Kokospannenkoekjes met tropisch fruit
Deze luchtige kokospannenkoekjes uit Sri Lanka worden geserveerd met een frisse salade van papaya, banaan en mango – een zomerse traktatie!
Voorbereidingstijd12 uur uur
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el citroensap
- 1 el suiker
- 225 g rijstemeel of rijstebloem
- 225 g witbroodmix
- 3 el rietsuiker
- 4 dl kokosmelk uit blik
- 5½ dl kokosmelk uit blik
- Banaan in stukjes
- Mango in stukjes
- Olie
- Papaya in stukjes
Kneed een soepel deeg van rijstemeel of -bloem, witbroodmix, suiker en 1½ dl kokosmelk.
Dek het deeg af met folie en laat het een nacht rusten.
Voeg de volgende dag 4 dl kokosmelk toe en kneed opnieuw tot een soepel deeg.
Laat het deeg 2 uur rusten en roer daarna goed door.
Verhit een beetje olie in de wok.
Schenk een kleine opscheplepel beslag in de wok en draai direct rond zodat een rand van circa 4 cm wordt bedekt.
Laat het overige beslag terugvloeien naar de bodem.
Plaats een deksel op de wok en bak de pannenkoek op laag vuur lichtgoudbruin.
Maak de rand los met een spatel en wip de pannenkoek uit de pan.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Maak een salade van papaya, banaan, mango, citroensap en rietsuiker.
Serveer de salade op de pannenkoeken.
Serveertip:
Bestrooi met een snufje geraspte kokos of verse munt voor een tropisch accent.
Wijnadvies:
Serveer met een lichtzoete Riesling of een mousserende wijn met een fruitig karakter.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Grootmoeders Authentieke Rösti
Een klassiek Zwitsers aardappelgerecht, krokant gebakken zoals grootmoeder het maakte.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g vastkokende aardappelen gekookt
- 40 g boter
- 2 theelepels zout
Rasp de gekookte aardappelen grof.
Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
Meng de geraspte aardappelen met 2 theelepels zout.
Bak het aardappelmengsel al omscheppend gedurende 5 minuten.
Druk het mengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen.
Plaats een deksel op de pan en bak de rösti op matig vuur gedurende 15 minuten, totdat de onderkant goudbruin is.
Keer de rösti om met behulp van de deksel.
Bak de andere kant ook 15 minuten goudbruin.
Serveer direct.
Garneer de rösti met partjes tomaat en serveer direct.
Geniet van deze heerlijke rösti zoals grootmoeder het maakte!
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals Pinot Blanc, past uitstekend bij deze traditionele rösti.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Indiase Kip Curry met Pandanrijst en Sperziebonen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 300 g pandanrijst
- 1 zakje boemboe ajam smoor Indonesische kruidenmix voor kip
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 kipfilets in blokjes gesneden
- 1 blikje tomatenblokjes 400 g
- 300 g sperziebonen diepvries
- 2 eetlepels gembersiroop
- 4 eetlepels gebakken uitjes
- Zout en peper naar smaak
Bereid de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de zonnebloemolie in een pan en fruit de boemboe ajam smoor kort.
Voeg de kipfiletblokjes toe en bak ze rondom bruin.
Voeg de tomatenblokjes met het vocht toe aan de pan en breng aan de kook.
Draai het vuur laag, doe de deksel schuin op de pan en laat de kip in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven.
Breng op smaak met zout en peper.
Roer de bevroren sperziebonen door de kipcurry en laat nog 5 minuten mee koken.
Schep de kipcurry met sperziebonen in een warme schaal en meng met de gembersiroop en zout en peper naar smaak.
Serveer de Indiase kip curry met pandanrijst en bestrooi met gebakken uitjes.
Serveer de Indiase kip curry met geurige pandanrijst en bestrooi met gebakken uitjes voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht en helpt de smaken te complementeren.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Krokante Tortilla Tosti met Cheddar en Jalapeño
Een snelle en pittige tortilla tosti, perfect voor een eenpersoonslunch. Lekker knapperig en vol smaak!
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 1 persoon
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 75 gram cheddar kaas in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel jalapeñopeperreepjes
- 1 kleine rode paprika in blokjes gesneden
- 2 wraptortilla's
- 150 gram maïskorrels uit blik uitgelekt
Snijd de cheddar kaas in dunne plakjes en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
Leg één tortilla in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
Beleg de tortilla met de plakjes cheddar kaas, maïskorrels, paprikablokjes en jalapeñopeperreepjes.
Bak de tortilla totdat de kaas begint te smelten en de tortilla knapperig wordt.
Leg de tweede tortilla bovenop het beleg en druk stevig aan.
Plaats een deksel op de pan, keer de pan om en laat de tortilla op de ongebakken kant van het deksel in de pan glijden.
Bak de tortilla nog ongeveer 2 minuten totdat ook de andere kant knapperig is.
Snijd de tortilla tosti in grote punten en serveer direct.
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Mexicaanse cerveza.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Spaanse Aardappeltortilla met Geroosterde Ui en Zachte Eieren
Een klassieke Spaanse aardappeltortilla met een goudbruine korst en zachte binnenkant, perfect voor een lunch of als tapas.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 3 aardappelen 300 g
- 1 ui
- 3 eieren
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Olijfolie voor bakken
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
Dep de plakken droog met een theedoek.
Halveer de ui en snijd deze in dunne halve plakken.
Klop de eieren los met peper en zout.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem.
Bak de aardappelplakjes op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Voeg de uiringen toe en bak nog enkele minuten mee.
Draai het vuur laag en dek de pan af met een deksel.
Laat de aardappelen gaar worden, af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.
Roer de aardappelen goed door de geklopte eieren.
Maak de koekenpan schoon en doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan.
Verhit de olie goed.
Doe het ei-aardappelmengsel in de pan en bak tot de bovenkant van de tortilla (bijna) gestold is.
Draai de tortilla om met behulp van een deksel en bak de andere kant bruin.
Serveer warm of koud met (knoflook) mayonaise.
Wijnadvies
Serveer de aardappeltortilla met een frisse Cava of een lichte Albariño voor een smakelijke combinatie van smaken.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 500g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Gehaktballetjes in pittige satésaus
Dit gerecht is geschikt als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als lunchgerechtje, als tussendoortje en als partysnack (in dit geval de gehaktballetjes iets kleiner maken)recept van W.teunis - 50plusser.nl
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: 50plusser.nl
- 500 g rundergehakt
- Peper en zout naar smaak
- Kardemom komijn of andere Oosterse kruiden (naar keuze)
- Sambal oelek hoeveelheid naar smaak
- Pikante ketjap een flinke scheut
- Gemberpoeder of verse gember
- Klontje boter of margarine
- Flinke scheut olijfolie
- 1 verpakking kant-en-klare satésaus
- Gebakken uitjes voor garnering
Kruid het rundergehakt met peper, zout en andere Oosterse kruiden naar keuze.
Draai hiervan kleine gehaktballetjes van ongeveer 2½ cm.
Verhit een combinatie van boter en olijfolie in een koekenpan.
Bak de gehaktballetjes rondom bruin op middelhoog vuur.
Laat ze vervolgens op laag vuur 15 minuten door garen met de deksel op de pan, of draai ze af en toe om.
Bereid ondertussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg sambal, gemberpoeder of verse gemberrasp, pikante ketjap en eventueel gebakken en gesneden sjalotjes toe aan de saus.
Roer alles goed door elkaar en laat het doorwarmen.
Schep de gehaktballetjes in een schaal, giet de satésaus erover en garneer met gebakken uitjes.
Serveertips:
Serveer deze gehaktballetjes met pittige satésaus als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als snack tijdens feestjes (maak de balletjes dan iets kleiner) of zelfs als onderdeel van een lunchgerecht.
De pittige satésaus smaakt ook geweldig bij versgebakken aardappeltjes of frietjes.
De satésaus is ook erg lekker bij vers gebakken aardappeltjes of frieten
Receptenplein.nl
Home / deksel
Dadar Tahoe 2
omelet van tahoe uit Wonosobo
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ blok tahoe
- 2 eieren
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 prei beetje dunne fijngehakt
- 3 eetlepel(s) citroensap
- 2 tenen knoflook geperste
- 1 eetlepel(s) sambal oelek
- 3 eetlepel(s) ketjap
- ½ theelepel ve-tsin
- peper
- zout
Verkruimel de tahoe, vermeng hem de uiterst fijngehakte prei, peper, zout, ve-tsin en losgeklopte eieren.
Bak hier in een koekenpan met dikke bodem een omelet van.
Keer hem om op een deksel en laat hem zachtjes met de ongebakken zijde naar onderen weer in de pan glijden en bak hem zachtjes lichtbruin en gaar.
Meng de ketjap door de sambal, voeg het citroensap toe en giet de saus over de omelet.
Magnetron:
Doe de olie in een glazen deksel (ø 24 cm) en verwarm deze onafgedekt ca. 2 min. op 100%.
Schenk het eimengsel erop en verwarm het onafgedekt 5 à 6 min. op 70%.
Schep halverwege de bereidingstijd de gestolde buitenkant naar binnen en de gestolde binnenkant naar buiten.
Serveer de omelet met de saus.
Receptenplein.nl
Home / deksel
Spaanse Tortilla met Shiitake en Kaas
Hartige Spaanse tortilla met shiitake en smeltkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 7
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el olijfolie
- 2 tl melk
- 3 fijngesneden shiitake paddenstoelen
- 4 eieren
- 4-6 el smeltkaasjes
- Peper
- Zout
Klop de eieren met zout en peper los.
Roer de kaas en de shii-take erdoor.
Verhit de olie in een koekenpan van 16 cm doorsnee.
Schenk het eimengsel in de pan en laat het op zacht vuur in 10-15 minuten stollen.
Draai de tortilla met behulp van een deksel om en laat de andere kant 5 minuten zachtjes bakken.
Serveertip:
Serveer de tortilla in puntjes gesneden.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Ontbijtomelet met Quinoa en Bonen
Een voedzame ontbijtomelet met quinoa, bonen en cherrytomaten, geserveerd met stevig speltbrood. Ideaal voor een energieke start van de dag.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
deksel
Zeef of vergiet
keukenschaar
- 4 sneden stevig speltbrood
- 4 eieren
- 50 g witte bonen uit een potje of blikje
- 100 g voorgekookte quinoa
- 75 g cherrytomaten
- Verse bieslook
- Olijfolie of boter om in te bakken
- Peper en zout naar smaak
Bereid de voorgekookte quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Laat de witte bonen uitlekken in een zeef of vergiet.
Was en snijd de cherrytomaten in kleinere stukken.
Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de gekookte quinoa, uitgelekte bonen en gesneden cherrytomaten toe aan de losgeklopte eieren.
Verhit wat boter of olijfolie in een koekenpan op laag vuur.
Giet het eimengsel in de pan en bak de omelet langzaam gaar.
Dek de pan af met een deksel om het proces te versnellen.
Draai de omelet voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
Knip de bieslook fijn en strooi dit over de omelet.
Serveer de omelet met stevig speltbrood.
Serveertip:
Serveer met een plakje avocado of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij deze hartige ontbijtomelet.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / deksel
Knapperige Rösti met Verse Kruiden
Geniet van deze heerlijke knapperige rösti, een klassiek aardappelgerecht met een krokant korstje en een zachte binnenkant. Perfect als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g vastkokende aardappels gekookt en afgekoeld
- 40 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Tomaatpartjes voor garnering
- Optioneel:
- Fijngehakte verse kruiden bijv. peterselie of bieslook
Rasp de gekookte aardappels grof met een grove rasp.
Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
Meng de geraspte aardappels met zout, peper en optioneel fijngehakte verse kruiden in een kom.
Voeg het aardappelmengsel toe aan de pan en bak het al omscheppend ongeveer 5 minuten tot het licht knapperig wordt.
Druk het aardappelmengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen en dek af met een deksel.
Bak de rösti ongeveer 15 minuten op matig vuur tot de onderkant goudbruin is.
Draai de rösti voorzichtig om met behulp van een deksel en bak nog eens 15 minuten tot ook de andere kant goudbruin is.
Garneer met partjes tomaat en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade en een lepel zure room of crème fraîche voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Gris of een lichte Chardonnay past perfect bij de knapperige textuur en zachte aardappelsmaak van dit gerecht.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / deksel