Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas, perfect voor een smaakvolle Italiaanse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg auEbergines
  • 500 g tomaten
  • 1 glas olijfolie
  • 1 glas paneermeel
  • 1 glas geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de aubergines en snijd ze in lange plakken.
  • Snijd de tomaten in dunne schijfjes.
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de geperste knoflook kort aan.
  • Bak de tomatenschijfjes 5 minuten per kant, haal ze uit de pan en zet apart.
  • Bak de aubergines in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Vet een ovenschaal in en leg afwisselend een laag aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas.
  • Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
  • Bestrooi met paneermeel en besprenkel met resterende olie.
  • Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Rundersgebraad met Groenten

Rundersgebraad met Groenten

Geniet van een klassiek rundersgebraad met groenten, aardappelen en een rijke bouillonsaus. Perfect voor een gezellig diner met familie of vrienden.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,200 kg rundvlees om te roosteren
  • 3 uien
  • 300 g jonge erwten
  • 300 g wortelen
  • 300 g prinsessenbonen
  • 1 snede gerookt spek
  • 250 g kleine aardappelen
  • 1 krop sla
  • 1 glas vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout

Instructies

  • Bruin het rundvlees in een geboterde braadpan.
  • Maak de groenten schoon.
  • Schrap de wortelen en schil de aardappelen.
  • Voeg de in schijfjes gesneden wortelen en uien, het in repen gesneden spek en het laurierblad toe aan het vlees.
  • Voeg de bouillon toe en laat alles onafgedekt sudderen op een klein vuur gedurende 2 uur.
  • Voeg ½ uur voor het einde van de braadtijd de aardappelen toe en laat alles zacht gaar worden.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Kook intussen de erwten en de sla.
  • Voeg een koffielepel suiker toe aan de erwten zodra ze zijn afgegoten.
  • Leg het vlees en de groenten op een dienschotel en serveer met de aangelengde saus in een apart kommetje.

Notities

Serveertip:
Serveer het rundvlees met de groenten en aardappelen op een grote schaal. Voeg de saus apart toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze maaltijd gaat goed samen met een Crozes-Hermitage, een volle rode wijn uit de Rhône.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken

Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken

Een rijkgevulde kippenragout met seizoensgroenten en gekonfijte krieken. Een hartig gerecht dat perfect is voor een sfeervolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings:
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kippenbouten vers of diepvries
  • 1 ui in schijfjes gesneden
  • 6 wortelen in stukken
  • 1 groene selderij met loof
  • 3 witte preistronken
  • 200 g prinsesbonen
  • 6 raapjes geschild
  • 1 komkommer in tweeën gesneden
  • 12 gekonfijte krieken
  • 1 kruidentuiltje
  • 200 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Laat het loof van de selderij heel.
  • Blancheer de gehalveerde komkommer 5 minuten in kokend gezouten water.
  • Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Blancheer de wortelen en laat ook deze uitlekken.
  • Verhit 100 g boter in een grote pan en stoof de groenten in volgorde: ui, wortelen, selderij, prei, prinsesbonen en raapjes.
  • Voeg als laatste de gesneden komkommer en het kruidentuiltje toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg een beetje water toe en laat de groenten 20 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verhit de overige boter in een braadpan en bak de kippenbouten rondom goudbruin.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Braad de kippenbouten 20 minuten op middelhoog vuur en controleer regelmatig.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat 6-7).
  • Verwarm een vuurvaste ovenschaal in de oven.
  • Leg de gebakken kippenbouten in de schaal en voeg de gestoofde groenten toe.
  • Deglaceer de braadpan met een beetje water en giet de kippensaus over het gerecht.
  • Schuif de ovenschaal 20 minuten in de oven.
  • Controleer regelmatig en breng indien nodig op smaak.
  • Verwarm ondertussen de gekonfijte krieken lichtjes in hun stroop.
  • Serveer de kippenragout in de ovenschaal met afzonderlijk gekookte aardappelen en de gekonfijte krieken als garnering.

Notities

Serveertip:
Combineer met een frisse salade of knapperig stokbrood voor een extra dimensie.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een Mâcon of een Côtes du Rhône. De volle, fruitige smaak van deze wijnen sluit perfect aan bij de rijke smaken van de kippenragout en de zoetheid van de gekonfijte krieken.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
  • 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  • Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
  • Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
  • 15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe.
  • Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
  • Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
  • 15 minuten op laag vuur.
  • Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
  • Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
  • Bak de uien in het bakvet ca.
  • 2 minuten glazig.
  • Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak het geheel ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
  • Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
  • 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Japanse Biefstuk Kebab met Sojaglazuur

Japanse Biefstuk Kebab met Sojaglazuur

Deze sappige Japanse biefstuk kebab met een glazuur van soja, gember en sherry is een perfecte combinatie van hartig en zoet.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Zomer
Servings:
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in blokjes van 3 cm
  • 4 stuks prei in stukjes van 3 cm
  • 3 el olie
  • 4 el suiker
  • 2 el droge sherry
  • 1 el geraspte gember
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • Snufje versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Steek afwisselend blokjes biefstuk en stukjes prei aan de spiesen.
  • Verhit de olie in een grote braadpan en bak 2 spiesen tegelijk gedurende ongeveer 2 minuten aan alle kanten tot ze mooi bruin zijn.
  • Giet de olie uit de pan en meng de suiker, sherry, geraspte gember, sojasaus en zwarte peper in de pan.
  • Giet dit mengsel over de spiesen en laat ze nog 2-3 minuten sudderen.
  • Haal de spiesen uit de pan en laat de saus verder indikken tot een glazuurachtige consistentie.
  • Giet de saus over de spiesen en serveer direct.
  • Garneer eventueel met partjes citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk kebab met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of een frisse sake past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Smaakvolle gehaktballetjes gecombineerd met oesterzwammen in een romige wijnsaus. Een perfect bijgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings:
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 125 g oesterzwammen in stukjes gesneden
  • dl witte wijn
  • 250 g gehakt rundvlees of gemengd
  • ½ zakje kruidenmix gehakt paprika
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in stukjes.
  • Breng de witte wijn in een steelpan aan de kook, voeg de oesterzwammen toe en laat ze 2 minuten zachtjes koken.
  • Giet de oesterzwammen af in een zeef en bewaar het uitlekvocht.
  • Meng in een kom het gehakt, sjalotje, de helft van de oesterzwammen, kruidenmix en 1 eetlepel slagroom.
  • Vorm 4 gehaktballetjes en laat ze afgedekt rusten in de koelkast.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 20 minuten rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Voeg aan het bakvet de rest van de oesterzwammen, het wijn-uitlekvocht en de resterende slagroom toe.
  • Roer de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken.
  • Serveer de gehaktballetjes met de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met geroosterde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Gegratineerde Uiensoep met Kerrie en Oude Kaas

Gegratineerde Uiensoep met Kerrie en Oude Kaas

Een klassieke uiensoep met een twist van kerrie en gember, gegratineerd met krokant stokbrood en gesmolten oude kaas. Perfect als hartverwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote uien
  • 50 g boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemberwortel gemalen
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ liter bouillon of ½ liter water met een bouillonblokje
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 sneetjes stokbrood
  • 50 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen (niet te fijn).
  • Verhit de boter in een braadpan op laag vuur.
  • Bak de uien in de boter gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de kerriepoeder en bloem toe en bak dit kort mee terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg de bouillon toe en roer goed door.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de soep over twee hittebestendige soepkommen.
  • Leg in elke kom een sneetje stokbrood en bestrooi royaal met geraspte oude kaas.
  • Plaats de soepkommen onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep direct uit de oven met een extra sneetje stokbrood erbij voor een volledige ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van deze uiensoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Deze geurige Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden, bleekselderij en ui brengt een smaakvolle twist aan elke maaltijd. Perfect als bijgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Herfst
Servings:
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel Silvo Shake It Cajun kruiden
  • 125 g Silvo Pandan rijst
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 dl water
  • Silvo 4-Seizoenen peper naar smaak
  • ½ eetlepel Silvo Peterselie

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze klein.
  • Was de bleekselderij en snijd deze in plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en bleekselderij gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Roer de Cajunkruiden door de ui en bleekselderij.
  • Voeg de rijst toe en bak kort mee zodat de rijst de smaken opneemt.
  • Verkruimel het bouillontablet boven de rijst en voeg het water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de rijst met deksel in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Breng de rijst op smaak met Silvo 4-Seizoenen peper.
  • Roer de peterselie door de rijst vlak voor het serveren.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Creoolse rijst als bijgerecht bij gegrilde kip, pittige garnalen of een stoofpotje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de kruidige smaken van deze rijst.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Een smaakvolle chili con carne geserveerd met rijst en maïs. Perfect voor een hartverwarmend diner vol kruidige aroma's en rijke smaken!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g Silvo Parboiled rijst
  • 500 g bruine bonen pot, blik of zelf gekookt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • ½ rode Spaanse peper
  • 20 g margarine
  • 500 g gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 3 dl koud water
  • 1 zakje Silvo Kruidenmix Chili Con Carne
  • 1 klein blikje maïskorrels 150 g

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Pel de ui en snijd deze fijn.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
  • Snijd de Spaanse peper in dunne reepjes, verwijder eventueel de zaadjes voor minder pittigheid.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de margarine in een braadpan en fruit de ui, paprika en Spaanse peper kort aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul en goudbruin.
  • Pers de knoflook erboven uit en roer de tomatenpuree erdoor.
  • Meng de kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de maïs uitlekken en meng deze door de gekookte rijst.
  • Serveer de chili con carne samen met de maïsrijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kruidige chili con carne met een frisse salade en wat zure room als topping. Garneer met verse koriander voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past perfect bij dit gerecht. De rijke, fruitige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de chili con carne mooi aan.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Een hartverwarmende Mexicaanse klassieker met gehakt, paprika, bonen en rijke kruiden. Perfect voor een stevige maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 grote pot of blik bruine bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 3 dl koud water
  • Silvo kruidenmix voor Chili con Carne

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Verhit de boter of olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui en paprika in de pan tot ze zacht zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul, totdat het goudbruin is.
  • Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en bak kort mee.
  • Meng de Silvo kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan de pan.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • Roer af en toe door en proef voor de juiste smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de chili con carne met warme rijst, knapperig stokbrood of tortillachips. Garneer met verse koriander en een schepje zure room voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Shiraz past uitstekend bij de rijke smaken van deze chili con carne.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g