Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 g suiker
  • 4 eetlepels lauwwarme melk
  • 500 g bloem gezeefd
  • 75 g boter
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 100 g rozijnen
  • 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
  • 2,5 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels Amaretto di Saronno
  • 40 g oranjesnippers

Voor de afwerking:

  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
  • Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
  • Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
  • Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
  • Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
  • Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
  • Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
  • Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.

Nutrition

Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Ronde ingevette bakvorm (16 cm Ø, 15–18 cm hoog)
  • rooster

Ingrediënten

  • ½ dl rum
  • 1 eetlepel gekneusd anijszaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 125 g boter
  • 150 g witte chocolade in stukjes
  • 25 g suiker
  • 2 eieren
  • 325 g bloem
  • 35 g kwark
  • 4 eidooiers
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
  • Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
  • Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
  • Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
  • Leg de boter in stukken op het deeg.
  • Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe.
  • Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
  • Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Hartige Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis

Een heerlijke hartige taart met aardappel, courgette, ansjovis en romige kaasvulling. Perfect voor lunch of een lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 courgettes in plakken
  • 2 aardappels geschild en in plakken
  • 2 blikjes ansjovisfilets à 46 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 200 ml room culinair
  • 75 g geraspte kaas
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakken.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Laat de ansjovisfilets uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui 2 minuten glazig.
  • Voeg de ansjovis toe en bak zachtjes mee.
  • Druk de ansjovis tijdens het bakken uit elkaar zodat deze oplost in de olie.
  • Kook de aardappelplakjes 5 minuten in gezouten water, giet af en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper.
  • Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de courgette- en aardappelplakjes om en om over de bodem van de vorm.
  • Schep het ansjovis-ui mengsel door het room-eimengsel.
  • Giet het roommengsel over de courgette en aardappelen in de vorm.
  • Bestrooi de taart met de geraspte kaas.
  • Plaats de quiche in het midden van de oven en bak in 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveer deze Aardappel-Courgettetaart met Ansjovis met een frisse tomatensalade voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past perfect bij de hartige smaken van deze aardappel-courgettetaart met ansjovis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Russisch paasdessert Paskha met cottage cheese en rozijnen

Russisch paasdessert Paskha met cottage cheese en rozijnen

Paskha is een traditioneel Russisch paasdessert op basis van cottage cheese, rozijnen en citroenrasp. Rijk, romig en perfect voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
koeltijd2 dagen
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10 personen
Calories: 528kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 175 g pitloze rozijnen
  • 3 dl stijfgeklopte slagroom
  • 450 g boter
  • 450 g suiker
  • 7 eierdooiers
  • 900 g cottage cheese
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Klop de boter schuimig in een grote kom.
  • Klop de eierdooiers stijf in een aparte kom.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot het mengsel lichtgeel is.
  • Meng het eier-suikermengsel met de schuimige boter tot een romig geheel.
  • Voeg dit mengsel toe aan de cottage cheese en klop alles zorgvuldig door.
  • Spatel de stijfgeslagen slagroom, vanillesuiker, rozijnen en citroenrasp erdoor.
  • Bekleed een broodvorm met een natgemaakte doek en schep het mengsel erin.
  • Druk goed aan, vouw de doek dicht en plaats een gewicht op de vorm.
  • Laat de vorm 48 uur in de koelkast staan.
  • Verwijder daarna voorzichtig de doek en snijd de paskha in plakken om te serveren.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra rozijnen, citroenrasp of geroosterde amandelen voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:

Serveer met een glas Moscato d’Asti of een lichte dessertwijn die mooi aansluit bij de romige en zoete smaken.

Nutrition

Calories: 528kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 9g | Vet: 39g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Geitenkaas pannekoek

Geitenkaas pannekoek

Recept categorieën: Kaas, Pannenkoeken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 g bloem
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 200 ml volle melk
  • 250 g cherrytomaten
  • 1 dunne prei in ringetjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 125 g champignons fijn, in kwarten
  • 125 g zachte geitenkaas bijv. Bettine blanc
  • ½ zakje verse peterselie a 30 g, fijngehakt

Instructies

  • Bloem boven kom zeven, mespunt zout toevoegen.
  • Kuiltje in bloem maken, ei erboven breken en helft van melk toevoegen.
  • Met garde vanuit midden tot glad beslag roeren.
  • Rest van melk langzaam toevoegen tot beslag gewenste dikte heeft.
  • Peterselie erdoor roeren. In wok of hapjespan 1 el boter verhitten en prei met champignons en knoflook 5 min bakken.
  • Vuur laag draaien en tomaatjes toevoegen. Nog 5 min. zachtjes bakken, tot prei gaar is.
  • Groentemengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • In koekenpan 1/2 el boter verhitten.
  • Van helft van beslag pannenkoek bakken.
  • Op warm bord leggen en warm houden (in aluminiumfolie of oven van 150 °C).
  • Rest van boter smelten en tweede pannenkoek bakken.
  • Groentemengsel over onderste helft van beide pannenkoeken verdelen.
  • Geitenkaas erboven verbrokkelen.
  • Pannenkoeken dubbelvouwen.

Blini’s met geitenkaas en rode ui

Blini’s met geitenkaas en rode ui

kan ook met gourmet
Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel
  • 250 ml melk
  • 1 zakje instant gist a 7 gram
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Boter om in te bakken
  • 2 rode uien
  • scheutje balsamicoazijn
  • 1 eetl suiker
  • klontje boter
  • 16 walnoten
  • 125 gram geitenkaas

Instructies

  • Verwarm de melk in een pannetje totdat hij lauw is.
  • Klop met een garde de gist er door.
  • Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk hier bij.
  • Roer met de garde tot een egaal beslag.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek.
  • Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min rijzen.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen en daarna in grove stukken.
  • Verhit een beetje boter in een pan en voeg de ui, een scheutje balsamicoazijn, 1 eetl suiker toe en laat 20 minuten op zacht vuur bakken.
  • Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim.
  • Spatel het schuim door het gerezen beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).
  • Bak de blini’s op middelhoog vuur aan beide kanten 2 minuten.
  • Leg ze op een bord en laat iets afkoelen.
  • Besmeer de blini’s met geitenkaas en schep wat van de rode ui er op en garneer met een walnoot.

Peperkoekhuisje

Peperkoekhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

ingrediënten voor de speculaas:

  • 150 g roomboter of kokosolie
  • 80 g honing
  • 10 g speculaaskruiden
  • 125 g havermeel
  • 125 g volkoren speltmeel
  • 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
  • snufje zout

Ingrediënten voor de karamellijm:

  • 300 g suiker
  • Ingrediënten voor de fondant:
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
  • Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
  • Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
  • Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
  • Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
  • Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
  • Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
  • Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
  • Zet op deze manier het huisje in elkaar.
  • Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
  • Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
  • Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
  • Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook

Rissoles aux abricots

Rissoles aux abricots

zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 75 g suiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • ½ l melk
  • boter
  • abrikozenjam
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
  • De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
  • paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.

Notities

Varianten

  1. Andere tamelijk stevige jams gebruiken
  2. i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.

Rissoles à la princesse

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Rissoles à l’Indienne

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.