Groentemousse met Kaassaus
Een verfijnde groentemousse met een romige kaassaus, perfect als bijgerecht of voorgerecht. De combinatie van wortel en pastinaak met Roquefort geeft een heerlijke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl bouillon
- 2 dl water
- 4 eieren
- 4 el slagroom
- 20 g bloem
- 20 g margarine
- 30 g margarine
- 100 g Roquefort
- 250 g pastinaak pompoen of knolselderij in blokjes
- 250 g wortel in stukjes
- ¼ l koude melk
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Kook de wortelstukjes met een mespunt suiker en een snufje zout in 2 dl water gaar.
Pureer ze.
Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8-20 minuten, afhankelijk van de groente).
Pureer dit.
Verdeel 30 g margarine over beide purees en laat ze zachtjes inkoken tot een droge massa.
Klop de eidooiers los met de slagroom en roer deze door de purees.
Laat afkoelen.
Klop de eiwitten stijf en schep ze door de purees.
Vet een cakevorm in en schep de purees er laag voor laag in.
Trek met een lepelsteel een marmereffect in de mousse.
Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet deze in een braadslee met heet water (tot 1 cm onder de rand).
Bak de mousse in ca.
45 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker.
Smelt 20 g margarine, voeg al roerende de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
Voeg langzaam de melk toe en breng aan de kook.
Roer de Roquefort los met de crème fraîche en voeg toe aan de saus.
Laat de kaas smelten zonder te koken.
Laat de mousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
Stort de mousse op een schaal en snijd in plakken.
Serveer warm met de kaassaus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige kaassaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Soep van geroosterde pastinaak met groentechips
Een heerlijke, romige pastinaaksoep met een subtiele kruidige smaak, afgemaakt met knapperige groentechips voor een extra bite. Perfect voor een winterse dag!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 320kcal
Author: Nog Zonder foto
Voor de soep:
- 1,5 l bouillon
- 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 3 el honing
- 3 takjes verse tijm
- 450 ml room
- 1 ui grof gesneden
- 1-2 tl hete kerriepoeder
- Zout en versgemalen peper
Voor de groentechips:
- Olie om te frituren
- ½ meiknolletje geschild
- ½ pastinaak geschild
- ½ rode biet geschild
- ½ wortel geschild
Voor het serveren:
- 250 ml room
- Sap van ½ citroen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de pastinaak, ui, knoflook, tijm, honing en kerriepoeder in een bakblik.
Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie.
Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de room toe.
Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
Giet 250 ml bouillon in het bakblik, roer de restanten los en voeg toe aan de soep.
Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm olie in een frituurpan tot 190°C.
Snij de groenten met een dunschiller in lange repen.
Frituur tot goudkleurig en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room tot zachte pieken en roer het citroensap erdoor.
Serveer de soep met een schepje room en groentechips.
Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle honing voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een zachte, romige Chardonnay of een Viognier past perfect bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren
Geniet van een aardappelragout met een frisse tuinkerssaus, gecombineerd met gekookte eieren voor een compleet gerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 700 g aardappelen
- 500 g koolraap
- 2 uien
- 50 g boter
- ¼ liter bouillon van tablet
- 8 eieren
- 2 bakjes tuinkers
- 200 g crème fraîche
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eetlepels sausbinder
Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in grote dobbelstenen.
Snipper de ui en fruit deze in de boter tot ze glazig zijn.
Voeg de aardappel- en koolraapblokjes toe en schenk de bouillon erbij.
Laat dit afgedekt ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Kook de eieren 8-9 minuten in kokend water, spoel ze af onder koud water en pel ze.
Knip de tuinkersblaadjes los en houd enkele blaadjes apart voor garnering.
Pureer de rest van de tuinkers met 1 eetlepel kookvocht van de aardappelen en 100 g crème fraîche in een keukenmachine of met een staafmixer.
Roer de resterende crème fraîche en de tuinkerspuree door de aardappelragout.
Breng het geheel aan de kook en bind het met de sausbinder.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Halveer de eieren en serveer ze bij de aardappelragout.
Garneer met de achtergehouden tuinkersblaadjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht door de combinatie van groenten en de frisse tuinkerssaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Avocadosaus met Frisse Crudités
Fris en gezond! Deze romige avocadosaus met kleurrijke crudités is perfect als voorgerecht of lichte snack. Een smaakvolle combinatie van rauwe groenten en een pittige dip.
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 winterpeen schoongemaakt en in reepjes van 1 cm breed
- 4 stengels bleekselderij in de lengte gehalveerd en in stukjes van 4 cm
- 1 rode paprika schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 1 groene paprika schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 1 grote rijpe avocado ongeveer 700 g
- 1 citroen uitgeperst
- 1 groene appel Granny Smith, geschild en in kleine stukjes
- 125 ml crème fraîche
- 2 theelepels tacokruiden
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voorbereiding:
Maak de wortel schoon, was hem en snijd in reepjes van ongeveer 1 cm breed.
Was en maak de bleekselderij schoon, halveer de stengels in de lengte en snijd ze in stukjes van 4 cm.
Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in reepjes.
Leg de groenten apart in kommetjes en zet ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schil.
Pers de citroen uit.
Was de appel, halveer deze, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
Avocadosaus maken:
Doe het avocado vruchtvlees, citroensap, appel, crème fraîche, tacokruiden, zout en peper in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om het geheel grof te pureren.
Zet de avocadosaus afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Bereiding:
Roer de saus nogmaals door en doe deze in een kom.
Plaats de kom in het midden van een platte schaal en leg de crudités rondom de kom.
Serveer direct en geniet van de frisse en romige smaak.
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo voor een frisse aanvulling op de smaken.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus
Geniet van deze verfijnde gefrituurde kalfszwezerik, geserveerd met een zoete sjalottencompote en een romige gemberappelsaus. Een delicaat gerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur uur 31 minuten min
Calories: 850kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kalfszwezerik
- 1 prei grof gesneden
- 100 g knolselderij in stukken
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 blaadje laurier
- 2 takjes tijm
- Voor het beslag:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruschetta kruiden
- IJswater
Voor de sjalottencompote:
- 1 kg sjalotten geschild en in vieren gesneden
- 100 g boter
- 1 dl witte wijn
- Zout en peper naar smaak
- Suiker naar smaak
Voor de saus:
- 2 wortelen in stukken gesneden
- 4 Granny Smith appels geschild en in stukken gesneden
- Gembersiroop naar smaak
- 2 dl room
- Zout en peper naar smaak
Zwezerik:
Spoel de kalfszwezerik grondig in koud water.
Pocheer de zwezerik met de prei, knolselderij, sjalot, laurier en tijm tot gaarheid.
Laat de zwezerik afkoelen en snijd deze in plakken.
Wentel de plakken zwezerik eerst door de bloem en vervolgens door het beslag, en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
Compote:
Bak de sjalotten in de boter tot ze beginnen te karameliseren.
Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen tot de sjalotten zacht en gaar zijn.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Saus:
Kook de wortelen in een pan met water tot ze zacht zijn.
Voeg de appels toe en kook tot ook deze zacht zijn.
Pureer het mengsel en voeg de room en gembersiroop toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Dresseren:
Schep een lepel sjalottencompote in het midden van de borden.
Leg de gefrituurde zwezerik bovenop de compote.
Garneer het gerecht met plakjes gember en kervel.
Schep de saus rondom het gerecht en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer deze gefrituurde kalfszwezerik met een volle witte wijn zoals een Chardonnay. De romige en rijke smaken van de wijn passen goed bij de zachte zwezerik en de zoete sjalottencompote.
Calories: 850kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 50g | Vet: 55g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Snelle Vegetarische Erwtensoep
Een snelle en voedzame vegetarische erwtensoep, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine knolselderij in brokken
- 1 liter water
- 1 pak wortelenstamp met ui
- 2 groentebouillonblokjes
- 2 preien in ringen (1/2 prei apart houden voor garnering)
- 3 wortelen in dunne plakjes
- 400 gram spliterwten
- 1 klein potje erwten
- 1 vegetarische rookworst
- Vegetarische kipstukjes
Snijd de prei in ringen en houd 1/2 prei apart voor de garnering.
Kook deze 1/2 prei kort en zet opzij.
Breng 1 liter water aan de kook in een grote soeppan en voeg de groentebouillonblokjes toe.
Voeg de gesneden prei (behalve de 1/2 voor garnering), knolselderij, wortelenstamp met ui, en spliterwten toe aan de bouillon.
Laat de soep op laag vuur sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 30 minuten.
Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
Voeg de vegetarische rookworst, vegetarische kipstukjes, en de groenten voor de garnering (erwten, wortelschijfjes en de gekookte 1/2 prei) toe aan de soep.
Laat de soep nog even doorwarmen op laag vuur.
Serveer de soep warm, eventueel met roggebrood of gebakken broodblokjes.
Een droge witte wijn zoals Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij deze erwtensoep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Romige Knolselderijmousseline met Katenspek
Serveer de romige knolselderijmousseline warm als bijgerecht bij gebakken vlees of witte vis.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 270kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
- 250 ml slagroom
- Zout naar smaak
Optioneel:
- plakjes katenspek niet geschikt voor vegetariërs
Doe de blokjes knolselderij in een pan en giet er een flinke laag slagroom overheen.
Voeg een snufje zout toe.
Dek de pan af met een deksel en laat de knolselderij zachtjes gaar koken in de slagroom.
Voeg indien gewenst plakjes katenspek toe voor extra smaak.
Wanneer de knolselderij zacht is, verwijder je het katenspek en pureer je de knolselderij met een grote scheut van de warme room in een keukenmachine of met een staafmixer.
Voeg indien nodig extra room toe om de gewenste dikte te bereiken.
Wrijf de puree vervolgens door een zeef voor een nog fijnere structuur.
Breng de puree op smaak met witte peper.
Wijnadvies:
Deze romige knolselderijmousseline past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Zomerse Kabeljauw met Tomatensaus en Pesto Pasta
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 sjalot fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 30 g verse peterselie fijngehakt
- 15 g verse basilicum fijngehakt
- 250 g cherrytomaten in kwarten gesneden
- 4 kleine kabeljauwhaasjes of 2 grote ca. 500 g
- 2 blikken gepelde tomaten op tomatensap à 400 g
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 g zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 100 ml droge witte wijn
- 250 g verse tagliatelle of fettuccine pasta
- 100 g pittige kaas bijv. grana padano, geraspt
- 1 bakje verse groene pesto 100 g
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
Pureer de gepelde tomaten met sap in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus.
Voeg de gepureerde tomaten met basilicum toe aan de hapjespan en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Verhit intussen in een koekenpan de resterende olie en fruit de rest van de knoflook gedurende 1 minuut.
Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper, bak ze 2 minuten per kant in de koekenpan.
Voeg de cherrytomaten, olijven en kappertjes toe aan de koekenpan en bak ze 2 minuten mee.
Leg de gebakken vis in een ovenschaal en bestrooi met peterselie en oregano.
Schenk de witte wijn bij de tomaten in de pan en laat even inkoken.
Schep het tomaat-olijvenmengsel naast en over de vis in de ovenschaal.
Kook de pasta in ruim water met zout iets korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft, zodat de pasta nog net niet beetgaar is.
Giet af en meng door de saus.
Verdeel de pasta met saus over vier ovenschaaltjes bekleed met aluminiumfolie.
Bestrooi de pasta met geraspte kaas en verdeel de pesto erover.
Vouw de folie dicht en zet de schaaltjes in de oven.
Verwarm gedurende 7 minuten.
Verdeel de vis met groenten en jus over vier warme borden.
Serveer de pasta apart en garneer eventueel met zeekraal.
Wijnadvies:
Een droge Italiaanse witte wijn zoals Vermentino di Sardegna vormt een uitstekende combinatie met dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en de basilicum, terwijl de complexiteit ervan de vis en de pittige kaas mooi aanvult.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Verfrissende Meloengranita met Zoete Witte Wijn
Voorbereidingstijd10 minuten min
bevriezen5 uur uur
Calories: 160kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 150 g witte basterdsuiker
- 500 g vruchtvlees van meloen
- 250 ml zoete witte wijn
- Sap van ½ citroen
- 150 ml water
Breng 150 ml water met de witte basterdsuiker aan de kook en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat de suikersiroop afkoelen.
Halveer de meloen en verwijder de pitten.
Schep het vruchtvlees uit de schil en pureer het in een keukenmachine of met een staafmixer samen met de suikersiroop en zoete witte wijn.
Voeg naar smaak citroensap toe aan het mengsel.
Schenk het ijsmengsel in een diepvriesdoos en laat het onafgedekt in de diepvries in circa 5 uur bevriezen.
Maak het ijsmengsel elke 30 minuten los met een vork, zodat er een grove structuur ontstaat.
Schep de meloengranita in mooie glazen en serveer direct.
Serveertip:
Garneer de meloengranita eventueel met een takje munt of een schijfje citroen voor een extra verfrissende touch.
Wijnadvies:
Serveer deze verfrissende meloengranita met een glas gekoelde zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti, om de zoete en fruitige smaken perfect aan te vullen.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 2g | Sugar: 36g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer
Koude Mini Lasagna met Gerookte Paling en Dillesaus
Bereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 130 g pijnboompitten
- 4 x 15 g verse dille
- 1 blikje ansjovisfilets uitgelekt
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 teentjes knoflook gepeld
- 150 ml olijfolie
- 18 gladde lasagnevellen
- 3 kleine courgettes
- 800 g gerookte palingfilet
Breng in twee ruime pannen water met zout aan de kook.
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
Houd 12 kleine takjes dille apart voor garnering.
Maal de overgebleven dille, geroosterde pijnboompitten, ansjovis, kappertjes en knoflook fijn in een keukenmachine of met een staafmixer.
Voeg geleidelijk olijfolie toe terwijl de machine draait, totdat een dille saus ontstaat.
Breng op smaak met peper.
Laat telkens 4 lasagnevellen in kokend water glijden en kook ze in 5 minuten beetgaar.
Spoel af onder koud water en spreid ze uit op een werkvlak.
Schaaf de courgettes met een kaasschaaf of dunschiller in dunne linten.
Bestrooi met zout en overgiet met kokend water.
Laat 1 minuut staan en giet af.
Snijd vervolgens in de grootte van de lasagnevellen.
Snijd de palingfilets in stukken.
Bestrijk de lasagnevellen met een dun laagje dillesaus en beleg met stukjes paling en courgette.
Herhaal dit voor een tweede laag en dek af met de overgebleven lasagnevellen.
Bestrijk de bovenkant met dillesaus en leg de achtergehouden courgettelinten als garnering bovenop.
Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Serveer op elk bord een mini lasagna, gegarneerd met een takje dille.
Deze koude mini lasagna's zijn perfect voor een zomerse lunch of als lichte avondmaaltijd.
Wijnadvies
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer