Veldslastamppot met Knapperige Spekjes en Gegrilde Gelderse Worst
Een heerlijke stamppot van romige aardappelpuree met frisse veldsla, knapperige spekjes en gegrilde Gelderse worst. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g magere spekblokjes
- 200 g gekookte Gelderse worst in plakken van 1 cm dik
- 6 kerstomaten gehalveerd
- 100 g veldsla gewassen
- 1 dl melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 15 minuten gaar.
Verwarm een grillpan of de oven op grillstand voor.
Bak de spekblokjes in een steelpan zachtjes knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Rooster de plakjes Gelderse worst in de grillpan of onder de grill tot ze mooi bruin en licht krokant zijn.
Halveer de kerstomaten en verwijder de worteltjes van de veldsla.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer zoveel melk en het spekvet door de puree tot een smeuïge consistentie ontstaat.
Schep de veldsla, kerstomaten en spekjes door de puree en warm de stamppot nog even door op laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over twee diepe borden en leg de plakjes gegrilde worst erop.
Serveertip:
Lekker met een grove mosterd of een frisse komkommersalade als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een soepele Merlot past goed bij de hartige smaken van de spekjes en worst.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Indonesisch Getinte Andijviestamppot met Seroendeng en Atjar
Een kruidige vegetarische andijviestamppot met een Indonesisch tintje, verrijkt met sambal, seroendeng en frisse atjar tjampoer.
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl melk
- 2 eetlepels boter
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels gefruite uitjes
- 400 g andijvie fijngesneden
- 3 eetlepels seroendeng
- 150 g atjar tjampoer
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout, peper en sambal en roer de gefruite uitjes erdoor.
Schep de fijngesneden andijvie in delen door de puree, zodat deze iets slinkt maar knapperig blijft.
Serveer de stamppot bestrooid met seroendeng en geef de atjar tjampoer er apart bij.
Serveertip:
Lekker met een gebakken ei of krokante tempeh voor extra eiwitten.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige en frisse smaken van deze stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Uien-visstamppot
Een verrassende stamppot met romige aardappelpuree, gekarameliseerde uien, koolvis en een kruidige touch van kerrie en mosterd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1½ kg uien in ringen
- 50 g boter
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 600 g koolvisfilet diepvries
- 5 dl visbouillon van een tablet
- 1 dl melk
- 300 g gekookte rijst
- 4-6 eetlepels mosterd
- 1-2 eetlepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de uiringen met kerriepoeder goudgeel en zacht.
Snijd de iets ontdooide koolvis in blokjes en bestrooi met zout en peper.
Breng de visbouillon aan de kook en pocheer de vis hierin tot hij net gaar en stevig is.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de hete melk tot een smeuïge puree.
Meng de gekarameliseerde uien en de rijst met de mosterd door de puree.
Zorg dat dit mengsel goed heet is.
Schep voorzichtig de stukjes koolvis door de stamppot zonder ze te breken.
Breng de stamppot op smaak met zout, peper en citroensap.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een knapperig stokbroodje met kruidenboter.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze visstamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus
Een frisse en kruidige stamppot met tomaten en basilicum, geserveerd met een romige sjalottensaus voor extra diepgang in smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1¼ kg aardappelen geschild en in stukken
- 50 g boter
- 750 g tomaten in blokjes
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ pakje basilicum diepvries of vers
- 5 kerstomaten in vieren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Voor de sjalottensaus:
- 30 g boter
- 6 sjalotten fijn gesnipperd
- ½ eetlepel wijnazijn
- 1½ dl kruidenbouillon van een tablet
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de tomaten met de Italiaanse kruiden 2 minuten al omscheppend.
Verhit 30 g boter in een steelpan en fruit de sjalotten zachtjes glazig.
Voeg de wijnazijn en kruidenbouillon toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de gebakken tomaten, basilicum en 25 g boter.
Schep voorzichtig de kerstomaatjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot met de warme sjalottensaus.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse tomatensmaak en romige saus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Lichtromige Stamppot van Kropsla met Lamsvlees
Een lichte en verfijnde stamppot van kropsla met malse stukjes lamsvlees en een romige puree op basis van gevogeltefond en kruiden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes peterselie
- 1 liter gevogeltefond of 4 dl kippenbouillon van tablet
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 kg aardappelen bijv. Nicola, geschild en in stukken
- 400 g lamsschouder of lamsbout in reepjes
- 2 eetlepels olie
- 2 kroppen kropsla gewassen en in stukken
Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie samen tot een kruidenboeket.
Breng de fond of bouillon met het kruidenboeket, knoflook en ui aan de kook.
Voeg de aardappelen toe en kook ze in een open pan in 25 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
Pureer de aardappelen en voeg geleidelijk het opgevangen kookvocht toe tot een romige puree ontstaat.
Verhit de olie in een pan en bak het lamsvlees al omscheppend in 5 minuten bruin.
Verwijder de buitenste slappe bladeren van de kropsla en scheur de sla in stukken.
Meng vlak voor het serveren de sla en het lamsvlees door de puree.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse dressing van citroen en olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een elegante Grenache past goed bij het zachte lamsvlees en de frisse kropsla.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Frisée-Slastamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish
Een smaakvolle stamppot met frisse frisée-sla, romige mosterdkaas en knapperige cashewnoten, geserveerd met een zoetzure paprikarelish voor extra diepte.
Bereidingstijd45 minuten min
wachttijd voor de relish2 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Voor de paprikarelish:
- 250 g rode paprika in reepjes
- 250 g gele paprika in reepjes
- 125 g ui in ringen
- 1½ dl wijnazijn
- 150 g suiker
- 1 theelepel zout
- ½ eetlepel mosterdzaad
- 1 theelepel Worcestershiresaus
Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl melk
- 40 g boter
- 300 g frisée-sla in reepjes
- 150 g cashewnoten grofgehakt
- 150 g mosterdkaas in blokjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Bereid de paprikarelish minstens 2 uur van tevoren:
Breng de paprika en uien met de azijn, suiker, zout en het mosterdzaad aan de kook.
Laat dit 30 minuten zachtjes koken.
Voeg de Worcestershiresaus toe en laat de relish afkoelen.
Kook de aardappelen in gezouten water gaar, giet af en stamp ze fijn.
Roer de melk, boter, zout, peper en nootmuskaat door de puree tot een stevige, pittige stamppot ontstaat.
Schep de frisée-sla, gehakte cashewnoten en mosterdkaasblokjes door de puree.
Warm de stamppot voorzichtig door op laag vuur, zodat de kaas niet volledig smelt.
Serveer de stamppot met de paprikarelish apart erbij.
Serveertip:
Lekker met een scheutje grove mosterd of extra gehakte cashewnoten voor een knapperige bite.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de licht pittige mosterdkaas en de zoetzure relish.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 78g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes
Een kruidige stamppot met zachte Chinese kool, uitgebakken spekjes en een exotische twist door de toevoeging van nasikruiden.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 Chinese kool in dunne reepjes
- 1 zakje nasikruiden bijv. Conimex
- 1 eetlepel olie
- 125 g magere spekreepjes
- 1 dl heet water
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water gaar in ± 20 minuten.
Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de spekreepjes in 3 minuten knapperig.
Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee op halfhoog vuur.
Giet het hete water over de nasikruiden en laat ze wellen.
Schep de gewelde nasikruiden door het spekmengsel en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree.
Meng de Chinese kool en het nasikruidenmengsel door de stamppot.
Verwarm de stamppot al omscheppend op halfhoog vuur.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een gegrilde karbonade of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de pittige nasikruiden en de spekreepjes.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo
Een verrassende stamppot met de frisse crunch van bleekselderij, zoete banaan en hartige chorizo, afgemaakt met romige smeerkaas en knapperige amandelen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g bleekselderij in smalle boogjes
- 750 g aardappelen geschild en in kleine stukjes
- 1 ui gesnipperd
- 100 g chorizo in dikke plakjes en in vieren
- 1 banaan in stukjes
- 25 g boter
- 100 g smeerkaas
- 40 g amandelen geroosterd
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen goudbruin.
Zet apart.
Smelt de boter in een pan en fruit de ui met de chorizo 4 minuten op matig vuur.
Voeg de banaan toe en bak kort mee.
Giet de aardappelen en bleekselderij af en stamp ze fijn tot een smeuïge stamppot.
Roer de smeerkaas en het chorizo-banaanmengsel erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de geroosterde amandelen op het laatste moment toe.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en appel voor een extra contrast in smaken.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de combinatie van banaan en chorizo.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes
Een smeuïge stamppot van aardappelen, bladspinazie en romige Boursin, verrijkt met knapperig spek en gebakken paprika. Een heerlijk hartig gerecht met een twist!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 1 pak bladspinazie 450 g
- 1 eetlepel olijfolie
- 150 g ontbijtspek in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 kleine paprika in blokjes
- 1 klein pakje Boursin met peper 80 g
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Verwarm de bladspinazie in een pannetje of magnetron.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
Voeg de gesnipperde ui en paprikablokjes toe en bak deze 4 minuten mee.
Giet de aardappelen af, schud ze droog en stamp ze fijn.
Meng de aardappelpuree met het spek-paprikamengsel, de spinazie en de Boursin tot een smeuïge stamppot.
Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
Serveertip:
Lekker met pittige gehaktballetjes of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Viognier past goed bij de romige en hartige smaken van de stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18
Rauwe Posteleinstamppot met Seroendeng en Saucijzen
Een frisse en romige stamppot van rauwe postelein, op smaak gebracht met seroendeng en geserveerd met sappige saucijzen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen bijv. Santé of Bildstar, geschild en in stukken
- 500 g postelein fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika in kleine stukjes
- 4 saucijzen
- 1 eetlepel olie
- 1½ dl melk
- 5 eetlepels seroendeng
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de saucijzen in ± 15 minuten gaar.
Voeg na 5 minuten de ui en paprika toe en bak deze al omscheppend mee.
Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en breng dit kort aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn tot een romige puree.
Schep het ui-paprikamengsel, de rauwe postelein en 4 eetlepels seroendeng door de stamppot.
Warm de stamppot al omscheppend door en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de stamppot met de resterende seroendeng en serveer met de saucijzen.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een schepje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een licht kruidige rode wijn zoals een Beaujolais of een zachte Merlot past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 18