Aromatische Five Spice Bami met Roerbakgroenten

Aromatische Five Spice Bami met Roerbakgroenten

Deze kruidige Five Spice bami combineert perfect gegaarde mie met sappige roerbakgroenten en een heerlijke woksaus. Een smaakvolle Aziatische klassieker!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram vleesreepjes bijv. kip, varken of rund
  • 250 gram mie nestjes
  • 800 gram bamigroenten
  • 8 eetlepels woksaus Five Spice
  • 2 eetlepels wokolie
  • Zout of ketjap asin naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout of ketjap asin aan de kook.
  • Kook de mie in circa 12 minuten gaar.
  • Trek na 2 minuten koken de mie los met twee vorken en roer af en toe om.
  • Giet de mie af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Verhit een wokpan op hoog vuur en voeg de wokolie toe.
  • Roerbak de vleesreepjes 3 minuten tot ze bruin en gaar zijn.
  • Voeg de bamigroenten toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Voeg de woksaus toe en schep de goed uitgelekte mie erdoor.
  • Roerbak nog 3 minuten zodat alle smaken goed mengen.
  • Verdeel de Five Spice bami over vier borden en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met kroepoek en gebakken uitjes voor extra crunch en smaak.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige Five Spice smaken.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen

Couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen

Deze Marokkaanse couscous met lamsvlees, pruimen en amandelen combineert hartige en zoete smaken voor een authentieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 785kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg lamsvlees in stukken
  • 1 kg couscous
  • 300 g gedroogde pruimen ontpit
  • 150 g boter of margarine
  • 100 g blanke amandelen ontvliesd
  • 2 uien fijngesneden
  • 8 draadjes saffraan
  • ½ tl koenjit
  • ½ tl Ras el Hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el rozijnen
  • 1 el honing
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Giet ruim warm water over de pruimen en laat ze 3 uur weken.
  • Laat uitlekken.
  • Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook en smelt hierin 40 g boter.
  • Voeg het lamsvlees, 1 fijngesneden ui, amandelen, saffraan, koenjit, zout, peper en Ras el Hanout toe.
  • Laat het mengsel onafgedekt ongeveer 2 uur zachtjes koken tot het vocht grotendeels is verdampt.
  • Verwarm in een andere pan 35 g boter en bak hierin de tweede ui 5-10 minuten zachtjes.
  • Voeg de geweekte pruimen en rozijnen toe en verwarm 3 minuten mee.
  • Roer de honing en kaneel erdoor en verwarm nog 2 minuten.
  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met een snufje zout en kaneel.
  • Meng voor het serveren de couscous met de resterende 75 g boter.
  • Schep de couscous op een schaal en verdeel het vlees- en pruimenmengsel erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een munt-infusie voor een authentieke Marokkaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een Marokkaanse rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 785kcal | koolhydraten: 98g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 22g

Kruidige Couscous met Stoofvlees

Kruidige Couscous met Stoofvlees

Deze kruidige couscous met mals stoofvlees, kikkererwten en paprika is een smaakvol en verwarmend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g couscous
  • 400 g kikkererwten blik, uitgelekt
  • 400 g tomaten blik
  • 600 g magere runderlappen
  • 50 g boter
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 paprika in repen
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 tl cardamom
  • ½ tablet runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
  • Voeg het rundvlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg de tomaten, het bouillontablet, kaneelstokje, cardamom en 1 dl water toe.
  • Laat het vlees op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
  • Doe de couscous in een kom met 1 liter water en laat 5 minuten weken.
  • Giet de geweekte couscous in het bovenste deel van de stoompan.
  • Snijd de paprika in repen en giet de kikkererwten af.
  • Voeg de paprika en kikkererwten toe aan het stoofvlees en schep goed om.
  • Hang de couscous boven de pan met het vlees en stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Schep de couscous met een vork los en meng 20 g boter en de koriander erdoor.
  • Breng de couscous op smaak met zout en schep op een schaal.
  • Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep over de couscous.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een lepeltje Griekse yoghurt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij dit stoofgerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Romige Courgettesoep met Dille

Romige Courgettesoep met Dille

Deze romige courgettesoep met dille is een heerlijke lichte maaltijd, vol smaak en eenvoudig te bereiden. Perfect als lunch of voorgerecht!
Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel dille gedroogd
  • 1 beker sojamelk
  • 3 middelgrote courgettes in plakken
  • 3 kleine uien gesnipperd
  • Groentebouillon naar smaak
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de gesnipperde uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgetteplakken toe en bak kort mee.
  • Giet de groentebouillon erbij en voeg de dille toe.
  • Laat de soep koken tot de courgettes en uien zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de sojamelk toe en roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep warm of koud.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie of een lepel plantaardige room voor extra romigheid. Serveer met knapperig brood of een zomerse salade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze courgettesoep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Rijke Chinese tomatensoep met kip

Rijke Chinese tomatensoep met kip

Deze klassieke Chinese tomatensoep heeft een rijke, zoetzure smaak met kip, taugé en een vleugje sambal. Een heerlijke soep zoals je die kent van de Chinees!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 potjes kippenbouillon
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 2 theelepels ve-tsin
  • ½ theelepel peper
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • 200 gram taugé
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel sambal
  • Bloem of maïzena om te binden

Instructies

  • Haal het vlees uit de kippenbouillon en snijd het klein.
  • Zet apart.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de tomatenpuree, ketjap, ve-tsin, peper, basterdsuiker, knoflook en sambal toe.
  • Laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
  • Meng in een schaaltje wat bloem of maïzena met een beetje bouillon en roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan de soep en roer tot de soep licht gebonden is.
  • Voeg de fijngesneden kip en taugé toe en verwarm nog een paar minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig gebakken kroepoek en een scheutje extra ketjap voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een halfzoete witte wijn zoals Riesling past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Deze Chinese tomatensoep heeft een volle smaak door de combinatie van gember, ketoembar en djinten. Een heerlijk kruidige en licht pittige soep!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 theelepels verse gember fijngesneden
  • ½ theelepel djinten
  • ½ theelepel sambal
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui, prei, tomatenpuree en gember tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg de djinten, ketoembar en sambal toe en roer goed door.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en roer tot alles goed gemengd is.
  • Breng de soep kort aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg op het laatst het citroensap toe en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een handje gebakken uitjes of kroepoek voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 4g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Deze kruidige Chinese tomatensoep combineert de rijke smaak van tomatenpuree met frisse gember, citroen en een vleugje chilisaus. Een heerlijk verwarmende soep met een Aziatische twist!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kruidenmengsels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 witte ui fijngesneden
  • 2-3 cm verse gember fijngesneden
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel koriander
  • Snufje komijn
  • Enkele druppels chilisaus
  • Boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan en smelt een beetje boter.
  • Fruit de fijngesneden prei, ui, gember en tomatenpuree enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg het citroensap, suiker, chilisaus, zout, peper, koriander en komijn toe en roer goed door.
  • Doe het mengsel over in een grote pan.
  • Schenk de bouillon erbij en verwarm de soep nog enkele minuten op laag vuur.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokante gebakken uitjes of een handje taugé voor extra crunch en een authentieke smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en frisse tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Chinese tomatensoep met kip en ketjap

Chinese tomatensoep met kip en ketjap

Deze smaakvolle Chinese tomatensoep met kip en ketjap manis heeft een heerlijke balans tussen zoet en hartig. Perfect voor een warme, troostrijke maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 uien fijngesneden
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 3 eetlepels suiker
  • ¼ fles ketjap manis
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 bouillonblokjes
  • 700 gram tomaten in parten gesneden
  • 500 gram kipfilet
  • Zout en peper naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Voeg de kipfilet toe en laat deze gaar koken.
  • Haal de kip uit de pan en snijd deze in stukjes.
  • Zet apart.
  • Kook de tomaten in een andere pan met een beetje zout tot ze zacht zijn.
  • Verhit een koekenpan en bak de ui glazig.
  • Voeg de bloem, peper, zout en knoflookpoeder toe en roer goed door.
  • Schenk een deel van de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg de gesneden kip en prei toe aan de pan.
  • Schenk de tomatensaus erbij en roer goed door.
  • Breng op smaak met ketjap manis en suiker.
  • Laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje of een handje gebakken uitjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij deze soep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g

Frisse Chinese noedelsalade met kip en scampi’s

Frisse Chinese noedelsalade met kip en scampi’s

Deze frisse Chinese noedelsalade met kip, scampi’s en een pittige dressing is een lichte en smaakvolle maaltijd. Perfect als lunch of zomerse maaltijdsalade!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Noedels, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 gram mungbonennoedels
  • 180 gram kleine scampi’s zonder schaal
  • 1 eetlepel olie
  • 1 kipfilet in stukjes gesneden
  • 1 chilipeper fijngehakt
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels Nam Pla Thaise vissaus
  • 1 theelepel suiker
  • 3 sjalotjes in dunne schijfjes
  • Verse korianderblaadjes
  • Sla ter garnering
  • Gebakken sjalotjes ter garnering
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bereid de noedels volgens de instructies op de verpakking en laat ze afkoelen.
  • Blancheer de scampi’s kort in kokend water tot ze roze worden.
  • Laat ze afkoelen.
  • Verhit de olie in een wok of pan en bak de kip goudbruin.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
  • Meng in een kom de chilipeper, limoensap, vissaus, suiker, sjalotjes en korianderblaadjes tot een dressing.
  • Voeg de kip, scampi’s en noedels toe en meng goed door.
  • Serveer de salade op een bedje van sla en garneer met gebakken sjalotjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra limoensap en gehakte pinda’s voor een extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past perfect bij de frisse en pittige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 30g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Authentieke Chinese kippensoep met eiergelei

Authentieke Chinese kippensoep met eiergelei

Deze authentieke Chinese kippensoep heeft een rijke bouillon, fijne vermicelli en een bijzondere twist met gestoomde eiergelei. Een smaakvolle, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter kippenbouillon getrokken van 100 gram kippenpoelet
  • 1 eetlepel vermicelli of laksa
  • ½ kopje prei flinterdun gesneden
  • 1 theelepel ve-tsin
  • ½ theelepel djahé
  • ½ teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel rijstwijn of sherry
  • 1 ei
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Boter voor het invetten van het schaaltje

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook en trek deze van het kippenvlees.
  • Haal de kip uit de bouillon, snijd het fijn en voeg het terug toe.
  • Voeg de vermicelli, djahé, knoflook en zout toe en laat zachtjes koken.
  • Wanneer de vermicelli gaar is, voeg dan de rijstwijn of sherry toe.

Eiergelei:

  • Klop het ei los met wat peper en zout.
  • Vet een vuurvast schaaltje in met boter en giet het eimengsel erin.
  • Zet het schaaltje in een pannetje met heet water en stoom de eiermassa ongeveer 10 minuten gaar.
  • Laat de eiergelei afkoelen en snijd in kleine blokjes.
  • Vlak voor het opdienen voeg je de ve-tsin, eiergelei en fijngesneden prei toe.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje sojasaus en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g