Breekpizza met Roomkaas en Verse Kruiden

Breekpizza met Roomkaas en Verse Kruiden

Deze breekpizza met roomkaas en verse kruiden is perfect als bijgerecht bij soep, salade of een barbecue. De krokante korst en romige vulling maken het een onweerstaanbare traktatie die iedereen zelf kan afbreken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pizza, Snack
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny pizzadeeg 400 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2-3 teentjes knoflook
  • Gemengde verse kruiden naar smaak gewassen en fijngehakt
  • 100 g roomkaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Geraspte nootmuskaat naar smaak
  • Boter om in te vetten en te fruiten
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Fruit de knoflook aan in een beetje boter en olijfolie en laat het afkoelen.
  • Meng in de keukenmachine de rest van de boter met de roomkaas, verse kruiden, specerijen en de afgekoelde knoflook tot een glad geheel.
  • Rol het pizzadeeg direct uit de koelkast af en smeer het in met het kruidenmengsel.
  • Snijd het deeg in de breedte van de bakvorm in stroken.
  • Vouw de deegstroken als een harmonica op en leg ze in de ingevette bakvorm.
  • Bak de breekpizza in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten goudbruin.
  • Laat de breekpizza afkoelen en breek daarna stukken af om te serveren.

Notities

de breekpizza is heerlijk bij soep, salade of barbecue!
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Een luxe kaasfondue met truffelolie en gebakken paddenstoelen, perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Serveer met vers brood en knapperige groenten voor een heerlijke dipervaring!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g belegen kaas geraspt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • 300 ml droge witte wijn
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Truffelolie naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de korst van de kaas en rasp de kaas met behulp van een keukenmachine.
  • Verhit de olijfolie in een fonduepan en bak de gesnipperde sjalotten en plakjes kastanjechampignons gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Schenk de droge witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg beide soorten kaas in porties toe, terwijl je blijft roeren met een houten lepel tot alle kaas volledig is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer het papje door het kaasmengsel.
  • Laat de fondue nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken totdat deze goed gebonden is.
  • Roer de truffelolie door de fondue en breng op smaak met peper, zout en tijm.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met blokjes rustiek brood, bleekselderij, cherrytomaatjes, gebakken plakken courgette en reepjes paprika. Voor extra luxe, voeg reepjes gebakken kalfs- of kalkoenschnitzel toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij de romige en hartige smaak van deze truffelkaasfondue.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Geroosterde Pompoendip:

  • 1 middelgrote pompoen in parten gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 blaadjes salie fijngesneden
  • 3 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gemalen komijn

Pompoenpit Pesto:

  • 25 g pompoenpitten
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 25 g tomaat
  • 1 kleine Spaanse peper gedroogd en verkruimeld
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 7 minuten, tot het lichtbruin is.
  • Laat de bodem afkoelen op een rek.
  • Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en salie, en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35-40 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Doe de geroosterde pompoen en alle ingrediënten voor de pompoendip in een kom en maal dit fijn tot een smeuïge geheel ontstaat.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat, Spaanse peper, Parmezaanse kaas, olijfolie en crème fraîche tot een stevige pasta.
  • Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met 2/3 van de pompoendip.
  • Beleg de pizza met verkruimelde feta en de pompoenpitpesto.
  • Garneer de pizza met rucola en bieslook.

Notities

Bereid de pesto voor terwijl de pompoen in de oven staat om tijd te besparen.

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze speltpizza met geroosterde pompoen en feta.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 5g

Tilapiapaté met Gerookte Forel en Komkommer

Tilapiapaté met Gerookte Forel en Komkommer

Geniet van een verfijnde tilapiapaté met gerookte forel, een vleugje mierikswortel, en frisse komkommerplakjes. Perfect als voorgerecht of luxe hapje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g tilapiafilet
  • 125 g gerookte forelfilet bijv. Foppen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel potje Kühne
  • 3 blaadjes verse munt
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Snufje cayennepeper
  • ½ komkommer

Instructies

  • Vet de vormpjes in en zet apart.
  • Snijd de tilapiafilet in stukken en de gerookte forelfilet in reepjes.
  • Pureer in een keukenmachine de tilapiafilet, het ei, de geraspte mierikswortel, de helft van de forelfilet en de helft van de muntblaadjes tot een glad mengsel.
  • Meng de crème fraîche voorzichtig door het vismengsel.
  • Roer de reepjes forelfilet door het mengsel en breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Schep de vispuree in de ingevette vormpjes en strijk de bovenkant glad.
  • Breng in een hapjespan ongeveer ½ liter water aan de kook.
  • Zet de vormpjes in het kokende water en dek de pan af.
  • Laat de paté op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar stomen.
  • Neem de vormpjes uit het water en laat de paté afkoelen.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakken.
  • Besprenkel de komkommer met citroensap en knip de resterende muntblaadjes in stukjes.
  • Keer de vormpjes om op bordjes en laat de paté voorzichtig loskomen.
  • Serveer de tilapiapaté met de komkommerplakjes en garneer met stukjes munt.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers stokbrood of knapperige crackers voor een extra luxe touch.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio vormt een perfecte match met de frisse smaken van de paté.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Romige Tuinbonenpuree met Coquille

Romige Tuinbonenpuree met Coquille

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 coquilles
  • 6 dunne plakjes bloedworst
  • 4 plakjes serranoham
  • 500 gram tuinbonen
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie om te bakken

Instructies

  • ook de tuinbonen in een beetje water met zout, spoel ze koud en haal de vliesjes eraf.
  • Pureer de tuinbonen in de keukenmachine en maak ze smeuïg met de crème fraîche.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de puree in een spuitzak.
  • Bak de serranoham krokant in een koekenpan.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maal de krokant gebakken ham fijn in de keukenmachine.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de bloedworstplakjes.
  • Bestrooi ze met peper en zout.
  • Bak de coquilles aan beide kanten bruin.

Serveren:

  • Spuit een rozet van de tuinbonenpuree op een bordje en leg hierop een plakje bloedworst met daarop de coquille.
  • Bestrooi met de serranoham crunch.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de romige tuinbonenpuree en de zachte coquille.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Geroosterde Tomatensoep met Mediterrane Toppings

Geroosterde Tomatensoep met Mediterrane Toppings

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram verse soepgroenten wortel, prei, paprika, ui, venkel
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • 4 takjes peterselie
  • Peper & zout
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje foelie

Geroosterde tomaten:

  • kg tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper & zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 paprika

Garnering:

  • 200 g mozzarella
  • 7 takjes basilicum

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes.
  • Voeg ze toe aan een schaal samen met de peterselie, laurier, tijm, foelie, peper, zout en een liter water om de groentebouillon te maken.
  • Gaar de bouillon afgedekt 15 minuten in de magnetron op 850 W.
  • Bewaar de bouillon op kamertemperatuur tot verder gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 220°C met de magnetronfunctie.
  • Halveer de tomaten en snijd de paprika.
  • Verdeel ze samen met de gepelde knoflook over een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie, zout, peper, suiker en balsamicoazijn.
  • Rooster de groenten in de oven met magnetronfunctie op 220°C en 300 W gedurende 10 minuten.
  • Roer de groenten om en rooster ze nog eens 10 minuten.
  • Pureer de geroosterde tomaten met de groentebouillon.
  • Rijg de mozzarella en basilicumblaadjes om en om aan satéstokjes.
  • Serveer de soep in warme soepkommen en leg de mozzarella-basilicumprikkers op de kommen.

Notities

Bereidingstips:

Deze soep wordt niet gezeefd, waardoor hij lekker gebonden blijft en alle smaken behouden blijven. Extra gezond, ook voor kinderen. Wijnadvies: Serveer met wat glutenvrij brood.
Als wijnadvies past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino goed bij de Mediterrane smaken van deze soep.

Pompoen Hummus op Knapperige Crackers

Pompoen Hummus op Knapperige Crackers

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen schoongemaakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tahin pasta of komijn
  • 100 gram geroosterde pompoenpitten
  • 100 ml olijfolie
  • ½ limoen
  • ¼ theelepel sumak
  • Knapperige crackers voor het serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (Hetelucht Plus).
  • Meng de pompoen met olijfolie en gehakte knoflook.
  • Voeg gerookt paprikapoeder, zout en peper toe.
  • Verspreid de pompoen op een bakplaat en rooster in de voorverwarmde oven tot licht gekleurd (15-20 minuten, bij pompoenstukken van 1,5 tot 2 centimeter dik).
  • Laat de geroosterde pompoen afkoelen.
  • Doe de geroosterde pompoen in een keukenmachine en voeg tahin pasta of komijn toe.
  • Pureer tot een gladde massa samen met de geroosterde pompoenpitten.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe voor een smeuïge consistentie.
  • Breng op smaak met limoensap.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Serveer de pompoen hummus op knapperige crackers.
  • Garneer met geroosterde pompoenpitten en bestrooi met sumak.

Notities

  • Deze pompoen hummus is heerlijk als voorgerecht of als snack.

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Groentetuintje met Roggebroodcrumble

Groentetuintje met Roggebroodcrumble

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Roggebrood
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 100 ml roomkaas
  • Bospeen mini
  • Klein bosje radijs
  • Romanesco roosjes
  • 4 bosuitjes

Instructies

  • Maal het roggebrood tot kruimels in een keukenmachine.
  • Meng de Griekse yoghurt en roomkaas in een kom en breng op smaak naar wens.
  • Vul de glaasjes met een dun laagje van het yoghurt-roomkaasmengsel.
  • Bedek het mengsel met een laagje van de fijn gemalen roggebroodkruimels.
  • Snijd de gewassen groenten in de gewenste verhoudingen en maak een klein tuintje bovenop de roggebroodcrumble in elk glas.
  • Blancheer de harde groenten, zoals de bospeen en Romanesco roosjes, kort in kokend water en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Plaats de glaasjes in de koelkast om ze te laten opstijven tot serveren.
  • Geniet van dit kleurrijke en smaakvolle groentetuintje als bijgerecht bij je volgende maaltijd!

Romige Aardappeltaart

Romige Aardappeltaart

Serveer de romige aardappeltaart als hartig bijgerecht bij hoofdgerechten, salades of gewoon op zichzelf als smaakvolle traktatie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart
Servings: 4 personen
Calories: 389kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 850 gram vastkokende aardappelen geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 200 ml room
  • 6 eieren
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • Peper uit de molen
  • Zeezout

Instructies

  • Snijd de aardappelen met behulp van een keukenmachine of mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik.
  • Was de plakjes om overtollig zetmeel te verwijderen.
  • Meng in een kom de room, eieren en gehakte knoflook.
  • Breng op smaak met peper uit de molen en een snufje zeezout.
  • Meng dit mengsel vervolgens door de aardappelschijfjes tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Bekleed een stoomovenpan met gaatjes van 1,5 liter ruim met vetvrij papier.
  • Verdeel de aardappelplakjes met het roommengsel gelijkmatig over de beklede stoomovenpan.
  • Dek de pan af met vetvrij papier en schuif het geheel in de stoomoven.
  • Stoom op 100°C gedurende 35-40 minuten, of totdat de aardappeltaart gaar en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige aardappeltaart en versterkt de smaakbeleving.

Optioneel:

Strooi wat geraspte kaas over de taart zodra hij klaar is en gratineer deze kort onder de grill voor een heerlijke, knapperige topping.

Nutrition

Calories: 389kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Schotse Scones met Clotted Cream

Schotse Scones met Clotted Cream

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Gebak
Land van herkomst: Schotland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • 125 gram boter
  • 250 ml karnemelk
  • 50 ml melk
  • 150 gram mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • Jam naar smaak

Instructies

  • Verwarm de (combi-stoom)oven voor op 200°C.
  • Snijd de ijskoude boter in blokjes.
  • Doe de bloem, poedersuiker, bakpoeder, zout en boter in de kom van de keukenmachine.
  • Meng kort tot de boter en bloem grove korrels vormen.
  • Schep de korrels over in een grote kom en voeg de karnemelk toe.
  • Kneed alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed niet te lang om de boter niet warm te laten worden.
  • Je kunt ook kneden met twee messen.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal uit tot een plak van circa 3 centimeter dikte.
  • Steek met een uitsteker de scones uit de deegplak.
  • Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de scones met melk en bak ze in circa 15 minuten goudbruin.

Voor de zelfgemaakte clotted cream:

  • klop de slagroom half stijf en spatel deze door de mascarpone.

Notities

Serveer de scones met clotted cream en jam

Wijnadvies:

Deze Schotse scones met clotted cream en jam gaan goed samen met een lichte thee zoals Earl Grey. Als je liever een alcoholische drank wilt, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Riesling. De zoete en romige smaken van de scones worden mooi aangevuld door de verfrissende tonen van de thee of de fruitige aroma's van de witte wijn.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 9g | Vet: 36g | Zout: 1g | Sugar: 18g