Mediterrane bonenstoof met kool

Mediterrane bonenstoof met kool

Een geurige, stevige maaltijdsoep boordevol bonen, groenten en mediterrane kruiden. Perfect voor frisse herfstavonden.
Voorbereidingstijd1 dag
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Soep
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 125 gram kievitsbonen
  • 125 gram witte bonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien in ringen
  • 3 winterwortels fijngehakt
  • 300 gram groene kool in reepjes
  • 400 gram gepelde tomaten
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim water.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de helft van de ui, 1/3 van de wortel, ½ eetlepel rozemarijn en 1 teentje knoflook samen met de bonen in een vuurvaste pot.
  • Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat.
  • Zet de pot met deksel in de oven en stoof de bonen in ongeveer 1 uur gaar.
  • Giet de bonen af en vang het kookvocht op.
  • Pureer de helft van de gare bonen.
  • Vul het kookvocht aan met water tot 1 liter en voeg dit samen met de gepureerde en hele bonen terug in de pot.
  • Pers het overgebleven teentje knoflook.
  • Fruit de knoflook, rest van de ui en wortel in hete olijfolie.
  • Voeg de rest van de rozemarijn, kool en tomaten toe en roer alles door de bonenmassa.
  • Zet de pot opnieuw 1 uur in de oven om te laten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige sesamcrackers of reepjes stevig boerenbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een robuuste rosé.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Sappige kippenlevertjes gewokt met frisse nectarine, romige Boursin en een vleugje kerrie – een verrassend smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kippenlevertjes
  • 2 nectarines niet te rijp
  • 1 doosje babychampignons
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el Boursin Cuisine
  • Zout
  • Peper
  • Kerriepoeder naar smaak
  • Olijfolie
  • Water

Instructies

  • Knip de dubbele kippenlevertjes doormidden.
  • Was de nectarines, snijd ze in vieren, verwijder de pit en snijd de helften in partjes.
  • Schil de ui en snijd deze in lange repen.
  • Was de champignons en verwijder indien gewenst de steeltjes.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
  • Verhit de wok en voeg een scheutje olijfolie toe.
  • Bak de kippenlevertjes in de hete olie en breng op smaak met zout, peper en uitgeperste knoflook.
  • Voeg de gesneden ui toe en roerbak enkele minuten.
  • Voeg de champignons toe en bestrooi met kerriepoeder naar smaak.
  • Voeg de partjes nectarine toe en schep alles goed om.
  • Roer de Boursin Cuisine erdoor en voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
  • Verwarm kort door en serveer direct.

Notities

Heerlijk met bruine rijst en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 15g | Sugar: 8g

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Een smakelijke Indonesische bami met vlees, ham, groenten en een luchtige omelet, perfect voor een smaakvolle, snelle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 3
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g gaar bami-vlees in stukjes
  • 100 g ham in stukjes
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg laos, ketoembar, djahe en het verkruimelde bouillonblokje toe.
  • Doe de ketjap en het gare bami-vlees erbij, gevolgd door het bami-groentenpakket en de ham.
  • Voeg de gare eiermie beetje bij beetje toe, en roer alles goed door.
  • Voeg de gedroogde selderij toe en meng.
  • Kluts de eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of uitjes.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Mexicaanse Enchiladas uit de Airfryer

Mexicaanse Enchiladas uit de Airfryer

Deze Mexicaanse enchiladas, gevuld met gekruid rundergehakt, bonen en tomaten, zijn een smaakexplosie! Perfect bereid in de airfryer, met een knapperige topping van geraspte kaas en jalapeño pepers. Ideaal voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 tortilla wraps
  • 500 g rundergehakt
  • 1 rode tomaat in stukjes
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 blik kidneybonen uitgelekt
  • 100 g kleine tomaatjes gehalveerd
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el komijn
  • 1 klein blikje tomatenblokjes couillis
  • Jalapeño pepers naar smaak
  • Tortilla chips
  • Tomatensalsa
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiding van de vulling:

  • Snijd de kleine tomaatjes doormidden en snipper de ui fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak het rundergehakt op middelhoog vuur tot het begint te kleuren.
  • Voeg de gesnipperde ui, uitgeperste knoflook, paprikapoeder, komijn, stukjes tomaat, de helft van de tomatenblokjes (couillis) en de uitgelekte kidneybonen toe.
  • Bak alles samen nog ongeveer 3 minuten, totdat de smaken goed gemengd zijn.

Vullen en stapelen van de enchiladas:

  • Vul de tortilla wraps met het gehaktmengsel en rol ze op.
  • Leg vier opgerolde wraps op de grillpan van de airfryer.
  • Bestrijk de bovenkant van de wraps met een kwart van de overgebleven tomatenblokjes (couillis).
  • Leg de overige vier wraps erop en bestrijk opnieuw met de resterende tomatenblokjes.
  • Bestrooi de bovenkant met geraspte kaas en jalapeño pepers naar smaak.

Bereiding in de airfryer:

  • Verwarm de airfryer voor op 160°C.
  • Plaats de grillpan met de enchiladas in de airfryer en bak ze gedurende 12 minuten, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Serveren:

  • Serveer per persoon twee enchiladas en garneer met tortilla chips, extra jalapeño pepers en tomatensalsa voor een heerlijke Mexicaanse maaltijd.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze enchiladas met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of ga voor een Mexicaans biertje zoals een Corona met een schijfje limoen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
  • 1 eetlepel tijm
  • 50 g cantharellen
  • 50 g shii-take
  • 50 g oesterzwammen
  • 50 g champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico-azijn

Instructies

  • Verwarm de bouillon in een grote pan.
  • Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
  • Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise

Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise

Heerlijke kipburger wraps met knoflookmayonaise, sla, tomaat en ui, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Kip, Wraps
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kant-en-klare of zelfgemaakte naanbroden
  • 300 gram kippengehakt
  • 45 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel zout
  • Olijfolie
  • 8 blaadjes kropsla
  • 1 ui
  • 1 vleestomaat
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Verse knoflook

Instructies

  • Bak de naanbroden af volgens de verpakking en houd warm.
  • Was de sla, snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen.
  • Meng de mayonaise met geperste knoflook.
  • Meng het kippengehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder, mosterd, peper, zout en geperste knoflook.
  • Vorm hamburgers van het gehakt.
  • Bak de hamburgers gaar in olijfolie.
  • Beleg de naanbroden met sla, tomaat en ui.
  • Leg de hamburgers op de naanbroden.
  • Voeg knoflookmayonaise toe en vouw dubbel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of frietjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Deze klassieke Italiaanse spaghetti aglio e olio is een eenvoudig en snel gerecht, perfect voor een zomerse lunch of een lichte avondmaaltijd. Met slechts een paar ingrediënten creëer je een heerlijk smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g spaghetti
  • Peterselie fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng 4 liter water aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe.
  • Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm ondertussen de olijfolie op laag vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe aan de olie en laat het 5 minuten zachtjes trekken (de olie mag niet te heet worden).
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de knoflookolie en peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze spaghetti met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Vermentino voor een perfecte balans met de knoflook en olijfolie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Authentieke Italiaanse Spaghetti Carbonara

Authentieke Italiaanse Spaghetti Carbonara

De carbonera saus die wij kennen is gemaakt van room en spekjes!
Dit is het echte Italiaanse recept!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g spaghetti
  • 4 plakjes wangspek of 200 g pancetta in stukjes gesneden
  • 120 g pecorino geraspt
  • 4 eieren geklopt
  • 1 teentje knoflook geperst

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  • Bewaar een beetje kookwater.
  • Bak ondertussen de stukjes wangspek of pancetta samen met de geperste knoflook in een koekenpan tot het spek knapperig is.
  • Verwijder de knoflook als deze goudbruin is.
  • Klop de eieren samen met de geraspte pecorino in een kom.
  • Voeg de hete, afgegoten spaghetti toe aan de pan met het spek en roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en roer onmiddellijk het eier-kaasmengsel erdoor.
  • Blijf roeren tot het mengsel iets begint te garen en een romige saus vormt.
  • Voeg eventueel een beetje van het kookwater toe als de saus te dik is.
  • Serveer direct met een groene salade aan de zijkant.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Groentecurry met Pangasiusfilet en Basmati Rijst

Groentecurry met Pangasiusfilet en Basmati Rijst

Een romige groentecurry met zachte pangasiusfilet, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g basmati rijst gekookt
  • 1 el Hindoestaanse madras
  • 1 el Thai curry madras
  • 1 pakje kookroom ongeveer 200 ml
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 350 g pangasiusfilet in blokjes
  • 65 ml water
  • 1 zak gemengde groente bloemkool, broccoli en worteltjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bak de gesneden ui in een bakpan tot deze glazig is.
  • Kook de gemengde groenten 3 minuten in een kookpan.
  • Maak een saus door de kookroom, geperste knoflook, Hindoestaanse madras, Thai curry madras, peper en zout te mengen.
  • Doe de voorgekookte groenten in een ovenschaal en leg de pangasiusfilet blokjes en gebakken ui er bovenop.
  • Giet de saus over de vis en groenten.
  • Plaats de ovenschaal voor 90 minuten in de oven.
  • Kook de basmati rijst in de laatste 15 minuten van de oventijd.
  • Serveer de groentecurry met de rijst en geniet van dit smaakvolle gerecht.

Notities

Een frisse, droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de zachte smaken van de vis en de kruidigheid van de curry.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aziatische Noedelsoep met Garnalen

Aziatische Noedelsoep met Garnalen

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 400 g Japanse wokgroenten
  • 1 cm verse gemberwortel geschild en fijngehakt
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 2 zakken straight to wok noedels 2 x 150 g
  • 125 g roze garnalen gepeld en schoongemaakt
  • 50 g ongezouten pinda's fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en roerbak de Japanse wokgroenten gedurende 3 minuten op hoog vuur.
  • Knijp de gemberwortel uit boven de wok met behulp van een stevige knoflookpers (of rasp de gember fijn).
  • Schenk de warme kippenbouillon in de wok en breng aan de kook.
  • Breng de soep op smaak met de saus uit de wokgroenten, zout en peper.
  • Roer de noedels en garnalen door de soep en verwarm het geheel nog 1-2 minuten.
  • Verdeel de soep over twee diepe borden en strooi de fijngehakte pinda's erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling past goed bij deze Aziatische noedelsoep met garnalen. Hun verfrissende karakter en zachte smaken vullen de subtiele smaken van de soep mooi aan.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g