Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de heerlijke smaken van een stoofpot met kalfsvlees en witte kool. Deze hartige maaltijd met paprika's, knoflook en tijm is ideaal voor een gezellige familiediner. Laat de smaken samenkomen in dit verwarmende gerecht dat je meteen terugbrengt naar de gezellige avonden van de herfst.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de kalfsfilet in blokjes en laat deze 5 minuten kleuren in de hete boter.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  • Voeg de gehakte uien en knoflook toe aan de pan, kruid met tijm en fruit enkele minuten.
  • Voeg het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon en droge witte wijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het vuur lager en laat het geheel 1 uur sudderen.
  • Voeg de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool toe en laat nog 15 minuten stoven, tot alles gaar is.
  • Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay complementeren de smaken van de stoofpot uitstekend.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Verwen jezelf met een verfijnde kreeftstoofpot met witloof en pastis. Dit elegante gerecht is een waar feestmaal met een subtiele anijssmaak en een romige saus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 levende kreeften van 850 g
  • 5 l water
  • 150 g zeezout
  • 1 bussel dille
  • 4 stronken witloof
  • 1 dl pastis
  • 2 dl kreeftenfond
  • 1 dl room
  • Snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook met het zeezout, suiker en dille.
  • Giet het kokende water over de kreeften en laat ze hierin afkoelen.
  • Snijd de witloofstronken overlangs in twee en stoof ze kort in een beetje olijfolie.
  • Kruid het witloof met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Voeg een beetje water toe en dek af.
  • Laat het witloof gaar worden en bewaar het kookvocht.
  • Breng het kookvocht samen met de pastis, kreeftenfond en room aan de kook.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de kreeften overlangs in twee en open de scharen.
  • Haal het vlees uit de kreeften en warm het op in de saus.
  • Serveer de kreeft met het witloof en garneer met verse dille.

Notities

 

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past uitstekend bij de delicate smaken van kreeft en pastis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de smaken van vroeger met dit Oud-Hollandse stoofpotje met kalfsvlees. Boordevol knolletjes, wortelen en aardappelen, perfect voor een gezellige maaltijd met een nostalgische twist.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kalfsschenkel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 1 knoflookteentje
  • 1 selderijstengel
  • Peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • 2 preien
  • ½ kool
  • 4 witte knolletjes
  • 4 wortelen
  • 4 aardappelen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Plaats het kalfsvlees in een pan zonder deksel en voeg water toe zodat het vlees net onder staat.
  • Prik de kruidnagels in de ui en voeg deze samen met de knoflook, selderij, peterselie en het bouillonblokje toe aan de pan.
  • Zet de pan op middelmatig vuur.
  • Maak intussen de prei schoon en gebruik alleen de witte delen.
  • Snijd de kool in grove stukken.
  • Schil de knolletjes en wortelen en voeg ze samen met de gesneden prei en kool toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ca.
  • 1 uur sudderen.
  • Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Verdeel de stoofpot over de borden en serveer warm met de aardappelen.

Notities

Een lichte, frisse rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit stoofpotje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Spaghetti van de Tuinderijen

Spaghetti van de Tuinderijen

Een smaakvolle spaghetti met een hartige saus van rookspek, gehakt en boerensoepgroenten. Deze maaltijd biedt een heerlijke balans van groenten en vlees met een vleugje kerrie en knoflook.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 100 g mager rookspek varkensvlees, in blokjes
  • 250 g gehakt rundvlees
  • 2 pakken boerensoepgroenten diepvries
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 gesnipperde uien
  • 40 g boter
  • 5 dl bouillon
  • 50 g maïzena of allesbinder
  • 1 scheutje ketjap
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de blokjes rookspek lichtbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot ze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul met een vork.
  • Pers de knoflook erboven uit en meng goed door.
  • Voeg de boerensoepgroenten toe en smoor deze onder regelmatig omscheppen gedurende 5 minuten mee.
  • Roer het kerriepoeder, zout, peper en de bouillon door de pan en laat het geheel zachtjes doorkoken.
  • Bind de saus met aangemengde maïzena of allesbinder en maak op smaak met een scheutje ketjap.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal en schenk de saus erover of serveer de saus apart.

Notities

Boerensoepgroenten zijn erg gemakkelijk in het gebruik, maar er is natuurlijk niets op tegenom een selectie te maken van verschillende verse groenten die u lekker vindt.
Wel zosmakelijk, en daardoor elke keer weer een andere belevenis!
 
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de hartige smaken van het spek en gehakt complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Spaghetti Ovenschotel met Ham en Paprika

Spaghetti Ovenschotel met Ham en Paprika

Een heerlijke en romige ovenschotel van spaghetti met ham, paprika, champignons en een knapperige kaaslaag. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd voor het hele gezin.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g gekookte ham varkensvlees
  • 250 g champignons
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 pakje slagroom 250 ml
  • 1 ei
  • 500 g spaghettikaas geraspte kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olie voor het bakken en invetten

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking en laat uitlekken.
  • Snijd de ham in kleine blokjes.
  • Snijd de paprika's en champignons in kleine stukjes.
  • Verhit een beetje olie in een pan en bak de hamblokjes.
  • Voeg de gesneden paprika's, champignons, en knoflook toe en bak alles samen voor een paar minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng het ham-paprika-champignonmengsel door de gekookte spaghetti.
  • Vet een ovenschotel in met een beetje olie en doe het spaghettimengsel hierin.
  • Klop het ei los en schenk dit samen met de slagroom over het spaghettimengsel.
  • Strooi rijkelijk de geraspte spaghettikaas over het gerecht.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
  • Zet het gerecht in de oven en draai de temperatuur terug naar stand 3 of 4.
  • Bak de ovenschotel ongeveer 10 minuten, totdat de kaas lichtbruin en knapperig is.
  • Serveer direct en geniet van deze romige spaghetti ovenschotel.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de romige en hartige smaken van de ovenschotel mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Spaghetti Prima Donna met Gehakt en Broccoli

Spaghetti Prima Donna met Gehakt en Broccoli

Een heerlijke en snelle spaghetti met rundergehakt, paprika, broccoli en romige Prima Donna Leggero kaas. Dit gerecht biedt een perfecte balans tussen hartige gehaktsaus en frisse groenten, ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g spaghetti
  • 500 g broccoli
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g rundergehakt
  • 600 g tomatensaus
  • 1 zakje geraspte Prima Donna Leggero kaas
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snipper de ui fijn.
  • Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit de ui totdat deze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar.
  • Voeg de paprikablokjes en de tomatensaus toe en roer alles goed door.
  • Breng het geheel tegen de kook aan, dek de pan af en laat de saus 10 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking, met een scheutje olijfolie en wat zout.
  • Kook de broccoli in een aparte pan met ruim kokend water en wat zout net gaar.
  • Verdeel de spaghetti over 4 borden en schep de gehaktsaus eroverheen.
  • Schep de gekookte broccoli op de saus en garneer met geraspte Prima Donna Leggero kaas.
  • Serveer direct en geniet van dit smaakvolle gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze maaltijd met een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of Chianti, die de hartige en rijke smaken van de gehaktsaus aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Spaghetti met Zalm en Prei in Tomatensaus

Spaghetti met Zalm en Prei in Tomatensaus

Deze heerlijke spaghetti met zalm, prei en een romige tomatensaus is een snel en smaakvol gerecht, perfect voor een doordeweekse avond. De toevoeging van kruidenroomkaas en bieslook zorgt voor een frisse en romige twist.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 groot blik zalm 450 g
  • 400 g spaghetti
  • Slaolie voor het bakken
  • 2 preien
  • ½ l kant-en-klare tomatensaus
  • 150 g verse roomkaas met kruiden
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti in een ruime pan met kokend water, een snufje zout en een scheutje olie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af, laat uitlekken en meng met wat versgemalen peper.
  • Laat ondertussen de zalm uitlekken, verwijder eventuele graatjes en verdeel de vis in stukjes.
  • Snijd de preien in dunne ringen en bak ze zachtjes glazig in een diepe pan met 3 eetlepels slaolie.
  • Roer de kant-en-klare tomatensaus door de prei en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Verkruimel de kruidenroomkaas en voeg deze, samen met de zalm, toe aan de saus.
  • Warm de saus nog 2 minuten door.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal, schep de saus erover en verdeel de verse roomkaas en de bieslook over het gerecht.
  • Serveer direct en geniet van deze romige en smakelijke maaltijd.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht past uitstekend bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die de romige smaken van de zalm en roomkaas complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Spaghetti Carbonara met Spekjes, Room en Kaas

Spaghetti Carbonara met Spekjes, Room en Kaas

Een klassieke spaghetti alla carbonara met krokante spekreepjes, romige saus van ei en slagroom, en rijkelijk bestrooid met Parmezaanse kaas. Dit snelle en smaakvolle gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 375 g spaghetti
  • 4 dikke plakken ontbijtspek varkensvlees, in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 g boter
  • 4 eieren
  • dl slagroom
  • 100 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eetlepels verse peterselie gehakt
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met een snufje zout.
  • Giet de pasta af en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie om plakken te voorkomen.
  • Verhit de overige olijfolie samen met de boter in een koekenpan en bak de spekreepjes krokant.
  • Zet de spekjes apart en bewaar het bakvet.
  • Klop de eieren los met de slagroom en meng er de geraspte Parmezaanse kaas doorheen.
  • Verhit een deel van het bewaarde bakvet in een schone pan en verwarm hierin de spaghetti.
  • Voeg het room-eimengsel toe aan de spaghetti en roer continu op laag vuur totdat de saus iets begint in te dikken, maar niet te heet wordt om roerei te voorkomen.
  • Voeg vervolgens de krokante spekjes en de gehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
  • Haal de pan van het vuur zodra de saus is ingedikt en serveer de spaghetti alla carbonara direct in een voorverwarmde schaal.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de romige en hartige smaken van de carbonara prachtig aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Spaghetti met Prei en Shoarmavlees in Champignonsaus

Spaghetti met Prei en Shoarmavlees in Champignonsaus

Geniet van een snelle en smakelijke maaltijd met deze spaghetti, gecombineerd met shoarmavlees, prei en een romige champignonsaus. Een heerlijk hartig gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g shoarmavlees lamsvlees of kip
  • 600 g prei in ringen
  • 1 klein blikje champignonsoep
  • 1 eetlepel gehakte bieslook

Instructies

  • Maak de prei schoon, snijd deze in ringen en was ze grondig.
  • Laat de prei uitlekken.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat uitlekken en zet apart.
  • Verhit de olie in een grote pan en bak het shoarmavlees rondom bruin.
  • Voeg de prei toe aan het vlees en bak deze ongeveer 10 minuten mee totdat de prei zacht is.
  • Roer het blikje champignonsoep door het prei-vleesmengsel en verwarm het geheel goed door.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal en schep de prei-shoarmasaus eroverheen.
  • Garneer met gehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Merlot of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die de hartige smaken van het shoarmavlees en de prei complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Spaghetti met Olijven, Courgette en Feta

Spaghetti met Olijven, Courgette en Feta

Een lichte en smaakvolle spaghetti met knapperige courgette, knoflookolijven en romige feta. Dit Mediterrane gerecht is perfect voor een snelle en gezonde maaltijd vol frisse smaken.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels traditionele olijfolie
  • 400 g spaghetti vlugkokend
  • 75 g olijven met knoflook grof gehakt
  • 200 g Apetina feta naturel in kleine blokjes
  • 2 courgettes grof geraspt
  • 3 teentjes knoflook
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de courgettes en rasp ze grof.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de geraspte courgette al omscheppend gedurende ongeveer 7 minuten tot ze zacht begint te worden.
  • Pers na 5 minuten de knoflook uit boven de courgette en roer goed door.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in ruim water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de spaghetti af en voeg deze toe aan de pan met courgette.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de gehakte olijven en blokjes feta toe aan de spaghetti en schep voorzichtig om.
  • Breng eventueel nog op smaak met extra peper en zout en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Deze frisse en lichte spaghetti gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé, die de zomerse smaken van de courgette en feta aanvullen.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g