Bolognesesaus

Bolognesesaus

Een rijke, klassieke bolognesesaus met Parmaham en rode wijn. Perfect om je favoriete pasta naar een hoger niveau te tillen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • Boter voor bakken
  • 75 g Parmaham
  • 400 g gehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml rode wijn
  • 1 blik tomaten 400 g
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes.
  • Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
  • Snijd de Parmaham in reepjes.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de ham ongeveer 4 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het in een paar minuten rul.
  • Schep het ham-gehaktmengsel met een schuimspaan uit de pan en zet apart in een kom.
  • Bak de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook ongeveer 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg daarna het ham-gehaktmengsel weer toe.
  • Giet de rode wijn en tomaten erbij.
  • Breng aan de kook en laat de saus met de deksel schuin op de pan op laag vuur minimaal 1 uur sudderen.
  • Roer af en toe en voeg water toe als de saus te droog wordt.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Notities

Deze saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of Barolo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballetjes in een rijke ketjapsaus, perfect geserveerd met rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels ketjap waarvan 3 + 1
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 ui kleingesneden
  • nootmuskaat
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Vermeng 500 g rundergehakt in een kom met 1 kleingesneden ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel sambal, zout, peper, nootmuskaat en 1 theelepel kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg 4 eetlepels ketjap en 1 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
  • Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Rundergehaktbrood met olijven

Rundergehaktbrood met olijven

Een smaakvol gehaktbrood met een vulling van ui, olijven en Parmezaan. Geserveerd met een romige paddenstoelensaus. Een complete maaltijd met pasta en groenten.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Mediterraan, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 2 uien
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • 500 gram gehakt
  • 75 gram brood zonder korst
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gemengde kruiden diepvries
  • 15 olijven
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaan
  • Zout
  • 1 ei
  • Bloem
  • 1 zakje paddestoelenroomsaus
  • Melk

Instructies

  • Fruit in 1 eetlepel bakboter de fijngehakte uien en kruid ze met peper en paprikapoeder.
  • Laat ze wat afkoelen.
  • Vermeng de gefruite uien met het gehakt, het verkruimelde brood, de geperste knoflook, de tomatenpuree, de kruiden, de gehakte olijven, de Parmezaanse kaas, 2 theelepels zout en het losgeklopte ei.
  • Vorm het gehaktmengsel tot een ovaal 'brood', rol dat door bloem en leg het een half uur koel weg.
  • Verhit in de braadpan de rest van de bakboter op halfhoog vuur en bak het gehaktbrood rondom bruin.
  • Leg het deksel schuin op de pan en braad het gehaktbrood onder keren op laag vuur in 45 minuten gaar.
  • Bereid met het gezeefde braadvet, het zakje paddestoelenroomsaus en melk de saus volgens de aanwijzingen.
  • Serveer het gehaktbrood in plakken gesneden met de paddenstoelensaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met lintmacaroni, gekookte snijbonen en een komkommersalade.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn, zoals een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gevuld Gehaktbrood uit de Oven

Gevuld Gehaktbrood uit de Oven

Een origineel gehaktbrood, gevuld in een brood en op smaak gebracht met kaas, taugé en Oosterse smaken. Makkelijk te maken en een leuk alternatief voor de klassieker.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rond wit vloerbrood 25 cm doorsnee
  • 2 uien
  • 150 g belegen kaas
  • 100 g taugé
  • 5 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 450 g mager rundergehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ theelepel sambal
  • Peper & zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd het kapje van het brood en hol het brood uit.
  • Verkruimel de inhoud.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Snipper de uien fijn.
  • Was de taugé en knip de peterselie fijn.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de uien.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Voeg de broodkruimels toe en verwarm het geheel 3 minuten.
  • Voeg de taugé, sambal, mosterd en ketjap toe en roer alles goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en peterselie toe.
  • Vul het uitgeholde brood met het gehaktmengsel.
  • Zet het kapje weer op het brood en vouw er aluminiumfolie omheen.
  • Bak het gevulde brood 25 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer het gevulde gehaktbrood in plakken. Lekker met een salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Pikant Gevuld Brood met Gehakt

Pikant Gevuld Brood met Gehakt

Een hartig gevuld brood met pittig gehakt, kaas en Oosterse smaken. Eenvoudig te bereiden en een smaakvolle maaltijd voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ongesneden enkele dagen oud, klein rond wit vloerbrood
  • 2 uien
  • 150 g belegen kaas aan een stuk
  • 100 g taugé
  • 5 takjes peterselie
  • 2 bolletjes gember
  • 1 eetlepel olie
  • 450 g gehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ theelepel sambal oelek
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel gemberpoeder

Instructies

  • Snijd de bovenkant van het brood en leg het apart.
  • Hol het brood aan alle kanten uit tot ± 1 cm van de rand en verkruimel het.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verwijder de korst van de kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Was de taugé in een zeef en laat deze goed uitlekken.
  • Knip de peterselie fijn en snijd de bolletjes gember in stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak het gehakt hierin rul.
  • Bak de uisnippers ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Voeg het broodkruim toe en roer dit goed door het gehakt.
  • Voeg de mosterd, de ketjap, de stukjes gember en de taugé toe, meng het geheel goed en bak nog ± 3 minuten.
  • Breng op smaak met zout, peper en gemberpoeder en roer van het vuur af de kaasblokjes en de peterselie door het gehaktmengsel.
  • Schep het mengsel in het uitgeholde brood en druk het stevig aan.
  • Leg de bovenkant van het brood terug en verpak het geheel in aluminiumfolie.
  • Bak het brood in het midden van de op 225°C oven in ± 25 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer het gevulde brood warm in plakken. Lekker met een salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Konijn met Pruimen (Brabants)

Konijn met Pruimen (Brabants)

Een typisch Brabants stoofgerecht van konijn met pruimen, gemarineerd in rode wijn en azijn, een zoet-hartige smaakcombinatie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
marineren1 dag
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stoofpot, Wild
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl rode wijn
  • 2 dl azijn
  • 4 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • 1 kg konijnenbouten
  • 75 g boter
  • 2 el bloem
  • 250 g pruimen gedroogd, zonder pit
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Roer in een wijde schaal de rode wijn en azijn door elkaar.
  • Voeg de peperkorrels, laurierblaadjes en tijm toe.
  • Leg de konijnenbouten in de marinade.
  • Dek de schaal af en zet het konijn ca.
  • 24 uur in de koelkast om te marineren.
  • Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Braad de konijnenbouten rondom bruin aan.
  • Strooi de bloem over de konijnenbouten.
  • Schenk langs de rand van de pan 3/4 van de marinade erbij.
  • Voeg de pruimen toe.
  • Breng aan de kook en laat het konijn 45-60 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met aardappelpuree en spruitjes.
Wijnadvies:
  • Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
Opmerkingen:
  • De pruimen geven het konijn een zoete en licht zure smaak.
  • De marinade maakt het konijn extra mals.
  • U kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, zoals abrikozen of dadels.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Hartige Tomaten-Kaasfondue

Hartige Tomaten-Kaasfondue

Een hartige tomaten-kaasfondue met belegen en oude kaas, op smaak gebracht met tijm en paprikapoeder. Perfect voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikken tomaten à 400 g
  • 1 el maïzena
  • 1 el olijfolie
  • 1 paprika
  • Paprikapoeder ½ tl
  • Peper
  • 200 g oude kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g belegen kaas geraspt
  • Tijm ½ tl
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Pel de ui en knoflook.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem en de ui in stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, paprika en knoflook.
  • Voeg de tomaten met sap toe, breng aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de geraspte kaas toe en laat al roerend smelten.
  • Breng op smaak met tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  • Roer de maïzena met water tot een papje en bind de fondue hiermee.
  • Schenk de fondue in een fonduepan en houd warm op een réchaud.

Notities

Serveertip:
Serveer met stokbrood en komkommersalade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Frisse Kruidenkaasfondue met Cognac

Frisse Kruidenkaasfondue met Cognac

Een geurige kaasfondue met een mix van groene kruiden en een scheutje cognac voor extra diepte.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 takjes bieslook
  • 1 el cognac
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g jongbelegen kaas
  • 100 g Kernhem kaas
  • 20 takjes kervel
  • ½ el maïzena
  • Peper
  • 1 ½ dl droge witte wijn

Instructies

  • Hak de groene kruiden fijn.
  • Rasp de kaas.
  • Wrijf een braadpan en fonduepan in met het opengesneden teentje knoflook.
  • Doe de wijn in de braadpan en verwarm tot hij bruist.
  • Voeg al roerend de beide kaassoorten toe en blijf roeren tot ze gesmolten zijn.
  • Roer de maïzena glad met 1 el water en bind de fondue hiermee.
  • Roer de cognac en de groene kruiden erdoor en breng op smaak met peper.
  • Giet de fondue in de fonduepan.

Notities

Serveertip:
Lekker met stokbrood en komkommer voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Zwitserse Chasselas of een Franse Savoie, past goed bij de kruidige fondue.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Klassieke tomatensoep met mini-gehaktballetjes

Klassieke tomatensoep met mini-gehaktballetjes

Een heerlijke, huisgemaakte tomatensoep met kleine gehaktballetjes en vermicelli.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 30 gram gehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 takje peterselie
  • peper
  • 1 mespunt tijm
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels vermicelli
  • 4 dl water
  • zout

Instructies

  • Smelt de boter in de braadpan en fruit de ui.
  • Voeg tomatenpuree, kruiden en ½ dl water toe, dek af en smoor 5 minuten.
  • Voeg 3 ½ dl water en bouillonpoeder toe en breng aan de kook.
  • Voeg vermicelli toe en kook 5 minuten.
  • Maak gehakt aan met peper, zout en nootmuskaat, draai er balletjes van en voeg toe.
  • Laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje brood.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies van toepassing.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gestoofde Sukadelappen met Pruimen en Rijst

Gestoofde Sukadelappen met Pruimen en Rijst

Heerlijke gestoofde sukadelappen met pruimen in een rijke rode wijnsaus. Een perfect stoofgerecht voor een gezellige winteravond.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg sukadelappen
  • 1 grote ui
  • 2 wortelen
  • 1 rettich
  • 1 tak bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl olijfolie
  • 50 gram boter
  • 4 dl runderbouillon
  • 2 dl rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 sinaasappel schil en sap
  • 1 vleesbouillontablet
  • 500 gram pruimen zonder pit
  • Allesbinder
  • Enkele druppels tabasco
  • Peterselie
  • Zout
  • Peper
  • 250 gram rijst

Instructies

  • Snijd de ui in ringen, snipper de knoflook en snijd de groenten in repen.
  • Fruit de ui, knoflook en groenten 5 minuten in olie en boter.
  • Haal de groenten uit de pan en braad de sukadelappen rondom bruin.
  • Voeg de groenten toe, giet de wijn en bouillon erbij.
  • Voeg tomatenpuree, sinaasappelschil, bouillontablet, sinaasappelsap en tabasco toe.
  • Breng op smaak met zout en peper, leg het deksel op de pan en stoof 1 uur in de oven op 160°C.
  • Voeg de pruimen toe en stoof nog 1 uur.
  • Bind de saus met allesbinder.
  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Verwijder de sinaasappelschil en het bouillontablet.
  • Schep de stoofpot in een schaal en bestrooi met peterselie.
  • Serveer met rijst.

Notities

Serveertip:
  • Garneer eventueel met extra peterselie.
  • Lekker met aardappelpuree in plaats van rijst.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Sauvignon): Een stevige rode wijn past goed bij de rijke stoofschotel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g