Mediterrane bonenstoof met kool
Een geurige, stevige maaltijdsoep boordevol bonen, groenten en mediterrane kruiden. Perfect voor frisse herfstavonden.
Voorbereidingstijd1 dag d
Bereidingstijd2 uur uur
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 125 gram kievitsbonen
- 125 gram witte bonen
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien in ringen
- 3 winterwortels fijngehakt
- 300 gram groene kool in reepjes
- 400 gram gepelde tomaten
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Week de bonen 24 uur in ruim water.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de helft van de ui, 1/3 van de wortel, ½ eetlepel rozemarijn en 1 teentje knoflook samen met de bonen in een vuurvaste pot.
Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat.
Zet de pot met deksel in de oven en stoof de bonen in ongeveer 1 uur gaar.
Giet de bonen af en vang het kookvocht op.
Pureer de helft van de gare bonen.
Vul het kookvocht aan met water tot 1 liter en voeg dit samen met de gepureerde en hele bonen terug in de pot.
Pers het overgebleven teentje knoflook.
Fruit de knoflook, rest van de ui en wortel in hete olijfolie.
Voeg de rest van de rozemarijn, kool en tomaten toe en roer alles door de bonenmassa.
Zet de pot opnieuw 1 uur in de oven om te laten sudderen.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met knapperige sesamcrackers of reepjes stevig boerenbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een robuuste rosé.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie
Sappige kippenlevertjes gewokt met frisse nectarine, romige Boursin en een vleugje kerrie – een verrassend smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g kippenlevertjes
- 2 nectarines niet te rijp
- 1 doosje babychampignons
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el Boursin Cuisine
- Zout
- Peper
- Kerriepoeder naar smaak
- Olijfolie
- Water
Knip de dubbele kippenlevertjes doormidden.
Was de nectarines, snijd ze in vieren, verwijder de pit en snijd de helften in partjes.
Schil de ui en snijd deze in lange repen.
Was de champignons en verwijder indien gewenst de steeltjes.
Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
Verhit de wok en voeg een scheutje olijfolie toe.
Bak de kippenlevertjes in de hete olie en breng op smaak met zout, peper en uitgeperste knoflook.
Voeg de gesneden ui toe en roerbak enkele minuten.
Voeg de champignons toe en bestrooi met kerriepoeder naar smaak.
Voeg de partjes nectarine toe en schep alles goed om.
Roer de Boursin Cuisine erdoor en voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
Verwarm kort door en serveer direct.
Heerlijk met bruine rijst en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een Chenin Blanc.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 15g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Klassieke Bami met Vlees en Omelet
Een smakelijke Indonesische bami met vlees, ham, groenten en een luchtige omelet, perfect voor een smaakvolle, snelle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak eiermie
- 1 bami-groentenpakket
- 250 g gaar bami-vlees in stukjes
- 100 g ham in stukjes
- 2 eieren
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 theelepels djahe
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 theelepels laos
- 2 theelepels ketoembar
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gedroogde selderij
- 1 ui in stukjes gesneden
Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
Bak de ui en pers de knoflook erboven uit.
Voeg laos, ketoembar, djahe en het verkruimelde bouillonblokje toe.
Doe de ketjap en het gare bami-vlees erbij, gevolgd door het bami-groentenpakket en de ham.
Voeg de gare eiermie beetje bij beetje toe, en roer alles goed door.
Voeg de gedroogde selderij toe en meng.
Kluts de eieren en bak een omelet in een koekenpan.
Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
Serveer de bami met zure augurken en/of uitjes.
Wijnadvies
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Mexicaanse Enchiladas uit de Airfryer
Deze Mexicaanse enchiladas, gevuld met gekruid rundergehakt, bonen en tomaten, zijn een smaakexplosie! Perfect bereid in de airfryer, met een knapperige topping van geraspte kaas en jalapeño pepers. Ideaal voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 8 tortilla wraps
- 500 g rundergehakt
- 1 rode tomaat in stukjes
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 1 blik kidneybonen uitgelekt
- 100 g kleine tomaatjes gehalveerd
- 100 g geraspte kaas
- 2 el gerookte paprikapoeder
- 1 el komijn
- 1 klein blikje tomatenblokjes couillis
- Jalapeño pepers naar smaak
- Tortilla chips
- Tomatensalsa
- Olijfolie
Voorbereiding van de vulling:
Snijd de kleine tomaatjes doormidden en snipper de ui fijn.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak het rundergehakt op middelhoog vuur tot het begint te kleuren.
Voeg de gesnipperde ui, uitgeperste knoflook, paprikapoeder, komijn, stukjes tomaat, de helft van de tomatenblokjes (couillis) en de uitgelekte kidneybonen toe.
Bak alles samen nog ongeveer 3 minuten, totdat de smaken goed gemengd zijn.
Vullen en stapelen van de enchiladas:
Vul de tortilla wraps met het gehaktmengsel en rol ze op.
Leg vier opgerolde wraps op de grillpan van de airfryer.
Bestrijk de bovenkant van de wraps met een kwart van de overgebleven tomatenblokjes (couillis).
Leg de overige vier wraps erop en bestrijk opnieuw met de resterende tomatenblokjes.
Bestrooi de bovenkant met geraspte kaas en jalapeño pepers naar smaak.
Bereiding in de airfryer:
Verwarm de airfryer voor op 160°C.
Plaats de grillpan met de enchiladas in de airfryer en bak ze gedurende 12 minuten, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Wijnadvies:
Combineer deze enchiladas met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of ga voor een Mexicaans biertje zoals een Corona met een schijfje limoen.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm
Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend
- 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
- 1 eetlepel tijm
- 50 g cantharellen
- 50 g shii-take
- 50 g oesterzwammen
- 50 g champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel balsamico-azijn
Verwarm de bouillon in een grote pan.
Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise
Heerlijke kipburger wraps met knoflookmayonaise, sla, tomaat en ui, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kant-en-klare of zelfgemaakte naanbroden
- 300 gram kippengehakt
- 45 gram paneermeel
- 1 ei
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel zout
- Olijfolie
- 8 blaadjes kropsla
- 1 ui
- 1 vleestomaat
- 3 eetlepels mayonaise
- Verse knoflook
Bak de naanbroden af volgens de verpakking en houd warm.
Was de sla, snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen.
Meng de mayonaise met geperste knoflook.
Meng het kippengehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder, mosterd, peper, zout en geperste knoflook.
Vorm hamburgers van het gehakt.
Bak de hamburgers gaar in olijfolie.
Beleg de naanbroden met sla, tomaat en ui.
Leg de hamburgers op de naanbroden.
Voeg knoflookmayonaise toe en vouw dubbel.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of frietjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Klassieke Spaghetti Aglio e Olio
Deze klassieke Italiaanse spaghetti aglio e olio is een eenvoudig en snel gerecht, perfect voor een zomerse lunch of een lichte avondmaaltijd. Met slechts een paar ingrediënten creëer je een heerlijk smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 3 teentjes knoflook geperst
- 5 eetlepels olijfolie
- 500 g spaghetti
- Peterselie fijngehakt
- Peper
- Zout
Breng 4 liter water aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe.
Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Verwarm ondertussen de olijfolie op laag vuur.
Voeg de geperste knoflook toe aan de olie en laat het 5 minuten zachtjes trekken (de olie mag niet te heet worden).
Giet de spaghetti af en meng deze met de knoflookolie en peterselie.
Breng op smaak met peper en zout.
Wijnadvies:
Serveer deze spaghetti met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Vermentino voor een perfecte balans met de knoflook en olijfolie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Authentieke Italiaanse Spaghetti Carbonara
De carbonera saus die wij kennen is gemaakt van room en spekjes! Dit is het echte Italiaanse recept!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g spaghetti
- 4 plakjes wangspek of 200 g pancetta in stukjes gesneden
- 120 g pecorino geraspt
- 4 eieren geklopt
- 1 teentje knoflook geperst
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Bewaar een beetje kookwater.
Bak ondertussen de stukjes wangspek of pancetta samen met de geperste knoflook in een koekenpan tot het spek knapperig is.
Verwijder de knoflook als deze goudbruin is.
Klop de eieren samen met de geraspte pecorino in een kom.
Voeg de hete, afgegoten spaghetti toe aan de pan met het spek en roer goed door.
Haal de pan van het vuur en roer onmiddellijk het eier-kaasmengsel erdoor.
Blijf roeren tot het mengsel iets begint te garen en een romige saus vormt.
Voeg eventueel een beetje van het kookwater toe als de saus te dik is.
Serveer direct met een groene salade aan de zijkant.
Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Groentecurry met Pangasiusfilet en Basmati Rijst
Een romige groentecurry met zachte pangasiusfilet, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basmati rijst gekookt
- 1 el Hindoestaanse madras
- 1 el Thai curry madras
- 1 pakje kookroom ongeveer 200 ml
- 1 ui gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 350 g pangasiusfilet in blokjes
- 65 ml water
- 1 zak gemengde groente bloemkool, broccoli en worteltjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
Bak de gesneden ui in een bakpan tot deze glazig is.
Kook de gemengde groenten 3 minuten in een kookpan.
Maak een saus door de kookroom, geperste knoflook, Hindoestaanse madras, Thai curry madras, peper en zout te mengen.
Doe de voorgekookte groenten in een ovenschaal en leg de pangasiusfilet blokjes en gebakken ui er bovenop.
Giet de saus over de vis en groenten.
Plaats de ovenschaal voor 90 minuten in de oven.
Kook de basmati rijst in de laatste 15 minuten van de oventijd.
Serveer de groentecurry met de rijst en geniet van dit smaakvolle gerecht.
Een frisse, droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de zachte smaken van de vis en de kruidigheid van de curry.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers
Aziatische Noedelsoep met Garnalen
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 eetlepels olie
- 400 g Japanse wokgroenten
- 1 cm verse gemberwortel geschild en fijngehakt
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- 2 zakken straight to wok noedels 2 x 150 g
- 125 g roze garnalen gepeld en schoongemaakt
- 50 g ongezouten pinda's fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olie in een wok en roerbak de Japanse wokgroenten gedurende 3 minuten op hoog vuur.
Knijp de gemberwortel uit boven de wok met behulp van een stevige knoflookpers (of rasp de gember fijn).
Schenk de warme kippenbouillon in de wok en breng aan de kook.
Breng de soep op smaak met de saus uit de wokgroenten, zout en peper.
Roer de noedels en garnalen door de soep en verwarm het geheel nog 1-2 minuten.
Verdeel de soep over twee diepe borden en strooi de fijngehakte pinda's erover.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling past goed bij deze Aziatische noedelsoep met garnalen. Hun verfrissende karakter en zachte smaken vullen de subtiele smaken van de soep mooi aan.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers