Pollo tonnato

Pollo tonnato

kip-tonijntaartje
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kippenbouillontablet
  • 2 kipfilets
  • 1 blikje tonijn naturel 180 gr, John West
  • 2 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel slagroom
  • 2 eetlepels kappertjes potje, Grand'Italia
  • zout
  • 12 sprietjes bieslook
  • 8 blaadjes sla
  • (vers)gemalen zwarte peper

Instructies

  • Breng in een steelpan 1/2 liter water aan de kook.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Verkruimel het bouillontablet boven het kokende water en kook de kipfilet hierin in ± 5 minuten gaar.
  • Neem de kip uit de pan en laat afkoelen.
  • Giet de tonijn af.
  • Maal in een keukenmachine de kip, de tonijn, 1 theelepel citroensap, de mayonaise, de slagroom en 1 eetlepel kappertjes grof en breng op smaak met zout en peper.
  • Knip de bieslook erboven fijn en schep die erdoor.
  • Was de sla en dep hem met keukenpapier droog.
  • Steek met een uitsteekvormpje 8 rondjes uit de sla.
  • Zet het vormpje midden op een bord en leg er een slarondje in.
  • Schep er 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk dat glad.
  • Leg hierop weer een slarondje, schep er weer 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk het glad.
  • Maak op de zelfde manier op 3 andere borden elk taartje.
  • Garneer met de rest van de kappertjes.

Pane con noci met kruidige kippenlevertjesmousse

Pane con noci met kruidige kippenlevertjesmousse

Recept categorieën: Gevogelte, Hapjes, Kip
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram kippenlevertjes
  • 1 sjalotje
  • 10 takjes selderij
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eetlepels witte wijn droge
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • zout peper
  • 1 voorgebakken pane con noci 220 gr
  • 12 walnoten

Instructies

  • Snijd de kippenlevertjes klein.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Hak de selderij fijn.
  • Verhit de olie in een pan en bak de kippenlevertjes, sjalot en selderij ± 2 minuten al omscheppend.
  • Voeg de wijn, kappertjes en bouillonpoeder toe en laat onafgedekt ± 8 minuten zachtjes koken tot de wijn is verdampt.
  • Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
  • Pureer intussen in een keukenmachine het kippenlevertjesmengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de pane con noci in 12 plakjes en rooster die op het rooster in ± 3 minuten ± 10 cm onder grill goudbruin; keer ze halverwege.
  • Besmeer de plakjes dik met de levermousse en garneer met de walnoten.
  • Over italiaans brood
  • Ciabatta en ciabattina kenmerken zich door een dun krokant korstje en een luchtige binnenkant.
  • Het deeg van focaccia wordt bestreken met geurige olijfolie en bestrooid met gemengde kruiden en daarna op een steen gebakken.
  • Pane con noci lijkt qua uiterlijk een beetje op stokbrood, maar is verrijkt met gemalen walnoten en olijfolie, waardoor het brood een heel eigen smaak krijgt.

Chocoladepuddinkjes met vanillesaus

Chocoladepuddinkjes met vanillesaus

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepel(s) cacaopoeder
  • ¾ theelepel koekkruiden
  • 45 g amandelpoeder*
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei M
  • 1 eidooier M
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 2 eetlepel(s) gembersnippers gekonfijte

Instructies

  • De bodem van de vormpjes met bakpapier bekleden.
  • Het bakmeel boven een kom zeven en het cacaopoeder, de koekkruiden en het amandelpoeder erdoor roeren.
  • De boter en de suiker met de mixer in een tweede kom kloppen tot het schuimig is en een lichte kleur heeft gekregen.
  • Het ei erdoor kloppen en vervolgens de eidooier met de melk.
  • Eerst het cacaomengsel in gedeelten en daarna de gembersnippers voorzichtig door het botermengsel spatelen. De vormpjes met het beslag vullen en afdekken met aluminiumfolie.
  • De puddinkjes in ca. 35 minuten op 175 °C en 100% stoom gaar bakken.
  • Vlak voor dat de baktijd is verstreken de puddinkjes met een houten prikker controleren of ze gaar zijn. De puddinkjes serveren met vanillesaus.

Amandelpoeder:

  • Maal in een keukenmachine met het sikkelmes 1 zakje amandelen (45 g).
  • Laat de machine draaien tot de amandelen tot poeder zijn vermalen.

Vanillesaus:

  • Breng voor een vanillesaus 350 ml volle melk met 1 in de lengte opengesneden vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Schrap met de achterkant van een mes de zaadjes uit het vanillestokje en doe het zaad met het stokje terug in de melk.
  • Laat de melk afgedekt 30 minuten staan.
  • Verwijder het vanillestokje en roer 1 eidooier met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel maïzena glad.
  • Giet wat van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel.
  • Breng de vanillemelk al roerend aan de kook en voeg het dooiermengsel al roerend toe.
  • Neem de pan van het vuur zodra het mengsel is gebonden.
  • Roer de saus in een bak koud water koud.

Notities

hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: 35 minuten

Pompoensoep van Astrid Veltman

Pompoensoep van Astrid Veltman

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de pompoen, verwijder de pitjes, snijd het vruchtvlees in stukken en
  • kook die met de tijm en de laurier 30-40 minuten in de bouillon tot ze gaar zijn.
  • Fruit intussen de uien zachtjes 10 minuten in de boter.
  • Voeg ze bij de pompoen, verwijder het laurierblaadje en pureer het geheel met behulp van de keukenmachine of groentemolen.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit de soep, voeg de room toe en serveer met de gehakte peterselie

Romige spinazie uit de oven

Romige spinazie uit de oven

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g spinazie
  • 3 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 30 g boter
  • 150 ml slagroom
  • zout
  • peper
  • 10 cherry/kerstomaatjes

Instructies

  • Was de spinazie en laat deze uitlekken.
  • Hak de spinazieblaadjes wat kleiner.
  • Pureer de spinazie met behulp van een elektrische keukenmachine.
  • Voeg tijdens het pureren de eieren en de ontvelde knoflooktenen toe.
  • Snipper de gepelde ui.
  • Wrijf de binnenkant van een vuurvaste ronde schaal in met ca. 10 g boter.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit 20 g boter in een koekenpan en bak de gesnipperde ui in ca. 10 minuten zacht en glazig.
  • Roer de gebakken ui en de slagroom door het spinaziemengsel.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Schep het mengsel in de vuurvaste schaal.
  • Bak het spinaziegerecht ca. 30 minuten in de oven.
  • Garneer met gehalveerde tomaatjes.

Notities

Serveertip:
Lekker bij dit gerecht is warm stokbrood of ciabatta.
Wijnadvies:
Altijd lekker met een glas droge witte wijn, een Soave of een Vin de Pays d’Oc chardonnay.

Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje

Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 150 g kastanjechampignons
  • 3 eetlepels boter
  • ½ tablet bospaddenstoelenbouillon
  • 100 g roomkaas naturel
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes, snijd de stronken in stukjes.
  • Kook de bloemkool in 500 ml water in 10 minuten gaar.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot ze bruin zijn en het vocht verdampt is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer de gekookte bloemkool met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng de bloemkoolsoep aan de kook en voeg de bospaddenstoelenbouillontabletten toe, laat ze oplossen.
  • Roer de roomkaas door de soep en laat deze al roerend smelten.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier borden of kommen.
  • Meng de bieslook door de champignons.
  • Schep de champignons over de soep.

Notities

Serveer de soep met een stukje vers brood of knapperige croutons voor extra textuur.
 

Wijnadvies:

Deze romige soep past goed bij een lichte en frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Aspergetaart 2

Aspergetaart 2

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hartige taart
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 100 g Hollandse geitenkaas
  • 1 kg witte asperges
  • 25 g boter
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 125 ml slagroom
  • 3 eieren
  • versgemalen vierseizoenenpeper

Instructies

  • Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien.
  • Geitenkaas ontkorsten en raspen.
  • Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken.
  • Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magnetron) boter smelten.
  • Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken.
  • Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden.
  • In keukenmachine of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
  • Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor mengen.
  • Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen.
  • Taart in oven in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken.

Amandelpesto

Amandelpesto

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 50 gram oude kaas
  • 50 gram bladpeterselie
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 1 dl olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij de knoflook grof en de kaas in stukjes.
  • Pureer de kaas en de knoflook met bladpeterselie en amandelen in een keukenmachine.
  • Schenk in een dun straaltje de olijfolie toe.
  • Pureer dit tot een glad mengsel en breng het op smaak met peper en zout.

Aioli Estragon

Aioli Estragon

(Dragonmayonaise)
Recept categorieën: Saus, Tapas
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote eidooiers
  • 2 theelepel citroensap
  • snufje mosterdpoeder
  • dl lichte olijfolie
  • 2 eetlepels warm water
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragon

Instructies

  • Meng de eidooiers, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine.
  • Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert.
  • Voeg op het laatst water toe en roer vervolgens de dragon door de mayonaise.

Notities

Tips:
Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels

Aioli van Onbekende Auteur

Aioli van Onbekende Auteur

Knoflookmayonaise
Recept categorieën: Saus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote eidooiers
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepel citroensap
  • snufje mosterdpoeder
  • dl lichte olijfolie
  • 2 eetlepels warm water

Instructies

  • Meng de eidooiers, het knoflook, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine.
  • Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert.
  • Voeg op het laatst water toe.