster in een paar minuten rosé worden.
  • Roer de Ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer die in een kommetje.
  • Dip de geroosterde garnalen in de saus.

Gegrilde Fruitsalade Spiesjes met Roomijs

Gegrilde Fruitsalade Spiesjes met Roomijs

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 60 gram boter
  • 4 eetlepels appel-perenstroop
  • 750 gram gemengd vers fruit zoals meloen, ananas, aardbeien, druiven
  • 6 bolletjes roomijs

Instructies

  • Laat de boter en de appel-perenstroop op laag vuur smelten.
  • Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Maak het fruit schoon en snijd het indien nodig in stukken.
  • Steek het fruit afwisselend op de spiesen en bestrijk ze met het boter-stroopmengsel.
  • Leg de spiesen ongeveer 3 minuten op de grill en keer ze halverwege.
  • Serveer de spiesjes met een bolletje roomijs erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Moscato past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Gekarameliseerde Chickenwings van de BBQ

Gekarameliseerde Chickenwings van de BBQ

(inclusief marineren)8 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Fingerfood, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Europa, Fusion, Japan
Dieët: Glutenvrij
Servings: 16 stuks
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 ml Japanse sojasaus Kikkoman
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 eetlepel versgeraspte gemberwortel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 theelepels honing
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 2 eetlepels olie
  • 16 kippenvleugeltjes

Instructies

  • Meng in een kom de sojasaus, geperste knoflook, geraspte gember, zout, peper, honing, sherry en olie tot een marinade.
  • Voeg de kippenvleugels toe aan de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Dek de kom af en laat de vleugels een nacht marineren in de koelkast.
  • Verwarm de barbecue tot middelhoog vuur.
  • Haal de kippenvleugels uit de marinade en rooster ze op de barbecue gedurende ongeveer 30 minuten, draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden en een mooie gekarameliseerde laag krijgen.

Notities

Wijnadvies

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé past goed bij deze smaakvolle kippenvleugels.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Biefstukjes ‘Colorado’ van de BBQ

Biefstukjes 'Colorado' van de BBQ

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: America
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram biefstuk in dunne plakken van ca. 1 ½ cm
  • 1 tl gemengde gedroogde kruiden tijm, oregano, rozemarijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 grote ui in ringen

Instructies

  • Wrijf de biefstukplakken in met de gemengde gedroogde kruiden, zout en peper.
  • Verwarm de barbecue tot hoge temperatuur.
  • Leg de biefstukplakken en uiringen op de barbecue.
  • Bak de biefstukplakken aan beide zijden gedurende ongeveer 2 minuten tot ze bruin en medium gaar zijn.
  • Grill de uiringen tegelijkertijd tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

Notities

Serveer de biefstukjes met een frisse salsa Mexicana voor een extra smaakdimensie.
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel past uitstekend bij deze gegrilde biefstukjes.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Gepofte Aardappels met Knoflook-Olijvensaus

Gepofte Aardappels met Knoflook-Olijvensaus

Recept categorieën: Barbecue
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 geboende middelgrote aardappels
  • Zout
  • Peper
  • 1 ¼ deciliter zure room
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 6 fijngehakte groene olijven

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Kook de aardappels in ruim water met zout ongeveer 20 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Laat de aardappels uitlekken.
  • Inpakken:
  • Wikkel elke aardappel in een stukje aluminiumfolie.
  • Poffen:
  • Leg de ingepakte aardappels tussen de hete houtskool van de barbecue.
  • Pof de aardappels in ongeveer 15 minuten verder gaar.
  • Saus Bereiden:
  • Klop een sausje van de zure room, zout, peper, de knoflook en de olijven.
  • Serveren:
  • Maak een kruis in de bovenkant van de gepofte aardappels.
  • Schep een lepel van het sausje op elke aardappel.

Notities

Alternatieve Sausopties:

Mosterd-Bieslooksaus:

Vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 2 tl mosterd, zout, peper, 1 geperst teentje knoflook en 2 el fijngesneden bieslook.

Kerrie-Koriandersaus:

Vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 1 tl kerriepoeder, zout, peper en 1 el fijngesneden koriander.

Tomaten-Pestosaus:

Vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 1 in blokjes gesneden ontvelde tomaat, 1 el kappertjes, 1 el pesto en 5 in stukjes gesneden zwarte olijven.

Gegrilde Tonijn met Tomaten-Basilicumsalsa

Gegrilde Tonijn met Tomaten-Basilicumsalsa

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 543kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml milde olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 eetlepels kappertjes grofgehakt
  • 4 tonijnsteaks
  • Zeezout versgemalen
  • Zwarte peper
  • 1 ciabatta Italiaans brood
  • 4 eetlepels tapenade van zwarte olijven
  • 4 romatomaten
  • 1 zakje verse basilicum 15 g

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Rol enkele basilicumblaadjes op en snijd ze in dunne reepjes.
  • Meng in een steelpan de olijfolie en balsamicoazijn.
  • Voeg de tomatenblokjes, sjalot, kappertjes en basilicum toe om de antiboise te maken.
  • Bewaar dit afgedekt bij kamertemperatuur.
  • Dep de tonijnsteaks droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Snijd de ciabatta overlangs door, bestrijk de snijvlakken met 2 eetlepels olijfolie en snijd het brood in vieren.
  • Rooster het brood op de barbecue gedurende 1-2 minuten.
  • Grill de tonijn op de barbecue gedurende 2 minuten per kant tot deze rosé is.
  • Leg een schepje tapenade op elke gegrilde tonijnsteak.
  • Plaats het pannetje met antiboise aan de zijkant van de barbecue zodat het mengsel warm wordt.
  • Roer de antiboise door en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de antiboise in vier diepe borden en leg de tonijn er bovenop.
  • Serveer het geroosterde brood apart.

Notities

Wijnadvies:

Settesoli Grecanico is een goede keuze bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 543kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 37g | Vet: 33g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Hamburgers met Gegrilde Courgette en Guacamole

Hamburgers met Gegrilde Courgette en Guacamole

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette in schuine plakken
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 hamburgers
  • 1 potje guacamole bijvoorbeeld Casa Fiesta

Instructies

  • Meng de courgetteplakken met 2,5 eetlepel zonnebloemolie, de oregano en peper en zout naar smaak.
  • Leg de courgetteplakken in de grillschaal en zet deze op de barbecue.
  • Rooster de plakken aan beide kanten bruin en net gaar.
  • Bestrijk de hamburgers met de resterende olie en bak ze op het rooster van de barbecue aan beide kanten bruin en gaar.
  • Serveer de hamburgers met de gegrilde courgette en de guacamole.
  • Lekker met een gepofte aardappel en een tomatensalade van in vieren gesneden cocktailtomaatjes met een kant-en-klare tomaat-dragondressing (bijvoorbeeld Hela).

Notities

Wijnadvies:

Een frisse rosé of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

BBQ-Karbonades met Komkommersalade en Focaccia

BBQ-Karbonades met Komkommersalade en Focaccia

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 1 focaccia afbakbrood
  • 4 schouderkarbonades
  • 1 komkommer gewassen
  • 1 eetlepel traditionele olijfolie
  • 4 eetlepels Silvo BBQ vleeskruiden
  • 6 eetlepels sladressing naturel

Instructies

  • Schaaf de komkommer in plakjes en meng deze met de sladressing en de fijngeknipte bieslook.
  • Wrijf de schouderkarbonades in met de olijfolie en bestrooi ze met de BBQ vleeskruiden.
  • Bak de focaccia volgens de aanwijzingen op de verpakking af.
  • Verpak de karbonades in aluminiumfolie.
  • Leg de pakketjes vlees ongeveer 7 minuten op het rooster boven een gloeiende barbecue, keer de pakketjes halverwege de bereidingstijd om.
  • Neem het vlees uit de folie en laat het nog even lichtbruin kleuren op het rooster van de barbecue.
  • Serveer de karbonades met de komkommersalade en de focaccia.

Notities

Wijnadvies:

Een robuuste rode wijn zoals een Shiraz of een Malbec past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Barbecuekarbonade met gepofte aardappel

Barbecuekarbonade met gepofte aardappel

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 4 schouderkarbonades
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • Versgemalen peper en zout
  • 1 zak botersla 100 g
  • 1 dl sladressing yoghurt 450 ml fles

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in ruim water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze droogdampen.
  • Verpak de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kooltjes of op het rooster boven de gloeiende barbecue.
  • Laat ze in ongeveer 20 minuten gaar roosteren.
  • Dep de karbonades droog met keukenpapier.
  • Roer de olijfolie met de mosterd, peper en zout door elkaar en bestrijk de karbonades ermee.
  • Verpak de karbonades in een stuk aluminiumfolie.
  • Was de sla en snijd de krop in parten.
  • Leg de parten op een schaal.
  • Rooster de karbonades op de hete barbecue in ongeveer 10 minuten helemaal gaar.
  • Schenk de dressing over de slaparten en serveer met de gepofte aardappel en het vlees.

Notities

Wijnadvies:

Een wijn zoals Domaine de la Muscadiere uit Frankrijk past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g