Romige Aardappelsoep met Patécrostini's

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 550kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 150 g waspeen 1 zak à 300 g
  • 750 g kruimige aardappels
  • 1 liter basissoep room
  • 3 bosuitjes
  • 125 g smeerpaté crème
  • 1 stokbrood
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Snijd de waspeen in blokjes.
  • Schil, was en snijd de aardappels in blokjes.
  • Breng de basissoep room aan de kook.
  • Voeg de blokjes wortel en aardappel toe aan de soep en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de grill voor.
  • Maak de bosui schoon en snijd deze in ringetjes.
  • Meng de helft van de bosui door de smeerpaté.
  • Snijd het stokbrood in plakken.
  • Besprenkel het stokbrood met olijfolie en rooster het onder de grill in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Meng de rest van de bosui door de soep en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Besmeer het geroosterde brood met de paté.
  • Serveer de soep met de patécrostini's.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aardappelsoep met patécrostini's gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Crostini met Pesto

Recept categorieën: Broodjes, Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • een grote bos basilicum
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 5 gram parmesaanse kaas geraspt
  • 2 teentjes knoflook partjes
  • 1 ¼ deciliter olijfolie

Instructies

  • Doe de basilicumblaadjes, de pijnboompitjes, de kaas en de look in een blender en pureer tot een mooi glad geheel verkregen is.
  • Meng er de olijfolie onder.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de pesto en serveer meteen.

Crostini met Olijventapenade

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 blik zwarte olijven uitgelekt, zonder pit
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de tapenade in de foodprocessor en maal alles fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de tapenade en serveer meteen.

Ciabatta met Tomaten en Knoflook

Recept categorieën: Broodjes, Tapas, Warme hapjes
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rijpe tomaten ontveld, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ciabatta brood

Instructies

  • Doe de tomaten, de knoflook, de geraspte citroenschil en de bruine suiker in een pan met deksel en verwarm gedurende een 10 minuutjes.
  • Voeg er het citroensap en de olijfolie bij en laat zonder deksel nog eens 10 minuten pruttelen zodat het mengsel wat dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij enkele sneden van het ciabatta brood en toast ze in de broodrooster of onder de grill.
  • Smeer op elke snede ciabatta wat van de saus.
  • Warm serveren.

Bruschetta met Tomaat en Mozarella

Porties: 6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 4 tomaten
  • 1 bolletje mozarella
  • 10 blaadje(s) verse basilicum fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes.
  • Doe ze in een kom.
  • Snij de mozarella in kleine blokjes en voeg deze toe aan de tomaten.
  • Roer er de basilicum, knoflook en de olijfolie door en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het mengsel over de broodsneetjes en zet deze gedurende 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 220 graden.

Notities

Warm serveren.

Bruschetta met Sardientjes

Recept categorieën: Tapas, Vis
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 blik sardientjes op olie
  • 1 sjalotje zeer fijn gesneden
  • kappertjes ter garnering
  • enkele zwarte olijven ter garnering

Instructies

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5 cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Prak de sardientjes samen met 1 eetlepel olie uit het blik fijn.
  • Meng er het sjalotje onder.
  • Beleg de bruschetta met dit mengsel en garneer met enkele kappertjes en plakjes zwarte olijf.

Bruschetta met Guacamole en Garnaal

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Porties: 6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 potje guacamole
  • 150 gram grijze garnalen gepeld
  • enkel blaadjes verse koriander ter garnering

Instructies

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Besmeer ze met de gaucamole en leg er enkele garnalen bovenop.
  • Werk af met wat fijngesneden korianderblad.

Tagliatelle met geroosterde tomaatjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pasta
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 715kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 2 bakje mini romatomaatje a 250 gr.
  • 5 eetlepel(s) kruidenolie knoflook & peterselie (drogheria&alimentari, flesje a 80 ml.)
  • 100 gram gepelde walnoten.
  • 75 gram rucola
  • 50 gram gemalen oude kaas

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tomaatjes wassen, halveren, in ovenschaal legen en besprenkelen met 3 el kruiden olie.
  • Tomaatjes in ca. 5 min. gaar roosteren.
  • Intussen noten grof hakken.
  • Tagliatelle mengen met rest van de olie, tomaatjes, rucola en noten.
  • Aan tafel bestrooien met kaas

Nutrition

Calories: 715kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 22g | Vet: 38g

Gegratineerde Rösti met Zalm

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Zwitserland
Porties: 4
calorieën: 375kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 200 gram zalmfilet in stukjes
  • 400 gram rösti
  • 2 eetlepels olijfolie met basilicum
  • Zout en gemalen peper naar smaak
  • ½ beker crème fraîche
  • 75 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de rösti in een wok volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg van het vuur af de zalm, bosuitjes, zout en peper toe aan de gebakken rösti en meng goed.
  • Doe het mengsel in een ovenschaal.
  • Strijk de crème fraîche gelijkmatig over de bovenkant van het mengsel en strooi de geraspte kaas erover.
  • Plaats de ovenschaal onder de grill en laat het geheel 5 minuten gratineren, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde rösti met zalm past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Zwitserland. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de zalm en zorgen voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 24g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Kerriesalade met geroosterde kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • knolselderij
  • 1 ui
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • 1 mandarijn
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 stengels bosui
  • 25 gram pijnboompitten
  • 4 sneetjes pompoenpitten brood
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje peper
  • zout

Instructies

  • Zet een grote pan met ruim water op hoog vuur.
  • Schil de knolselderij, door eerst een de kop en kont eraf te snijden.
  • Met een groot koksmes snijd je nu de zijkanten er rondom vanaf.
  • Snijd de knolselderij in plakken en stapel deze op.
  • De plakken in repen snijden en in water met een beetje citroensap bewaren.
  • Knolselderij verkleurt snel en met citroen kun je dat voorkomen.
  • Blancheer de knolselderij kort en koel de repen snel terug in water.
  • Lekker knapperig is het mooist.Grill de kipfilet in een grillpan.
  • Éen minuut grillen, kwartslag draaien voor het mooie grill ruitje en doe aan de andere kant van de kipfilet hetzelfde.
  • Bestrooi de kip met peper en zout en zet de kipfilet in een oven van 120 graden om langzaam te garen.
  • Als de kip bijna gaar is(kip veert niet meer terug) uit de oven halen en laten afkoelen.
  • Snijd de bosui in ringen, snipper de ui, pel de mandarijn en roer de crème fraîche los.
  • Meng de knolselderij, de mandarijn, gesnipperde ui, beetje kerrie en crème fraîche met elkaar.
  • Lekker op smaak maken met verse peper en eventueel zout.
  • Rooster de sneetjes pompoenpitten brood in het rooster en de pijnboompitten in een pannetje.
  • Leg de salade op een groot bord en strooi de bosui ringen en pijnboompitten erover.
  • Snijd het brood in punten, leg ze bij de salade en smullen maar.

Notities

In plaats van het garen van de kipfilet in de oven kun je ook na het grillen het vuur onder je grill laag zeten en met een deksel afdekken.