Kipfilet met couscous van Wouter Westerhoff

Kipfilet met couscous van Wouter Westerhoff

Als je verse kruiden hiervoor gebruikt doe dan een eetlepel gehakte kruiden.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 300 gram cous cous instant
  • 3 tomaten rijpe
  • peper
  • zout
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel(s) rozijnen
  • olijfolie
  • ¼ liter kippebouillon heet water met bouillonblokje

Voor de marinade (van de kipfilet)

Instructies

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilets horizontaal door midden (kan je ook door de slager of poelier laten doen).
  • Meng de peper, zout, organo, thijm, rozemarijn en de olie vrijf dit over de kipfilets, 1/2 tot 3 uur laten marineren in de koelkast.
  • Snij de tomaat en de ui in 2*2 cm blokjes evt opbergen in de koelkast.
  • Snij de knoflook in plakjes (als je er niet van houd kan je dit ook weglaten).
  • Weeg de cous cous af.
  • Maak de bouillon.

Bereiden

  • Verwarm de grillpan (kan evt ook op de bbq).
  • Als de pan warm is doe de kipfilets in de pan en zet het vuur hoog.
  • Als de kip voorzien is van grillstrepen draaien wij hem om.
  • Als ook deze kant ook voorzien is van grillstrepen draai het vuur laag.
  • Zet de wok(hapjes pan mag ook ) doe hierin 6 eetlepels olie (als je er minder in doet gaat de couscous plakken).
  • Als de olie warm bakken de ui en knoflook bruin.
  • Doe de tomaat erbij als de tomaat gaar wordt (begint purre te worden) doen we de couscous erbij.
  • Laat de couscous goed warm worden (dan neemt het het vocht gelijk op).
  • Voeg de peper zout(niet te weinig want de couscous heeft weinig smaak van zichzelf) rozijnen en de helft van de bouillon toe.
  • Blijf roeren tot het vocht is opgenomen voeg nu de rest van de bouillon toe.
  • Even roeren vuur uit 3 min wachten.
  • Doe de cous cous op het bord de kipfilet erop en smullen maar!

Notities

Erg lekker met aangemaakte ijsbergsalade.

Gegrilde Thaise Biefstuksalade

Gegrilde Thaise Biefstuksalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g witte rijst
  • 1 eetlepel Thaise rode currypasta
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g kogelbiefstuk
  • 1 rijpe mango
  • 1 zak waterkers 75 g
  • 1 limoen
  • 1 rode peper in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 3 bosuitjes in brede ringen gesneden

Instructies

  • Rooster de rauwe rijstkorrels in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bordje en wrijf ze vervolgens fijn in een vijzel.
  • Meng de Thaise rode currypasta met olie en bestrijk hiermee de kogelbiefstuk.
  • Laat de smaken 5 minuten intrekken.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Snijd de plakken vervolgens in grove stukken.
  • Verwijder harde takjes van de waterkers.
  • Rasp de groene schil van de limoen (wit niet meeraspen, dat is bitter) en pers de limoen uit.
  • Verhit een grillpan en rooster de biefstuk in 4-6 minuten aan elke kant bruin en vanbinnen rosé.
  • Keer regelmatig.
  • Meng in een kom het limoensap, -rasp, rode peper, sojasaus, vissaus en basterdsuiker tot een dressing.
  • Snijd de biefstuk in plakjes en meng ze door de dressing.
  • Meng de waterkers, mango en bosui door de biefstuksalade.
  • Verdeel de salade over vier grote, wijde kommen en strooi er rijstpoeder over.

Notities

Serveer deze gegrilde Thaise biefstuksalade met naanbrood voor een volledige maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Gegrilde Groenten Tagliatelle met Ricotta

Gegrilde Groenten Tagliatelle met Ricotta

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 485kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 paprika's
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 g tagliatelle pasta
  • 2 ansjovisfilets uit blik
  • 1 takje rozemarijn
  • 125 g ricottakaas
  • 75 g rucola in stukken gescheurd
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grillpan voor.
  • Snijd de courgette in dunne plakjes in de lengte, de paprika's in kwarten en de rode ui in grove parten.
  • Bestrijk de groenten met 2 eetlepels olijfolie en grill ze aan beide zijden gaar.
  • Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de resterende olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin op laag vuur de ansjovis en het takje rozemarijn tot de ansjovis uit elkaar begint te vallen.
  • Verwijder het takje rozemarijn.
  • Meng de ansjovisolie door de uitgelekte tagliatelle.
  • Meng de tagliatelle vervolgens met de ricotta en de stukken rucola.
  • Verdeel de gegrilde groenten over vier borden en leg de tagliatelle ernaast.
  • Bestrooi het geheel met versgemalen peper naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze tagliatelle met een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino.

Nutrition

Calories: 485kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse

Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado in blokjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel zure room
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 300 g sint-jakobsschelpen diepvries

Instructies

  • Pureer de helft van de avocado met zure room, 2 eetlepels olijfolie en de helft van de verkruimelde chilipeper met een staafmixer tot een gladde mousse.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit een grillpan.
  • Dep de sint-jakobsschelpen goed droog, bestrijk ze dun met olie en grill ze in 1-2 minuten aan elke kant in de grillpan, tot ze gaar zijn.
  • Keer halverwege.
  • Verdeel de avocadomousse over vier cocktailglazen.
  • Leg de resterende avocadoblokjes en sint-jakobsschelpen er bovenop.
  • Bestrooi het gerecht met de overgebleven verkruimelde chilipeper.
  • Serveer direct, eventueel met geroosterd brood.

Notities

Wijnadvies:

Deze Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse passen goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Geroosterde Pompoen Lasagne

Geroosterde Pompoen Lasagne

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen in parten 5 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 zakje bechamelsaus
  • 500 ml melk
  • 1 pak lasagnevellen 250 g

Instructies

  • Verwijder de pompoenpitten en schil de parten.
  • Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakken dun met 2 eetlepels olie en rooster ze in gedeelten in een hete grillpan in 8-10 minuten bruin en gaar.
  • Keer halverwege.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul.
  • Schenk de tomatenblokjes met vocht erbij, voeg naar smaak zout en peper toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk.
  • Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van gehaktsaus, lasagnevellen en pompoen.
  • Schep de rest van de bechamelsaus tussen de pompoenplakken.
  • Leg hierop weer een laag lasagnevellen en de rest van de gehaktsaus.
  • Strijk de rest van de bechamelsaus erover uit en leg de rest van de pompoenplakken erop.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze pompoen lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Pittige varkenskebabs met groenten

Pittige varkenskebabs met groenten

Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 minneola
  • 3 teentjes knoflook in stukjes
  • 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • 2 eetlepel(s) heldere honing
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 600 g hamlappen in dobbelstenen
  • 20 kleine champignons schoongemaakt
  • 20 kerstomaatjes
  • 2 gele paprika’s in 20 stukken

Instructies

  • Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
  • Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
  • Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
  • Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
  • Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
  • Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.

Notities

Lekker met bami.
Wijnadvies:
E&J Gallo, Merlot

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Recept categorieën: Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g bieten ontveld en in parten
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • versgemalen peper
  • zout
  • 2 zoete uien
  • 1 kg kruimig kokende aardappelen geschild en in stukken
  • 4 hamburgers

Instructies

  • Schep de bieten met 2 eetlepels van het vloeibare bakvet door elkaar, verdeel ze over een met een bakmatje bekleed bakblik en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Rooster de bieten ± 25 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
  • Pel de uien, snijd de boven en de onderkant eraf.
  • Bereid de uien stuk voor stuk.
  • Zet een ui in de uienkoker, verdeel er 1 theelepel olie over en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Bereid hem volgens de aanwijzingen van de uienkoker.
  • Doe de ui met het kooknat over in een hoge beker of mengkom.
  • Kook op dezelfde wijze de andere ui.
  • Voeg de andere ui toe en pureer ze met een staafmixer.
  • Kook gelijktijdig de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.
  • Giet ze af, vang het kookvocht op en stamp ze fijn.
  • Schep de uienpuree en zoveel van het kookvocht door de aardappelpuree zodat een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk intussen de hamburgers met de rest van het bakvet en grill ze in een hete grillpan aan beide kanten bruin en gaar.
  • Serveer de hamburgers met de geroosterde bieten en de puree.

Notities

Serveertip: Bestrooi de bieten met fijngehakte koriander.
Wijnadvies: Andes Peaks Merlot, Chili

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pandanrijst
  • 450 g biefstuk
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta potje à 225 g
  • 2 uien
  • 1 zakje driekleuren paprika
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml kokosmelk

Instructies

  • Week de satéprikkers gedurende 1 minuut in water om verbranden te voorkomen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de biefstuk in blokjes en bestrijk deze met 1½ eetlepel currypasta.
  • Rijg de blokjes aan de satéprikkers.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak de uien met paprika gedurende 5 minuten.
  • Roer de resterende currypasta en kokosmelk erdoor en verwarm zachtjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan of grillpan.
  • Bak de saté in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Serveer de saté met de groenten en rijst.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit Thaise gerecht past een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De levendige smaken van de groene curry en de sappige biefstuk worden mooi aangevuld door de fruitige tonen en de verfrissende zuurgraad van de wijn.

Aardappel kipsalade met bonen

Aardappel kipsalade met bonen

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Salade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 1 eetlepel olijfolie traditioneel
  • Peper
  • Zout
  • 500 g sperziebonen schoongemaakt
  • 150 g peultjes schoongemaakt
  • 1 pot witte bonen à 360 g
  • 700 g krieltjes panklare
  • 4 eetlepels Remia olijvonaise
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Wrijf de kipfilets in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de kip in een hete grillpan aan beide kanten bruin en in ± 15 minuten gaar.
  • Pluk de kip in reepjes.
  • Kook de sperziebonen en peultjes in water met zout in ± 7 minuten beetgaar.
  • Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
  • Kook de krieltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water af.
  • Klop een dressing van olijvonaise, yoghurt, oregano, peper en zout naar smaak.
  • Schep de groenten met de kip en de dressing door elkaar en bestrooi met het fijngeknipte bieslook.

Notities

Serveer de salade met bruin stokbrood.
Wijnadvies:  Rosé d’Anjou.

Geitenrolletjes met sesam

Geitenrolletjes met sesam

Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 eetlepel(s) sesamzaad
  • 75 g zachte geitenkaas bv. Bettine Blanc
  • 2 gedroogde abrikozen

Instructies

  • Verhit de grillpan.
  • Bestrijk het bosuitje met olie en gril het in 2-3 minuten rondom gaar.
  • Snijd het groen in acht stukken.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en leg ze op een bord.
  • Vorm van de geitenkaas een rolletje dat twee vingerbreedtes dik is.
  • Rol dit rolletje door het sesamzaad en snijd het in acht plakjes.
  • Leg acht eetlepels klaar.
  • Snijd de abrikozen in reepjes.
  • Leg op iedere lepel een plakje geitenkaas, wat reepjes abrikoos en een stukje bosui.