Lamskroon met Kruiden en Mosterd

Lamskroon met Kruiden en Mosterd

Een verfijnde lamskroon met kruiden, mosterd en een spekomhulsel, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes
  • 2 teentjes knoflook in reepjes
  • 1 takje rozemarijn
  • Enkele blaadjes salie
  • Enkele takjes tijm
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 brede reep vers vet spek

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Krab de botjes van het lamsribstuk schoon indien nodig.
  • Maak naast elke rib een klein sneetje in het vlees en steek de knoflook en rozemarijnnaaldjes erin.
  • Hak de rest van de rozemarijn, salie en tijm fijn.
  • Meng de mosterd met olijfolie, zout en peper en wrijf het vlees in met dit mengsel.
  • Laat even intrekken.
  • Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen tot een ‘kroon’ en naai ze met keukentouw aan elkaar.
  • Wikkel de reep spek rondom de lamskroon.
  • Bak de lamskroon 10 minuten in het midden van de oven.
  • Zet de oven daarna op 180°C en bak nog 30 minuten (voor een kleinere lamskroon 17-20 minuten).
  • Het vlees moet rosé zijn.
  • Laat de lamskroon voor het aansnijden 10 minuten rusten.
  • Zet de kroon op een schaal en garneer met een bosje laurier.
  • Snijd de lamskroon aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw.

Notities

Wijnadvies
Serveer een volle, krachtige rode wijn zoals Saint-Emilion of een Bordeaux bij dit rijke gerecht van lamsvlees.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 32g | Vet: 25g | Zout: 80g | Sugar: 0g

Malse Lamskroon met Muntpesto uit de Airfryer

Malse Lamskroon met Muntpesto uit de Airfryer

Geniet van een prachtig bereide lamskroon, rijkelijk bestreken met verse muntpesto. Dit gerecht is ideaal voor een feestelijke maaltijd en kan gemakkelijk in de airfryer worden bereid!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 lamsracks
  • 1 bosje verse munt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel honing
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Bereiding van de muntpesto:
  • Doe de verse munt, knoflook, olijfolie en honing in de hakmolen van een staafmixer.
  • Pureer de ingrediënten tot een dunne, smaakvolle muntpesto.
  • Zet een deel van de pesto apart voor later gebruik.
  • Voorbereiden van de lamskroon:
  • Snijd de lamsracks vanaf de bovenkant tussen de botjes een stukje in, zodat ze iets loskomen.
  • Vorm de lamsracks tot een kroon en bind ze stevig samen met keukentouw.
  • Smeer de lamskroon royaal in met de muntpesto, zorg ervoor dat de hele kroon goed bedekt is.
  • Bereiding in de airfryer:
  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius en plaats de grillpan erin.
  • Leg de lamskroon in de grillpan en bak deze 15 minuten op 200 graden.
  • Open elke 5 minuten de airfryer en smeer de lamskroon in met een nieuwe laag muntpesto voor extra smaak.
  • Serveren:
  • Serveer de lamskroon met aardappelpuree en verse fijne groenten naar keuze.
  • Garneer eventueel met een beetje extra muntpesto voor een frisse afwerking.

Notities

Wijnadvies:

Combineer deze lamskroon met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot, die goed past bij de rijke smaken van het lamsvlees en de muntpesto.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 g zachte boter
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 2 theelepels mosterdzaadjes
  • 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 tomaten
  • Takjes tijm

Instructies

  • Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
  • Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
  • Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
  • Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
  • Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
  • Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
  • Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
  • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat.
  • Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
  • Leg de pakketjes op borden en open ze.
  • Garneer met een takje tijm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 23g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Feestelijke Kalkoen met Paddenstoelenvulling

Feestelijke Kalkoen met Paddenstoelenvulling

Een klassiek kalkoengerecht met een vulling van paddenstoelen en spek, ideaal voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd3 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 kg
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gr boter
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 wortel in kleine blokjes gesneden
  • 125 gr gerookt spek niet al te dun gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • liter droge witte wijn
  • 1 tl maïzena
  • Verse kruiden zoals tijm en peterselie

Voor de vulling:

  • 375 gr gemengde paddenstoelen shiitake, oesterzwammen, fijngehakt
  • 50 gr gerookt spek in blokjes
  • 2 uien fijngehakt
  • Verse peterselie fijngehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Dep de kalkoen droog met keukenpapier en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Bak het gerookte spek in een pan tot het knapperig is.
  • Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de afgekoelde paddenstoelenmix, gerookt spek, fijngehakte uien, peterselie, varkensgehakt, zout en peper.
  • Vul de kalkoen met het paddenstoelenmengsel en bind de openingen dicht met keukentouw.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in een braadslede en leg de kalkoen erin.
  • Leg plakjes gerookt spek op de borst voor extra smaak.
  • Verdeel de wortelblokjes en ui rond de kalkoen en voeg verse kruiden toe, zoals tijm en peterselie.
  • Dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak gedurende ongeveer 2,5 tot 3 uur.
  • Bedruip de kalkoen af en toe met het braadvocht.
  • Verwijder het folie 30 minuten voor het einde van de braadtijd om de kalkoen mooi te laten bruinen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat deze rusten voordat je hem snijdt.

Voor de saus:

  • Giet het braadvocht in een pan, voeg witte wijn toe en laat sudderen.
  • Bind de saus met maïzena en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de plakjes kalkoen met de heerlijke saus.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Reefilet met Kruidenlaagje

Reefilet met Kruidenlaagje

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Feestdagen etc: Koningsdag
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukentouw

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout peper
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond pot à 500 ml
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • In 30 g boter de sjalotjes 5 minuten bakken.
  • Voeg champignons toe en bak nog eens 5 minuten tot het vocht verdampt is.
  • Voeg madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper toe.
  • Laat afkoelen.
  • Leg de plakjes ontbijtspek, iets overlappend, naast elkaar.
  • Verspreid het kruidenmengsel erover en leg de reerugfilet erop.
  • Rol het vlees in het ontbijtspek en leg het ingepakt vlees 30 minuten in de koelkast.
  • Bind het vlees met keukentouw op als een rollade.
  • Snijd de rollade in 8 plakken.
  • Verhit de olie en voeg de rest van de boter toe.
  • Bak de plakken vlees in 4 minuten goudbruin, halverwege keren.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Schenk het overtollige vet uit de pan, voeg rode wijn en fond toe, en kook in tot de helft.
  • Voeg bessengelei en room toe, laat inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zeef de saus.
  • Serveer 2 plakken vlees per persoon met de saus.
  • Garneer met takjes kruiden.

Notities

Geniet van dit heerlijke gerecht!

Klassieke Lamskroon met Kruiden en Mosterd

Klassieke Lamskroon met Kruiden en Mosterd

Verwen je gasten met deze smaakvolle lamskroon, perfect gekruid met knoflook, rozemarijn, salie en tijm, en bereid tot in de perfectie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
rusten10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 6
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukentouw
  • naald
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes
  • 2 teentjes knoflook in reepjes gesneden
  • 1 takje rozemarijn naaldjes gestript
  • Enkele blaadjes salie fijngehakt
  • Enkele takjes tijm fijngehakt
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • 1 brede reep vers vet spek

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Krab indien nodig de botjes van de lamsribstukjes schoon voor een nette presentatie.
  • Maak kleine sneetjes in het vlees naast elke rib en steek hierin de reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes.
  • Hak de overgebleven rozemarijn, salie en tijm fijn en meng ze met de mosterd, olijfolie, zout en peper tot een marinade.
  • Wrijf het vlees goed in met dit kruidenmengsel en laat het even intrekken.
  • Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen en vorm een 'kroon'.
  • Naai de uiteinden van de ribstukken met keukentouw aan elkaar vast om de kroonvorm te behouden.
  • Bind een brede reep spek om de buitenkant van de kroon om het vlees sappig te houden tijdens het braden.
  • Plaats de lamskroon in het midden van de voorverwarmde oven en braad gedurende 10 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en laat nog 30 minuten verder braden (voor een kleinere lamskroon, 17-20 minuten), totdat het vlees mooi rosé is.
  • Haal de lamskroon uit de oven en laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  • Plaats de lamskroon op een schaal en garneer eventueel met een bosje laurier voor een feestelijke presentatie.
  • Snijd aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw voor het serveren.

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Shiraz past uitstekend bij deze smaakvolle lamskroon.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gevulde kippenpoten

Gevulde kippenpoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes of 1 grote
  • peterselie
  • ½ bakje roomkaas met knoflook
  • 10 cl witte wijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
  • Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Verwarm de oven voor op 210°c
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook.
  • Voeg de spekjes en de champignons toe en laat deze rustig bakken gedurende 10 minuten.
  • Voeg de roomkaas toe en meng deze goed met het champignonmengsel.
  • Voeg dan de fijngesneden peterselie toe.
  • Maak met behulp van een paar vingers het vel los van de kippenpoten.
  • Zorg ervoor dat het vel niet scheurt!
  • Vul de ruimte tussen het vel en het kippenvlees met een deel van het champignonmengsel.
  • Bind de poten dicht met keukentouw zodat het mengsel er niet uit kan lopen tijdens het bakken.
  • Leg de poten in een ovenschaal en bedek met de rest van het champignonmengsel.
  • Giet de witte wijn erover.
  • Zet de schaal in de oven en bak gedurende 35 minuten.
  • Keer halverwege de kooktijd de poten om.
  • Verdeel de poten met de saus over de borden en geef er bv. haricots verts bij.

Italiaanse kalfsgehaktrol met veldsla

Italiaanse kalfsgehaktrol met veldsla

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • een theedoek
  • keukentouw

Ingrediënten

  • 500 gram kalfsgehakt
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 200 gram veldsla of rucola raketkruid
  • 2 eetlepels boter
  • 100 gram rauwe ham in plakjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 200 gram gepelde tomaten in stukjes
  • paprikapoeder
  • zout peper
  • 100 gram volle yoghurt

Instructies

  • Vermeng het gehakt met de kaas en de eieren.
  • Snijd 2/3 deel van de veldsla grof.
  • Bestrijk de theedoek op een werkblad met boter en schik daarop van de gesneden veldsla een rechthoek.
  • gesneden veldsla een rechthoek.
  • Verdeel er het gehaktmengsel over en beleg het met plakjes ham.
  • Verdeel daar de hele bladeren veldsla over.
  • Vorm het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Rol de doek strak om de gehaktrol en bind hem met keukentouw op.
  • Kook de gehaktrol in de doek in ruim kokend water met zout ± 30 minuten.
  • Bak in de olie de knoflook ± 10 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaat, paprika, zout en peper toe en breng dit aan de kook.
  • Roer er de yoghurt door en verwarm de saus.
  • Neem de gehaktrol uit de doek en snijd hem in plakken.
  • Serveer met de tomaten-yoghurtsaus.

Pollo al Chilindron

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Blinde vinken met couscous

Blinde vinken met couscous

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 varkenslapjes van het hespengebraad
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 deciliter vleesbouillon
  • 30 g rozijntjes
  • 200 g couscousgries
  • olijfolie
  • boter
  • 1 eetlepel bloem
  • nootmuskaat
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje(s) laurier
  • peper
  • zout

Instructies

  • Kruid het gehakt met een vleugje nootmuskaat en (eventueel) nog wat peper en zout.
  • Verdeel het in 4 porties en leg het op de varkenslapjes.
  • Rol stevig op en bind ze vast met keukentouw.
  • Laat de rozijntjes weken in water.
  • Maak de groenten schoon.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Snij de wortelen en de courgette in plakjes.
  • Verhit in een diepe braadpan wat boter en olijfolie.
  • Braad de blinde vinken rondom aan in de vetstof.
  • Doe er de ui en de look bij, laat even stoven.
  • Strooi er de bloem bij en schep goed om.
  • Voeg er de bouillon, de gepelde tomaten, de wortelen, de tijm en de laurier aan toe.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Dek af en laat 20 minuten sudderen tegen de kook aan.
  • Doe er de courgette bij en laat nog 10 minuten verder garen.
  • Doe de couscous in een diepe pan.
  • Overgiet het gries met 2 dl lichtgezouten kokend water (of zie verpakking).
  • Dek af en laat ongeveer 7 minuten onaangeroerd staan, tot al het water opgeslorpt is.
  • Voeg er de rozijntjes en een nootje boter aan toe.
  • Vermeng en maak met een vork de korrels los.
  • Verdeel over diepe borden.
  • Schep bij elke portie een blinde vink en groenten.
  • Serveer goed heet.