Pittige Rundergehaktballen met Kruidige Jus

40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Porties: 6
calorieën: 330kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram rundergehakt
  • 15 gram Frikandellen Kruidenmix
  • 5 takjes peterselie
  • 3 beschuiten
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • ½ ui
  • Brood optioneel
  • Jus:
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels curry
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 scheutje ketjap manis
  • Half kopje heet water

Instructies

  • Pel de ui en snipper deze heel fijn met een scherp koksmes.
  • Fijngehakte ui voorkomt dat de gehaktballen uit elkaar vallen tijdens het bakken.
  • Meng het fijngesneden ui met het rundergehakt.
  • Voeg de Frikandellen Kruidenmix, gehakte peterselie, ei en mosterd toe aan het gehakt.
  • Verkruimel de beschuiten boven het mengsel en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel in zeven gelijke stevige ballen.
  • Smelt de boter in een braadpan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin in de boter.
  • Voeg vervolgens het hete water, curry, mosterd en ketjap manis toe.
  • Roer alles door met een siliconen spatel en zet de deksel schuin op de pan.
  • Laat de gehaktballen op laag vuur sudderen gedurende 25 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait.

Notities

Serveer de pittige rundergehaktballen met de kruidige jus, eventueel op brood of bij je favoriete bijgerechten.
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon vormt een goede combinatie met de pittige gehaktballen en de rijke jus.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 23g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1.5g

Klassieke Hongaarse Goulash

Bereidingstijd5 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Dieët: Notenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen in blokjes
  • 250 g uien fijn gesneden
  • 3 paprika’s verschillende kleuren, in reepjes
  • 3 tenen knoflook fijn geperst
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el oregano
  • Bakolie
  • 15 g peterselie
  • 300 ml water of blikje Guinness
  • 250 g kastanjechampignons in schijfjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de bakolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de runderblokjes aan tot ze bruin zijn, voeg dan de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paprika’s toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg het water of het blikje Guinness toe en roer goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, oregano en eventueel andere kruiden toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 5 uur zachtjes garen.
  • Roer af en toe door.
  • Hak de peterselie fijn en voeg deze vlak voor het serveren toe aan de goulash.

Notities

Bij dit gerecht past een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.2mg | Sugar: 8g

Hartverwarmende Spaanse Bonenschotel met Puree of Rijst

Een heerlijke maaltijd wanneer het echt koud is!
Bereidingstijd5 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Notenvrij
Porties: 6 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g sperziebonen
  • 1 pot witte bonen 375 g
  • 1 pak ossenstaartsoep
  • 1 pakje tomatenpuree
  • 600 g runderlappen
  • 12 cherry tomaatjes in vieren gedeeld
  • 250 g kastanjechampignons in schijfjes
  • 1 komkommer in kleine blokjes
  • 1 ui in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 2 el bloem
  • 1 el El Andalus kruiden
  • 1 tl zout
  • Olijfolie om te bakken
  • Aardappelpuree of rijst voor erbij

Instructies

  • Doe de ossenstaartsoep en tomatenpuree in een braadpan en zet deze op het kleinste vuur.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de uien, knoflook, champignons en tomaatjes tot ze zacht zijn.
  • Snijd de runderlappen in blokjes en rol ze door de bloem, zout en El Andalus kruiden.
  • Voeg het vlees toe aan de koekenpan en bak het kort aan tot het rondom bruin is.
  • Doe alles bij elkaar in de braadpan en laat het geheel zeker 4 uur sudderen op laag vuur.
  • Roer af en toe.
  • Voeg de sperziebonen en witte bonen toe en laat nog 30 minuten sudderen.
  • Snijd de komkommer in kleine blokjes en voeg deze de laatste 10 minuten toe aan de stoofpot.
  • Maak intussen de aardappelpuree of rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de Spaanse bonenschotel warm met aardappelpuree of rijst.

Notities

Bij dit gerecht past een robuuste rode wijn, zoals een Rioja of Tempranillo.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.8mg | Sugar: 6g

Iris stew

Geniet van deze rijke en hartige Ierse stoofpot met lams- of rundvlees, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Ierland
Extra aanwijzing: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Thee-ei
  • Braadpan met deksel
  • Vlamverspreider
  • Keukenmes

Ingrediënten

  • 600 gram lamsvlees of rundvlees in blokjes
  • L runderbouillon
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 2 bosjes bosui in ringetjes
  • 2 zoete aardappels in blokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 stengels selderij in plakjes
  • ½ knolselderij in blokjes
  • ½ witte kool fijn gesneden
  • 6 jeneverbessen
  • 1 bosje peterselie fijn geknipt
  • Tijm naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de tijm, peper en jeneverbessen in het thee-ei en hang dit in de runderbouillon.
  • Voeg de laurierblaadjes toe aan de bouillon.
  • Braad het vlees bruin aan in een braadpan.
  • Voeg alle groenten toe aan het vlees en roer goed door, laat dit 15 minuten meebakken.
  • Voeg de kruidenbouillon toe totdat alles onder staat.
  • Hang het thee-ei en de laurierblaadjes ook weer in de pan.
  • Laat het geheel zeker 4 uur sudderen op een vlamverspreider, met de pit op de laagste stand, zodat het vlees goed gaar wordt.
  • Serveer de stoofpot met een romige puree.

Notities

Serveer deze stoofpot met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 2.5mg | Sugar: 7g