Romige Honing-Tijmsaus

Romige Honing-Tijmsaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dressings, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 120 g ijskoude boter in blokjes
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook geperst
  • 2 takjes tijm waarvan de blaadjes van 1 takje geplukt
  • 4 eetlepels vloeibare bloemenhoning
  • dl kruidenbouillon van tablet
  • 1 dl droge witte wijn

Instructies

  • Bak het sjalotje en de knoflook in 20g boter gedurende 5 minuten zachtjes aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg een takje tijm en de honing toe en bak dit nog 1 minuut mee.
  • Voeg de kruidenbouillon en witte wijn toe, breng aan de kook en laat het geheel tot 2 dl inkoken.
  • Zeef de saus boven een kom.
  • Plaats de kom op een pan met heet water.
  • Voeg de tijmblaadjes en de ijskoude boter in delen toe aan de saus en klop snel door tot een gladde saus.

Notities

Wijnadvies:

Deze honing-tijmsaus past uitstekend bij een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Perfect te combineren met geroosterde lamskoteletjes, kalkoenfilet of wild zwijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Pâté met appel en cranberries

Pâté met appel en cranberries

Deze pâté met gebakken appel en cranberries is een verfijnd en smaakvol voorgerecht, perfect voor speciale gelegenheden of een feestelijk buffet.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine rode appels
  • 2 el boter
  • 150 g roompaté
  • 2 el cranberries uit pot bijv. Ocean Spray
  • ½ ciabattastokbrood 225 g

Instructies

  • Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
  • Snijd elke appel in 4 plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de appelplakken op hoog vuur gedurende 2 minuten, keer ze halverwege.
  • Neem de appelplakken uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
  • Snijd de ciabatta in 8 plakken en rooster deze lichtbruin in de broodrooster.
  • Besmeer de geroosterde ciabatta plakken royaal met roompaté.
  • Leg de gebakken appelplakken op de paté.
  • Garneer met cranberries.

Notities

Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g

Salade met Spekjes en Gekruide Amandelen

Salade met Spekjes en Gekruide Amandelen

Geniet van deze knapperige salade met spekjes en gekruide amandelen, een perfecte combinatie van hartig en zoet met een frisse dressing!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Noten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g ontbijtspek plakjes
  • 130 g amandelen 2 zakjes à 65 g
  • 3 zakjes gemengde sla 200 g elk
  • 1 blikje mandarijntjes netto 312 g
  • 5 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 2 tl mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak het ontbijtspek in ongeveer 3 minuten knapperig.
  • Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de amandelen toe aan het achtergebleven bakvet.
  • Bak de amandelen al omscheppend in ongeveer 3 minuten lichtbruin.
  • Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak al omscheppend nog 1 minuut, zodat alle amandelen bedekt zijn met de kruiden.
  • Laat de amandelen daarna afkoelen.
  • Laat de mandarijntjes uitlekken in een zeef en vang 2 eetlepels sap op.
  • In een kom roer je het mandarijnsap, citroensap, mosterd, zout en peper tot een dressing.
  • Voeg de resterende olijfolie toe en klop alles goed door elkaar.
  • Meng in de slaschaal de gemengde sla, gekruide amandelen, spekjes, mandarijntjes en de dressing door elkaar.
  • Serveer direct.

Notities

Serveer deze salade met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham

Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham

Bereidingstijd4 uur
voor weken van erwten en ham10 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Engeland
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui gehalveerd
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 1 grote wortel geschild en in drieën gesneden
  • 300 gram gedroogde groene spliterwten een nacht geweekt
  • 1 stengel bleekselderij boven- en onderkant verwijderd, in drieën gesneden
  • 1 gerookte hamschijf ongeveer 1 kilogram, een nacht geweekt in ruim koud water
  • 1 bouquet garni 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie
  • 1 stokbrood van een dag oud
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 30 gram boter
  • Blaadjes bladpeterselie voor garnering

Instructies

  • Giet het water van de geweekte ham af, spoel het af onder koud water en leg het in een grote pan.
  • Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe.
  • Voeg water toe tot het vlees onderstaat (ongeveer 1½ tot 2 liter) en breng aan de kook.
  • Schuim indien nodig af.
  • Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt.
  • Voeg indien nodig kokend water toe om het vlees te bedekken.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen.
  • Zeef het kookvocht en giet het terug in de pan.
  • Voeg de geweekte spliterwten toe en laat 1½ tot 2 uur sudderen, tot ze zacht zijn.
  • Verdeel ondertussen het vlees in stukjes en verwijder het bot.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
  • Warm de soep door in de pan.
  • Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij te dun is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg vlak voor het serveren de stukjes vlees toe en warm ze door.
  • Maak ondertussen de croutons: Snijd het stokbrood in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan.
  • Voeg de stukjes brood toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Schep de soep in kommen en garneer met croutons en blaadjes bladpeterselie.
  • Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.

Notities

Serveer met een frisse salade en warme broodjes voor een volledige maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de erwtensoep en de gerookte ham.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 witlofstruikjes
  • 2 rode witlofstruikjes gemarmerd rood met wit
  • 1 kropje radicchio
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwijder lelijke bladeren van alle lofsoorten.
  • Haal voorzichtig de bladeren los van de kropjes en rangschik ze mooi op 6 borden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan gedurende 2 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Schep ze uit de pan op een bord en laat ze afkoelen.
  • Maal de pijnboompitten zeer fijn in een hakmolen of met een staafmixer.
  • Maak een vinaigrette door de olijfolie, rode wijnazijn, balsamicoazijn, zout en peper te kloppen.
  • Roer de fijngemalen pijnboompitten door de vinaigrette.
  • Schep de vinaigrette in 6 afzonderlijke kommetjes en plaats ze in het midden van de borden.
  • Serveer de lofbladeren op de borden en laat de gasten naar wens de vinaigrette over de lof druppelen.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en knapperige crudités gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Lamshaas met Kumquatsaus

Lamshaas met Kumquatsaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 100 g koude boter
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl runderfond uit pot
  • 50 g rode bessenjam
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
  • 3 jeneverbessen geplet
  • 100 g kumquats in schuine plakjes
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 8 lamshaasjes samen 700g

Instructies

Saus:

  • Bak de sjalotjes in 25g boter gedurende 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de wijn, runderfond, jam, laurier, tijm en geplette jeneverbessen toe.
  • Voeg de meeste kumquatplakjes toe aan de saus (houd 1 eetlepel achter voor garnering).
  • Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten tot de helft inkoken.
  • Verwijder de kruiden.
  • Klop 35g boter in blokjes met een garde door de saus, voeg steeds een nieuw klontje boter toe als het vorige is opgenomen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.

Lamshaas:

  • Dep het vlees droog en bak het snel aan in 20g boter tot het aan elke kant rosé is (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Snijd het vlees in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Schep wat saus over het vlees en garneer met de achtergehouden kumquatplakjes.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Frisse Spinazie-Zalmsalade met Knapperige Knoflookcroutons

Frisse Spinazie-Zalmsalade met Knapperige Knoflookcroutons

Een frisse spinaziesalade met gerookte zalm en knapperige knoflookcroutons. Licht, smaakvol en perfect als lunch of bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g verse spinazieblaadjes gewassen en gedroogd
  • 150 g gerookte zalm in reepjes
  • ¼ kop olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 sneetjes oud brood in blokjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap optioneel

Instructies

Verhit olijfolie:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur.

Bak knoflook en croutons:

  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort totdat hij geurig is.
  • Voeg de broodblokjes toe en bak ze goudbruin en knapperig.
  • Haal van het vuur en laat de croutons afkoelen.

Meng salade:

  • In een grote kom, combineer de verse spinazieblaadjes en de reepjes gerookte zalm.

Bereid dressing:

  • Meng in een kleine kom de olijfolie met zout en peper naar smaak.
  • Voeg optioneel citroensap toe voor een frisse smaak.

Dressing toevoegen:

  • Giet de dressing over de spinazie en zalm.
  • Hussel voorzichtig zodat alles gelijkmatig bedekt is.

Voeg croutons toe:

  • Voeg de knoflookcroutons toe vlak voor het serveren, zodat ze knapperig blijven.

Notities

Je kunt deze salade aanpassen met extra ingrediënten zoals cherrytomaten,
komkommer, of geroosterde pijnboompitten, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

Wijnadvies:

Serveer deze frisse salade met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Geroosterde Kabeljauw met Rode Ui, Champignons en Rode-Wijnsaus

Geroosterde Kabeljauw met Rode Ui, Champignons en Rode-Wijnsaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de vis:

  • 4 medaillons kabeljauwfilet 150 g per stuk
  • 50 g boter
  • Zout en peper

Voor de groenten:

  • 300 g rode uien in ringen gesneden
  • 12 grote champignons schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • Olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Zout en peper

Voor de saus:

  • 60 g sjalotten fijngesnipperd
  • 60 g ongezouten boter
  • 1,5 dl gevogeltebouillon
  • 1,5 dl rode wijn
  • Zout en peper

Instructies

Voorbereiding van de saus:

  • Fruit de sjalotjes in boter tot ze zacht zijn.
  • Voeg rode wijn en gevogeltebouillon toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding van de groenten:

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de rode uienringen glazig.
  • Bak de champignons met laurier en rozemarijn in olijfolie tot ze goudbruin zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding van de vis:

  • Verhit boter in een antikleefpan en bak de kabeljauwmedaillons aan beide kanten goudbruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Plaats de gebakken kabeljauwmedaillons in een voorverwarmde oven op 180°C en gaar ze verder tot ze net gaar zijn, ongeveer 8-10 minuten.

Samenstellen:

  • Plaats vier vormen op vier borden en vul elke vorm met een laagje gebakken rode ui.
  • Leg een gebakken kabeljauwmedaillon op het bedje van ui en schik de gebakken champignons erbovenop.
  • Verwarm de rode-wijnsaus en klop er klontjes koude boter doorheen voor een glanzende afwerking.
  • Verwijder voorzichtig de vormen en versier elk gerecht met een blaadje laurier.
  • Serveer de gerechten met streepjes rode-wijnsaus op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Belgische witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc vormt een uitstekende aanvulling op dit gerecht, waarbij de frisse tonen en de levendige zuurgraad de smaken van de vis en de rode-wijnsaus mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus

Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Gehaktworstjes:

  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 g gehakt rund- of lamsgehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn of karwij
  • 1 ei
  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • Zout
  • Peper

Tomatensaus:

Instructies

  • Week het witbrood in water.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng het gehakt met komijn, zout, peper, losgeklopt ei en knoflook.
  • Knijp het witbrood uit en meng het door het gehakt.
  • Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, rol ze door bloem en bak ze in 3 eetlepels verhitte boter goudbruin aan.
  • Leg de gebakken rolletjes in een met boter ingevette vuurvaste schaal.
  • Giet de braadboter door een fijne zeef over de rolletjes en bak ze 20 minuten in de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de ui, snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze kort onder in kokend water.
  • Verwijder de schil, pit en pureer de tomaten.
  • Smelt de rest van de boter in een pan, fruit de ui kort aan en voeg de tomatenpuree en witte wijn toe.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker en laat deze 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze Smyrnese gehaktworstjes met een Griekse rode wijn zoals een Xinomavro of een Agiorgitiko. Deze wijnen hebben genoeg body en fruitigheid om de smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Een heerlijk bijgerecht waarbij de natuurlijke bitterheid van witlof verzacht wordt door een krokant laagje paneermeel en een vleugje boter.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels gekruid paneermeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de witlof schoon en snijd het harde, bittere gedeelte aan de onderkant weg.
  • Kook de witlof in een pan met licht gezouten water gedurende 8-10 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Laat de gekookte witlof goed uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze lichtbruin kleurt.
  • Leg de witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met het gekruide paneermeel.
  • Bak de witlof tot de onderkant goudbruin en krokant is en draai ze voorzichtig om.
  • Bak de andere kant ook goudbruin en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees, vis of een vegetarische optie.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de licht bittere smaak van witlof en het krokante paneermeel.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g