Kerstham met Kruidige Marinade en Appelstroopsaus
Een feestelijke kerstham, gemarineerd in een kruidige mix van azijn, specerijen en appelstroopsaus. Perfect voor een warme maaltijd of bij brood.
Bereidingstijd2 uur uur
marineren2 uur uur
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Grote kom voor marinade
Braadpan met deksel
scherp mes
- Verse varkensham rondebil
- Azijn
- Kruidnagels
- Laurierblad
- Tijm
- Foelie
- Zout
- Spaanse peper of chilipoeder
- Boter
- Zure appelstroop
- Bouillonpoeder
- Bloem of aardappelmeel
Bestrooi de ham met zout en leg deze in een grote kom.
Maak een marinade van gelijke delen azijn en water.
Voeg kruidnagels, laurierbladen, tijm, foelie en Spaanse peper of chilipoeder toe.
Giet de marinade over de ham en laat deze minimaal twee dagen marineren op een koele plaats.
Draai de ham regelmatig om.
Haal de ham uit de marinade en laat goed uitlekken.
Verhit boter in een braadpan en bak de ham rondom goudbruin.
Voeg wat marinade (zonder Spaanse peper) en specerijen toe aan de pan.
Leg het deksel op de pan en laat de ham rustig gaar sudderen.
Haal de ham uit de pan en snijd deze in plakken.
Leg de plakken op een schaal.
Zeef de marinade en voeg een eetlepel appelstroop en wat bouillonpoeder toe.
Bind de saus met aangemaakte bloem of aardappelmeel tot de gewenste dikte.
Overgiet de ham met de saus en serveer de rest van de saus apart.
Serveer de ham met gekookte aardappelen, sperziebonen en een frisse salade. Ook heerlijk op vers brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Merlot of Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Gesmoorde Riblappen met Gebakken Tomaten en Peterselie
Heerlijk malse riblappen, langzaam gestoofd met aromatische kruiden, geserveerd met goudbruin gebakken tomaten en verse peterselie.
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 runderlappen à 150 g per stuk
- 2 flinke uien
- 1 laurierblaadje
- 4 kruidnagels
- 1 takje tijm
- Peperkorrels
- Zout
- 1 el bloem
- 50 g boter
- 3 grote tomaten
- 1 eiwit
- Paneermeel
- Peterselie
Bestrooi de riblappen met zout en peper en haal ze door de bloem.
Verhit de boter in een braadpan en bak de riblappen aan beide zijden goudbruin.
Haal de riblappen uit de pan en fruit de in ringen gesneden uien in de overgebleven boter.
Leg de riblappen terug in de pan en voeg een scheutje bouillon of water toe.
Voeg laurier, kruidnagels, tijm en peperkorrels toe.
Laat het vlees ongeveer 1,5 uur zachtjes smoren met het deksel op de pan.
Snijd ondertussen de tomaten in dikke plakken, bestrooi ze met zout en peper.
Haal de tomaten door het opgeklopte eiwit en vervolgens door het paneermeel.
Bak de gepaneerde tomaten kort in boter goudbruin.
Leg de gestoofde riblappen op een schaal, garneer met de gebakken tomaten en bestrooi met gehakte peterselie.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Côte du Rhône.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Pittige Rundergehaktballen met Kruidige Jus
Servings: 6
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar
Braadpan met deksel
Weegschaal
- 600 gram rundergehakt
- 15 gram Frikandellen Kruidenmix
- 5 takjes peterselie
- 3 beschuiten
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ei
- ½ ui
- Brood optioneel
- Jus:
- 50 gram boter
- 3 eetlepels curry
- 1 eetlepel mosterd
- 1 scheutje ketjap manis
- Half kopje heet water
Pel de ui en snipper deze heel fijn met een scherp koksmes.
Fijngehakte ui voorkomt dat de gehaktballen uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Meng het fijngesneden ui met het rundergehakt.
Voeg de Frikandellen Kruidenmix, gehakte peterselie, ei en mosterd toe aan het gehakt.
Verkruimel de beschuiten boven het mengsel en kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in zeven gelijke stevige ballen.
Smelt de boter in een braadpan.
Bak de gehaktballen rondom bruin in de boter.
Voeg vervolgens het hete water, curry, mosterd en ketjap manis toe.
Roer alles door met een siliconen spatel en zet de deksel schuin op de pan.
Laat de gehaktballen op laag vuur sudderen gedurende 25 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait.
Serveer de pittige rundergehaktballen met de kruidige jus, eventueel op brood of bij je favoriete bijgerechten.
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon vormt een goede combinatie met de pittige gehaktballen en de rijke jus.
Calories: 330kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Klassieke Hongaarse Goulash
Bereidingstijd5 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg runderlappen in blokjes
- 250 g uien fijn gesneden
- 3 paprika’s verschillende kleuren, in reepjes
- 3 tenen knoflook fijn geperst
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 el paprikapoeder
- 1 el oregano
- Bakolie
- 15 g peterselie
- 300 ml water of blikje Guinness
- 250 g kastanjechampignons in schijfjes
- Zout en peper naar smaak
Verhit de bakolie in een braadpan op middelhoog vuur.
Bak de runderblokjes aan tot ze bruin zijn, voeg dan de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg de paprika’s toe en bak deze kort mee.
Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze zacht zijn.
Voeg het water of het blikje Guinness toe en roer goed door.
Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, oregano en eventueel andere kruiden toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 5 uur zachtjes garen.
Roer af en toe door.
Hak de peterselie fijn en voeg deze vlak voor het serveren toe aan de goulash.
Bij dit gerecht past een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Hartverwarmende Spaanse Bonenschotel met Puree of Rijst
Een heerlijke maaltijd wanneer het echt koud is!
Bereidingstijd5 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g sperziebonen
- 1 pot witte bonen 375 g
- 1 pak ossenstaartsoep
- 1 pakje tomatenpuree
- 600 g runderlappen
- 12 cherry tomaatjes in vieren gedeeld
- 250 g kastanjechampignons in schijfjes
- 1 komkommer in kleine blokjes
- 1 ui in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook in plakjes
- 2 el bloem
- 1 el El Andalus kruiden
- 1 tl zout
- Olijfolie om te bakken
- Aardappelpuree of rijst voor erbij
Doe de ossenstaartsoep en tomatenpuree in een braadpan en zet deze op het kleinste vuur.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de uien, knoflook, champignons en tomaatjes tot ze zacht zijn.
Snijd de runderlappen in blokjes en rol ze door de bloem, zout en El Andalus kruiden.
Voeg het vlees toe aan de koekenpan en bak het kort aan tot het rondom bruin is.
Doe alles bij elkaar in de braadpan en laat het geheel zeker 4 uur sudderen op laag vuur.
Roer af en toe.
Voeg de sperziebonen en witte bonen toe en laat nog 30 minuten sudderen.
Snijd de komkommer in kleine blokjes en voeg deze de laatste 10 minuten toe aan de stoofpot.
Maak intussen de aardappelpuree of rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de Spaanse bonenschotel warm met aardappelpuree of rijst.
Bij dit gerecht past een robuuste rode wijn, zoals een Rioja of Tempranillo.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Iris stew
Geniet van deze rijke en hartige Ierse stoofpot met lams- of rundvlees, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd4 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Thee-ei
Braadpan met deksel
Vlamverspreider
Keukenmes
- 600 gram lamsvlees of rundvlees in blokjes
- 1½ L runderbouillon
- 1 ui fijn gesneden
- 1 winterwortel in blokjes
- 2 bosjes bosui in ringetjes
- 2 zoete aardappels in blokjes
- 3 laurierblaadjes
- 4 stengels selderij in plakjes
- ½ knolselderij in blokjes
- ½ witte kool fijn gesneden
- 6 jeneverbessen
- 1 bosje peterselie fijn geknipt
- Tijm naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Doe de tijm, peper en jeneverbessen in het thee-ei en hang dit in de runderbouillon.
Voeg de laurierblaadjes toe aan de bouillon.
Braad het vlees bruin aan in een braadpan.
Voeg alle groenten toe aan het vlees en roer goed door, laat dit 15 minuten meebakken.
Voeg de kruidenbouillon toe totdat alles onder staat.
Hang het thee-ei en de laurierblaadjes ook weer in de pan.
Laat het geheel zeker 4 uur sudderen op een vlamverspreider, met de pit op de laagste stand, zodat het vlees goed gaar wordt.
Serveer de stoofpot met een romige puree.
Serveer deze stoofpot met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Gehaktbroodje Gevuld met Knakworst
Een origineel gehaktbroodje gevuld met knakworsten en soepgroenten, gebakken in de braadpan. Eenvoudig te bereiden en lekker zowel warm als koud.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd39 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Braadpan met deksel
Blender (optioneel)
- 500 gram gehakt
- 1 zakje gehaktmix
- ¾ kopje melk
- 3 knakworsten
- 1 kopje soepgroenten
- 1 plak jong belegen kaas
- 100 gram boter
Maak het gehakt op smaak met de gehaktmix en het kopje melk, of zoals je gewend bent.
Hak de soepgroenten heel fijn of gebruik hiervoor de blender (doe in het laatste geval de melk bij de groenten).
Meng de soepgroenten door het gehakt en kneed het stevig tot een vaste massa.
Maak er een broodje van, druk de knakworsten diep in het deeg en vorm het broodje nog even na.
Leg de plak kaas erop.
Laat de boter in een diepe braadpan licht kleuren, leg het gehaktbroodje erin, sluit de pan half af en braad het gehakt op matig vuur in ± 40 minuten gaar.
Het gehakt wordt tijdens het braden niet gekeerd, maar moet wel af en toe met de boter uit de pan worden bedropen.
Serveer het gehaktbroodje warm in dikke plakken gesneden met bijvoorbeeld sla en patat frites met mosterdsaus.
Of laat het afkoelen en snijd het in dunne plakjes voor de boterham.
Serveertip:
- Warm serveren met sla en patat frites met mosterdsaus.
- Koud serveren in dunne plakjes op de boterham.
Wijnadvies:
- Een stevige rode wijn, zoals een Merlot.
- Een koud biertje past er ook goed bij.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel
Brabantse Broeder
Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
rijzen1 uur uur
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g gist
- 2 dl melk lauwwarm
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetlepels slaolie
Voor de stroopsaus (optioneel):
- 100 g boter
- 2 dl stroop
- ½ theelepel azijn optioneel
Los de gist op in wat lauwwarme melk.
Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
Laat het beslag afgedekt ca.
1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
Giet het deeg in de pan.
Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
1 uur gaar met de deksel op de pan.
Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
Haal de broeder uit de pan.
Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
Snijd de broeder in dikke plakken.
Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.
Voor de stroopsaus (optioneel):
Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Braadpan met deksel