Kaasfondue met jonge en oude kaas
Heerlijke kaasfondue met een mix van jonge en oude kaas, perfect voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teen knoflook
- 400 gram jonge belegen kaas geraspt
- 400 gram oude kaas geraspt
- Een scheutje kirsch
- 1-2 eetlepels maïzena
- ½ liter droge witte wijn
Breng de witte wijn aan de kook.
Wrijf de fonduepan in met de knoflook en pers de rest boven de wijn uit.
Los de kaas op in de hete wijn.
Bind licht met een maïzenapapje (maïzena opgelost in een beetje water).
Voeg een scheutje kirsch toe.
Serveer direct met brood, groenten of aardappelen om in de fondue te dippen.
Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, gekookte aardappelen, broccoli, bloemkool of champignons.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, of een lichte rode wijn.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Kaasfondue met drie Zwitserse kazen
Heerlijke kaasfondue met Gruyère, Emmentaler en Tilsitter of Appenzeller, een klassiek Zwitsers gerecht voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram Gruyère geraspt
- 100 gram Emmentaler geraspt
- 100 gram Tilsitter of Appenzeller geraspt
- 1 glas droge witte wijn liefst Zwitsers
- Enkele tenen knoflook
- 1 borrelglas kirsch
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
- Oud stokbrood in blokjes
- Maïzena
Wrijf de fonduepan in met knoflook en verwarm de wijn.
Voeg de geraspte kaas toe en laat smelten onder voortdurend roeren.
Houd de fondue tegen de kook aan, maar laat niet koken.
Voeg kirsch, geperste knoflook, peper en nootmuskaat toe.
Bind de fondue eventueel met maïzena aangemaakt met kirsch.
Serveer met knapperig stokbrood, gemengde salade, druiven en mandarijnpartjes.
Er is verschil tussen vleesfondue- en kaasfonduevorken. De kaasfonduevorken hebben geen 'weerhaakjes'.
Serveertip:
Serveer met een droge, fruitige witte wijn.
Wijnadvies:
Drink bij kaasfondue nooit rode wijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Geurige Aardappelroti
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 595kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram aardappels
- 2 teentjes knoflook geperst
- ½ rode peper fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- Bloem
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 300 ml water
Boen de aardappels schoon en kook ze gaar in weinig water met zout.
Giet af, laat iets afkoelen en pel de aardappels.
Stamp de aardappels fijn met knoflook, rode peper, gemalen komijn en een snufje zout.
Kneed het bakmeel met 300 ml water tot een soepel deeg.
Vorm hieruit balletjes van ongeveer 5 cm doorsnede.
Druk de deegballetjes plat en verdeel het aardappelmengsel erover, laat de randen vrij.
Vouw het deeg om de vulling en vorm er ballen van.
Laat de deegballen 5 minuten rusten.
Druk ze daarna plat en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot pannenkoekjes.
Verhit olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin.
Deze Aardappelroti gaat goed samen met een licht gekoelde, fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Grüner Veltliner.
Calories: 595kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 16g | Vet: 8g | Zout: 715g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Lasagne met Spinazie, Feta en Romige Yoghurt
Deze heerlijke vegetarische lasagne combineert romige feta en spinazie met een frisse yoghurtsaus en sappige tomaten. Een smaakvol en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 5
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Lasagne:
- 450 g spinazie gekookt en uitgelekt
- 1 snufje nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels yoghurt
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 ei
- 200 g feta verkruimeld
- 225 g lasagnebladen
Saus:
- 1,5 dl yoghurt
- 1 ei
- 3 eetlepels Parmezaan geraspt
- 3 tomaten in plakjes gesneden
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de spinazie met nootmuskaat, peper, zout, yoghurt, knoflook, eierdooier en verkruimelde feta.
Vet een ovenschaal in en leg om en om lagen spinaziemengsel en lasagnebladen.
Eindig met een laag lasagnebladen.
Meng de yoghurt met het losgeklopte ei en de helft van de Parmezaanse kaas.
Schenk de saus over de lasagne en bedek met plakjes tomaat.
Strooi de resterende kaas erover.
Bak de lasagne 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo past perfect bij deze lasagne.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus
Een verrassende stamppot met romige pompoen en zoete aardappel, geserveerd met knapperige bonen, sappige garnalen en een kruidige tomatenjus.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de tomatenjus:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel komijn
- 2 tenen knoflook geperst
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de stamppot:
- 1 chilipeper fijngehakt (zonder zaadjes)
- 4 eieren
- 250 g garnalen
- 500 g gemengde bonen sperziebonen, peultjes, snijbonen
- 750 g pompoen in grove stukken
- 750 g zoete aardappel in grove stukken
Bak de tomatenpuree in een droge anti-aanbakpan tot het zoetig ruikt.
Voeg de kerrie, komijn en knoflook toe en roer goed door.
Blus af met een beetje water tot een jus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de aardappelen en pompoen in grove stukken en kook ze 25 minuten in gezouten water.
Snijd de bonen grof, blancheer ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water en spoel koud af.
Kook de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd in vieren.
Rijg de garnalen aan satéstokjes.
Giet de aardappel-pompoenmengsel af en laat zonder deksel op laag vuur het vocht verdampen.
Stamp het mengsel grof en schep de bonen en rode peper erdoor.
Roer een lepel jus door de stamppot en bewaar de rest in een kommetje.
Bak de garnalenspiesen in dezelfde pan in het restje van de jus aan beide kanten 2 minuten.
Serveer de garnalen bij de stamppot, leg de eieren erbij en schep de jus erover.
Variatietips:
- Vervang de gemengde bonen door kousenband.
- Gebruik geen zoete aardappelen, maar 375 gr gewone aardappelen en 375 gr
knolselderij en stamp die met de pompoen fijn.
- Roer er 1 theelepel kerriepoeder door.
Serveertip:
Serveer met extra chilipeper voor een pittige touch of voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere jus.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde Grenache Blanc past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen harmoniëren mooi met de pompoen en de kruidige tomatenjus.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip
Heerlijke mediterrane rivierkreeftspiesjes met olijven en paprika, geserveerd met een romige knoflookdip en knapperige broodpuntjes.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 paprika
- 2 shoarmabroodjes
- 3 teentjes knoflook
- 3 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 4 takjes peterselie
- 16 rivierkreeftjes bakje à 100 g
- 24 olijven pot à 290 g
- Snufje peper
- Snufje zout
Hak de peterselie fijn.
Meng de mayonaise, yoghurt en peterselie in een kom.
Pers de knoflook boven de mayonaise uit en roer goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Maak de paprika schoon en snijd deze in 16 ruitjes.
Rijg op een satéprikker in deze volgorde: olijf, paprika, rivierkreeft, olijf, rivierkreeft, paprika, en olijf.
Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
Snijd de broodjes in puntjes.
Serveer de spiesjes met de broodpuntjes en de knoflookdip.
Serveertip:
Garneer met extra fijngehakte peterselie en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte Spaanse Verdejo past perfect bij de frisse smaken van olijven en rivierkreeftjes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Kruidige pizza breekbroodjes met kwark en verse kruiden
Luchtige breekbroodjes met een heerlijke kruidige topping van kwark, verse basilicum en peterselie. Perfect als bijgerecht of snack!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers speltpizzadeeg 400 g (alternatief: 1 rol vers pizzadeeg)
- 125 g kwark
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 teentjes knoflook gepeld en geperst
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Meel om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het pizzadeeg direct uit de koelkast.
Meng in een kom de kwark, fijngehakte peterselie, basilicum, olijfolie en geperste knoflook.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Rol het pizzadeeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met het kwarkmengsel, maar laat een rand van ongeveer 2 cm vrij.
Rol het deeg vanaf de onderkant strak op en snijd het vervolgens in 8 gelijke stukken.
Plaats de deegstukken dicht tegen elkaar aan op het bakblik, in twee rijen, en bestrooi met een beetje meel.
Bak de breekbroodjes in het midden van de oven gedurende 25 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer warm of op kamertemperatuur.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd of als snack met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij de kruidige smaken van dit gerecht en de zachte textuur van de kwark.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5
Flammkuchen met Puntpaprika's en Rode Peper
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd32 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers pizzadeeg 400 g (Alternatief: 1 rol vers spelt-pizzadeeg van 400 g)
- 3 puntpaprika's in de lengte in reepjes gesneden
- 1 rode peper ontpit en zeer fijn gesneden
- 250 g kwark
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel mosterd
- 3 eieren
- 1 teen knoflook geschild en geperst
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- Zout
- Verse rozemarijn om te garneren
- Versgemalen peper
erwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
Bak de paprikareepjes circa 2 minuten in olijfolie in een koekenpan.
Meng in een kom de kwark, mosterd, eieren, knoflook en rode peper goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal het deeg direct uit de koelkast, rol het uit en leg het in de ingevette bakvorm.
(Als alternatief kan het deeg met het meegeleverde bakpapier in de vorm worden gelegd, dan is invetten niet nodig.
) Verstevig de rand met het uitstekende deeg.
Giet het kwarkmengsel in de vorm en verdeel de paprika erover.
Bak onderin de oven gedurende ongeveer 30 minuten, of tot het knapperig is.
Garneer met rozemarijn voor het serveren.
Voor de flammkuchen kunt u ook andere groenten gebruiken, zoals courgette, wortelen of aubergine.
Wijnadvies:
Een droge Duitse Riesling past goed bij dit gerecht vanwege zijn verfrissende zuurgraad en fruitige aroma's.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / knoflookpers / Pagina 5