Geroosterde Pompoen met Champignons en Hazelnoten

Geroosterde Pompoen met Champignons en Hazelnoten

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ zakje verse tijm à 15 g
  • 1 kleine pompoen ca. 1 kg
  • Grof zeezout
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook in plakjes
  • 250 g kastanjechampignons in plakjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn of citroensap
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
  • 50 g pittige kaas in flinters bijv. Grana Padano
  • 125 g hüttenkäse

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rits de blaadjes tijm van de takjes.
  • Snijd de pompoen in 8-12 parten en verwijder de pitten en draden.
  • Leg de parten pompoen naast elkaar in een braadslede en bestrooi ze met tijm, zout en peper.
  • Verdeel de ui, knoflook en champignons erover en bestrooi opnieuw met zout en peper.
  • Besprenkel de pompoenparten met azijn en olijfolie.
  • Rooster de pompoenparten in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten, waarbij je ze regelmatig bedruipt met het braadvocht.
  • Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Leg de parten pompoen in vier diepe borden en schep het braadvocht erover.
  • Strooi hüttenkäse, flinters kaas en geroosterde hazelnoten eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de pompoen en de aardse tonen van de champignons en hazelnoten.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Penne met Tonijnsaus en Courgette

Romige Penne met Tonijnsaus en Courgette

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g penne pasta
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten 400 g
  • 2 blikjes tonijn in olie à 185 g
  • 125 ml slagroom
  • 2 courgettes in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een wok en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg de gepelde tomaten met vocht toe en laat 15 minuten zachtjes stoven.
  • Laat de tonijn uitlekken in een zeef en verdeel in stukjes.
  • Voeg de tonijn en slagroom toe aan de tomatensaus en laat nog 3-4 minuten zachtjes meestoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak in een koekenpan de plakjes courgette 5 minuten al omscheppend in de resterende olijfolie.
  • Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Schep de tonijnsaus door de penne en serveer met de gebakken courgette.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 theelepel suiker
  • 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
  • 2 grote aubergines
  • 400 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 100 g fetakaas grof verkruimeld
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en bak de gesnipperde ui glazig gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht, suiker en verkruimelde chilipepertjes toe en laat dit 15-20 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer intussen de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel tot ongeveer 1 cm van de rand.
  • Snijd het vruchtvlees fijn.
  • Verhit in een koekenpan de resterende olie en bak het gehakt rul gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg het fijngesneden auberginevruchtvlees, geperste knoflook en gedroogde oregano toe aan het gehaktmengsel en bak nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg de uitgeholde aubergines in de saus en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Bak de gevulde aubergines in het midden van de oven gedurende ca.
  • 35-40 minuten tot ze gaar zijn.
  • Leg de aubergines op vier borden en garneer met verkruimelde feta en fijngehakte peterselie.
  • Serveer met de tomatensaus eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Griekse witte wijn, zoals een Assyrtiko, past goed bij dit gerecht. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de gevulde aubergines en feta.

Gebakken Kipfilet met Olijven en Verse Koriander

Gebakken Kipfilet met Olijven en Verse Koriander

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 1 persoon
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 kipfilet
  • ½ zak minikrieltjes 450 g
  • 1 blik groene citroenolijven of 200 g groene olijven
  • ½ zakje verse koriander 15 g
  • 1 zak sidesalad ijsbergsla met paprika en bieslook 185 g

Instructies

  • Verhit in een koekenpan de helft van de boter.
  • Bestrooi de kipfilet met zout en peper en bak deze gedurende 10 minuten, halverwege het keren, tot ze gaar is.
  • Verhit in een andere pan de resterende boter en bak hierin de krieltjes gedurende 8 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet de olijven af en laat ze de laatste minuut met de kipfilet meewarmen.
  • Scheur de koriander grof.
  • Schep de kipfilet met olijven en krieltjes op een bord.
  • Serveer de salade apart en bestrooi het gerecht met verse koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht vanwege de subtiele smaken van de kip, olijven en koriander.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Gebakken Kipfilet met Citroen-Olijvensaus

Gebakken Kipfilet met Citroen-Olijvensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter of margarine
  • 4 enkele kipfilets
  • 3 theelepels kipkruiden
  • 8 dunne preistronken
  • 1 citroen
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 2 zakjes aardappelpuree à la minute pak elk 166 g, Maggi

Instructies

  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels boter.
  • Bestrooi de kipfilets rondom met kipkruiden.
  • Bak de kipfilets in ongeveer 12 minuten bruin, waarbij je ze af en toe keert.
  • Was en snijd intussen de prei in stukken van ongeveer 5 cm.
  • Verhit in een andere pan de resterende boter.
  • Bak de prei in ongeveer 10 minuten op laag vuur beetgaar.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de olijven in stukjes.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Leg de gebakken kipfilets op borden.
  • Roer in de achtergebleven bakvet in de pan het citroensap, olijven en 2 eetlepels water door elkaar om de aanbaksels los te roeren.
  • Schep de puree en prei naast de kip op borden en schep de citroen-olijvensaus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroen-olijvensaus en kip.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Boekweitpannenkoeken

Boekweitpannenkoeken

Aardbei, yoghurt en rozemarijn-ahornsiroop
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 398kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram amandelmelk
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstebloem
  • 75 gram blanke amandelen
  • 2 tl bakpoeder afgestreken
  • 1 banaan rijp
  • olijfolie
  • 350 gram verse vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen
  • 1 takje verse rozemarijn
  • ahornsiroop
  • 4 eetlepel(s) Griekse yoghurt

Instructies

  • Giet de amandelmelk in een blender en doe het vanille-extract, boekwijtmeel, de rijstebloem, amandelen en bakpoeder erbij.
  • Pel de banaan, voeg hem toe en pureer tot een goed beslag.
  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Schep voor elke portie van twee pannenkoekjes 2 eetlepels olie en 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan.
  • Druk een paar plakjes aardbei of hele bosvruchten in het beslag en bak de pannenkoekjes 4 minuten, of tot de onderkant mooi goudbruin is (de eerste pannenkoekjes worden altijd een beetje rommelig, omdat je de temperatuur nog niet onder controle hebt).
  • Keer ze om, druk ze een beetje aan met een spatel en bak de andere kant 2 minuten, of tot die ook goudbruin is.
  • Leg ze met de vruchtjes naar boven op een bord, veeg de pan met keukenpapier schoon en bak de rest.

Nutrition

Calories: 398kcal | koolhydraten: 53.9g | Protein: 13.3g | Vet: 15.7g | Zout: 0.7g | Sugar: 15.9g

Champignonwraps met Provençaals Gekruide Runderreepjes

Champignonwraps met Provençaals Gekruide Runderreepjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bakjes champignons à 250 g schoongeveegd en in plakjes gesneden
  • 2 uien gepeld en gesnipperd
  • 4 tomaten in plakjes gesneden
  • 3 eetlepels sladressing naturel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 schaaltje Provençaals gekruide runderreepjes ca. 300 g
  • 1 bakje verse roomkaas met kruiden 125 g
  • 4 wrap tortilla's 280 g

Instructies

  • Meng de plakjes tomaat met de sladressing en zet opzij.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de runderreepjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de gesnipperde ui en champignonplakjes toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Roer de verse roomkaas met kruiden door het champignonmengsel en verwarm nog 1 minuut.
  • Verwarm de wraps volgens de instructies in de magnetron.
  • Vul elke wrap met een portie van het champignonmengsel.
  • Serveer de wraps met de tomatensalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de champignonwraps en de Provençaals gekruide runderreepjes.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Caesar Salade met Kip en Stokbrood

Caesar Salade met Kip en Stokbrood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 schaaltje kipfilet in blokjes ca. 350 g
  • 5 eetlepels boter
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 rode paprika
  • 1 doosje cherrytomaten 250 g
  • 2 dozen Caesar salade mix à 114 g
  • Bruin stokbrood

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpannetje in kokend water gedurende 7 minuten, spoel ze vervolgens af onder koud water en pel ze.
  • Bestrooi de kipblokjes met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de ijsbergsla schoon, droog deze en snijd in repen.
  • Snijd de rode paprika schoon en snijd deze in stukjes.
  • Was de cherrytomaten.
  • Snijd de cherrytomaten en eieren in partjes.
  • Meng in een grote schaal de ijsbergsla, paprika, gebakken kip en inhoud van de dozen Caesar salade mix door elkaar.
  • Garneer met partjes tomaat en ei.
  • Serveer met stokbrood en de rest van de boter.

Notities

Wijnadvies:

Deze Caesar salade met kip gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gevulde paprika’s

Gevulde paprika’s

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g meergranenrijst
  • zout
  • 4 paprika’s rood, geel of groen of een combinatie van deze kleuren
  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 g rundergehakt
  • 2 tomaten ontveld en in stukjes
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • 3 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterd
  • vers gemalen peper
  • zout

Instructies

  • Kook de rijst met zout naar smaak volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Snijd een kapje aan de steelkant van de paprika’s en verwijder de zaadjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui op een halfhoog vuur al omscheppend goudgeel en glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend bruin en rul.
  • Schep de tomaten en de bosuitjes erdoor en bak ze kort mee.
  • Neem de pan van het vuur en schep het mengsel met de pijnboompitten en peper en zout naar smaak door de rijst.
  • Vul de paprika’s met het mengsel en zet ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bak de paprika’s in een voorverwarmde oven (190°C) in ± 25 minuten gaar.

Notities

Zalm met pesto en mascarpone

Zalm met pesto en mascarpone

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 g zalm
  • 1 ui fijngesneden
  • 350 g broccoli in kleine roosjes
  • 150 g mascarpone
  • 500 g vlinderpasta gekookt
  • 3 eetlepel(s) pesto
  • olijfolie
  • ½ dl witte wijn

Instructies

  • Olie verwarmen en ui aanfruiten.
  • Broccoli roerbakken ± 4 minuten.
  • Pesto en mascarpone toevoegen; afblussen met witte wijn.
  • Pasta erdoor mengen.
  • In koekepan olie verwarmen en zalm peperen en zouten.
  • Beide zijde ± 3 minuten bakken.
  • Pastamassa op schaal en hierop de vis dresseren.