Boerenkoolstamppot met Paddenstoelen en Cashewnoten
Deze boerenkoolstamppot van Astrid Veltman combineert de rijke smaken van oesterzwammen, kastanjechampignons en knapperige cashewnoten met romige aardappelen en boerenkool. Een perfecte, voedzame maaltijd voor koude dagen met een verrassende twist.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1.5 kg aardappels
- 600 g boerenkool
- 1 ui
- 1 bak oesterzwammen
- 1 bak kastanjechampignons
- 150 g cashewnoten
- 1 eetlepel boter
- 1 dl melk
- 1 eetlepel mosterd
- 50 g oude kaas
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool in weinig water met zout in ongeveer 30 minuten gaar.
Snipper intussen de ui en roerbak deze in de boter gedurende 5 minuten samen met de oesterzwammen en kastanjechampignons.
Hak 2/3 van de cashewnoten fijn.
Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn tot een gladde stamppot.
Voeg de melk toe en meng goed door om een smeuïge textuur te verkrijgen.
Schep de gebakken ui, paddenstoelen, gehakte cashewnoten, mosterd en geraspte oude kaas door de stamppot.
Breng op smaak met peper en zout naar wens.
Garneer eventueel met de resterende hele cashewnoten en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert uitstekend met een kruidige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Malbec, die de aardse smaken van de paddenstoelen en de hartige kaas complimenteert.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Boerenkoolstamppot met Ambachtelijke Rookworst
Deze klassieke boerenkoolstamppot met ambachtelijke rookworst en reuzel is een hartige en stevige maaltijd, perfect voor de koude wintermaanden. De rijke smaak van de rookworst gecombineerd met de zachte aardappelen en boerenkool maakt dit tot een echte Nederlandse favoriet.
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 2 grote bloemkolen
- 500 g aardappels
- 1 ambachtelijk gemaakte rookworst
- 30 g reuzel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Stroop het groene blad van de nerven van de bloemkool, was het goed en kook het enkele minuten in water.
Giet daarna af en hak de kool fijn.
Leg de aardappelen in een pan met voldoende water zodat ze bijna onderstaan.
Breng het water met de aardappelen aan de kook en leg vervolgens de helft van de gehakte boerenkool op de aardappelen.
Leg de rookworst bovenop de boerenkool en dek dit af met de resterende helft van de boerenkool.
Strooi een snufje zout over de kool en laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit.
Zodra de aardappelen en boerenkool gaar zijn, haal de rookworst uit de pan.
Voeg de reuzel toe aan de pan en stamp de boerenkool en aardappelen goed door elkaar tot een smeuïge stamppot.
Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel extra zout naar wens.
Snijd de rookworst in plakken en serveer deze naast of bovenop de stamppot.
Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah, die de hartige smaken van de rookworst en boerenkool complimenteert.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Blote Kindertjes in het Gras - Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen
Blote kindertjes in het gras, een nostalgisch Nederlands gerecht, combineert de hartige smaken van witte bonen en snijbonen, geserveerd met een sappige rookworst. Perfect voor een koude winterdag.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g witte bonen
- 1 kg snijbonen liefst uit het zout, anders uit blik of pot
- 1 rookworst of kookworst
- 25 g boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Week de witte bonen een nacht in water.
Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook en laat ze 45-60 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Als u snijbonen uit het zout gebruikt, spoel ze dan goed af of laat ze een half uur in water staan om het zout te verwijderen.
Voeg de snijbonen bij de witte bonen en leg de rookworst bovenop de bonen.
Sluit de pan met een deksel en laat alles ongeveer 20 minuten doorkoken, totdat de snijbonen zacht zijn en de rookworst goed doorgewarmd is.
Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in stukken.
Giet het overtollige vocht af en roer een klontje boter door de stamppot.
Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel zout (indien nodig).
Serveer de in plakken gesneden rookworst naast de stamppot.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de hartige en volle smaken van de bonen en rookworst.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes
Een gezonde en smaakvolle stamppot met rode bieten en veldsla, geserveerd met delicate kabeljauw in een pakketje. Perfect voor een doordeweekse avond vol comfort en voedingswaarde.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 150 g veldsla
- 1 bosje dille
- 1 dl droge witte wijn
- 300 g kabeljauw
- 500 g kruimige aardappels
- 4 lente-ui
- 50 g boter
- 500 g voorgekookte bieten
- ⅛ l demi-crème fraîche
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 170°C.
Knip 4 vierkante vellen bakpapier en verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken, leg ze midden op elk vel.
Hak de dille grof en verdeel de helft ervan samen met wat vlokjes boter over de vis.
Breng op smaak met peper en zout.
Vouw de pakketjes dicht, giet een klein scheutje witte wijn door de laatste opening en bind de pakketjes dicht met een touwtje.
Leg de pakketjes op een bakplaat en laat de vis in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Kook intussen de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Breng in een andere pan ruim water aan de kook, verwijder de schil van de bieten en kook ze 3 minuten.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg de rest van de gehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de bieten grof en stamp ze met de aardappelen tot een grove stamppot.
Roer de warme room erdoor en schep daarna snel de veldsla en de lente-ui door.
Serveer de stamppot direct met de vispakketjes.
Variatietips:
- Vervang de veldsla door kleinbladige spinazie of gesneden andijvie. -
- Vervang het vispakketje door een pakketje met een plak feta van 50 gr, besprenkeld met olijfolie en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden.
- Zet vervolgens 12 minuten in de oven.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een andere droge witte wijn om de zachte smaken van de vis en de romige stamppot te accentueren.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Gemarineerde Varkensvleesreepjes met Satésaus
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g sperziebonen schoongemaakt en gebroken
- Zout
- 3 el zonnebloemolie
- 400 g varkensvlees in reepjes gesneden
- Peper
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 100 g taugé
- 1 pak Knorr kant-en-klare satésaus 370 ml
Kook de sperziebonen 5 minuten in een pan met water en wat zout.
Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak het varkensvlees al omscheppend bruin en gaar.
Breng op smaak met peper en zout.
Haal het vlees uit de pan en zet apart.
In dezelfde pan, voeg de resterende eetlepel zonnebloemolie toe en bak de ui en knoflook glazig.
Voeg de gekookte sperziebonen en champignons toe en bak ze al omscheppend gedurende 5 minuten.
Voeg vervolgens de taugé toe en bak nog 2 minuten mee.
Bereid intussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de gemarineerde varkensvleesreepjes met de groentemix en de satésaus.
Serveer met witte rijst.
Wijnadvies:
Een lichte rosé zoals Buzet rosé vormt een verfrissende combinatie met dit gerecht, waarbij de fruitige tonen mooi samengaan met de pittige smaak van de satésaus.
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Thaise Noedels met Tofu en Knapperige Groenten
Een smaakvol en snel gerecht met Thaise rijstnoedels, knapperige groenten en krokante tofu in een aromatische five spice woksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 100 ml woksaus five spice
- 2 paprika’s in stukjes
- 2 uien gesnipperd
- 4 el wokolie
- 200 g Thaise rijstnoedels
- 360 g tofu wokreepjes mild pikant
- 600 g snijbonen schoongemaakt en in stukjes van 3 cm
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Verhit de wokolie in een grote pan en bak de tofu wokreepjes goudbruin en krokant.
Voeg de gesnipperde ui, paprika en snijbonen toe en bak deze 5 minuten al omscheppend mee.
Schep de gekookte noedels door het groentemengsel en meng alles goed.
Voeg de woksaus toe en roerbak het geheel tot alles goed gemengd en doorgewarmd is.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met verse koriander en een partje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een Riesling Qualitätswein uit de Mosel-Saar-Ruwer regio past perfect bij dit gerecht. De fruitige en frisse tonen balanceren mooi met de kruidige smaken van de Thaise noedels.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Zoet-pittige Tofu met Ananas en Mihoen
Een heerlijke combinatie van krokante tofu, sappige ananas en pittige rode peper, geserveerd met zachte mihoen en een smaakvolle sweet & sour woksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Azië, Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- ½ pakje mihoen
- 1 blikje stukjes ananas 200 g
- 1 pakje tofu
- 2 el fijngehakte peterselie
- 400 g groentepakket met rode peper
- Wokolie naar behoefte
- Woksaus sweet & sour naar smaak
Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook.
Voeg de mihoen toe en kook 2 minuten.
Giet de mihoen af, spoel met koud water en laat goed uitlekken.
Giet het vocht van de tofu, dep droog met keukenpapier en snijd in blokjes.
Halveer de rode peper uit het groentepakket, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
Roerbak de tofublokjes en peperreepjes 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
Voeg de groenten toe en roerbak nog 3 minuten.
Voeg de mihoen, ananasstukjes met sap en ca.
5 eetlepels woksaus toe.
Roer alles goed door en laat het geheel doorwarmen.
Serveer in diepe borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer met een schijfje limoen en extra rode peper voor wie van extra pit houdt.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij dit gerecht. De fruitige en bloemige tonen harmoniëren met de zoete ananas en pittige tofu.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 14g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn
Een heerlijke Italiaanse tomatenfondue op basis van aromatische witte wijn en verse kruiden. Perfect om diverse ingrediënten in te dippen!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 tomaten fijngesneden
- 10 g verse Italiaanse kruidenmix fijngehakt
- 3 vleesbouillonblokjes
- 300 ml droge witte wijn
- 1 liter water
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
Voeg de tomaten en fijngehakte Italiaanse kruiden toe en bak nog 3 minuten mee.
Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg de witte wijn en 1 liter water toe.
Breng de bouillon aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de bouillon door een fijne zeef in de fonduepan en wrijf de achtergebleven tomatenpulp erdoor met de bolle kant van een lepel.
Breng de tomatenbouillon opnieuw aan de kook en zet de fonduepan op tafel.
Vul het schepnetje telkens met ingrediënten en laat ze enkele minuten in de bouillon garen.
Serveertip:
Serveer met diphapjes zoals tortellini, kalkoenrolletjes, kalfsgehaktballetjes met salie, rucola-gevulde biefstuk, oesterzwammen, champignons en cherrytomaatjes.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino vormt een perfecte aanvulling op de smaken van de tomatenfondue.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Mihoen met zalm, shiitake en Chinese kool
Een licht en smaakvol wokgerecht met mihoen, malse zalm, shiitake en frisse Chinese kool. Perfect voor een snelle Aziatische maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g zalmfilet in blokjes van 4 cm gesneden
- 1 Chinese kool in reepjes gesneden
- 300 g shiitake schoongemaakt en gehalveerd
- 1 pak mihoen
- 8 eetlepels woksaus knoflook-koriander
- 2 eetlepels ketjap manis
- Gebakken uitjes voor garnering
- Wokolie
Breng in een grote pan water aan de kook.
Voeg eventueel wat zout of ketjap asin toe.
Kook de mihoen in het kokende water volgens de instructies op de verpakking (ca.
2 minuten).
Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Verhit een scheutje wokolie in een grote wok op hoog vuur.
Roerbak de zalmblokjes voorzichtig in ongeveer 3 minuten gaar.
Haal ze uit de wok en houd warm.
Maak de wok schoon en verhit opnieuw met een scheutje olie.
Roerbak de Chinese koolreepjes en shiitake gedurende 5 minuten.
Voeg de gekookte mihoen, gebakken zalmblokjes, ketjap manis en woksaus toe naar smaak (ongeveer 8 eetlepels) en roerbak nog 2 minuten voorzichtig.
Verdeel de mihoen met zalm en shiitake over diepe borden of kommen.
Garneer met gebakken uitjes en serveer direct.
Variatietip:
Gebruik in plaats van zalmfilet een andere stevige vis zoals roodbaarsfilet, rauwe gepelde garnalen of kipfiletreepjes. Vervang shiitake door andere paddenstoelen zoals champignons of kastanjechampignons.
Serveertip:
Serveer met sambal, ketjap of sojasaus en kroepoek, zodat iedereen het gerecht naar eigen smaak kan aanvullen.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zalm en de frisse Aziatische smaken.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24
Kipsaté met bami en pindasatésaus
Een smakelijk en eenvoudig Aziatisch geïnspireerd gerecht met malse kipsaté, bami met kool en een romige pindasatésaus.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Azië, Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kipfilet
- 250 g mie nestjes
- 600 g witte kool in reepjes gesneden
- 2 bananen niet te rijp
- 400 ml pindasatésaus
- 2 el Conimex Ketjap Marinade
- 1 bakje Conimex Boemboe voor Bami Goreng
- Conimex Wokolie voor het wokken
- ½ dl water
Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook, voeg eventueel wat zout of ketjap toe.
Kook de mie in ongeveer 12 minuten gaar, giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Snijd ondertussen de kipfilet in kleine blokjes en marineer ze met een scheutje ketjap marinade.
Rijg de kipblokjes aan satéstokjes en laat ze kort marineren.
Rooster de kipsaté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan gedurende 10 minuten, keer ze regelmatig tot ze gaar zijn.
Pel de bananen en snijd ze in dikke plakjes.
Verhit een scheutje wokolie in een grote wok en roerbak de koolreepjes gedurende 3 minuten.
Voeg ½ dl water en de boemboe toe en meng goed.
Schep de uitgelekte mie en de plakjes banaan door de kool en roerbak nog 3 minuten.
Verwarm de pindasatésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schep de bami in diepe borden of kommen, leg de kipsaté ernaast en schenk wat pindasatésaus erover.
Serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Zet kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes op tafel, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 24