Peperbruschetta met serranoham en mosterd appelmoes

Peperbruschetta met serranoham en mosterd appelmoes

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Fruit, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels friszure bv Elstar Cox
  • 1 dl appelsap
  • 1 eetlepel suiker
  • eetlepel Zaanse mosterd
  • zwarte peper versgemalen
  • zout
  • 1 Fougasse de Champaign afbakbrood
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 dl olijfolie
  • 75 g veldsla
  • 200 g Serranoham

Instructies

  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • In steelpan appelblokjes met appelsap en suiker aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien, ca. 10 minuten laten sudderen tot appel zacht is.
  • Mosterd erdoor roeren en geheel nog ca. 5 minuten laten inkoken.
  • Pureren en mosterd-appelmoes laten afkoelen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Van brood 8 dikke sneden snijden.
  • In kom dressing kloppen van citroensap,3 eetlepels olie en zout en peper naar smaak.
  • Veldsla door dressing scheppen.
  • Rest van olie en 1 eetlepel grof gemalen peper door elkaar roeren.
  • Brood op bakplaat onder grill schuiven en in ca. 2 minuten goudbruin en krokant roosteren (= bruschette).
  • Bruschette halveren, op serveerschaal leggen en besprenkelen met peperolie. Beleggen met ham en schep mosterd-appelmoes, garneren met toefjes veldsla.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 11g | Vet: 23g

Parfait van kippenlevertjes

Parfait van kippenlevertjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel kippenbouillon vloeibare
  • 250 g kippenlevertjes
  • 3 tenen knoflook
  • 75 g gezouten boter
  • 1 eetlepel armagnac of cognac (slijter)
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 takjes oregano verse
  • 2 voorgebakken ciabatta's met walnoten koeling
  • 1 theelepel olijfolie om in te vetten

Instructies

  • In pan 1 dl water met bouillon en kippenlevertjes aan de kook brengen.
  • Levertjes in ca. 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
  • Afgieten, even laten afkoelen en overdoen in keukenmachine.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Boter in stukjes snijden en toevoegen.
  • Tot gladde, luchtige puree mengen.
  • Armagnac druppelsgewijs erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Patévorm dun invetten en kippenleverparfait erin scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Blaadjes van takjes oregano plukken.
  • Bovenkant van parfait bedekken met blaadjes oregano.
  • Parfait minstens 2 uur afgedekt in koelkast zetten.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Broodjes schuin in lange, dunne plakjes snijden.
  • Sneetjes op grillrooster ca. 10 cm onder hete grill in 2 à 3 minuten goudbruin roosteren halverwege keren.
  • Patévorm op plank zetten en sneetjes geroosterd brood ernaast leggen.

Omgekeerde sinaasappeltaartjes met Camparisiroop

Omgekeerde sinaasappeltaartjes met Camparisiroop

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuut
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 635kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • zout
  • 100 g roomboter koude
  • 2 eierdooiers
  • 4 handsinaasappels
  • ¾ dl Campari slijter
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • bloem om te bestuiven

Instructies

  • In keukenmachine bloem, poedersuiker, mespunt zout, 50 g boter en dooiers tot samenhangend deeg mengen.
  • Deeg nog even doorkneden, tot bal vormen en afgedekt in koelkast ca. 15 minuten laten rusten.
  • Sinaasappels dik schillen en partjes tussen vliesjes uitsnijden, sap opvangen.
  • In pan sinaasappelsap met Campari en suiker al roerend ca. 4 minuten laten inkoken tot dikke siroop ontstaat.
  • Iets laten afkoelen.
  • Taartvormpjes dik invetten met rest van boter en hierop eetlepel siroop schenken. Sinaasappelpartjes als bloem in taartvormpjes rangschikken.
  • Werkvlak bestuiven met wat bloem.
  • Deeg in 4 stukken verdelen en uitrollen tot dunne ronde lappen van ca. 15 cm doorsnede.
  • Deeglappen op sinaasappelpartjes leggen en aan zijkanten iets aandrukken. Vanillesuiker door crème fraîche roeren.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In midden van oven taartjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Direct op elke vorm bord leggen, samen keren en taartje op bord laten glijden.
  • Iets laten afkoelen.
  • Op elk taartje in midden een volle lepel vanillecrème scheppen.

Nutrition

Calories: 635kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 7g | Vet: 35g

Mini ricotta cheesecakejes

Mini ricotta cheesecakejes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 volkoren biskwietjes
  • 50 g boter
  • mespunt kaneel
  • 1 citroen
  • 1 el maizena
  • 2 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 4 el lemon jelly marmelade
  • 250 gr ricotta
  • 125 ml crème fraîche
  • ½ mango

Instructies

  • In keukenmachine koekjes tot kruim malen.
  • (In magnetron) boter smelten.
  • Boter en kaneel door koekjeskruim mengen.
  • Muffinvorm bekleden met papieren cakevormpjes.
  • In elk vormpje 1 el koekkruim scheppen en met bolle kant van lepel aandrukken.
  • In koelkast ca. 15 minuten laten opstijven.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Citroen goed schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Halve citroen uitpersen.
  • Maizena oplossen in citroensap.
  • In kom eieren met suiker loskloppen.
  • Citroensap, geraspte schil en 2 el marmelade erdoor mengen.
  • Ricotta en crème fraîche toevoegen en tot glad mengsel roeren.
  • Muffinvorm uit koelkast halen.
  • Vormpjes tot de rand vullen met ricottamengsel.
  • Cakejes in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken.
  • Muffinvorm uit oven nemen en cakejes in vorm tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • Mango schillen en vruchtvlees in mooie stukjes snijden.
  • In steelpan rest van marmelade in 1 el water voorzichtig laten smelten.
  • Pan van vuur nemen.
  • Mango door marmelade scheppen en ca. 3 minuten laten afkoelen.
  • Mango over cakejes verdelen.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 6g | Vet: 16g

Mexicaanse kipfilet in pikante saus van Ch. Brehant

Mexicaanse kipfilet in pikante saus van Ch. Brehant

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 395kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 rode pepers
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 2 gedroogde chilipepertjes
  • 4 tomaten
  • 1 banaan
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 500 g kipfilet
  • 1 courgette
  • 1 tablet kippenbouillon
  • zout
  • peper

Instructies

  • Pepers halveren, zaadjes verwijderen.
  • Wok verhitten.
  • Sesamzaad snel roosteren, op bord laten afkoelen.
  • In schoongeveegde wok pepers en chilipepertjes ca. 4 minuten roosteren.
  • Afblussen met 1 dl water.
  • Pepermengsel overdoen in kom en ca. 10 minuten laten afkoelen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.
  • Banaan pellen, in plakjes snijden.
  • In keukenmachine pepermengsel met tomaat, banaan, piment, kaneel en sesam tot gladde saus pureren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In wok olie verhitten.
  • Spekblokjes en ui ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Tomatensaus toevoegen en ca. 5 minuten laten sudderen.
  • Kipfilet in grove stukken snijden.
  • Courgette wassen en in plakken snijden.
  • Bouillontablet boven saus verkruimelen,2-3 dl water toevoegen en saus verwarmen.
  • Kip en courgette in saus leggen en in ca. 15 minuten zachtjes gaar stoven. Eventueel water toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Serveren met warme taco's of tortilla's.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 23g

Meloensoep met champagnesabayon

Meloensoep met champagnesabayon

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuut
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • vanillestokje
  • 125 ml balsamicoazijn
  • 2 el appelstroop
  • kardemom
  • vierseizoenenpeper
  • ¼ galiameloen of cantaloupe
  • dl champagne of goede kwaliteit mousserende witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el honing
  • 400 g frambozen
  • 3 el poedersuiker
  • 2 grote eieren gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 dl slagroom
  • ½ zakje verse munt a 15 g

Instructies

  • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
  • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
  • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
  • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
  • Laten afkoelen.
  • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
  • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
  • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
  • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
  • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
  • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
  • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
  • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
  • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
  • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
  • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
  • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
  • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
  • Muntframbozen over borden verdelen.
  • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
  • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
  • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
  • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 13g

Mediterranean breeze

Mediterranean breeze

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo perziken of blik perziken op sap (820 g)
  • 4 eetlepels Pastis of Pernod slijter
  • 20 ijsblokjes
  • ½ liter mousserende droge witte wijn brut

Instructies

  • Perziken schillen en pit verwijderen of perziken uit blik laten uitlekken.
  • Perziken in keukenmachine pureren.
  • Perzikpuree door zeef wrijven en 1/2 liter afmeten.
  • Pastis erdoor roeren. IJsblokjes in keukenmachine vergruizen.
  • IJsgruis over glazen verdelen.
  • Mousserende wijn met garde door perzikpuree kloppen en over ijs schenken.
  • Rietjes erin zetten.

Notities

Voedingswaarden
energie 135 kcal
eiwit 11 g
koolhydraten 12 g

Limoenaardbeien met amandelroom

Limoenaardbeien met amandelroom

Allerhande 2002
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje amandelschaafsel 45 g
  • 1 bekertje slankroom 200 ml
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 limoen
  • 250 g aardbeien

Instructies

  • In droge koekenpan 1 eetlepel amandelschaafsel goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • In keukenmachine rest van amandelschaafsel tot poeder malen.
  • In kleine pan met dikke bodem slankroom met gemalen amandelschaafsel en suiker al roerend langzaam verwarmen.
  • Amandelroom ca. 5 minuten tegen de kook aan houden tot room goed van dikte is, regelmatig roeren.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Limoen schoonboenen en schil raspen.
  • ½ limoen uitpersen.
  • Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en aardbeien halveren.
  • In kom aardbeien omscheppen met limoensap en -rasp.
  • Over de schaaltjes verdelen.
  • Room op aardbeien scheppen.
  • Amandelschaafsel erover strooien.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 19g

Kokosrijst met mangopuree

Kokosrijst met mangopuree

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 505kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • 2 dl melk
  • 8 dl kokosmelk
  • 200 g dessertrijst
  • zout
  • 6 eetlepels basterdsuiker witte
  • 2 mango's

Instructies

  • Limoenen wassen.
  • Schil van één limoen fijn raspen.
  • Limoen halveren, uitpersen.
  • In pan melk en kokosmelk aan de kook brengen.
  • Limoenrasp,dessertrijst en mespunt zout toevoegen en in ca. 12 minuten tot romige rijst koken.
  • Tussentijds regelmatig doorroeren.
  • Kokosrijst op smaak brengen met basterdsuiker en ca. 2 uur laten afkoelen. Mango's schillen en aan weerszijden van pit doorsnijden.
  • Vruchtvlees in stukken snijden.
  • Mango met limoensap in keukenmachine tot gladde saus pureren.
  • Van schil van andere limoen met speciaal mesje (zesteur) mooie krullen trekken.
  • Afgekoelde rijst in bergjes over vier kommen verdelen.
  • Mangopuree eromheen scheppen.
  • Garneren met limoenkrullen.

Nutrition

Calories: 505kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 6g

Kipfilet met waterkerssaus

Kipfilet met waterkerssaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets a ca. 150 g
  • 25 g boter
  • 75 gr waterkers
  • 125 ml slagroom
  • 2 theelepels mierikswortel
  • peper versgemalen
  • zout

Instructies

  • Kipfilets bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan boter verhitten en kipfilets op matig hoog vuur in ca.10minuten bruin en gaar bakken, regelmatig keren.
  • Uit waterkers grove takjes verwijderen.
  • In keukenmachine waterkers met slagroom en mierikswortel tot gladde saus pureren.
  • In steelpan saus al roerende zachtjes verwarmen tot dikte goed is.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kipfilets schuin in plakjes snijden en op vier borden leggen.
  • Waterkerssaus erover en ernaast scheppen.
  • Serveren met groene pasta en salade van kerstomaatjes.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 32g | Vet: 26g