Maaltijdsalade met haring en tomaten
Een frisse maaltijdsalade met haring, tomaten, en een romige dressing – een perfecte combinatie van smaken voor iedere gelegenheid!
Bereidingstijd26 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Sla-centrifuge
mes
grote kom
- 500 gram aardappels geschild
- Zout
- 250 gram worteltjes
- ½ krop ijsbergsla
- 400 gram tomaten
- 6 zoute haringen
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels volle yoghurt
- 1 theelepel knoflook
- Peper
- 4 eetlepels dille gekapt
Kook de aardappelen in water met zout tot ze net gaar zijn.
Giet de aardappelen af en snijd ze in blokjes.
Schrap de worteltjes, snijd ze in schuine plakjes en kook ze 3 minuten in water met zout.
Snijd de sla in dunne reepjes, was deze en droog de sla in een sla-centrifuge.
Was de tomaten en snijd ze in partjes.
Snijd de haringen in stukjes.
Klop een dressing van de mayonaise, de yoghurt, de knoflook, peper en zout naar smaak en 3 eetlepels van de dille.
Schep de aardappel, wortel, sla, tomaten, haring en de dressing door elkaar.
Bestrooi de salade met de rest van de dille.
Serveer de salade met stokbrood.
Serveertip:
Deze maaltijdsalade is perfect voor een lunch of een lichte avondmaaltijd. Voeg wat stokbrood toe voor een extra crunch.
Wijnadvies:
Een Stefano Fino Sherry past uitstekend bij de zoute haring en de frisse groenten in de salade.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Groene groentesalade met makreel en sinaasappel
Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g broccoli in roosjes
- 250 g boontjesmix
- 1 eetlepel azijn
- 5 eetlepels olijfolie
- 500 g aardappels schoongeboend
- 2 sinaasappels
- 2 eetlepels fijngesneden munt
- 50 g olijven
- 200 g gerookte makreel
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Exotische rijstsalade met mango, paprika en kip
Een frisse en kleurrijke exotische rijstsalade met sappige mango, knapperige paprika, malse kip en een romige dressing. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Kleine kom
kookpan
- 4 eetlepels wokolie bijv. Conimex
- 1 tl kerriepoeder
- Zout en peper naar smaak
- 400 g kipfilet
- 300 g rijst
- 3 eetlepels mayonaise halfvol
- 50 ml sinaasappelsap
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 rode paprika’s in kleine stukjes
- 1 blik maïs ca. 400 g, uitgelekt
- 1 mango in stukjes
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 75 g cashewnoten
- 2½ eetlepels koriander fijngehakt
Meng 1 eetlepel olie met kerriepoeder, zout en peper naar smaak en bestrijk de kipfilets hiermee.
Verhit een grillpan en rooster de kipfilets aan beide kanten bruin en gaar in ongeveer 15 minuten.
Laat de kipfilets afkoelen en snijd ze in reepjes.
Kook de rijst in water met een snufje zout volgens de instructies op de verpakking.
Laat de rijst goed afkoelen.
Klop in een kleine kom een dressing van de resterende olie, mayonaise, sinaasappelsap, tomatenketchup, en zout en peper naar smaak.
Meng in een grote kom de afgekoelde rijst met de gesnipperde rode ui, rode paprika, maïs, mango, bosuitjes, cashewnoten en de kipreepjes.
Voeg de dressing toe en meng goed door.
Garneer de rijstsalade met fijngehakte koriander vlak voor het serveren.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
De exotische smaken van deze salade passen perfect bij een frisse witte wijn zoals Tanguero Torrontes. De fruitige tonen van de wijn versterken de mango en paprika, terwijl de zuurgraad de salade in balans brengt.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Knapperige spek maaltijdsalade met eieren en basilicum
Een frisse en voedzame maaltijdsalade met knapperig spek, eieren en basilicum. Perfect als lichte lunch of zomerse avondmaaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g krulslamelange 2 zakken
- 4 eieren maat M
- 125 g ontbijtspek
- 1 blik kidneybonen ca. 400 g
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ eetlepel citroensap
- 2 tl mosterd
- 250 g tomaten in partjes gesneden
- 100 g olijven zonder pit
- 2 eetlepels basilicum fijngeknipt
- Zout en peper naar smaak
Doe de sla in een bak met ruim koud water en laat 10 minuten weken.
Droog de sla in een slacentrifuge of laat goed uitlekken.
Kook de eieren in 10 minuten hard.
Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vieren.
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan knapperig.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Houd 4 plakjes apart en breek de rest in stukjes.
Spoel de kidneybonen af onder koud stromend water en laat uitlekken in een zeef.
Klop een dressing van de olijfolie, citroensap, mosterd en zout en peper naar smaak.
Schep de sla in een grote kom en voeg het verkruimelde spek, de kidneybonen, de tomaten, de olijven en de dressing toe.
Meng goed.
Verdeel de salade over borden en garneer met de eiparten en de hele spekplakjes.
Bestrooi met het basilicum.
Serveer direct met vers stokbrood.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en extra olijfolie als dip.
Wijnadvies:
Een lichte rosé zoals een Côtes-de-Saint-Mont rosé past perfect bij deze frisse en hartige salade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 17g | Vet: 26g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Frisse Salade met Bockworst en Knoflookcroutons
Een frisse en knapperige salade met bockworst, groenten en zelfgemaakte knoflookcroutons. Perfect voor een voedzame lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes witbrood
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 zak sla 400 g
- 1 rode ui in dunne ringen gesneden
- 4 tomaten in partjes gesneden
- 1 avocado in stukjes gesneden
- ½ komkommer in plakjes gesneden
- 1 pot Unox bockworsten 685 g, uitgelekt en in dikke plakjes gesneden
Optioneel:
- gehakte bieslook voor garnering
Scheur de sneetjes witbrood in grove stukjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de broodstukjes met de gesnipperde knoflook op middelhoog vuur tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Schep de knoflookcroutons uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Was de sla grondig en droog deze goed.
Meng in een grote kom de sla met de rode ui, tomaten, avocado, komkommer en plakjes bockworst.
Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met de knoflookcroutons.
Optioneel: strooi gehakte bieslook over de salade voor extra smaak.
Serveer met bruin stokbrood.
Serveertip:
Serveer met een stevig bruin stokbrood en eventueel een frisse vinaigrette voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende rosé zoals Oranjerivier rosé, die perfect aansluit bij de hartige en frisse elementen van de salade.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2014g | Protein: 20g | Vet: 1.8g | Zout: 5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Italiaanse Pizza met Basilicumolie en Parma Ham
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Schone vochtige theedoek
blender of staafmixer
- Voor het deeg of koop vers pizzadeeg:
- 500 gram bloem
- 1 tl zout
- 300 ml lauw water
- 1 tl suiker
- 7 gram gedroogde gist
- 3 eetlepels olijfolie
- Voor de tomatensaus:
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram tomaten uit blik
- Olijfolie
- Zout en peper
- Voor de topping:
- 1 flinke bos basilicum met steel en al
- 150 ml olijfolie
- 1 teen knoflook
- Zout
- 4 bollen mozzarella
- 200 gram Parmaham
- 80 gram rucola
- 50 gram geraspte Parmezaan
Verwarm de oven voor op 220°C.
Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost.
Laat 10 minuten staan zodat het gist kan activeren.
Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water.
Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
Laat het deeg vervolgens circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom, afgedekt met een vochtige doek.
Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut.
Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk deeg rond uit met een deegroller.
Leg de pizzabodems op een bakplaat en beleg ze met de tomatensaus, plakjes mozzarella en basilicumolie.
Bak de pizza's circa 15 minuten in de oven.
Maak ondertussen de basilicumolie door basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender te mixen tot een gladde olie.
Haal de pizza's uit de oven en garneer met plakken Parmaham, rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
Besprenkel tot slot met basilicumolie.
Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen en koelen in de koelkast.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti Classico of Sangiovese past perfect bij de smaken van deze pizza.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Lamsterrine met Vruchten
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
Anti-aanbak koekenpan
grote kom
Terrine met deksel
- 100 gram geschaafde amandelen
- 1 theelepel komijnzaad
- ½ theelepel kardemomzaadjes
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel geraspte verse gember
- 6 gedroogde abrikozen in vieren gesneden
- 200 gram sultanarozijnen
- 1 theezakje
- 1 uitgebeende lamsschouder
- 200 gram vers spekvet
- 1 ei
- Takjes verse tijm
- 3 theelepels zout
- Versgemalen zwarte peper
Zet thee van het theezakje.
Week de gedroogde abrikozen en sultanarozijnen in de warme thee.
Rooster de geschaafde amandelen samen met het komijnzaad en kardemomzaadjes in een droge anti-aanbakpan tot de amandelen lichtbruin worden.
Let op dat ze niet verbranden.
Ontbot de lamsschouder en snijd het vlees in grove blokken.
Snijd ook het vers spekvet in blokjes.
Maal het lamsvlees en spekvet grof door de vleesmolen en bewaar in een grote kom.
Voeg de geraspte verse gember, kaneel, zout en versgemalen zwarte peper toe aan het vleesmengsel.
Meng goed door.
Klop het ei los en voeg het toe aan het vleesmengsel, samen met de geweekte abrikozen, sultanarozijnen en geroosterde amandelen met komijn- en kardemomzaadjes.
Meng alles goed door elkaar.
Vet de terrine in met het vers spekvet.
Vul de terrine met het vleesmengsel, maar niet helemaal tot aan de rand.
Plaats enkele takjes verse tijm bovenop het mengsel en sluit de terrine af met het deksel.
Plaats de terrine in een waterbad (au bain-marie) in een voorverwarmde oven op 200°C en bak gedurende 1 uur.
Laat de terrine afkoelen zonder deksel.
Nadat het is afgekoeld, sluit je de terrine af met het deksel en laat je het 3 dagen rijpen voordat je het serveert.
Geniet van deze heerlijke lamsterrine met vruchten als voorgerecht of bijgerecht!
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Basisrecept Harde Wenerdeeg
Harde Wenerdeeg is een veelzijdig en klassiek basisrecept voor taartbodems, koekjes en gebak. Perfect om je favoriete zoete creaties mee te maken!
Bereidingstijd30 minuten min
rusttijd15 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 taartbodem van 22 cm diameter
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g bloem
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Maak een kuiltje in de bloem en meng de boter, suiker, het ei en eventueel kaneel met je handen tot een samenhangend mengsel.
Voeg beetje bij beetje de bloem en het zout toe en kneed alles tot een samenhangende deegbal.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de gewenste dikte.
Gebruik het deeg voor taartbodems, koekjes, gevulde koeken, appeltaarten of fruittaarten.
Voor fruittaarten: Bak de taartbodem eerst 15-20 minuten blind (met bakpapier en bakbonen) en daarna nog 15-20 minuten zonder vulling.
Laat de taartbodem volledig afkoelen voordat je deze verder gebruikt.
Serveertip:
Gebruik dit deeg als basis voor je favoriete gebak, zoals appeltaarten, koekjes of fruittaarten. Voeg kaneel toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, is een perfecte match bij gebak gemaakt met Wenerdeeg.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 17g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Sla met Warme Geitenkaas en Appelstroopdressing
Een smaakvolle salade met warme geitenkaas, knapperige groenten en een unieke appelstroopdressing. Een snelle en verfijnde maaltijd voor elk moment!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de salade:
- 1 zak sla naar keuze
- 1 stuk geitenkaas
- 2 sneetjes haverbrood glutenvrij alternatief mogelijk
- Handje gehalveerde tomaten
- ¼ komkommer in kleine stukjes gesneden
- Handje dun gesneden radijs
Voor de dressing:
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 eetlepels azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de sla in een grote kom en voeg de tomaten, komkommer en radijs toe.
Breek het haverbrood in kleine stukjes en meng door de salade.
Plaats de geitenkaas op een bakplaat en verwarm 5 minuten in de oven tot deze zacht en smeuïg is.
Meng de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een steelpan.
Verwarm op laag vuur tot de appelstroop vloeibaar wordt en haal de pan van het vuur.
Giet de dressing in een apart schaaltje.
Verdeel de warme geitenkaas over de salade en serveer direct met de dressing ernaast.
Serveertip:
Serveer met extra sneetjes geroosterd haverbrood voor een complete en knapperige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze salade met een frisse, lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een perfecte balans van smaken.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9
Japanse Kipgehaktballetjes met Glanzende Saus
Geniet van deze heerlijke Japanse kipgehaktballetjes, ook wel Tsukune genoemd, met een glanzende sojasaus. Perfect als hoofdgerecht of onderdeel van een Japanse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
- 60 ml mirin zoete rijstwijn
- 30 ml sake Japanse rijstwijn
- 30 ml water
- 1 theelepel basterdsuiker
Voor de gehaktballetjes:
- 400 g kipgehakt
- ½ eetlepel geraspte gember
- 2 lente-uitjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- ⅓ ei
- 1 theelepel maïzena
Voor de saus:
Breng in een steelpan de sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
Laat zachtjes koken tot de saus is ingekookt tot de helft en een stroperige consistentie heeft.
Zet apart.
Voor de gehaktballetjes:
Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig in een grote kom tot een elastisch deeg.
Voeg de sojasaus, mirin, sesamolie, ei en maïzena toe en meng rustig door het gehaktmengsel.
Vorm kleine balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur tot ze gaar en mooi bruin zijn.
Giet overtollige olie af indien nodig.
Voeg de ingekookte saus toe aan de pan en laat de balletjes sudderen tot ze een glanzende coating hebben gekregen.
Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer met een rauwe eidooier om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en gegrilde groenten voor een complete Japanse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Tsukune past goed bij een lichtgekoelde Japanse sake of een frisse Riesling.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 9