Insalata met Zongedroogde Tomaten en Parmaham

Insalata met Zongedroogde Tomaten en Parmaham

Een frisse Italiaanse salade met zongedroogde tomaten, champignons en parmaham. Deze salade is perfect als voorgerecht of als onderdeel van een buffet tijdens de feestdagen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote schaal
  • Klein kommetje voor vinaigrette

Ingrediënten

  • 200 g zongedroogde tomaten in olie ingelegd
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • 500 g kastanjechampignons in plakjes
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 500 g veldsla
  • 300 g parmaham in reepjes
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 3 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat de zongedroogde tomaten uitlekken, vang de olie op en snijd ze in reepjes.
  • Bak het gekneusde teentje knoflook in 3 eetlepels van de opgevangen olie gedurende enkele minuten.
  • Verwijder daarna de knoflook.
  • Voeg de champignons toe en bak deze al omscheppend op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Voeg op het laatste moment de peterselie toe en laat het mengsel afkoelen.
  • Doe de veldsla in een grote schaal en verdeel de tomaten, champignons en parmaham erover.
  • Maak een vinaigrette door de balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper te kloppen.
  • Serveer de vinaigrette apart bij de salade.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de smaken van deze salade met zongedroogde tomaten en parmaham.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Tagliatelle met Tongscharreepjes in Vis- en Dillesaus

Tagliatelle met Tongscharreepjes in Vis- en Dillesaus

Geniet van deze smaakvolle tagliatelle met tongscharreepjes in een romige vis- en dillesaus. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g groene tagliatelle
  • 600 g tongscharfilet in reepjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Bloem om te bestrooien
  • 50 g boter
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl water
  • 2 zakjes vis & dillesaus
  • 3 eetlepels slagroom
  • 3 eetlepels fijngesneden dille

Instructies

  • Kook de groene tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en laat uitlekken.
  • Bestrooi de tongscharreepjes met zout, peper en bloem.
  • Smelt de boter in een pan en bak de visreepjes in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, regelmatig roeren.
  • Bereid de vissaus door de droge witte wijn en het water aan de pan toe te voegen.
  • Voeg de vis- en dillesauszakjes toe en roer goed door.
  • Roer de slagroom en de fijngesneden dille door de saus.
  • Giet de tagliatelle af en leg deze op een schaal.
  • Verdeel de gebakken visreepjes en de saus over de tagliatelle en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio om de romige vis- en dillesaus te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Deze Zwitserse gegratineerde karnemelkcrêpes gevuld met kalfsgehakt en gesmolten Emmentaler zijn een heerlijke twist op een klassiek gerecht. Perfect voor een hartige, verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g kalfsgehakt
  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngehakt
  • 100 g boter voor invetten
  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom de karnemelk, bloem, 1 ei, zout en nootmuskaat tot een glad crêpesbeslag.
  • Meng in een aparte kom het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, lente-uitje, ui en het tweede ei.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bak de crêpes in een koekenpan met een beetje olie tot ze lichtbruin zijn aan beide kanten.
  • Zet apart.
  • Bestrijk elke crêpe met het gehaktmengsel, rol ze op en halveer ze schuin.
  • Vet een ovenschaal in met boter en leg de gevulde crêpes erin.
  • Strooi de geraspte Emmentaler over de crêpes.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25-30 minuten, totdat ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer warm uit de oven.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir, die de romige en hartige smaken van de crêpes complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Deze gegratineerde groenteschotel is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat perfect past bij een winterse maaltijd of feestelijke gelegenheid. De smaakvolle combinatie van courgette, aubergine en paprika maakt dit gerecht een ware favoriet.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines in blokjes gesneden
  • 2 courgettes in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de groenten in een ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas over de groenteschotel en bedek met paneermeel.
  • Bak de schotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde groenteschotel gaat uitstekend samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Côtes du Rhône.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Gegratineerde Filet “Cordon Bleu” met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Marjolein naar smaak
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 75 g oude kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • 2 varkensfilets à ca. 350 g
  • 2 eetlepels olie voor braden
  • 1 l olie om te frituren
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g

Instructies

Aardappelballetjes Voorbereiden:

  • Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart.
  • Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
  • Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
  • Druk het goed aan.
  • Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.

Varkensfilet Voorbereiden:

  • Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
  • Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
  • Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.

Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:

  • Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
  • Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Garneer de gegratineerde filets met marjolein en serveer ze met de knapperige amandelballetjes.
  • Combineer met bijvoorbeeld broccoli voor een compleet gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus

Geniet van deze heerlijke gegratineerde champignons in een romige wijnsaus, perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt (grote champignons gehalveerd)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer de grote champignons.
  • Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotjes 3 minuten op laag vuur.
  • Knijp de knoflook boven de pan uit en voeg toe aan de sjalotjes.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de witte wijn, tijm en bouillonpoeder toe en laat alles op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
  • Warm zo nodig het champignonmengsel opnieuw op en roer er de crème fraîche en de gemalen oude kaas door.
  • Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het champignonmengsel over 4 lage ovenschaaltjes en plaats ze onder de grill.
  • Laat de champignons in ongeveer 3 minuten goudbruin gratineren.
  • Serveer direct met knapperig stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de romige saus en rijke smaken van de gegratineerde champignons.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Verwen jezelf met deze heerlijke gegratineerde champignons gevuld met een romig mengsel van spinazie en schimmelkaas. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd, geserveerd met een frisse salade van kerstomaatjes en sla.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 reuzenchampignons
  • 1 knoflookteentje geperst
  • 100 g schimmelkaas in blokjes
  • 5 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kerstomaatjes gehalveerd
  • Paar blaadjes sla in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespuntje suiker
  • Schijfjes citroen voor garnering

Instructies

  • Poets de champignons en verwijder de steeltjes.
  • Snijd de steeltjes fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignonkoppen in ca.
  • 5 minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de geperste knoflook en de fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog ca.
  • 3 minuten mee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie slinken in de pan met de gebruikte olie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de spinazie, schimmelkaas en sojaroom door elkaar en vul hiermee de champignonkoppen.
  • Leg de gevulde champignons op een bakplaat, besprenkel met de overgebleven olie en bak ze ca.
  • 10 minuten in de oven.
  • Meng ondertussen de kerstomaatjes en slareepjes met citroensap, resterende olie, peper, zout en een mespuntje suiker.
  • Serveer de gegratineerde champignons met de salade en garneer met schijfjes citroen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van de schimmelkaas en champignons.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige Gegratineerde Aardappelen met Spek en Gruyère

Romige Gegratineerde Aardappelen met Spek en Gruyère

Geniet van deze heerlijke gegratineerde aardappelen met spek en gruyère, perfect als bijgerecht bij een winterse maaltijd. De romige textuur en knapperige kaaslaag maken dit gerecht onweerstaanbaar.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 50 g ontbijtspek in plakjes
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • l slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ zakje geraspte gruyère kaas à 100 g
  • 10 sprietjes bieslook
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het in dunne ringen.
  • Snijd het spek in repen van ca.
  • 1 cm breed.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de spekreepjes ca.
  • 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de sjalotringen toe en bak deze ca.
  • 2 minuten mee.
  • Meng in een kom de slagroom met zout en peper.
  • Vet de ovenschaal in met boter of margarine.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Verdeel de spekreepjes en sjalotringen over de aardappelen.
  • Schenk de slagroom over de schotel en bestrooi met de helft van de geraspte gruyère.
  • Verwarm de oven voor op 225°C (gasovenstand 5).
  • Bak de aardappelschotel in het midden van de oven in ca.
  • 30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrooi de aardappelen na ca.
  • 20 minuten baktijd met de rest van de gruyère.
  • Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Knapperige Gefrituurde Tortellini met Zoetzure Saus

Knapperige Gefrituurde Tortellini met Zoetzure Saus

Een simpel, maar elegant voorgerecht: knapperige gefrituurde tortellini geserveerd met een zoetzure Thaise saus. Perfect als smaakvol hapje voor een feestje of als hartig voorgerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Pasta, Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 tortellini 3 per persoon
  • Thaise zoetzure saus
  • Olie voor het frituren

Instructies

  • Verwarm 1 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de tortellini goudbruin en knapperig in de hete olie.
  • Laat de gefrituurde tortellini uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de tortellini met een bakje Thaise zoetzure saus.

Notities

Wijnadvies:
Een glas frisse, lichtzoete wijn zoals een Moscato of een Riesling past goed bij de zoetzure saus en de knapperige tortellini.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Knapperige Gefrituurde Flensjes

Knapperige Gefrituurde Flensjes

Deze knapperige gefrituurde flensjes zijn een heerlijke aanvulling op diverse ragouts en rauwkost. Licht, luchtig en vol van smaak, eenvoudig te maken en altijd een hit bij de maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl water
  • 1 eiwit
  • 125 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 1 liter olie voor frituren

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze gefrituurde flensjes met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, die de knapperige textuur en subtiele smaken goed aanvult.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g