Tournedos à la Bearnaise

Tournedos à la Bearnaise

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tournedos
  • 50 gram boter
  • 2,5 deciliter bearnaisesaus

Instructies

  • Maak de bearnaisesaus.
  • Wil je een mooie hoge tournedos, bind ze dan op voor het sauteren.
  • Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de tournedos snel aan alle kanten bruin in ongeveer 3 minuten. Leg ze op een voorverwarmde schaal, schenk er de bearnaisesaus over, die goed dik dient te zijn.

Notities

Frietjes erbij: altijd leuk.

Steak de boeuf a cheval

Steak de boeuf a cheval

Steak te paard
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de uien en snij ze in dunne reepjes, smelt wat boter in de pan en sauteer hierin de reepjes ui gedurende 5 minuten. Haal ze uit de pan en houdt ze warm, sauteer in dezelfde pan de biefstukken, twee minuten aan elke kant.
  • Leg ze bij de uien en houdt ze warm.
  • Bak in de rest van de boter 4 spiegeleieren.
  • Leg op elke biefstuk een ei en serveer.

Stamppotje met spinazie en paprika

Stamppotje met spinazie en paprika

Recept categorieën: Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • olijfolie
  • 200 gram spekblokjes
  • 3 eetlepel(s) crême fraiche
  • 400 gram spinazie
  • peper
  • zout
  • 500 gram aardappels

Instructies

  • Snijd de paprika in reepjes, verhit de olie in een koekenpan en bak het spek op laag vuur krokant.
  • Schep de spekjes op een bord en bak de paprika in het bakvet.
  • Kook de aardappelen, roer de creme fraiche erdoor.
  • Schep de spinazie er in gedeelten door en laat alles al omscheppend slinken.
  • Voeg de spekjes, het bakvet en de paprika toe en breng alles op smaak met peper en zout.

Coquilles St. Jacques

Coquilles St. Jacques

Sint Jacobsschelpen
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 Sint Jacobsschelpen
  • 80 gram boter
  • 200 gram champignons
  • ½ liter visfumet
  • ¼ liter muscadetwijn
  • 2 ui
  • 2 dl slagroom
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 5 centiliter cognac
  • 1 ei
  • kruidnagel
  • gember
  • nootmuskaat
  • peper

Instructies

  • Schil de uien en hak ze zo fijn mogelijk.
  • Smelt 50 gram boter en bak hierin de schelpdieren heel even, zodat ze stevig worden maar niet kleuren.
  • Flambeer ze met cognac, neem ze uit de pan en houdt ze warm.
  • Voeg de ui toe en laat, met het deksel op de pan, deze heel zachtjes stoven.
  • Voeg de bloem bij de uien en meng alles goed. Schenk er dan de muscadet bij en de visfumet, voeg de uitgeperste knoflook toe, zout, peper, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat.
  • Laat alles 15 minuten zachtjes koken.
  • Snij de champignons in dunne plakken en bak ze even in wat boter.
  • Voeg ze dan bij de saus en voeg ook de schelpdieren hierbij.
  • Meng de eierdooier met de room en geef dit, van het vuur af, bij de saus.
  • Verwarm nog even maar laat het niet aan de kook komen.

Pasta tagliatelle à la Bolognese

Pasta tagliatelle à la Bolognese

Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 400 gram tomaten
  • 200 gram gekookte champignons
  • 300 gram gehakt
  • 1 ui
  • 100 gram Parmezaan
  • 25 gram boter
  • tomatenketchup
  • tijm
  • oregano

Instructies

  • Kook de tagliatelle beetgaar, en spoel hem vervolgens af met koud water.
  • Bak gehakt rul en bruin, voeg de kleingesneden ui, tomaatblokjes en champignons toe en gaar ze met wat water.
  • Naar smaak kruiden en ketchup toevoegen, laat alles nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Tagliatelle toevoegen en afgarneren met de geraspte kaas.

Pasta met verse kruidenkaas

Pasta met verse kruidenkaas

Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 400 gram tomaten
  • 250 gram spek
  • 1 ui
  • 25 gram Parmezaan
  • 1 klontje roomboter
  • 200 gram roomkaas
  • tomatenketchup
  • 100 gram champignons
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • oregano
  • tijm
  • basilicum
  • aardappelzetmeel

Instructies

  • Bak de spek-of hamblokjes bruin, voeg de gesneden ui toe en bak de ui glazig.
  • Doe hierbij kleingesneden tomaten, de champignons en als laatste de (verskruiden.
  • Voeg de kruidenkaas toe, roeren tot deze gesmolten is.
  • Op smaak afkruiden met peper, zout en tomatenketchup.
  • Is de saus te dun dan kan deze gebonden worden met aardappelmeel.
  • Meng de boter, de saus en de al dente gekookte spaghetti (of andere pasta).
  • Afgarneren met Parmezaan.

Pasta met paddestoelen en ham

Pasta met paddestoelen en ham

Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 200 ml crême fraiche
  • 2 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 150 gram oude kaas
  • 500 gram papparadelle
  • 200 gram Galiaham in reepjes
  • verse peterselie

Instructies

  • In koekenpan olie verhitten en champignons op matig vuur in 10 minuten gaarbakken, af en toe omscheppen.
  • In steelpan creme fraiche verwarmen, bouillonpoeder en kaas erdoor roeren en blijven roeren tot kaas gesmolten is. Kaassaus op smaak brengen met zout en peper.
  • Intussen papparadelle beetgaar koken.
  • Hamreepjes en peterselie door champignons scheppen en 1 minuut meebakken.
  • Champignons door de pasta scheppen en kaassaus erover verdelen, afgarneren met wat achtergehouden peterselie

Pasta con funghi

Pasta con funghi

(paddestoelen)
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Bak de fijgehakte ui in de olie glazig, blus het geheel af met een scheutje witte wijn.
  • Laat alles nog even inkoken, voeg de klein gesneden paddestoelen toe, even garen, de room toevoegen en laten indikken. Voeg hieraan de Parmezaanse kaas en roomboter toe.
  • Meng dit alles met de al dente gekookte spaghetti.
  • Als variant toevoegen in olie gebakken spekblokjes en/of verse tuinkruiden.
  • Indien de saus te dun is voeg dan 1 eigeel toe.

Pasta carbonara van Henk van Lierop

Pasta carbonara van Henk van Lierop

Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 250 gram spekblokjes
  • ½ ui
  • 5 ei
  • 50 gram Parmezaan
  • 1 klontje roomboter
  • 2 deciliter slagroom
  • peper

Instructies

  • Bak de spekjes zonder olie of boter bruin, voeg de gesneden ui toe en bak ze glazig.
  • Doe hierbij de slagroom en de zwarte peper, laten inkoken en binden met 1 eigeel.
  • Voeg hieraan de met boter vermengde en al dente gekookte spaghetti toe.
  • Vermeng deze compositie met de rest van het eigeel en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Ris de veau a l’abricot

Ris de veau a l'abricot

Kalfszwezerik met abrikozen
Recept categorieën: Fruit, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kalfszwezerikken
  • 100 gram boter
  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 0,5 deciliter abrikozenlikeur
  • 0,5 deciliter bouillon
  • 2 deciliter slagroom
  • 1 ei
  • paneermeel
  • cayennepeper
  • zout

Instructies

  • Laat de abrikozen een nacht wellen in koud water.
  • Laat de zwezerik een uur weken in koud water en ververs dit meermalen.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de zwezerik er 5 minuten in.
  • Giet ze af, haal er het vlies en alle ongerechtigheden af.
  • Laat de abrikozen zachtjes in hun welwater gedurende 45 minuten koken en laat de zwezerik onder druk afkoelen.
  • Snij ze in dunne plakken.
  • Klop het ei los, haal er de zwezerik door en haal ze daarna door wat paneermeel.
  • Smelt de boter in een pan en laat hierin de zwezerik zachtjes 10 minuten sauteren.
  • Geef er zout en peper over.
  • Reduceer de bouillon tot de helft en meng hem dan met de room en de abrikozenlikeur.
  • Geef er wat zout en cayennepeper bij.
  • Snij de abrikozen doormidden en leg ze in de saus.
  • Verwarm deze zachtjes zonder dat ze gaat koken.
  • Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, leg er de abrikozen omheen en schenk er de saus over.