Célestines à la Joinville
Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastie,
sauspan
- 300 g bloem
- Een snufje zout
- 3 eieren
- 2,5 dl water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- Boter
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 dl visfumet
- ½ blikje kreeft
- 100 g garnalen gekookt en gepeld
- 50 g champignons
- 2 dl saus Joinville
- Eiwit
- Paneermeel
- Frituurvet
Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.
- Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
- Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!
Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Bliny
Geniet van deze heerlijke hartige gistpannenkoekjes, bekend als Bliny, met dit Russische recept.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
- 15 g gist
- 1 liter melk
- 200 g bloem
- 1 eetlepel suiker
- 2 eidooiers
- 50 g boter
- Een snufje zout
- 1 deciliter melk
- 200 g bloem
- 2 eiwitten
- Boter
- Kaviaar
Los de gist op in de melk en meng met de helft van de bloem.
Laat het mengsel afgedekt rijzen.
Voeg vervolgens suiker, eidooiers, gesmolten boter en zout toe.
Voeg voorzichtig de lauwe melk en de rest van de bloem toe.
Laat opnieuw rijzen en meng dan met de stijfgeslagen eiwitten.
Bak in ruim boter kleine, dunne pannenkoekjes en serveer ze warm, bedekt met gesmolten boter en stukjes kaviaar.
- Varieer door de bliny te kruiden met kervel en te serveren met gerookte zalm.
- Meng rozijnen door het beslag en gebruik in plaats van melk zure room voor een zoete variant.
Geniet van deze authentieke Bliny als een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid!
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Blintzes
Geniet van deze hartige, gevulde vleesnoedels bekend als Blintzes, met dit heerlijke recept. Hier is de vernieuwde versie,
Bereidingstijd1 minuut min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
grote kommen,
spatels
flensjespan
schotel
- 3 eieren
- 3 dl melk
- Een snufje zout
- 2 eetlepels slaolie
- 100 g bloem
- Boter
- 1 ui
- 1 eetlepel ketchup
- 1 ei
- 50 g gaar vlees
- 2 dl tomatensaus
Meng de eieren, melk, zout en slaolie en klop tot een homogeen mengsel.
Roer langzaam de bloem erdoor.
Bak van dit beslag op de gebruikelijke wijze eenzijdig flensjes.
Stapel ze op een schotel of doek.
Voeg een lepel vulling toe aan elk flensje (bijvoorbeeld ui, vlees, ketchup en ei tot een dikke pasta maken), rol ze op en bak ze goudbruin in een hete oven.
Serveer de Blintzes met tomatensaus.
- Varieer met vullingen zoals kwark met ei en citroensap voor een frisse variant.
- Probeer een vulling van bosbessencompote met cornflakes voor een zoete twist.
Geniet van deze heerlijke Blintzes als een smakelijke en hartige traktatie!
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat
Geniet van deze klassieke Nederlandse aardappelpannenkoekjes, perfect als bijgerecht of hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg aardappels
- ½ liter melk
- 50 g boter
- 6 eidooiers
- 6 eiwitten
- Een snufje nootmuskaat
- Een snufje peper
- Een snufje zout
- Ruim boter om te bakken
- Optioneel:
- sla
Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
Roer het mengsel grondig door en spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
Verhit ruim boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de pannenkoekjes goudgeel.
Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn zoals een Riesling.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt
Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
- 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
- 2 aubergines
- 2 eieren
- 2 uien
- 2½ dl melk
- 2½ eetlepel olijfolie
- 500 g rundergehakt
- ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
- 1 eiwit
- 10 eetlepels olijfolie
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
- Zout naar smaak
Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
Bestrooi elke laag met een beetje zout.
Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
Breng op smaak met zout.
Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.
Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Spinaasjesop
Spinaziesoep Út Sleat (uit het stadje Sloten)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 450 gram gehakte spinazie diepvries
- 2 eieren
- 350 gram gerookte kipfilet of paling
- 30 gram boter
- 20 gram bloem
- 1½ liter kippenbouillon
- 2 deciliter Room Culinair
- peper
- zout
Neem de spinazie 30 minuten van te voren uit de diepvries.
Kook de eieren in circa 10 minuten hard.
Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak ze fijn.
Snijd de kipfilet in plakjes of verwijder de velletjes en graatjes van de paling en snijd ze in stukjes.
Smelt de boter en roer er met een garde de bloem door.
Laat het mengsel op een laag vuur 1 minuut zachtjes pruttelen.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en breng het elke keer al roerend aan de kook.
Voeg de Room Culinair en de spinazie toe en breng de soep al roerend aan de kook.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Schep de kipfilet of de paling door de soep.
Verdeel de soep over de borden en garneer met het fijngehakte ei.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus
Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
scherp mes
Coupeglazen
- 1 langouste
- Tabasco
- 3 liter courtbouillon
- Citroensap
- 2 deciliter mayonaise
- 1 krop sla
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 deciliter slagroom
- 0,2 deciliter cognac
- 8 asperges gekookt
Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
Schep er wat saus overheen.
Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
Serveer direct, gekoeld.
Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus
Een klassieke romige griesmeelpudding met een rijke sinaasappel-pruimensaus, perfect als afsluiter van een gezellig diner.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g amandelen grofgehakt
- 500 ml melk
- 50 g griesmeel
- 3 zakjes vanillesuiker
- 125 g gewelde pruimen gesneden
- 250 ml sinaasappelsap
- 1 theelepel kaneel
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook.
Strooi het griesmeel en de vanillesuiker in de melk en blijf roeren tot het geheel kookt.
Laat het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
Schep de geroosterde amandelen door het griesmeelmengsel.
Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet het griesmeelmengsel erin.
Laat de puddinkjes minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng de pruimen, sinaasappelsap en kaneel aan de kook in een steelpannetje.
Laat de saus in ongeveer 10 minuten inkoken.
Plaats een bordje op elk vormpje, draai het geheel om en laat de pudding op het bord glijden.
Serveer de puddinkjes met de sinaasappel-pruimensaus.
Serveertip:
Garneer de puddinkjes met extra geroosterde amandelen en een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Duitse Riesling Auslese of een Moscato d'Asti past perfect bij dit romige dessert.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus
Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 dl melk
- 2 el bloem
- 80 g boter
- 125 g belegen kaas geraspt
- 4 eieren
- Peper
- Boter om in te vetten
Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.
Tips voor een luchtigere kaasschotel:
Splits de eieren.
Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
Giet dit mengsel terug in de pan.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.
Serveertip:
- Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
- Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18
Luchtige Citroen-Ricottasoufflé
Een lichte en luchtige soufflé met de frisse smaak van citroen en romige ricotta.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- Snufje bakpoeder
- Boter voor de vorm
- 2 citroenen
- 4 eieren
- 4 el poedersuiker
- 1 dl room
- 500 g ricotta of magere kwark
- 120 g suiker
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de citroenen goed en droog ze af.
Rasp de schil van 1 citroenhelft en pers beide citroenen uit.
Splits de eieren, klop de eidooiers met de suiker met een garde tot een romige, gele massa en voeg de room, de ricotta, het citroensap en de citroenschil toe.
Sla het eiwit met 3 eetlepels poedersuiker en het snufje bakpoeder zeer stijf en schep het voorzichtig door de eidooiermassa.
Vet de soufflévorm in en schep de massa er tot ± 1 1/2 cm onder de rand in.
Zet de soufflé in het midden van de op ± 160°C voorverwarmde oven en bak hem 35-40 minuten.
Bestrooi hem voor het serveren met de overgebleven poedersuiker.
Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een Vin Santo.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 18