Célestines à la Joinville

Célestines à la Joinville

Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2,5 dl water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 dl visfumet
  • ½ blikje kreeft
  • 100 g garnalen gekookt en gepeld
  • 50 g champignons
  • 2 dl saus Joinville
  • Eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
  • Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
  • Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
  • Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

  • Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
  • Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Bliny

Bliny

Geniet van deze heerlijke hartige gistpannenkoekjes, bekend als Bliny, met dit Russische recept.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g gist
  • 1 liter melk
  • 200 g bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eidooiers
  • 50 g boter
  • Een snufje zout
  • 1 deciliter melk
  • 200 g bloem
  • 2 eiwitten
  • Boter
  • Kaviaar

Instructies

  • Los de gist op in de melk en meng met de helft van de bloem.
  • Laat het mengsel afgedekt rijzen.
  • Voeg vervolgens suiker, eidooiers, gesmolten boter en zout toe.
  • Voeg voorzichtig de lauwe melk en de rest van de bloem toe.
  • Laat opnieuw rijzen en meng dan met de stijfgeslagen eiwitten.
  • Bak in ruim boter kleine, dunne pannenkoekjes en serveer ze warm, bedekt met gesmolten boter en stukjes kaviaar.

Notities

  • Varieer door de bliny te kruiden met kervel en te serveren met gerookte zalm.
  • Meng rozijnen door het beslag en gebruik in plaats van melk zure room voor een zoete variant.
Geniet van deze authentieke Bliny als een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid!

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Blintzes

Blintzes

Geniet van deze hartige, gevulde vleesnoedels bekend als Blintzes, met dit heerlijke recept. Hier is de vernieuwde versie,
Bereidingstijd1 minuut
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote kommen,
  • spatels
  • flensjespan
  • schotel

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 3 dl melk
  • Een snufje zout
  • 2 eetlepels slaolie
  • 100 g bloem
  • Boter
  • 1 ui
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 ei
  • 50 g gaar vlees
  • 2 dl tomatensaus

Instructies

  • Meng de eieren, melk, zout en slaolie en klop tot een homogeen mengsel.
  • Roer langzaam de bloem erdoor.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke wijze eenzijdig flensjes.
  • Stapel ze op een schotel of doek.
  • Voeg een lepel vulling toe aan elk flensje (bijvoorbeeld ui, vlees, ketchup en ei tot een dikke pasta maken), rol ze op en bak ze goudbruin in een hete oven.
  • Serveer de Blintzes met tomatensaus.

Notities

  • Varieer met vullingen zoals kwark met ei en citroensap voor een frisse variant.
  • Probeer een vulling van bosbessencompote met cornflakes voor een zoete twist.
Geniet van deze heerlijke Blintzes als een smakelijke en hartige traktatie!

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Geniet van deze klassieke Nederlandse aardappelpannenkoekjes, perfect als bijgerecht of hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pannenkoeken, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met dikke bodem
  • lepels
  • paletmes
  • pureeknijper
  • ruime pan
  • schotel
  • slakom

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappels
  • ½ liter melk
  • 50 g boter
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • Een snufje nootmuskaat
  • Een snufje peper
  • Een snufje zout
  • Ruim boter om te bakken
  • Optioneel:
  • sla

Instructies

  • Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
  • Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
  • Roer het mengsel grondig door en spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
  • Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
  • Verhit ruim boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de pannenkoekjes goudgeel.
  • Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.

Notities

Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Griekenland, Mediterraan
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 uien
  • dl melk
  • eetlepel olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • 1 eiwit
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.

Notities

Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Spinaasjesop

Spinaasjesop

Spinaziesoep Út Sleat
(uit het stadje Sloten)
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram gehakte spinazie diepvries
  • 2 eieren
  • 350 gram gerookte kipfilet of paling
  • 30 gram boter
  • 20 gram bloem
  • liter kippenbouillon
  • 2 deciliter Room Culinair
  • peper
  • zout

Instructies

  • Neem de spinazie 30 minuten van te voren uit de diepvries.
  • Kook de eieren in circa 10 minuten hard.
  • Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak ze fijn.
  • Snijd de kipfilet in plakjes of verwijder de velletjes en graatjes van de paling en snijd ze in stukjes.
  • Smelt de boter en roer er met een garde de bloem door.
  • Laat het mengsel op een laag vuur 1 minuut zachtjes pruttelen.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en breng het elke keer al roerend aan de kook.
  • Voeg de Room Culinair en de spinazie toe en breng de soep al roerend aan de kook.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Schep de kipfilet of de paling door de soep.
  • Verdeel de soep over de borden en garneer met het fijngehakte ei.

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 langouste
  • Tabasco
  • 3 liter courtbouillon
  • Citroensap
  • 2 deciliter mayonaise
  • 1 krop sla
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 deciliter slagroom
  • 0,2 deciliter cognac
  • 8 asperges gekookt

Instructies

  • Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
  • Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
  • Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
  • Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
  • Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
  • Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
  • Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
  • Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
  • Schep er wat saus overheen.
  • Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
  • Serveer direct, gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus

Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus

Een klassieke romige griesmeelpudding met een rijke sinaasappel-pruimensaus, perfect als afsluiter van een gezellig diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • pan met dikke bodem
  • Kleine puddingvormpjes

Ingrediënten

  • 50 g amandelen grofgehakt
  • 500 ml melk
  • 50 g griesmeel
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 125 g gewelde pruimen gesneden
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  • Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook.
  • Strooi het griesmeel en de vanillesuiker in de melk en blijf roeren tot het geheel kookt.
  • Laat het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Schep de geroosterde amandelen door het griesmeelmengsel.
  • Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet het griesmeelmengsel erin.
  • Laat de puddinkjes minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng de pruimen, sinaasappelsap en kaneel aan de kook in een steelpannetje.
  • Laat de saus in ongeveer 10 minuten inkoken.
  • Plaats een bordje op elk vormpje, draai het geheel om en laat de pudding op het bord glijden.
  • Serveer de puddinkjes met de sinaasappel-pruimensaus.

Notities

Serveertip:
Garneer de puddinkjes met extra geroosterde amandelen en een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Duitse Riesling Auslese of een Moscato d'Asti past perfect bij dit romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 dl melk
  • 2 el bloem
  • 80 g boter
  • 125 g belegen kaas geraspt
  • 4 eieren
  • Peper
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
  • Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
  • Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
  • Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Tips voor een luchtigere kaasschotel:

  • Splits de eieren.
  • Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
  • Giet dit mengsel terug in de pan.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
  • Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
  • Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Luchtige Citroen-Ricottasoufflé

Luchtige Citroen-Ricottasoufflé

Een lichte en luchtige soufflé met de frisse smaak van citroen en romige ricotta.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ei, Kaas, Zuidvruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Soufflé vorm (inh. ± 1 1/2 liter)

Ingrediënten

  • Snufje bakpoeder
  • Boter voor de vorm
  • 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 4 el poedersuiker
  • 1 dl room
  • 500 g ricotta of magere kwark
  • 120 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de citroenen goed en droog ze af.
  • Rasp de schil van 1 citroenhelft en pers beide citroenen uit.
  • Splits de eieren, klop de eidooiers met de suiker met een garde tot een romige, gele massa en voeg de room, de ricotta, het citroensap en de citroenschil toe.
  • Sla het eiwit met 3 eetlepels poedersuiker en het snufje bakpoeder zeer stijf en schep het voorzichtig door de eidooiermassa.
  • Vet de soufflévorm in en schep de massa er tot ± 1 1/2 cm onder de rand in.
  • Zet de soufflé in het midden van de op ± 160°C voorverwarmde oven en bak hem 35-40 minuten.
  • Bestrooi hem voor het serveren met de overgebleven poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een Vin Santo.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g