Kip uit Lyon
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kippenpoten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 15 cl rode wijnazijn
- 10 cl kippenbouillon
- 3 grove mosterd
- 1 cl Dyon mosterd
- 4 kl tomatenpuree
- 20 cl kookroom
- 25 gram boter
- 2 el olijfolie
- 1 kl Provençaalse kruiden
- zout
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Snijd/hak de kippenpoten in tweeën.
Verhit de boter en de olie in een braadpan en braad de kipdelen aan en bruin.
Voeg wat zout en peper toe.
Voeg de uien en knoflook toe en fruit deze aan.
Blus af met de helft van de wijnazijn en laat inkoken tot dat het bijna verdwenen is.
Voeg dan de rest van de wijnazijn in en laat flink inkoken.
Voeg dan de kippenbouillon toe.
Meng in een kom de 2 soorten mosterd, tomatenpuree en de kookroom.
Voeg dit mengsel toe aan de kip en laat een half uurtje stoven met de deksel op de pan.
Verdeel over de borden en serveer er gebakken aardappels bij.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Jambalaya met kalkoen en zeevruchten
Voorbereidingstijd40 minuten min
Bereidingstijd27 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 1032kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kalkoenpoot
- 1 chorizoworst
- 250 gram spekblokjes
- 12 gamba’s
- 260 gram rijst
- 2 uien
- 1 paprika diverse kleuren
- 2 tenen knoflook
- tijm
- 2 kl paprikapoeder
- 1 kl kurkuma
- 1 kl korianderpoeder
- 1 ltr kippenbouillon
- 1 blik tomatenblokjes
- cayennepeper
- 2 dosis saffraan
- 3 eetlepel(s) citroensap
- olijfolie
- zout
- peper
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaaltje.
Snijd de chorizo over de lengte in vieren en snij ze dan in blokjes.
Snijd de paprika in blokjes.
Zet een braadpan met een scheut olijolie op hoog vuur en braad de kalkoenpoot aan en alle zijden.
Voeg paprikapoeder, kurkuma, koriander, zout en peper toe.
Laat even meebakken zodat ze hun smaak kunnen afgeven.
Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat rustig gaar stoven.
Verhit in een hapjespan een scheutje olie en bak hierin de spekjes en de chorizoblokjes.
Schep ze uit de pan en bewaar ze.
Bak de scampi’s aan beide zijden.
Voeg eventueel een scheutje olie toe.
Haal ze uit de pan en bewaar.
Jambalaya met kalkoen en zeevruchten
Doe een scheut olie in de pan en fruit de uien en paprika.
Voeg de rijst toe en laat deze de olie absorberen.
Voeg dan de tomatenblokjes toe.
Voeg het citroensap toe en voeg wat bouillon toe.
Laat op niet te hoog vuur garen.
Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
Als de rijst gaar is voeg dan de scampi’s, chorizo en spekjes toe.
Haal de kalkoenpoot uit de pan en snijd het vlees van het bot.
Snijd het vlees klein en voeg toe aan de jambalaya.
Verdeel de jambalaya over de borden.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Hongaarse goulash
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram runderlappen
- 10 el olijfolie
- 50 gram spekreepjes
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 groene paprika
- 2 rode paprika
- 2 el bloem
- 1,5 el paprikapoeder
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 dl rode wijn
- 2 dl runderbouillon van een blokje
- 2 tl tijm
- 4 aardappels vastkokende
- 250 gram sperziebonen
Snijd het vlees in stukken en wentel ze door de bloem.
Verhit de vloeibare margarine in een braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin.
Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken.
Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
Strooi het paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.
Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
Voeg de tijm toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes (op een vlamverdeler) sudderen.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën.
Schep de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.
Lekker met rijst of aardappelpuree
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Gehaktbal van de Librije
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur
rusttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram rundergehakt
- 2 el ketjap manis
- 2 el mosterd
- 1 tl cayennepeper
- 2 eieren m
- 80 gram paneermeel
- 50 gram boter
- 380 ml runder vleesfond pot
- zout
- peper
Zet alle ingrediënten klaar.
Meng gehakt, ketjap, mosterd, cayennepeper, eieren en paneermeel goed door elkaar.
Proef een beetje van het mengsel en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verdeel het mengsel in vieren en draai er mooie ronde ballen van. (niet mijn sterkste kant).
Leg de ballen op een plateautje en zet ze minimaal een half uur in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan.
Laat de boter goed uit bruisen en bak dan de gehaktballen rondom bruin.
Voeg de fond toe.
Verlaag de warmtebron en laat de gehaktballen nog twee uurtjes rustig in de fond stoven, met de deksel op de pan.
Draai ze geregeld om.
Serveer deze gehaktballen bijvoorbeeld bij boerenkool of hutspot.
Uiteraard heb je er dan al een heerlijke jus bij.
Heb je een keer een balletje over: lekker op een sneetje wit brood:-)
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Wildzwijn stoof pannetje
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram wildzwijnpoulet
- 200 gram champignons
- 1 st winterwortel
- 10 st verse zilveruien
- 40 cl rode wijn
- 2 el boter
- 2 el olijfolie
- tijm
- zout peper
- 1 el maïzena
Zet alle ingrediënten klaar.
Snijd de champignons in kwarten.
Snijd de wortel in stukjes.
Maak de zilveruitjes schoon.
Snijd de wildzwijnpoulet in stukjes.
Verhit de olie en de boter in een braadpan en braad de wildzwijn stukjes rondom bruin.
Voeg de wortel, zilveruitjes en de champignons toe.
Voeg wat zout en peper toe.
Bak dit gedurende een minuut of 5 mee.
Voeg de wijn en de tijm toe.
Breng aan de kook en laat een minuutje koken zodat de alcohol van de wijn verdampt.
Zet het vuur op een laag pitje en laat het stoofpannetje een uurtje of 4 stoven.
Serveer met aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Kip in rode currysaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kippenbouten
- 2,5 cm gember
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 laurierblad
- 1 tl tijm
- 3 kruidnagel
- 1 tl kurkuma
- 1 tl korianderpoeder
- 0.5 rode peper
- 4 versgemalen zwarte peper
- 1 teentje knoflook
- 1 kopje rij
- zout
- Rode currysaus
- 1½ eetlepel(s) rode currypasta
- 200 ml kokosmelk
- 1 tl maïzena
Zet alle ingrediënten klaar.
Schil het stukje gember en rasp deze.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Snijd de bleekselderij in stukjes.
Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.
Snijd deze vervolgens in smalle ringetjes.
Doe in een braadpan de kip, tijm, ui, bleekselderij, laurier, de rode peper, de peperkorrels de koriander, kurkuma, kruidnagel, gember, knoflook en een beetje zout.
Vul de pan met water zodat de kip net onder staat.
Zet deze op en breng aan de kook.
Zodra het water kookt, temper dan de warmtebron zodat het nog net zachtjes kookt.
Laat ongeveer 1½ uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
Kook vlak voor het einde van de kooktijd van de kip de rijst.
Meng in een steelpan de rode currypasta met wat kookvocht van de kip.
Meng hier de kokosmelk doorheen en verwarm het geheel.
Meng de maïzena met een beetje water tot een papje en meng dit door de saus zodat hij wat dikker wordt.
Verdeel de rijst over de borden.
Leg er kippenbout naast en verdeel de saus over de kip en de rijst.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Lamsspareribs met witte bonen en Marokkaanse twist
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram lamsspareribs
- 1 pot witte bonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- ½ rode peper
- 2 tomaten
- 2 worteltjes
- 1 steel bleekselderij
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 1 el tomatenpuree
- 1 el ras-el-hanout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 10 cl kippenbouillon
- basilicumblaadjes
- zout
- olijfolie
- peper
Zet alle ingrediënten klaar.
Mochten de ribben nog aan elkaar zitten, snijd ze dan los.
Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Schil de worteltjes en snijd in smalle plakjes.
Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes met de zaadlij en.
Zet een braadpan op met wat olie en braad de ribben aan, tot ze een mooi kleurtje hebben.
Voeg de tijm, rozemarijn en wat zout en peper toe.
Voeg de worteltjes, ui, bleekselderij, ras-el-hanout, paprika, komijn en de knoflook toe.
Voeg de tomatenpuree toe en meng goed door elkaar.
Laat een paar minuten garen zodat de tomatenpuree kan ontzuren.
Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe.
Zet het vuur lager en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de witte bonen toe en laat deze mee warm worden.
Verdeel over de borden.
Garneer met wat stukjes basilicum.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Gevulde Cannelloni met Gehakt en Spinazie
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 16 buisjes cannelloni pasta doos à 250 g
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 zak verse spinazie 300 g
- 3 eetlepels olijfolie
- 300 g gehakt of vleesvervanger voor vegetarisch
- 2 pakjes tomatensaus à 390 g
- 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g
Breng in een grote pan water aan de kook en kook de cannelloni ongeveer 3 minuten.
Spoel af met koud water en laat uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Snijd de spinazie fijn.
Verhit in een braadpan olijfolie en fruit de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul.
Voeg de fijngesneden spinazie toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee.
Vul de cannelloni met het gehakt-spinaziemengsel.
Schenk één pakje tomatensaus in een ovenschaal.
Leg de gevulde cannelloni erop en schenk het tweede pakje tomatensaus erover.
Bestrooi met de gemalen kaas.
Bak de cannelloni in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Als wijnadvies past een Italiaanse Chianti goed bij dit gerecht, met zijn fruitige en kruidige tonen die mooi samengaan met de tomatensaus en kaas.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Elzasser Zuurkoolschotel met Vlees en Appel
Een hartige Elzasser specialiteit met gestoofde wijnzuurkool, appel, casselerrib en knakworstjes. Geserveerd met gebakken krielaardappeltjes.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine appel
- 25 gram boter
- 4 plakken casselerrib elk ± ½ cm dik
- ½ pot vleesfond ± 190 ml
- 3 jeneverbessen
- 4 knakworstjes
- 1 laurierblaadje
- 1 zakje minikrieltjes
- 1 ui
- 250 gram gekookte wijnzuurkool
Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken.
Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
Scheur het laurierblaadje in grove stukken.
Pel de ui en snipper hem fijn.
Verhit 25 gram boter in een braadpan en bak de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
Voeg de zuurkool toe en bak al omscheppend ongeveer 3 minuten mee.
Voeg de appelblokjes, de fond, de jeneverbessen en het laurierblad toe.
Leg de plakken casselerrib en de knakworstjes bovenop de zuurkool.
Laat de zuurkool afgedekt 15-20 minuten zachtjes stoven.
Kook intussen de krielaardappeltjes in een andere pan met weinig water in 12-15 minuten gaar.
Giet de aardappeltjes af en meng de rest van de boter erdoor.
Schep de zuurkool op een schaal en leg de krielaardappeltjes eromheen.
Serveertip:
Garneer eventueel met verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn uit de Elzas, zoals een Riesling of Sylvaner.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19
Robuuste Franse Vleessoep met Wintergroenten
Een klassieke en stevige Franse maaltijdsoep met verschillende soorten vlees en geurige wintergroenten. Wordt traditioneel in twee gangen geserveerd: eerst de bouillon met groenten, daarna het vlees en de rest van de groenten.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 35 minuten min
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 750 gram aardappelen
- 45 gram bakboter of reuzel
- 1 blik boterbonen uitgelekt
- 4 dunne casselerribkarbonades samen 300 gram
- 1 kruidnagel
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblaadje
- 1 takje peterselie
- 250 gram pittig gekruide dunne saucijsjes
- 250 gram gerookt mager spek aan een stuk
- 150 gram sperziebonen
- 8 sneetjes stokbrood
- 1 takje tijm
- 1 ui
- 350 gram winterwortel
- 500 gram spitskool
- Dijon-mosterd
Kook de karbonades en het spek 5 minuten in ruim water.
Controleer op zout.
Giet eventueel het water af, zet het vlees opnieuw onder water, breng aan de kook, giet af en dep droog.
Snijd de winterwortel in plakjes of reepjes.
Pel de ui en steek de kruidnagel erin.
Bind de laurier, tijm en peterselie samen tot een bouquet garni.
Pel de knoflook niet.
Verhit de boter of reuzel in een braadpan, voeg het vlees, de wortel, de ui en het bouquet garni toe.
Bak al omscheppend even en bestrooi met peper.
Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat, breng aan de kook en laat afgedekt 1 uur zachtjes sudderen.
Was de saucijsjes onder heet water en prik ze in.
Was de spitskool en snijd in zessen.
Schil de aardappelen en snijd ze eventueel groter.
Haal de sperziebonen af.
Laat de boterbonen uitlekken.
Voeg de saucijsjes en de groenten (aardappelen, spitskool, sperziebonen en boterbonen) toe aan de pan met het vlees.
Laat nog 30 minuten koken.
Rooster de sneetjes stokbrood.
Giet het vocht uit de pan voorzichtig in een andere pan.
Snijd een deel van de groenten uit de braadpan kleiner en doe ze in 4 soepkommen of -borden.
Vul aan met de bouillon (het kookvocht) en serveer als soep vooraf.
Houd het vlees en de overige groenten warm en serveer als hoofdgerecht.
Geef er Dijonmosterd bij.
Serveertip:
Serveer de soep met de geroosterde stokbrood en de hoofdgerecht met een flinke lepel Dijon-mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn uit de Elzas of de Bourgogne past goed bij dit robuuste gerecht.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 50g | Vet: 35g | Zout: 3.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 19