Kreeft met Fijne Kruiden

Kreeft met Fijne Kruiden

Luxe kreeft in een romige kruidenroomsaus, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kreeften 1 kg per stuk
  • 3 wortelen
  • 2 uien
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3 sjalotten
  • 1 glas droge witte wijn
  • 200 ml room
  • 100 g boter
  • 2 dl olijfolie
  • Kruiden:
  • 1 el gehakte kervel
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 tl dragon
  • 1 tl basilicum
  • ½ laurierblad fijngehakt
  • Mespunt cayennepeper
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Smoor de wortelen, uien en sjalotten in olie en boter.
  • Snijd de kreeften doormidden en vang het sap op.
  • Bak de kreeftstukken tot ze rood worden en flambeer met cognac.
  • Blus met witte wijn en voeg tomaten en kruiden toe.
  • Laat 20 minuten sudderen en neem de kreeft eruit.
  • Meng het kreeftensap en room door de saus en kook in.
  • Serveer met geboterde rijst.

Notities

Wijnadvies:
Een zeer goede Muscadet past perfect bij deze kreeft.

Konijn in Gelei

Konijn in Gelei

Een verfijnde Franse klassieker: zacht gegaard konijn in een smaakvolle wittewijngelei, perfect als koud voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 konijn 1,5 kg
  • 500 ml droge witte wijn
  • 500 ml water
  • 2 el azijn
  • 6 peperbollen
  • 4 jeneverbessen
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, dragon
  • 10 kleine uitjes
  • 6 jonge wortelen
  • 12 g gelatine 4 blaadjes van 3 g
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het konijn in middelgrote stukken en leg ze in een diepe kom.
  • Giet de witte wijn en azijn erover en voeg de kruiden toe.
  • Laat enkele uren marineren en draai de stukken af en toe om.
  • Schil de uien en wortelen en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Voeg het konijn en de gezeefde marinade toe en laat 20 minuten sudderen tot het vlees gaar is.
  • Haal het konijn en de groenten uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
  • Week de gelatine in koud water en los op in een beetje warm kookvocht.
  • Zeef het kookvocht, meng met de gelatine en giet over het konijn en de groenten.
  • Laat volledig afkoelen tot de gelei stevig is.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood en augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Drink dezelfde witte wijn als gebruikt in de marinade, zoals Graves of Mâcon.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Koude Kip in Romige Saus

Koude Kip in Romige Saus

Malse kip geserveerd met een romige saus op basis van bouillon, room en tomatenpuree, afgewerkt met truffel.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip van 1 5 kg (of 2 kleine kippen)
  • 2 kalfsschenkels
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 2 liter water
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper
  • Zout
  • Voor de saus:
  • 60 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml ingekookte bouillon
  • 200 ml room
  • 1 gelatineblad
  • 2 eierdooiers
  • 1 el tomatenpuree
  • Rode peper en truffel voor garnering

Instructies

  • Breng water aan de kook met de kalfsschenkels, groenten en kruiden.
  • Laat 1 uur sudderen en voeg de kip toe.
  • Laat nog 1 uur koken.
  • Laat de kip lauw worden en snijd in stukken.
  • Maak een roux van boter en bloem, voeg de ingekookte bouillon toe en roer tot een smeuïge saus.
  • Los de geweekte gelatine op in hete bouillon en meng met room en eierdooiers.
  • Breng op smaak met tomatenpuree en laat afkoelen.
  • Leg de kip op een schaal en overgiet met de saus.
  • Garneer met stukjes rode peper en truffel.

Notities

Serveertip:
Serveer met rijstsalade of stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals Chablis of Rosé d’Anjou past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Cardoen à la Milanaise

Cardoen à la Milanaise

Een heerlijk Italiaans bijgerecht met zachte kardoen, gegratineerd met boter en kaas voor een rijke, romige smaak.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote kardoen of 2 middelgrote
  • 100 g boter
  • 60 g geraspte kaas
  • 1 el bloem
  • 2 snufjes gehakte peterselie
  • ½ citroen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de kardoen en verwijder de bladeren, zodat alleen de stelen overblijven.
  • Snijd in stukken en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Breng 2-3 liter gezouten water aan de kook, voeg bloem toe en kook de kardoen 60 minuten tot zacht.
  • Laat uitlekken en snijd in lange repen.
  • Smelt de helft van de boter en giet in een ovenschaal.
  • Schik de kardoen, bestrooi met kaas en peper en verdeel de rest van de boter erover.
  • Gratineer 10 minuten in een hete oven op 200°C.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Gegratineerde Mosselen

Gegratineerde Mosselen

Mosselen in een romige saus met champignons en kaas, gegratineerd tot een krokant en goudbruin korstje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was en schrob de mosselen en verwijder baarden.
  • Kook ze op hoog vuur in een pan met witte wijn, citroensap, een kopje water, gehakte ui en selderij.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze in een beetje kooknat.
  • Zeef de rest van het kooknat en bewaar 300 ml.
  • Fruit de fijngesneden sjalotten in 50 g boter en voeg de gehakte champignons toe.
  • Laat sudderen tot de champignons hun vocht loslaten.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg het gezeefde kooknat toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
  • Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de mosselen door de saus en giet in een ovenschaal.
  • Bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, verdeel klontjes boter en gratineer 10 minuten in een hete oven op 220°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die voor de bereiding is gebruikt, zoals Muscadet of Gros-Plant.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige worteltjes met peterselie

Romige worteltjes met peterselie

Zacht gestoofde worteltjes in een romige botersaus, op smaak gebracht met een vleugje suiker en verse peterselie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg wortelen niet te dik
  • 1 dl room
  • 75 g boter
  • 1 koffielepel poedersuiker
  • 1 bosje peterselie
  • Peper en zout

Instructies

  • Schraap de wortelen en was ze grondig.
  • Snijd ze in gelijke schijfjes of stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Doe de wortelen in een grote kookpan en voeg net genoeg water toe om ze te bedekken.
  • Voeg de boter, suiker, peper en zout toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de wortelen sudderen tot ze bijna gaar zijn.
  • Voeg de room toe en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken op laag vuur.
  • Roer vlak voor het serveren voorzichtig door om de room gelijkmatig te verdelen.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees, gevogelte of een vegetarisch hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Pinot Blanc of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 9g

Romige selderijpuree met aardappelen

Romige selderijpuree met aardappelen

Een zijdezachte puree van selderijknollen en aardappelen, op smaak gebracht met boter, muskaat en verse peterselie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dikke selderijknollen
  • 500 g aardappelen
  • 100 g boter
  • 2 eidooiers
  • 1 bosje peterselie
  • ½ kop melk
  • 1 citroen
  • Muskaat
  • Peper en zout

Instructies

  • Schil de selderijknollen en snijd ze in stukken.
  • Breng een grote pan met gezouten water en het sap van de citroen aan de kook.
  • Voeg de selderijstukken toe en laat 15 minuten koken.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat alles samen nog 30 minuten koken tot de selderij en aardappelen volledig gaar zijn.
  • Giet de groenten af en pureer ze met een stamper of pureeknijper.
  • Voeg de melk, boter, peper en muskaat toe en meng tot een gladde puree.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor tot een romige structuur ontstaat.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterd of gebraden wit vlees zoals kip of kalkoen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Romige witte kool met wortel en ui

Romige witte kool met wortel en ui

Een zacht gegaarde witte kool met wortel en ui in een romige saus. Heerlijk als bijgerecht bij diverse maaltijden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dikke witte kool
  • 2,5 dl room
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 50 g boter
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de harde stronk weg.
  • Snijd de kool in vieren en blancheer de stukken 5 minuten in kokend gezouten water.
  • Spoel de kool onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Hak de wortelen en ui fijn en stoof ze zachtjes in de boter tot de ui glazig is.
  • Voeg de kool toe en giet er ½ liter water over.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Giet de kool af en houd warm op een serveerschaal.
  • Laat het kookvocht inkoken tot de helft en voeg dan de room toe.
  • Laat de saus 5 minuten sudderen en giet over de kool.
  • Serveer direct, goed warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of als bijgerecht bij een vlees- of visgerecht.
Wijnadvies:
Een milde witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Winterse rundvleessoep met groenten

Winterse rundvleessoep met groenten

Een stevige wintersoep met rundvlees, aardappelen en wintergroenten, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels room
  • 1 laurierblad
  • 1 wortel van peterselie
  • 150 g doperwten zonder schaal
  • 150 g wortelen
  • 300 g aardappelen
  • 3 preiwitten
  • 4 uien
  • 500 g rundvlees borststuk
  • Pluisjes kervel
  • Peper en zout
  • Vleesextract

Instructies

  • Snijd het rundvlees in kleine stukjes en leg het in 2 liter water.
  • Laat 1 uur koken.
  • Schil de wortelen, uien en prei en snijd ze in dunne reepjes (julienne).
  • Voeg de gesneden groenten en boter toe aan de pan.
  • Stoof de doperwten 5 minuten in een aparte pan en voeg ze toe aan de soep.
  • Los het vleesextract op in water en voeg toe aan de soep.
  • Doe het laurierblad, de peterseliewortel, peper en zout erbij en laat 50 minuten sudderen.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelstenen en voeg ze toe aan de soep.
  • Laat nog 20 minuten koken.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel.
  • Roer de room erdoor en garneer met pluisjes kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers brood en een scheutje extra room voor een romige toets.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Waterzooi van kalkoen met romige groentesaus

Waterzooi van kalkoen met romige groentesaus

Een smaakvolle Belgische waterzooi van kalkoen met zachte groenten en een romige, gebonden saus. Perfect voor een hartig en verwarmend hoofdgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalkoen, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dikke kalkoen
  • 200 g kleine uien
  • 300 g wortels
  • 3 preiwitten
  • 2 takjes selderij
  • 1 kruidenbosje tijm, laurier, peterselie
  • 1 snufje dragon
  • 1 blokje gevogeltebouillon
  • 2 dl room
  • 3 eierdooiers
  • 1 koffielepel citroensap
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 50 g boter
  • Zout en peper

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd de prei, wortels en selderij in dunne reepjes (julienne).
  • Breng ½ liter water aan de kook met de groenten, uien, kruidenbosje, zout en peper.
  • Laat 15 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de boter toe en roer goed door.
  • Snijd de kalkoen in 12 tot 24 stukken, verwijder het vel en kruid met zout, peper en dragon.
  • Leg de kalkoenstukken in de bouillon en voeg indien nodig extra water en het bouillonblokje toe.
  • Laat de kalkoen op laag vuur met deksel 20 tot 30 minuten sudderen tot het vlees mals is.
  • Haal de kalkoenstukken en groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.
  • Giet 4 dl van de bouillon in een kleine pan en verwarm op laag vuur.
  • Klop de eierdooiers los met de room en voeg dit mengsel al roerend toe om de saus te binden.
  • Laat niet koken.
  • Voeg het citroensap toe en roer er de gehakte peterselie door.
  • Serveer de kalkoen en groenten in een diepe schaal en giet de saus erover.
  • Serveer met gekookte aardappelen.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode Bordeaux past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 50g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g