Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen
Een rijke en hartverwarmende ossestaartsoep, langzaam getrokken voor een diepe smaak en verrijkt met kruidige paddenstoelen. Perfect voor koude dagen of feestelijke diners!
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 kg ossestaart in stukken gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 uien in ringen gesneden
- 1 grote winterwortel in stukken gesneden
- 10 hele peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 stukje foelie
- 2 takjes tijm
- 6 takjes selderij
- 1 handvol verse peterselie
- Zout naar smaak
- 200 g paddenstoelen bijv. champignons, shiitake, in plakjes gesneden
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de stukken ossestaart rondom bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
Schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook.
Verwijder regelmatig het schuim dat zich vormt op de bovenkant.
Voeg de uien, wortel, peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadjes, foelie, tijm, selderij en peterselie toe.
Laat de soep 3,5 uur zachtjes trekken op laag vuur.
Zeef de soep en verwijder de ossestaart.
Haal het vlees van de botten en voeg het vlees terug in de soep.
Breng op smaak met zout.
Bak de paddenstoelen in een koekenpan met een eetlepel olijfolie gedurende 5 minuten.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de soep.
Garneer de soep met gehakte peterselie en selderij.
Serveertip:
Serveer de soep met knapperig brood en een scheutje sherry voor een extra rijke smaakervaring.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Malbec. De diepe smaken van de ossestaart passen perfect bij de krachtige tonen van deze wijnen.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus
Deze feestelijke reerugfilet, gewikkeld in ontbijtspek en met een kruidige korst, wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g roomboter
- 2 sjalotten fijngehakt
- 100 g champignons zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel madeira
- 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
- 2 eetlepels droog broodkruim
- Zout en peper naar smaak
- 150 g ontbijtspek in plakjes
- 600 g reerugfilet
- 2 eetlepels olie
- 1 dl rode wijn
- 3 dl kalfsfond
- 1 eetlepel rode bessengelei
- 1 dl slagroom
Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes gedurende 5 minuten zacht.
Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt.
Meng madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper door het champignonmengsel en laat afkoelen.
Leg de ontbijtspekplakjes iets overlappend op een werkvlak.
Verdeel het kruidenmengsel over het ontbijtspek en leg de reerugfilet erop.
Rol de reerugfilet stevig in het ontbijtspek en zet vast met keukentouw.
Laat het vlees ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm olie in een koekenpan en voeg de resterende boter toe.
Bak de reerugfilet aan elke kant ongeveer 4 minuten goudbruin.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
Voeg rode wijn en kalfsfond toe aan de pan en laat dit tot de helft inkoken.
Roer de rode bessengelei en slagroom erdoor en laat de saus verder indikken.
Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de rollade in plakken en serveer per persoon twee plakken met de saus.
Garneer met verse kruiden.
Serveertip:
Serveer deze reerugfilet met aardappelpuree, seizoensgroenten zoals spruitjes of geroosterde wortelen, en een glas volle rode wijn.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Franse Bordeaux of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 38g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Luchtige Griesmeeltimbaaltjes met Boerenjongens en Rode Bessensaus
Deze luchtige griesmeeltimbaaltjes met boerenjongens en een verfijnde rode bessensaus vormen een feestelijk dessert dat perfect is voor de feestdagen!
inclusief opstijftijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de timbaaltjes:
- 1 liter melk
- 90 g suiker
- 100 g griesmeel
- 1 wijnglas boerenjongens met brandewijn
- 35 g vanillelikeur of 1 theelepel vanille-extract opgelost in 2 eetlepels brandewijn
- 2 eieren gesplitst
- 2 eetlepels geraspte amandelen
- ¼ liter slagroom
Voor de rode bessensaus:
- 1 flesje rode bessensap
- 2 theelepels kaneel of 0 5 dl kaneellikeur
- 1-2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels aardappelzetmeel opgelost in 2 eetlepels water
Breng de melk aan de kook in een pan.
Meng de suiker met het griesmeel en voeg dit al roerend toe aan de kokende melk.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren indikken.
Voeg de boerenjongens, vanillelikeur en geraspte amandelen toe en meng goed.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Spoel de timbaaltjes af met koud water en vul ze met het griesmeelmengsel.
Laat ze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Maak de rode bessensaus door het bessensap, kaneel, suiker en water in een pan te verwarmen.
Laat de alcohol verdampen en bind de saus met aardappelzetmeel.
Stort de opgesteven timbaaltjes op borden en serveer met rode bessensaus en stijfgeklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer deze heerlijke timbaaltjes op een feestelijk bord, gegarneerd met extra boerenjongens en een takje munt.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een licht gekoelde Sauternes, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Lamskoteletten met Mosterdkorst en Romige Saus
Sappige lamskoteletten met een knapperige mosterdkorst, geserveerd met een romige saus van kalfsfond. Een culinair hoogstandje voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
bakkwast
Ovenschaal of rooster
- 1 dl mosterd
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 1 teentje knoflook geplet
- 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 dikke lamskoteletten
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 2 eetlepels azijn
- 4 dl kalfsfond
- ⅛ liter slagroom
- Optioneel:
- Geconfijte kerstomaatjes als bijgerecht
Meng de mosterd met basterdsuiker, knoflook, ketjap manis, tijm en olijfolie tot een gladde massa.
Smeer de lamskoteletten aan beide zijden in met het mosterdmengsel en laat ze 30 minuten marineren.
Bak de fijngehakte sjalot in boter ongeveer 5 minuten op laag vuur.
Voeg eventueel achtergebleven vleesschaafsel toe en bak nog 5 minuten bruin.
Blus af met azijn en laat bijna volledig inkoken.
Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
Voeg slagroom toe en laat de saus zachtjes indikken.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de lamskoteletten op een rooster en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
Verwarm de saus zachtjes en voeg indien gewenst extra mosterd toe.
Serveer de lamskoteletten met de romige mosterdsaus en eventueel geconfijte kerstomaatjes.
Serveertip:
Serveer de lamskoteletten met geroosterde aardappeltjes en gegrilde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Bordeaux past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus
Heerlijke krokante konijnerugfilets, bedekt met een romige mosterdsaus en geserveerd met geconfijte kerstomaatjes. Een verfijnd gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ¼ dl crème fraîche
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 sjalotje fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels water
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 4 dikke lamskoteletten
- 4 dl kalfsfond
- 8 ansjovisfilets uitgelekt en afgespoeld
- 24 kappertjes
- Zout
- Zwarte peper
Smeer de konijnerugfilets in met mosterd, suiker, knoflook, ketjap manis en tijm.
Laat het vlees 30 minuten intrekken.
Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes lichtbruin.
Voeg azijn toe en laat bijna volledig inkoken.
Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
Roer de crème fraîche door de saus.
Bak de konijnerugfilets in een grillpan tot ze goudbruin zijn.
Serveer de filets met de saus en garneer met geconfijte kerstomaatjes.
Serveertip:
Serveer de konijnerugfilets op een bedje van knapperige sla en geconfijte tomaatjes. Voeg eventueel verse pasta toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven
Een romige spinazie-champignon gratin met béchamelsaus en een krokant goudbruin korstje. Een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vlees of vis!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g ontdooide diepvriesspinazie
- 1 teentje knoflook
- 60 g boter
- 3 dl béchamelsaus
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 4 eetlepels slagroom
- 2 eidooiers
Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
Smelt de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes tot het lichtbruin is (ongeveer 3 minuten).
Voeg de spinazie toe en bak het geheel nog 4 minuten.
Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan samen met zout en peper door de spinazie.
Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de grill voor.
Bak de champignons in de rest van de boter gedurende 5 minuten.
Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en zet apart.
Voeg de rest van de béchamelsaus toe aan de pan met champignons.
Klop de slagroom lobbig, meng dit met de eidooiers en roer dit mengsel door de champignonsaus.
Verdeel de champignonsaus over de spinazie in de ovenschaal en schep de apart gehouden champignons erover.
Gratineer het gerecht ongeveer 4 minuten onder de hete grill tot het goudbruin kleurt.
Serveertip:
Serveer deze romige gratin als bijgerecht bij een stuk gebakken zalm, gegrilde kipfilet of een vegetarische quiche voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een volle Chardonnay past perfect bij de romige textuur en aardse smaken van deze gratin.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Aardappelflensjes
Lekkere en luchtige aardappelflensjes, gegarneerd met knapperige rauwe ham. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
(inclusief afkoeltijd)1 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g aardappelen geschild
- ¼ liter melk
- 2 eetlepels bloem
- Zout naar smaak
- 2 eieren
- 1 eetlepel crème fraîche
- Boter om te bakken
- 50 g rauwe ham in reepjes gesneden
Voorbereiding:
Kook de geschild aardappelen in weinig water met een snufje zout gedurende 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
Meng de melk door de gestampte aardappelen en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.
Bereiding:
Roer de bloem, een snufje zout, de eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot je een stevig flensjesbeslag hebt.
Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de flensjes (doorsnede ongeveer 6 cm) aan beide kanten goudbruin.
In een aparte pan, verhit een halve eetlepel boter en bak de reepjes rauwe ham tot ze knapperig zijn.
Strooi de knapperige ham over de gebakken flensjes en serveer direct.
Deze aardappelflensjes zijn ook heerlijk als hoofdgerecht, geserveerd met een frisse salade. Voeg extra kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het beslag voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een droge Riesling past goed bij deze aardappelflensjes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124
Knapperige Aardappelkoekjes
Heerlijk knapperige aardappelkoekjes, perfect als bijgerecht of snack. Goudbruin gebakken met een zachte binnenkant en een krokante buitenkant.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g rauwe aardappelen
- 20 g bloem
- 2 dl melk
- 1 ei gesplitst
- 60 g boter
- Snufje zout
- Snufje peper
Schil de aardappelen, spoel ze af en rasp ze grof.
Laat de geraspte aardappelen in een kom met water weken om verkleuring te voorkomen.
Knijp het overtollige vocht uit de aardappelen met een schone doek.
Meng de geraspte aardappelen met bloem, zout, peper, melk en eierdooier.
Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het mengsel.
Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Vorm kleine koekjes van het beslag en bak ze in de pan tot ze aan beide zijden goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de aardappelkoekjes warm.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurt-dip of appelmoes voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de knapperige aardappelkoekjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 124