Champignon-Cognacsaus: Romige Saus met een Luxe Touch
Deze romige champignon-cognacsaus combineert rijke smaken van cognac, champignons en slagroom. Perfect bij een stukje vlees of pasta!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui fijngehakt
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 25 g boter
- 4 eetlepels cognac
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 250 ml slagroom
- Zout naar smaak
- Enkele druppels Tabasco
- ½ eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels Silvo selderieblad
Pel en snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de champignons toe en bak ze mee totdat het vocht volledig is verdampt (ongeveer 5 minuten).
Schenk de cognac erbij en roer goed door.
Voeg de tomatenpuree en slagroom toe en roer alles goed door elkaar.
Breng de saus op smaak met zout, enkele druppels Tabasco en ketjap manis.
Roer het selderieblad door de saus en laat nog 3 minuten zachtjes tegen de kook aan verwarmen.
Serveer direct en geniet van deze luxe saus!
Serveertip:
Serveer deze champignon-cognacsaus bij gegrild vlees, pasta of aardappelpuree voor een rijke en luxe smaakbeleving.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt
Een smaakvolle Surinaamse klassieker: bruine bonen met rijst, kruidig gehakt, paprika en een vleugje sambal. Heerlijk comfortfood voor elk moment!
Bereidingstijd39 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g Surinaamse rijst
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 vleestomaat in blokjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 25 g boter of bakproduct
- 400 g gehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 blik bruine bonen ca. 800 g, inclusief vocht
- 1 dl water
- 1 bouillontablet
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1½ eetlepel suiker
- ¼ theelepel zwarte peper
- Zout naar smaak
- Piccalilly voor erbij
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel de uien en snijd ze fijn.
Was de tomaat en paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul.
Pers de knoflook boven het gehakt en bak kort mee.
Voeg de uien, tomaat, paprika en sambal toe en bak dit 2 minuten mee.
Giet de bruine bonen (inclusief vocht) en 1 dl water in de pan.
Verkruimel het bouillontablet boven het mengsel en roer goed door.
Voeg de tomatenpuree, suiker en zwarte peper toe en roer opnieuw.
Laat de bonenmix 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig.
Verdeel de rijst over vier borden.
Schep de bruine bonen met gehakt en groenten over de rijst.
Serveer met een lepel piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een lichte Shiraz, sluit goed aan bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Biefstuk met Gekarameliseerde Sjalotten en Tomatensaus
Sappige biefstuk geserveerd met gekarameliseerde sjalotten in een rijke tomatensaus. Eenvoudig, snel en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 sjalotjes
- 40 g boter of bakproduct
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- ½ theelepel tijm
- 1 dl tomatensap
- Zeezout
- Zwarte peper
- 2 biefstukjes à 100 g
Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes zachtjes glazig.
Strooi de bruine basterdsuiker erover en voeg de tijm en het tomatensap toe.
Laat het geheel op matig hoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken tot een dikke saus.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan.
Bak de biefstukjes op hoog vuur in ongeveer 4 minuten bruin en van binnen rosé.
Bestrooi de biefstukjes met zout en zwarte peper.
Leg de biefstukjes op de borden en schep de sjalotten met tomatensaus eroverheen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Franse Merlot of een Syrah, past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven
Sappige vis gemarineerd in ketjap, sambal en laos, langzaam gegaard in aluminiumfolie voor een smaakvolle Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kabeljauw of koolvis in moten
- 2 el olie
- 1 ui fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt of 1/4 tl knoflookpoeder
- 75 ml ketjap
- ¼ tl witte wijnazijn
- 1 tl laos gemalen
- ½ tl sambal
Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
Wrijf de gefruite ui fijn met een houten lepel en meng met ketjap, witte wijnazijn, laos en sambal.
Wrijf de vismoten royaal in met dit mengsel.
Vet de binnenkant van stukken aluminiumfolie licht in met olie.
Verpak elke vismoot afzonderlijk in aluminiumfolie en zorg dat de folie goed is afgesloten.
Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 220°C en bak de vis gedurende 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de vismoten.
Haal de pakketjes uit de oven en knip de aluminiumfolie open in een stervorm voor een mooie presentatie.
Serveer met geurige pandanrijst en gestoomde groenten zoals paksoi of broccoli.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Rode Uienconfituur met Rode Wijn en Port
Een zoet-pittige rode uienconfituur, zacht gestoofd met rode wijn, port en tijm – heerlijk bij paté, foie gras of fijne vleeswaren.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 1 pot (ongeveer 250 ml
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
- 3 grote rode uien fijngesnipperd
- 3 el maïsolie
- 8 el bruine suiker
- 2 el rode port
- 2 el rode wijn
- 1 takje verse tijm
- 3 el rode wijnazijn
- 2 druppels Worcestershiresaus
- Peper
- Zout
Verhit de maïsolie in een kookpan op laag vuur.
Voeg de fijngesnipperde rode uien toe en laat ze langzaam glazig worden.
Voeg de bruine suiker, rode port en rode wijn toe.
Voeg het takje tijm toe en laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken.
Blus af met rode wijnazijn en voeg de Worcestershiresaus toe.
Laat het geheel nog 20 minuten zachtjes pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is en de confituur een stroperige structuur heeft.
Breng op smaak met peper en zout.
Giet de uienconfituur in een schone glazen pot, sluit deze goed af en laat afkoelen.
Heerlijk bij paté, foie gras, wildgerechten zoals everzwijn, of bij een kaasplankje. Ook lekker als broodbeleg bij een stukje brie.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een volle rode wijn zoals Merlot.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 0.5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Paprika-Uienchutney met Rozijnen
Een zoet-pittige paprika-uienchutney met rozijnen, perfect als smaakmaker op brood, bij kaas, gegrild vlees of rijstgerechten.
Bereidingstijd1 uur uur
rijpingstijd28 dagen d
Land van herkomst: Hongarije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3 potten van 450 gram
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rode paprika in stukjes
- 200 g gele paprika in stukjes
- 200 g groene paprika in stukjes
- 350 g uien in ringen
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 3 el olie
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 dl gewone azijn
- 2 tl zout
- 2 tl versgemalen peper
- 2 tl paprikapoeder bij voorkeur Hongaars of Turks
- 200 g blanke rozijnen gewassen
Verhit de olie in een braadpan.
Voeg de stukjes paprika, uiringen en fijngehakte knoflook toe.
Bak zachtjes tot de groenten glazig zijn.
Voeg de suiker, azijn, zout, peper en paprikapoeder toe.
Laat het geheel onder af en toe roeren inkoken tot de chutney dik genoeg is.
Test dit door een druppel op een koud bord te leggen; deze mag niet uitlopen.
Voeg de gewassen rozijnen toe en laat ze nog 4 minuten zachtjes meekoken.
Verdeel de chutney over de schone potten.
Leg een vochtig velletje vershoudfolie op elke pot en sluit ze af met een schroefdeksel.
Zet de potten 10 minuten op hun kop.
Laat de chutney minimaal 4 weken rijpen voor de beste smaak.
Heerlijk op geroosterd boerenbrood, crostini's, bij rijstgerechten, op een boterham met oude kaas, of als smaakmaker bij gegrild vlees.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte rosé.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 0.5g | Vet: 0.5g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Pommes Dauphine: Luchtige Aardappelrozetten
Luchtige en knapperige aardappelrozetten, een klassiek Frans bijgerecht voor feestelijke diners.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 300 g geschilde aardappels
- 1 dl water
- Zout
- Witte peper
- Nootmuskaat
- Frituurolie
Voor het soezenbeslag:
Breng het water met boter en een snufje zout aan de kook in een pan.
Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.
Blijf het deeg op laag vuur 5 minuten roeren totdat het gaar is.
Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg tot een glad beslag.
Voor de aardappelpuree:
Kook de aardappels 25 minuten in ruim water.
Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree tot een homogeen geheel.
Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel fijngehakte bieslook of tijm toe.
Doe het mengsel in een spuitzak met een groot gekarteld spuitmondje.
Frituren:
Verhit de frituurolie tot 190 °C.
Spuit rozetten van het mengsel op je vingertoppen en schuif ze voorzichtig in de hete olie.
Frituur de rozetten goudgeel en haal ze met een schuimspaan uit de olie.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze luchtige aardappelrozetten.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Pommes 'Dauphine'
Een verfijnd Frans bijgerecht van luchtige aardappelsoezen, gefrituurd tot goudbruin, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Voor het soezenbeslag:
- 50 g boter
- Zout en witte peper naar smaak
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 1 dl water
Voor de puree:
- 300 g geschilde aardappels
- Nootmuskaat naar smaak
- Bieslook of tijm optioneel
Voor het soezenbeslag: Breng 1 dl water, de boter en zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel.
Laat het op laag vuur 5 minuten gaar worden.
Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag.
Voor de puree: Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
Pureer de aardappels.
Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree.
Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel bieslook of tijm toe.
Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de frituurolie tot 190°C.
Spuit kleine rozetten op de vingertoppen en laat ze voorzichtig in de olie glijden.
Frituur de rozetten goudbruin.
Haal de rozetten met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de Pommes 'Dauphine' direct.
Wijnadvies
Serveer bij dit verfijnde gerecht een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Noir om de rijke texturen van de gefrituurde aardappelsoezen te complementeren.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 200g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Goudbruine Gecarameliseerde Knolraapjes
Deze goudbruine gecarameliseerde knolraapjes zijn een eenvoudig maar heerlijk bijgerecht. De natuurlijke zoetheid van de knolraap komt perfect naar voren door het karameliseren met boter en suiker, wat zorgt voor een rijke en volle smaak.
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g knolraapjes geschild en in blokjes gesneden
- 1 klont boter ongeveer 25 g
- 25 g suiker
- Zout naar smaak
Schil de knolraapjes en snijd ze in blokjes.
Kook de knolraapjes in een pan met water en een snufje zout totdat ze bijna gaar zijn en het meeste kookwater verdampt is.
Voeg een klont boter toe aan de pan, gevolgd door een gelijke hoeveelheid suiker.
Roer regelmatig terwijl je de knolraapjes laat karamelliseren, totdat ze mooi goudbruin zijn.
Serveer de gecarameliseerde knolraapjes direct als bijgerecht.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete tonen van de gekarameliseerde knolraapjes mooi aanvult.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3
Bourgondische Runderstoofpot met Bier en Mosterd
Een rijke en smaakvolle Bourgondische runderstoofpot, perfect voor koude dagen.
Servings: 4 personen
Calories: 440kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ui in stukjes gesneden
- 3 winterwortels in plakjes gesneden
- 250 g champignons in vieren gesneden
- 40 g boter
- 100 g ontbijtspek in blokjes gesneden
- 700 g runderpoelet
- Zout
- Peper
- 1-2 eetlepels mosterd
- 1 flesje bier
- 1 appel geschild en in stukjes gesneden
- 2 eetlepels maïzena
- ⅛ liter slagroom
- 3 eetlepels peterselie gehakt
Maak de groenten schoon en snijd de ui, wortels en champignons.
Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes circa 1 minuut.
Voeg het runderpoelet toe en bak het rondom bruin.
Voeg de ui, een derde van de wortels en een derde van de champignons toe.
Breng op smaak met zout, peper en 1 eetlepel mosterd.
Giet het flesje bier erbij.
Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat 2 uur stoven.
Roer af en toe.
Voeg de resterende wortels en champignons toe, samen met 3 dl water.
Laat het opnieuw aan de kook komen en laat nog 45 minuten stoven.
Voeg de stukjes appel toe en laat 10 minuten stoven.
Roer de maïzena glad met de slagroom en voeg dit al roerende toe aan de stoofpot.
Roer tot het geheel is gebonden en breng op smaak met zout en peper.
Strooi gehakte peterselie over de stoofpot en serveer met aardappelpuree, rijst of vers brood.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bourgogne of een Bordeaux past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.
Calories: 440kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 3