Knapperige Broccoli Fritots met Romige Rucoladip

Knapperige Broccoli Fritots met Romige Rucoladip

Deze krokante broccoli fritots, geserveerd met een frisse rucoladip, zijn een snel te maken en onweerstaanbaar hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 stuks
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl bier
  • 1 ei
  • 60 g bloem
  • 1 dl mayonaise
  • 15 g rucola
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 stronk broccoli ca. 400 g
  • Olie om te frituren
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de frituurpan tot 180 °C.
  • Roer intussen het bier, ei, bloem en een snufje zout in een kom tot een glad beslag.
  • Pureer in een keukenmachine de mayonaise met de rucola en breng op smaak met citroensap.
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes, was ze en dep ze droog.
  • Schep de broccoliroosjes door het bierbeslag tot ze volledig bedekt zijn.
  • Schep de roosjes met een vork uit het beslag, laat het overtollige beslag uitlekken en frituur ze in kleine porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal de fritots direct uit de frituur en bestrooi ze met zout.
  • Serveer de broccoli fritots warm met de rucoladip.

Notities

Serveertip:
Serveer de fritots op een mooie schaal met de rucoladip in een kommetje in het midden. Voeg extra rucola als garnering toe voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. Deze wijnen passen goed bij de hartige en romige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gefrituurde eieren

Gefrituurde eieren

Recept categorieën: Ei, Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren hardgekookt
  • 100 gram garnalen
  • 150 gram gehakt
  • 1 rood pepertje gesnipperd
  • HANDJE peterselie geknipt
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Snijd de eieren doormidden en neem de dooier eruit.
  • Maak deze fijn met een vork en meng dit met het gehakt, de garnalen, de peterselie, het pepertje en de sojasaus.
  • Vorm hier balletjes van ter grootte van een half ei en druk dit samen met de halve eiwit, tot een nieuw "ei".
  • Laat deze "eieren" een uur opstijven in de koelkast.
  • Roer het meel tezamen met een deciliter water tot een beslag en rol de "eieren" er voorzichtig doorheen.
  • Frituur ze goudbruin, een minuut of vijf.

Churros van Worldcook

Churros van Worldcook

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 Gram Bloem
  • 100 Gram Boter
  • 3 Eieren
  • 100 Gram Chocolade
  • 4 eetlepel(s) Room
  • Poedersuiker

Instructies

  • Breng 2 deciliter water aan de kook met de boter.
  • Doe de bloem erbij en verwarm dit al roerend tot het deeg als een bal loslaat.
  • Doe het vuur uit en roer een voor een de eieren erdoor.
  • Smelt de chocola met de room.
  • Spuit met behulp van een spuitzak vormpjes, frituur deze tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi ze met poedersuiker en doop ze in het chocolademengsel

Gorgonzolapeertjes met munt

Gorgonzolapeertjes met munt

Aller Hande 1997
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
wachttijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 2 grote rijpe handperen
  • citroensap
  • 100 g Gorgonzola
  • versgemalen peper,
  • 1 eiwit
  • 1 zakje verse munt 15 g,
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • Boven kom bloem met zout zeven.
  • Olie en 8 eetlepels warm water erdoor roeren en alles tot glad beslag kloppen.
  • Kom afgedekt op koele plaats ca. 1 uur laten staan.

Bereiden:

  • Frituurolie verhitten tot 190 °C.
  • Intussen peren schillen, halveren en klokhuis verwijderen.
  • Peren besprenkelen met enkele druppels citroensap.
  • Gorgonzola in 4 stukjes snijden en in klokhuisholte van peren leggen.
  • Peren op vier bordjes leggen en peper erboven malen.
  • Peerhelften garneren met blaadje munt.
  • Eiwit heel stijf kloppen en voorzichtig door beslag spatelen.
  • 20 Mooie muntblaadjes van takjes nemen (rest wordt niet gebruikt).
  • Muntblaadjes één voor één door beslag halen.
  • Helft van muntblaadjes in ca. 3 à 4 minuten mooi goudbruin frituren.
  • Gefrituurde muntblaadjes voorzichtig uit frituurolie scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Dit nogmaals herhalen. Muntblaadjes naast peren over bordjes verdelen.

Notities

Eventueel serveren met warm noten- of mueslibrood.

Gazpacho met gefrituurde roodbaars

Gazpacho met gefrituurde roodbaars

AllerHande juli 2002
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels azijn
  • zout
  • 2 verse artisjokken
  • 1 komkommer
  • 8 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepel Dijonmosterd
  • tabasco
  • 2 dl olijfolie
  • ½ dl rode wijnazijn
  • peper
  • 1 zakje verse munt 15 g
  • 1 dl olie
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 dl slagroom
  • 1 pakje tempuramix
  • 2 dl mineraalwater ijskoud
  • 200 g roodbaarsfilet
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan bodempje water met azijn en zout aan de kook brengen.
  • Steel van artisjokken verwijderen.
  • Artisjokken in ca. 15 minuten gaar koken.
  • Afgieten en in vergiet laten afkoelen.
  • Onderzijde van artisjok afsnijden, blaadjes en 'hooi' verwijderen zodat alleen de bodem overblijft.
  • Artisjokbodems in repen snijden.
  • Komkommer schillen en in de lengte halveren.
  • Met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in grove stukken snijden.
  • Trostomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in parten snijden.
  • Paprika heel dun schillen en in repen snijden, zaadlijsten verwijderen. Knoflook pellen.
  • In keukenmachine groenten en knoflook pureren.
  • Mosterd en enkele druppels tabasco toevoegen.
  • Terwijl de keukenmachine draait, druppelsgewijs olijfolie en wijnazijn bij groentepuree schenken.
  • Mengsel door zeef wrijven en op smaak brengen met peper en zout.
  • Soep enkele uren in koelkast, of maximaal een uur in vriezer, ijskoud laten worden.
  • Blaadjes munt van takjes plukken, enkele kleine blaadjes apart houden voor garnering.
  • In keukenmachine munt met olie tot gladde saus pureren.
  • Hetzelfde doen met de basilicumblaadjes en slagroom.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • In kom tempurameel, mineraalwater, zout en peper tot klonterig beslag kloppen.
  • Roodbaarsfilet in repen van 2 cm breed snijden.
  • Visrepen één voor één door tempurabeslag halen en voorzichtig in frituurolie laten glijden.
  • In ca. 3 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.
  • Gazpacho over vier kommen verdelen.
  • Repen gefrituurde vis en artisjok in het midden van de soep opstapelen.
  • Garneren met achtergehouden verse kruiden.
  • Muntolie en basilicumroom langs de rand druppelen.

Garnalenkroketten

Garnalenkroketten

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Snack, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje roze garnalen 125 g AH
  • 2 takjes peterselie zakje á 30 g
  • 30 g boter of margarine
  • 30 g bloem
  • ½ visbouillontablet
  • zout
  • peper
  • 1 ei
  • ½ pakje paneermeel á 150 g AH
  • 4 blaadjes sla
  • 2 tomaten
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Garnalen fijnsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen. In pan boter smelten.
  • Bloem erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toevoegen.
  • Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat.
  • Garnalen en peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Massa uitstrijken op plat bord en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur goed laten opstijven.
  • In diep bord ei loskloppen.
  • Op ander bord paneermeel strooien.
  • Garnalenmengsel in 8 gelijke punten snijden en tot kleine rolletjes vormen.
  • Rolletjes door paneermeel rollen en ook uiteinden bedekken met paneermeel.
  • Overtollig paneermeel eraf schudden.
  • Kroketten door ei halen en opnieuw door paneermeel rollen.
  • Sla wassen en uitslaan.
  • Tomaten wassen en in partjes snijden.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Kroketten met vier tegelijk in ca. 3 a 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op vier borden leggen.
  • Garneren met blaadjes sla en partjes tomaat.

Fish & chips 4

Fish & chips 4

AllerHande oktober 2001
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Engeland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakjes verse krieltjes in de schil à 500 g
  • 600 g kabeljauwfilet
  • zout
  • peper versgemalen
  • 15 g boter of margarine
  • 2 eieren M
  • 100 g bloem
  • 125 ml koolzuurhoudend mineraalwater
  • frituurvet of olie (vloeibaar)

Instructies

  • In frituurpan olie verhitten tot 150 ºC.
  • Aardappeltjes wassen, halveren, grote in vieren snijden.
  • Aardappeltjes droog deppen met keukenpapier.
  • Aardappeltjes in 3 porties in ca. 4 minuten gaar frituren.
  • In vergiet op keukenpapier laten uitlekken.
  • Kabeljauwfilet in grove stukken snijden.
  • Stukken vis droog deppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
  • In steelpan boter smelten.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • Eiwitten stijf kloppen.
  • Gesmolten boter, eierdooiers, bloem en mineraalwater tot beslag roeren.
  • Royaal op smaak brengen met zout en peper.
  • Stijfgeklopte eiwitten door beslag spatelen.
  • Frituurolie verhitten tot 190 ºC.
  • Stukken vis door beslag halen zodat alle kanten bedekt zijn.
  • Vis (zonder frituurmandje) in 3 porties in ca. 4 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vis met schuimspaan uit pan halen en laten uitlekken op keukenpapier.
  • Aardappeltjes in 3 porties (in mandje) in ca. 1 minuut knapperig bruin frituren.
  • Laten uitlekken op keukenpapier in vergiet.
  • Vis en aardappeltjes over vier borden verdelen en bestrooien met zout.
  • Serveren met ijsbergsla.

Notities

Serveren met ijsbergsla.

Ei in gehakt

Ei in gehakt

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Vlees
Servings: 4 persoon
Calories: 405kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 250 g braadworst
  • 2 theelepel worchestershiresaus Heinz,
  • 1 eetlepel bloem
  • zout
  • peper
  • 5 eetlepels paneermeel
  • frituurvet olie,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • 4 Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
  • Onder water afspoelen, pellen en laten afkoelen.
  • Vel van braadworsten openknippen en vlees in kom doen.
  • Worcestershiresaus erdoor mengen.
  • Gehakt in 4 stukken verdelen en platdrukken.
  • In diep bord bloem, zout en peper mengen.
  • Gekookte eieren door bloem wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem.
  • Op elk stuk gehakt 1 ei leggen.
  • Gehakt rond ei vouwen en met vochtige hand tot gladde bal vormen.
  • In diep bord laatste ei loskloppen.
  • Op plat bord paneermeel strooien.
  • Gehaktballen eerst door ei, dan door paneermeel wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met paneermeel.

BEREIDEN:

  • Frituurvet verhitten tot 175 °C.
  • Gehaktballen in ca. 4 á 5 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Serveren met broccoli en krielaardappeltjes.

Nutrition

Calories: 405kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 19g | Vet: 33g

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Frituurolie
  • 250 g gezeefde tomaten
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout naar smaak
  • 350 g bloemkoolroosjes
  • 1 scharrelei
  • 50 g maïzena
  • 25 g bloem

Instructies

  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Breng in een steelpan de gezeefde tomaten, gemberpoeder en chilipoeder aan de kook.
  • Voeg zout toe naar smaak.
  • Was de bloemkoolroosjes en verdeel ze in gelijkmatige, niet te grote roosjes.
  • Splits het ei.
  • Klop het eiwit stijf in een vetvrije schaal.
  • Zeef de maïzena en bloem boven een andere schaal.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hier de eierdooier in.
  • Klop de eierdooier met een mixer vanuit het midden samen met 6 eetlepels ijskoud water tot een glad beslag ontstaat.
  • Spatel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het beslag.
  • Haal de helft van de bloemkoolroosjes één voor één door het beslag, laat even uitlekken en frituur ze in de hete olie in circa 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gefrituurde bloemkoolroosjes uitlekken in het vergiet.
  • Herhaal dit proces met de rest van de bloemkoolroosjes.
  • Verwarm een serveerschaal voor.
  • Verwarm de tomatensaus opnieuw.
  • Leg de gefrituurde bloemkoolroosjes op de voorverwarmde schaal en serveer de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Deze bloemkoolbeignets met pittige tomatensaus gaan goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Knapperige Lekkerbekjes met Verfrissende Kruidenmayonaise

Knapperige Lekkerbekjes met Verfrissende Kruidenmayonaise

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden diepvries
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 zak aardappelpartjes met schil diepvries, 450 g
  • 4 lekkerbekjes diepvries
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Verhit de frituurolie.
  • Halveer de citroen overlangs, pers een helft uit en snijd de andere helft in partjes.
  • Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd met een kaasschaaf lange repen van de komkommer.
  • Meng de komkommerrepen voorzichtig in een schaal met 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kruiden, zout en peper.
  • Meng in een kom de mayonaise met yoghurt, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel kruiden.
  • Verdun de saus iets met water en breng op smaak met zout en peper.
  • Frituur de aardappelpartjes goudbruin.
  • Verwarm de lekkerbekjes in een droge koekenpan gedurende 3-4 minuten per kant.
  • Laat de aardappelpartjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Halveer de lekkerbekjes in de lengte en leg op elk bord 3 repen vis.
  • Verdeel de kruidenmayonaise erover en garneer met een citroenpartje.
  • Serveer de aardappelpartjes en komkommersalade naast de vis.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc vormt een mooie combinatie met de knapperige lekkerbekjes en de verfrissende kruidenmayonaise. De lichte citrusaroma's van de wijn complementeren de citroen in de saus en zorgen voor een verkwikkende ervaring.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g