Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Een luxe kaasfondue met truffelolie en gebakken paddenstoelen, perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Serveer met vers brood en knapperige groenten voor een heerlijke dipervaring!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g belegen kaas geraspt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • 300 ml droge witte wijn
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Truffelolie naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de korst van de kaas en rasp de kaas met behulp van een keukenmachine.
  • Verhit de olijfolie in een fonduepan en bak de gesnipperde sjalotten en plakjes kastanjechampignons gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Schenk de droge witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg beide soorten kaas in porties toe, terwijl je blijft roeren met een houten lepel tot alle kaas volledig is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer het papje door het kaasmengsel.
  • Laat de fondue nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken totdat deze goed gebonden is.
  • Roer de truffelolie door de fondue en breng op smaak met peper, zout en tijm.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met blokjes rustiek brood, bleekselderij, cherrytomaatjes, gebakken plakken courgette en reepjes paprika. Voor extra luxe, voeg reepjes gebakken kalfs- of kalkoenschnitzel toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij de romige en hartige smaak van deze truffelkaasfondue.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Hollandse kaasfondue met rauwkost en brood

Hollandse kaasfondue met rauwkost en brood

Geniet van een romige Hollandse kaasfondue met Leerdammer en belegen kaas, geserveerd met vers brood en knapperige rauwkost voor een heerlijke fondue-ervaring.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fondue, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g Leerdammer kaas
  • 300 g belegen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml groentebouillon van tablet
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2-3 eetlepels jenever of korenwijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Om te dippen:

  • Blokjes grof volkorenbrood of roggebrood
  • Kleine roosjes bloemkool rauw of gekookt
  • Repen komkommer
  • Beetgaar gekookte wortelballetjes
  • Radijsjes
  • Cherrytomaatjes
  • Bleekselderij
  • Venkel

Instructies

  • Snijd de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas met een kaasrasp.
  • Halveer het teentje knoflook en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Breng de groentebouillon in de fonduepan aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in de jenever of korenwijn en roer dit samen met de mosterd door het kaasmengsel.
  • Laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de kaasfondue op smaak met zout en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer met de diverse dipmogelijkheden.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra mosterd of augurken voor een frisse bite.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de kaasfondue en de diverse rauwkost.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Romige champignon-paddenstoelensoep met chorizo en bosuitjes

Romige champignon-paddenstoelensoep met chorizo en bosuitjes

Een hartverwarmende en romige champignon-paddenstoelensoep met een knapperige twist van chorizo en frisse bosuitjes.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zakje Honig champignon-bospaddenstoelensoepmix
  • 750 ml water
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 100 g chorizo in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Breng 750 ml water aan de kook in een pan en voeg al roerende de soepmix toe.
  • Laat de soep zachtjes koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak ondertussen de chorizo in een droge koekenpan knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de uitgebakken chorizo door de champignon-paddenstoelensoep.
  • Schep 2 eetlepels soep door de crème fraîche in een apart kommetje en roer dit mengsel vervolgens door de soep voor extra romigheid.
  • Verdeel de soep over kommen of borden, garneer met de bosuitjes en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of geroosterde croutons voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur van de soep en de hartige smaken van de champignons en chorizo.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Geroosterde krieltjes met paprika en oregano

Geroosterde krieltjes met paprika en oregano

Een eenvoudig en smaakvol bijgerecht met knapperige krieltjes, paprika en een vleugje oregano. Perfect om te serveren bij een hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui in partjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 500 g grote krieltjes bijv. voorgekookt
  • 2 paprika’s in stukken gesneden (bij voorkeur rood en geel)
  • 1 groene peper fijngehakt
  • 1 eetlepel oregano
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui en knoflook gedurende 3 minuten tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de krieltjes, paprika, groene peper en oregano toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bak de krieltjes volgens de instructies op de verpakking, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Schep regelmatig om om aanbakken te voorkomen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer direct als bijgerecht bij bijvoorbeeld een biefstuk, kipfilet of een salade.

Notities

Serveertip:
Combineer met een frisse salade van kropsla, mini-augurkjes en een lichte vinaigrette voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Javaanse Saté met Satésaus van ’t Zusje

Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 4 stokjes varkenssaté gemarineerd
  • 1 zakje cassavechips
  • 20 gram gebakken uitjes

Voor de Javaanse satésaus:

  • 20 gram knoflook geperst
  • 30 gram basterdsuiker
  • 45 gram limoensap
  • 15 gram gembersiroop
  • 190 gram ketjap manis
  • 10 gram komijnzaad
  • 15 gram paprikapoeder
  • 30 gram espresso
  • 200 gram kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructies

  • Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
  • Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de saté om en om bruin totdat deze gaar is.
  • Leg de saté op een bordje en giet de Javaanse satésaus eroverheen.
  • Strooi de gebakken uitjes over de saté en leg de cassavechips ernaast op het bordje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Kaneel Pindakaas Mini-Pannenkoekjes & Krachtige Lungo

Kaneel Pindakaas Mini-Pannenkoekjes & Krachtige Lungo

Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken, Warme dranken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 mini-pannenkoekjes
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 Envivo Lungo capsules 4 x 110 ml
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 150 ml water
  • 90 ml melk
  • 200 gram bloem
  • 1.5 eetlepel suiker
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels grof gehakte pinda's
  • Plantaardige olie
  • 10 gram boter

Instructies

  • Meng de gist, water en melk in een kom.
  • Laat het 15 minuten staan.
  • Meng de bloem en suiker in een grote kom.
  • Voeg het gistmengsel geleidelijk toe aan de bloem en suiker en meng met een houten lepel tot het deeg vormt.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 10 minuten, tot het glad en elastisch is.
  • Voeg water toe als het deeg te droog is, of bloem als het te plakkerig is.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het in een licht geoliede kom.
  • Dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Meng de bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in een kom.
  • Kneed het deeg nog 3 minuten.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en vorm van elk een bal.
  • Druk de ballen plat tot schijven.
  • Leg 1 tot 1.
  • 5 eetlepel van het mengsel van bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in het midden van elke schijf.
  • Vouw de schijven dicht en druk ze plat tot ze 1 cm dik zijn.
  • Verwarm boter en olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes 1 tot 2 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal de pannenkoekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de warme pannenkoekjes met een krachtige Lungo (110 ml).

Notities

Dit gerecht wordt meestal niet met wijn geserveerd, maar als je een drankje wilt toevoegen, zou een zoete witte wijn zoals een Moscato passen bij de zoetheid van de pannenkoekjes.

Nutrition

Serving: 2pannenkoekjes en 110 ml koffie | Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Een smaakvolle pittige mosselsoep met romige room, frisse dille en een vleugje gember. Perfect voor een verwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte mosselen
  • 1 liter water
  • 2 pakjes kippensoep
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper naar smaak
  • 4 eetlepels room
  • Dille voor garnering

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de kippensoep toe aan het kokende water en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de gekookte mosselen, tomatenketchup en gembersiroop toe aan de pan en laat alles kort trekken.
  • Breng de soep op smaak met citroensap en peper.
  • Verdeel de pittige mosselsoep over 4 borden.
  • Garneer elk bord met een eetlepel room en een beetje verse dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de pittige mosselsoep met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past perfect bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Een snelle en romige mosselsoep met garnalen, perfect voor een winterse avond. Snel klaar en vol van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g gekookte mosselen
  • 1 blikje tomatensoep
  • 1 blikje champignonsoep
  • 125 g garnalen
  • 2 kopjes koffiemelk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng de tomatensoep, champignonsoep en koffiemelk in een grote pan.
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
  • Voeg de gekookte mosselen en garnalen toe aan de kokende soep.
  • Laat de soep niet meer koken om te voorkomen dat de mosselen en garnalen taai worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met gehakte verse peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met knapperig stokbrood of glutenvrij brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, sluit perfect aan bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Spaanse Mosselsoep met Tomaten en Olijven

Spaanse Mosselsoep met Tomaten en Olijven

Een rijke en smaakvolle Spaanse mosselsoep met tomaten, olijven, sherry en een vleugje crème fraîche. Perfect voor een verwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gekookte mosselen
  • 4 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g ontvelde tomaten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 15 druppels tabasco
  • 1 mespunt tijm
  • 1 mespunt oregano
  • ½ liter witte wijn
  • 20 gevulde Spaanse olijven in schijfjes gesneden
  • 1 glas sherry
  • ½ bosje bieslook fijngehakt
  • ¼ liter crème fraîche

Instructies

  • Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit.
  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten, 1 kop water, tijm, oregano, tabasco, zout, peper en suiker toe.
  • Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Giet de witte wijn erbij en voeg de gekookte mosselen toe aan de pan.
  • Snijd de gevulde Spaanse olijven in schijfjes en hak de bieslook fijn.
  • Roer de olijven, bieslook en sherry door de soep.
  • Voeg als laatste de crème fraîche toe en roer goed door voor een romige textuur.
  • Breng de soep op smaak met extra peper en zout indien nodig.
  • Serveer de soep warm in kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig Spaans brood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Spaanse witte wijn, zoals Albariño of Verdejo, past perfect bij deze rijke mosselsoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Catalaanse Mosselsoep met Kaas en Cognac

Catalaanse Mosselsoep met Kaas en Cognac

Een rijke Catalaanse mosselsoep met tomaten, kaas, cognac en een vleugje kaneel. Een unieke combinatie van smaken die perfect passen bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • 4 tomaten gehakt
  • 1 liter vleesbouillon
  • 4 geroosterde sneetjes stokbrood glutenvrij indien nodig
  • 2 cl cognac
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Kaneel naar smaak
  • 1 bosje peterselie gehakt
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Kook de mosselen in een grote pan met een bodempje water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en bewaar het kooknat.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de gehakte ui en tomaten.
  • Voeg het kooknat toe aan de pan en vul aan met voldoende vleesbouillon voor 4 porties soep.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de cognac en geroosterde sneetjes stokbrood toe aan de pan en roer alles door elkaar.
  • Stamp de knoflook met zout, peper, kaneel en gehakte peterselie fijn in een vijzel.
  • Voeg een beetje kooknat van de soep toe aan het mengsel en giet het terug in de pan.
  • Voeg de mosselen (zonder schelpen) toe aan de pan.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar en laat kort koken.
  • Voeg de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn, zoals Tempranillo, past perfect bij de rijke smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 5g