Varkensfilet met romige biersaus

Varkensfilet met romige biersaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 vastkokende aardappels ± 500 gr
  • 100 gr boter
  • 100 gr champignons
  • 100 gr Ardennerham in plakjes
  • 700 gr varkensfilet
  • zout peper
  • 1 flesje Westmalle Dubbel bruin Trappistenbier
  • 1 beker crème fraîche 200 ml

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Smelt in een pan de helft van de boter.
  • Bak de aardappelblokjes tot ze licht zijn gebruind.
  • Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Bak de champignons en de ham 1-2minuten met de aardappelblokjes mee en schep het aardappelmengsel dan in een ovenschaal.
  • Bak het ± 20 minuten in het midden van de oven.
  • Snijd de varkensfilet intussen in 12 medaillons en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de medaillons aan beide kanten bruin.
  • Doe ze over in een ovenschaal en zet ze ± 8 minuten in de oven erbij.
  • Neem ze uit de oven en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Schenk het bier bij het bakvet van de medaillons en laat het ± 5 minuten koken.
  • Roer de crème fraîche erdoor en laat nog 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep op de borden elk 3 eetlepels saus, verdeel de medaillons over de borden en schep het aardappelmengsel ernaast.

Notities

Serveer de rest van de saus er apart bij.

Konijn met pruimen uit Brabant

Konijn met pruimen uit Brabant

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Astrid Veltman

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl rode wijn
  • 2 dl kruidenazijn
  • 4 witte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 kg konijnebouten
  • 75 gr boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gr pruneaux
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Roer de wijn en de azijn in een wijde schaal door elkaar.
  • Voeg de peperkorrels, de laurierblaadjes en de tijm toe en leg de konijnebouten erin.
  • Zet het konijn afgedekt ± 24 uur in de koelkast.
  • Neem de konijnebouten uit de marinade en dep ze met keukenpapier droog.
  • Verhit de boter in een braadpan en braad de konijnebouten rondom bruin.
  • Strooi de bloem erover en schenk er langs de rand van de pan ¾ deel van de marinade bij.
  • Voeg de pruimen toe, breng het geheel aan de kook en stoof het konijn in 45-60 minuten zachtjes gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer met aardappelpuree en spruitjes.

Poffertjes met oesterzwammen

Poffertjes met oesterzwammen

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • Poffertjespan

Ingrediënten

Instructies

  • Oesterzwammen schoonvegen met (keukenpapier en in piepkleine blokjes snijden.
  • In kleine koekenpan boter verhitten en oesterzwammen ca. 4 minuten al omscheppend bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Poffertjespan invetten met olie.
  • Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel oesterzwammen scheppen.
  • Vulling met theelepel licht aandrukken.
  • Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.

Notities

Lekker bij roergebakken spinazie met ui en knoflook.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 13g

Gevulde broodbol met spinazie

Gevulde broodbol met spinazie

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Varkensvlees, Vlees
Servings: 8 stuks
Calories: 440kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 g gerookt ontbijtspek in dunne reepjes
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 600 g panklare spinazie
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • peper
  • 2 fougasse de boulogne voorgebakken

Instructies

  • In wok olie verhitten.
  • Spekreepjes in ca. 2 minuten knapperig bruin bakken.
  • Pijnboompitten ca. 1 minuut meebakken.
  • Spekjes en pijnboompitten op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • In spekvet knoflook 30 seconden bakken.
  • Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken.
  • In zeef laten uitlekken en beetje laten afkoelen.
  • Zo veel mogelijk vocht eruit drukken.
  • In kom spek, pijnboompitten en kaas door spinazie mengen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Topjes van broden eraf snijden en bewaren.
  • Broden voorzichtig uithollen.
  • Broden vullen met spinazie mengsel.
  • Kapjes er weer opzetten en in oven broden in 8-10 minuten afbakken.

Notities

Warm of lauwwarm serveren.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 19g | Vet: 29g

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella kaas, 125 g
  • 2 eetlepels groene pesto verse
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en citroen uitpersen.
  • Van courgette diagonaal 8 lange plakken van ca. ½ cm dik snijden.
  • Plakken aan beide kanten dun met olie bestrijken en op rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin roosteren, halverwege keren.
  • Mozzarella in 8 plakken snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In kommetje rest van olie met 2 eetlepels citroensap, citroenrasp, pesto en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Plakken courgette op bord leggen, dressing erover sprenkelen.
  • Op elke plak courgette plak mozzarella leggen, voorzichtig oprollen en met cocktailprikker vaststeken.
  • Rolletjes op schaal leggen en 2 eetlepels van achtergebleven dressing erover sprenkelen.

Notities

Streepjes:
Als je de plakken courgette in een gloeiend hete grillpan roostert, krijgen ze decoratieve bruine streepjes.
Het kost wel iets meer tijd.

Nutrition

Serving: 1persoonsportie | Calories: 105kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 9g

Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer

Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer

Bereidingstijd15 minuten
wachten20 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8 personen
Calories: 175kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 1 blik peren (460 g) uitgelekt
  • 150 g roquefort of danish blue, verkruimeld
  • 1 eetlepel verse rozemarijn in losse naaldjes
  • versgemalen peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Plakjes bladerdeeg naast elkaar leggen, elkaar ca. 1 cm overlappend.
  • Deegranden goed vastdrukken, zodat één rechthoekige deeglap van 13 x 38 cm ontstaat.
  • Peren droogdeppen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Plakjes peer dakpansgewijs op deeg rangschikken, ca. 1 cm van rand vrijlaten.
  • Roquefort, rozemarijn en peper over peren verdelen. In midden van oven bladerdeegslof in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Op rechthoekige platte schaal schuiven.

Nutrition

Calories: 175kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 10g

Gewokte kerriecashewnoten

Gewokte kerriecashewnoten

Recept categorieën: Hapjes, Noten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • Wok Olie
  • 200 g ongezouten cashewnoten
  • 1 theelepel Conimex Kerrie Djawa
  • 1 theelepel Conimex Djintan

Instructies

  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak de cashewnoten met de kerrie en de djintan 2 minuten op een matig hoog vuur.
  • Voeg zout naar smaak toe en laat de noten op keukenpapier uitlekken en afkoelen.

Zoete spiraaltjes zonder oven

Zoete spiraaltjes zonder oven

Recept categorieën: Koek
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • 1,3 dl melk
  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • poedersuiker
  • olie om te frituren

Instructies

  • Klop het ei met de suiker in een kom en roer de melk erdoor.
  • Zeef de bloem met het zout en roer alles tot een stevig deeg.
  • Voeg eventueel nog wat melk toe.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Snij het deeg in reepjes van 10 x 3 cm.
  • Maak in de lengte een lange inkeping.
  • Trek een uiteinde door de inkeping, zodat een dubbele spiraal ontstaat.
  • Vul een frituurpan voor een derde met olie en verhit de olie tot 180°C.
  • Bak 3-4 koekjes tegelijk aan beide kanten goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Zeef poedersuiker over de warme koekjes.

Tofu met paddestoelen

Tofu met paddestoelen

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 375 g tofu naturel
  • 100 ml roerbakolie
  • 2 cm verse gemberwortel geraspt
  • 2 bosuitjes in schuine ringetjes
  • 1 winterwortel in dunne schuine plakjes
  • 100 g peultjes gehalveerd
  • 100 g shii-takes in plakjes
  • 100 ml kruidenbouillon van poeder
  • 2 el droge sherry
  • 2 el sojasaus licht
  • 2 tl maizena

Instructies

  • Tofu in plakjes snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In wok olie verhitten en plakjes tofu (in gedeelten) in 5-7 minuten knapperig bruinbakken, halverwege keren.
  • Plakjes tofu op bord leggen.
  • Wok verwarmen en gember en bosuitjes roerbakken tot ze gaan geuren.
  • Wortel, peultjes en shii-takes toevoegen en 2 minuten roerbakken.
  • Tofu erdoor scheppen en bouillon, sherry en sojasaus erbij schenken.
  • Gerecht nog 2-3 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Maizena losroeren met 1 el water en al roerend aan tofu toevoegen.
  • Blijven roeren tot vocht licht gebonden is.
  • Op smaak brengen met peper.

Notities

Lekker met rijst of Chinese eiermie.

Roergebakken garnalen met mango

Roergebakken garnalen met mango

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Roerbakken / Wokken, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Servings: 4 Stuks
Calories: 295kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 g tijgergarnalen rauw gepeld (diepvries), ontdooid
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels sesamolie
  • vierseizoenenpeper versgemalen
  • 1 mango
  • 100 ml arachideolie
  • 3 cm verse gemberwortel geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels droge sherry
  • ½ zakje verse bieslook a 20 g, in stukjes van 1 cm
  • 2 eetlepels verse koriander blaadjes

Instructies

  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier.
  • In kom eiwit loskloppen met 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel zout en peper naar smaak.
  • Garnalen erdoor scheppen en 10 minuten laten staan.
  • Met dunschiller mango schillen.
  • Vruchtvlees in plakken van pit snijden en plakken in stukken van 3-4 cm snijden.
  • In wok arachideolie verhitten.
  • Garnalen erdoor scheppen en al omscheppend in 2 minuten gaar laten worden.
  • Met schuimspaan garnalen op bord scheppen.
  • Olie in hittebestendige kom schenken en laten afkoelen (wordt niet meer gebruikt).
  • In wok 1 eetlepel sesamolie verhitten en gember en knoflook roerbakken tot ze gaan geuren.
  • Garnalen met sheery en mango erdoor scheppen en alles 1-2 minuten roerbakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bieslook en koriander erover strooien. Lekker met rijst of mihoen.

Nutrition

Calories: 295kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 17g