Gebraden Lamsmedaillons met Romeinse Sla en Kerstomaatjes
Teaser: Ontdek de delicate smaken van gebraden lamsmedaillons, perfect gecombineerd met Romeinse sla en sappige kerstomaatjes. Dit Italiaanse gerecht is eenvoudig te bereiden en zit vol met verse ingrediënten die elke hap een genot maken.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g lamslende
- 200 g Romeinse sla gewassen en gescheurd
- 10 kerstomaatjes gehalveerd
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 1 takje tijm blaadjes afgerist
- Olijfolie naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Breng de lamslende op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en tijmblaadjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Braad het lamsvlees rondom aan, zonder erin te prikken, ongeveer 8 minuten of langer, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
Haal het vlees van het vuur en houd het warm.
Voeg de gesnipperde sjalotten, Romeinse sla en gehalveerde kerstomaatjes toe aan de koekenpan.
Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur tot ze lichtjes gekarameliseerd zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de groenten over een schaal en leg de in plakken gesneden lamsmedaillons erbovenop.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Bij gebraden lamsmedaillons passen rode wijnen met een stevige structuur en rijke smaak goed. Denk aan een Chianti Classico uit Toscane, die mooi aansluit bij de mediterrane smaken van tijm en olijfolie in dit gerecht. Een andere uitstekende keuze zou een Bordeaux of een Syrah uit de Rhône kunnen zijn. Deze wijnen hebben voldoende tannines en een kruidige ondertoon die het lam goed complementeren.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna
Proef de rijke smaken van Griekenland met deze heerlijke gebraden gehaktworstjes uit Smyrna, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g gehakt
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 1 ei
- 2 knoflooktenen
- 1 theelepel gemalen komijn of karwij
- 5 eetlepels boter
- 5 eetlepels bloem
- 2 uien
- 3 tomaten
- 1 kopje droge witte wijn
- ½ theelepel suiker
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna uit.
Pel en snipper de knoflook.
Meng het gehakt met de gemalen komijn, zout, peper, losgeklopt ei, knoflook en het uitgeknepen brood.
Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, wentel ze door de bloem en braad ze in 3 eetlepels verhitte boter aan.
Leg de rolletjes daarna in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
Giet de braadboter door een fijne zeef bij de rolletjes en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de uien, snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze kort in kokend water, verwijder de schil en pitjes en pureer ze.
Smelt de rest van de boter in een pan en fruit de uien kort.
Voeg de tomatenpuree en de witte wijn toe.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes koken.
Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko, past perfect bij dit gerecht en complimenteert de tomatensaus en de kruidige gehaktworstjes.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 950kcal
Author: Cor Klaar
braadslee
Mandoline of dunschiller
Ringvormen
kookpan
- 8 eenden borstvlees en poten apart
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
- 50 g knolselderij in blokjes
- 50 g prei in blokjes
- 50 g wortel in blokjes
- 16 plakken Parmaham
- 2 bosui in dunne ringen
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 sinaasappel in stukken
- 2 blaadjes laurier
- 2 blaadjes foelie
- 5 dl gevogeltefond
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 60g | Vet: 60g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gebakken Witlof met Citroen en Suiker
Deze gebakken witlof, subtiel gekarameliseerd met suiker en citroen, is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij een stevige maaltijd. De combinatie van het bittere van de witlof met de zoet-zure dressing maakt dit een verrassend lekker gerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 4 struikjes witlof
- 50 g boter
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd de kern uit de witlofstruikjes en kook de witlof in een pan met kokend water gedurende 8 minuten beetgaar.
Halveer de struikjes witlof.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Roer de suiker, het citroensap, zout en peper door de gesmolten boter.
Leg de gehalveerde witlofstruikjes in de pan en laat ze 5 minuten goudbruin bakken, waarbij je ze regelmatig omdraait zodat alle kanten gelijkmatig karamelliseren.
Serveer direct als bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel
Deze gebakken witlof uit West Zeeuws Vlaanderen is een heerlijk bijgerecht met een krokant laagje gekruid paneermeel. Perfect om te serveren met gekookte aardappelen en vlees naar keuze!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 stronken witlof
- Een klein beetje boter Croma
- Gekruid paneermeel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de witlof schoon en verwijder het bittere deel aan de onderkant.
Kook de witlof gaar in water en laat deze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een koekenpan tot deze lichtbruin is.
Leg de uitgelekte witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met gekruid paneermeel.
Bak de witlof op middelhoog vuur totdat de onderkant goudbruin is.
Draai de stronken om en zorg ervoor dat ze rondom mooi bruin worden.
Serveer de gebakken witlof direct met gekookte aardappelen en vlees naar keuze.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Zout: 10g | Sugar: 0.7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt
Deze gevulde kaiserbroodjes met gehakt zijn een heerlijke en vullende maaltijd. Het knapperige broodje gevuld met gekruid gehakt en gesmolten kaas is perfect voor lunch of een snelle avondmaaltijd. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 broodjes
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kaiser afbakbroodjes
- 250 g gehakt
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- ½ tl komijn
- 1 tl chili flakes
- Geraspte kaas naar smaak
- Zout naar smaak
- Olijfolie voor het bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
Fruit dit aan in wat olijfolie in een koekenpan.
Voeg het gehakt toe en bak het rondom bruin.
Breng het gehakt op smaak met komijn, chili flakes en wat zout.
Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee met het gehaktmengsel.
Snijd het kapje van de kaiserbroodjes en hol ze uit met een lepel.
Vul de uitgeholde broodjes met het gehaktmengsel en bestrooi ze royaal met geraspte kaas.
Plaats de gevulde broodjes op een bakplaat en bak ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 8 minuten, totdat ze goudbruin en de kaas gesmolten is.
Serveer de gevulde broodjes warm met een frisse salade.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een gekoelde witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Gevulde Champignons met Spinazie en Feta uit de Airfryer
Deze gevulde champignons met spinazie en feta zijn een smaakvolle en gezonde traktatie, perfect als voorgerecht of bijgerecht. Eenvoudig te bereiden in de airfryer!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 10 grote champignons
- 200 g verse spinazie
- 50 g feta
- 1 eetlepel olie
- 3 eetlepels paneermeel
- Snufje peper naar smaak
- Snufje zout naar smaak
Snijd de stelen uit de champignons en hak de steeltjes fijn.
Verhit de olie in een pan en bak de spinazie samen met de fijngehakte champignonsteeltjes totdat de groenten beginnen te slinken.
Laat de spinazie uitlekken en meng met de feta, paneermeel, een snufje peper en zout in een kom.
Vul de champignons met het spinazie-fetamengsel.
Verwarm de airfryer voor op 180°C.
Plaats de gevulde champignons in de airfryer en bak ze gedurende 7 minuten op 180°C.
Serveer de champignons warm als voorgerecht of bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Hartige Broodtaart met Spek, Kaas en Groenten
Deze hartige broodtaart met spek, kaas, en groenten is een perfecte manier om overgebleven brood op te maken. Snel, eenvoudig en heerlijk als lunch of diner!
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 klein gesneden stokbrood
- 6 eieren
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 300 ml melk
- Geraspte kaas naar smaak
- 1 bakje gerookte spekblokjes hamreepjes, of kippenreepjes
- 1 gesnipperde ui
- 1 gesnipperde rode paprika
- 1 bakje champignons in plakjes gesneden
Snijd het (stok)brood in kleine stukjes en zet apart.
Verhit een koekenpan en bak 3/4 van de spekblokjes (of ham/kipreepjes), ui, paprika, en champignons lichtjes aan.
Bewaar de rest van de ingrediënten voor de topping.
Meng in een kom de eieren, melk, peper, en zout.
Doe het gesneden brood in een plastic zak (bij voorkeur een ziplock zak) en giet de eiermix erbij.
Voeg ook de geraspte kaas toe.
Sluit de zak goed af en hussel de ingrediënten door elkaar.
Plaats de zak vervolgens 30 minuten in de koelkast om het brood te laten weken.
Verwarm de airfryer voor op 180°C.
Giet de inhoud van de zak in een ingevette bakvorm en verdeel de resterende spekjes, ui, paprika, en champignons over de bovenkant.
Strooi nog wat extra geraspte kaas erover.
Bak de broodtaart in de airfryer gedurende 25 minuten op 180°C.
Controleer met een breinaald of sateprikker of de taart gaar is van binnen (droog).
Indien nodig, bak nog eens 5 minuten langer.
Laat de taart 5 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Mini Spinaziequiches uit de Airfryer
Deze heerlijke mini spinaziequiches zijn perfect voor een lichte lunch, een feestelijke brunch of als hartig voorgerecht. Bereid in de airfryer, zijn ze snel klaar en ideaal voor elke gelegenheid. De combinatie van zachte spinazie, romige hüttenkäse en knapperig deeg zal iedereen verrassen.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Ingrediënten deeg:
- 200 g bloem
- 75 g boter
- 1 ei
- 2 eetlepels melk
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Ingrediënten inhoud:
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olie
- 200 g spinazie
- 100 g hüttenkäse ongezouten
- 1 ei
Doe alle ingrediënten voor het deeg samen met een snufje zout in een keukenmachine en meng tot er een deegbal ontstaat.
Leg het deeg op een ondergrond en kneed met je handen tot een glad deeg.
Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
Snipper de ui en verwarm de olie in een pan.
Voeg de ui toe en fruit deze tot glazig.
Voeg de spinazie toe en bak deze 1 tot 2 minuten tot de spinazie is geslonken.
Klop het ei los in een kom en meng dit met de hüttenkäse.
Druk het vocht uit de spinazie, snijd deze en voeg toe aan het kaasmengsel.
Verdeel het deeg in vier gelijke delen.
Rol elk deel uit tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem van een van de vormen te bedekken.
Bekleed de vormen met het deeg en vul elke vorm met de spinazievulling.
Verwarm de airfryer voor op 180°C.
Plaats de quiches in de mand van de airfryer en bak ze gedurende 15 minuten.
Serveer de quiches lauw of koud, afhankelijk van je voorkeur.
Wijnadvies:
Deze quiches gaan goed samen met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 9g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16
Kip Quiche met Champignons en Paprika uit de Airfryer
Heerlijke quiche gevuld met malse kip, champignons en paprika, afgetopt met een krokant laagje bladerdeeg en geraspte kaas. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd uit de airfryer.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g kipfilet
- 2 paprika's
- 200 g champignons
- 1 tl sambal
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 2 eieren
- 5 velletjes bladerdeeg
- 100 g geraspte kaas
- Kruiden naar smaak bijv. zout, peper, paprikapoeder
Bak de sambal kort in een koekenpan en voeg de fijngehakte ui en knoflook toe.
Snijd de kipfilet in stukjes en bak deze mee tot het vlees niet meer roze is.
Snijd de paprika in stukjes en voeg deze samen met de gesneden champignons toe aan de pan.
Breng het mengsel op smaak met kruiden naar keuze.
Vet een schaaltje in met olie en verwijder de overtollige olie.
Bekleed de bodem en zijkanten van het schaaltje met 4 velletjes bladerdeeg.
Schep het kipmengsel in het schaaltje.
Snijd het laatste bladerdeegvel in stroken en leg deze kruislings over de vulling.
Bestrooi de quiche met geraspte kaas.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden.
Plaats het schaaltje in de airfryer en bak de quiche 20-25 minuten.
Serveer de quiche met een frisse rauwkostsalade.
Wijnadvies:
Een glas Chardonnay past uitstekend bij deze hartige kipquiche.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 16