Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla

Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla

Deze smaakvolle vegetarische notenburger met kaas en verse sla is een heerlijk alternatief voor de klassieke hamburger. Perfect op een zacht broodje!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Lunch, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 burgers
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g pinda’s ongezouten (of pindakaas)
  • 100 g cashewnoten
  • 2 tl grof zout
  • 1 grote ui
  • 250 g snelkookcouscous
  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • 1 handvol verse peterselie fijngehakt
  • 100 g belegen kaas of cheddar
  • Olie of boter
  • 10 grote zachte broodjes of één Turks brood
  • ½ krop sla
  • 2 tomaten
  • Tomatenketchup mosterd, mayonaise

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de pinda’s en cashewnoten op een bakplaat en verwarm ze 10 minuten.
  • Maal de noten met het zout in een keukenmachine tot een smeuïge pasta (of gebruik pindakaas).
  • Snijd de ui in tweeën.
  • Maak ringen van de ene helft en snijd de andere helft in stukjes.
  • Bak de uienringen in wat olie of boter op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat 10 minuten staan.
  • Meng de notenpasta, gesneden ui, bloem, ei en fijngehakte peterselie door de couscous.
  • Snijd de kaas in dunne plakjes met een kaasschaaf.
  • Vorm burgers van ongeveer 8 cm doorsnee en druk stevig aan.
  • Snijd de burgers doormidden en leg er twee of drie plakjes kaas tussen.
  • Druk de burgers weer stevig dicht.
  • Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de burgers enkele minuten goudbruin.
  • Draai om en leg extra kaas op de gebakken zijde.
  • Serveer op de broodjes met sla, dun gesneden tomaat en uienringen.
  • Breng op smaak met ketchup, mosterd en mayonaise.

Notities

Serveertip:
Serveer met zoete aardappelfriet en een frisse yoghurtdip met munt.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte Sauvignon Blanc past goed bij deze notenburger.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Chinese pannenkoeken met zoete dadelvulling

Chinese pannenkoeken met zoete dadelvulling

Deze dunne Chinese pannenkoeken zijn gevuld met een smeuïge dadelpasta, gezoet met sinaasappel en poedersuiker. Perfect als zoet nagerecht of als Aziatische lekkernij bij de thee!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de pannenkoeken:
  • 125 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 250 milliliter water
  • 60 milliliter pindaolie of plantaardige olie
  • Voor de vulling:
  • 250 gram gedroogde rode dadels
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 4 theelepels sinaasappelschil fijn geraspt
  • 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap

Instructies

  • Voor de vulling:
  • Doe de dadels in een pan en voeg water toe tot ze 1,5 cm onder staan.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de dadels met het deksel op de pan 25-30 minuten zachtkoken.
  • Giet af, laat afkoelen en verwijder de pitten.
  • Doe de dadels samen met de boter, poedersuiker, sinaasappelschil en sinaasappelsap in een keukenmachine.
  • Maal het geheel 8-10 seconden tot een gladde pasta.
  • Voor de pannenkoeken:
  • Meng de bloem en het zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei en 60 milliliter water toe.
  • Roer goed door en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot een glad beslag ontstaat.
  • Verhit 2 theelepels olie in een anti-aanbakpan.
  • Giet een soeplepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
  • Bak de pannenkoek 45 seconden, keer om en bak nog 30-45 seconden.
  • Herhaal dit voor de overige pannenkoeken.
  • Vullen en bakken:
  • Leg 1 eetlepel dadelvulling op elke pannenkoek.
  • Vouw één zijde om en druk de pannenkoek iets plat zodat de vulling zich verdeelt.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol de pannenkoek op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak de gevulde pannenkoeken aan beide kanten in circa 1 minuut goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gevulde pannenkoeken warm met een lepel honing of een beetje extra poedersuiker. Heerlijk bij een kop jasmijnthee!
Wijnadvies:
Deze zoete pannenkoeken combineren goed met een lichte dessertwijn zoals Muscat of een glas Chinese pruimenwijn.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Dit feestelijke afbreekpaasbrood met rozijnen en een verrassing van amandelspijs is luchtig, zacht en perfect om samen van te genieten tijdens Pasen.
Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 16
Calories: 262kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 25 g boter
  • 250 g rozijnen
  • 250 ml melk
  • 150 g amandelspijs
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Spoel de rozijnen in een zeef onder koud water, laat uitlekken en dep droog.
  • Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
  • Doe de broodmix in een kom en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Klop het ei los met een vork en meng met de melk en gesmolten boter.
  • Voeg dit toe aan de broodmix en kneed met mixer of keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Kneed de rozijnen met de hand door het deeg.
  • Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en rol tot bolletjes.
  • Vorm 16 bolletjes van de amandelspijs.
  • Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw dicht.
  • Vorm een bloem in een taartvorm (24 cm): 1 bol in het midden, 5 eromheen, 10 aan de buitenrand.
  • Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi het gerezen brood met maanzaad.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  • Keer om met een bord of taartschaal en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer het brood zodat iedereen zelf een bolletje kan afbreken.

Notities

Serveertip:
Serveer dit afbreekpaasbrood met een likje boter of een beetje jam voor een feestelijk Paasontbijt of -brunch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of Sauternes voor een perfecte balans met het spijs.

Nutrition

Calories: 262kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g

Aardbeienmousse 2

Aardbeienmousse 2

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

INGREDIENTEN

  • 50 gram ei
  • 40 gram suiker
  • 1 dl. room
  • 1 dl. vruchtenpuree

Instructies

  • -Eiwitten en poedersuiker stijf kloppen in een vetvrije bekken (heel erg belangrijk).
  • -Slagroom lobbig (bijna stijf) kloppen.
  • -Alle ingredienten door elkaar spatelen en even laten stijven.

Falafel met Shoarmabroodjes en Pittige Saus

Falafel met Shoarmabroodjes en Pittige Saus

Deze huisgemaakte falafel in knapperige shoarmabroodjes, geserveerd met frisse sla en een pittige saus, is een heerlijke en voedzame vleesvervanger.
Bereidingstijd25 minuten
weken1 dag
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 tl gemalen koriander
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 2 sneetjes brood verkruimeld
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 shoarmabroodjes
  • 4 blaadjes sla
  • 2 el mayonaise of sladressing
  • 2 el chilisaus
  • Frituurvet

Instructies

  • Week de kikkererwten 24 uur in water en laat ze goed uitlekken.
  • Hak de ongekookte kikkererwten fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de uien, knoflook, peterselie, komijn, koriander, zout en peper toe en pureer tot een grof mengsel.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de broodkruimels toe totdat een stevig deeg ontstaat.
  • Vorm kleine balletjes ter grootte van een knikker.
  • Verhit het frituurvet in een frituurpan of diepe koekenpan tot 180°C.
  • Frituur de falafelballetjes in porties goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de shoarmabroodjes in de oven of broodrooster.
  • Snijd de broodjes open en vul ze met falafel en sla.
  • Serveer met mayonaise of sladressing en chilisaus.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra hummus en knapperige groentereepjes zoals komkommer en wortel.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past goed bij de kruidige falafel en de pittige saus.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Deze Indiase variant van de klassieke Kip Kiev is gevuld met een romige curryboter met mangochutney en limoen, wat zorgt voor een explosie van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot in stukken
  • 1 limoen rasp en sap
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 1 tl milde currypasta
  • 1 tl mangochutney
  • 600 g kipfilet
  • 4 el bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 el broodkruim of Japans panko
  • 3 el zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de sjalot in grove stukken.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een keukenmachine de boter met de sjalot, limoenrasp, limoensap, currypasta en mangochutney tot een romig mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd een diepe inkeping in elke kipfilet en draai het mes voorzichtig om een zakje te creëren.
  • Vul een spuitzak met het botermengsel en spuit een ruime hoeveelheid in de inkeping van elke kipfilet.
  • Druk de kipfilet stevig dicht en vouw de punt naar binnen.
  • Steek eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Wentel de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door het broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
  • Laat de gepaneerde kipfilets 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin op matig vuur.
  • Plaats de kipfilets in de oven en bak ze nog 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat de kipfilets 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens in schuine plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een aromatische witte wijn zoals Norton Torrontés past perfect bij de kruidige boter en het krokante korstje van de kip.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 42g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Herfstige Pompoenkruiden Nicecream

Herfstige Pompoenkruiden Nicecream

Bereidingstijd15 minuten
vriestijd voor de bananen4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 300 ml lichte kokosmelk uit blik
  • 450 g bevroren pompoenblokjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 100 g crunchy speculoospasta Lotus
  • 50 g noten naar keuze

Instructies

  • Snijd de rijpe bananen in plakjes en doe ze in een (diepvries)zakje.
  • Leg ze minstens 4 uur in de vriezer.
  • Schud de kokosmelk goed.
  • Doe de bevroren pompoenblokjes, banaan, specerijen, 2/3 van de kokosmelk en eventueel een snufje zout in de keukenmachine.
  • Mix gedurende ongeveer 8 minuten tot een gladde ijsconsistentie.
  • Schep af en toe om met een spatel om ervoor te zorgen dat alles goed fijngemalen is.
  • Schep het ijs in bollen en verdeel ze over de glazen.
  • Verwarm ondertussen de speculoospasta en de resterende kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur gedurende ongeveer 1 minuut, tot er een saus ontstaat.
  • Besprenkel de ijsbolletjes met de saus en bestrooi met de noten.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 40g

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Panna Cotta met Laurier-Siroop en Aardbeien

Deze romige panna cotta krijgt een verrassende twist met een unieke lauriersiroop en frisse aardbeien. Een elegant Italiaans dessert met verfijnde smaken!
Bereidingstijd30 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g aardbeien in plakjes
  • 6 blaadjes basilicum fijngehakt
  • 1 vanillestokje in stukjes gesneden
  • 150 g suiker
  • 10 laurierblaadjes
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 el melk
  • 200 ml slagroom
  • 350 ml volle kwark
  • 2 el grappa

Instructies

  • Meng de plakjes aardbeien met de fijngehakte basilicum en zet apart.
  • Maal het vanillestokje met de suiker fijn in een keukenmachine.
  • Breng 100 g vanillesuiker met 100 ml water aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken tot een siroop.
  • Verwijder de nerf van de laurierblaadjes en overgiet ze kort met kokend water.
  • Snijd de laurierblaadjes zeer fijn en pureer ze in de keukenmachine met enkele eetlepels suikersiroop.
  • Voeg de resterende siroop toe en meng goed.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng in een pan de melk, de helft van de slagroom en de resterende suiker aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten inkoken tot de helft.
  • Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het warme roommengsel.
  • Plaats de pan in een kom met ijskoud water en laat afkoelen tot het lobbig wordt.
  • Klop de resterende slagroom lobbig en meng deze samen met de kwark en grappa door het afgekoelde roommengsel.
  • Verdeel het mengsel over puddingvormpjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Dompel de vormpjes kort in heet water en stort de panna cotta op borden.
  • Schenk de lauriersiroop erover en garneer met de plakjes aardbeien.

Notities

Serveertip:

Serveer met een extra basilicumblaadje voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een zoete Moscato d'Asti past perfect bij de romige panna cotta en de subtiele kruidige lauriersiroop.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Bereidingstijd25 minuten
stooftijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg aardappels
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat peper naar smaak
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
  • Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
  • Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
  • Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
  • Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
  • Serveer eventueel met rookworst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Westfriese Witlofstamppot uit de Oven

Westfriese Witlofstamppot uit de Oven

Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen Bintjes
  • 1 kg witlof
  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas
  • 50 g boter
  • 50 g oud witbrood verkruimeld
  • Peterselie fijngehakt
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
  • Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
  • Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
  • Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
  • Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
  • Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
  • Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g