Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Een kruidig en romig gehaktgerecht uit de Indonesische keuken met sereh, santen en specerijen, heerlijk in combinatie met rijst en taugésalade.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 395kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 ui
  • 2 sprieten sereh of 1 theelepel serehpoeder
  • 250 gram gehakt
  • 8 sprietjes bieslook
  • blok santen kokoscrème
  • Zout
  • 1 dl water

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ongeveer 3 minuten.
  • Pers de knoflook boven de pan uit en voeg toe.
  • Voeg het gehakt, zout, ketoembar, djinten en koenjit toe en bak het gehakt rul.
  • Verkruimel de santen boven het gehaktmengsel.
  • Voeg 1 dl water en de sereh toe en laat het geheel, afgedekt, ongeveer 10 minuten zachtjes garen.
  • Verwijder de sereh als je verse gebruikt.
  • Knip het bieslook fijn boven het gerecht.
  • Serveer met rijst en een frisse taugésalade.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehakt op een bedje van pandanrijst en garneer met extra bieslook of gefrituurde uitjes voor een knapperige bite.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een aromatische witte wijn zoals een Riesling past uitstekend bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Indonesische Gehaktballetjes

Indonesische Gehaktballetjes

Geurige gehaktballetjes met een Indische smaak, door de toevoeging van kokos en specerijen. Lekker als onderdeel van een rijsttafel of als snack.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • azijn beetje
  • 250 gram gehakt
  • 250 gram geraspte kokos
  • 2 theelepels djinten gemalen komijn
  • 1 klein ei
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • 1 blaadje laurier
  • 4 eetlepels olie
  • ½ theelepel serehpoeder citroengras
  • 2 eetlepels ui

Instructies

  • Vermeng 250 gram gehakt met 1 klein ei, het grootste deel van 250 gram geraspte kokos, 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander), 2 theelepels djinten (gemalen komijn), 2 eetlepels ui, 1 uitgeperst teentje knoflook en een beetje azijn.
  • Verkruimel 1 blaadje laurier en meng dit met ½ theelepel serehpoeder (citroengras) door het gehaktmengsel.
  • Vorm er balletjes van en rol die door de overgebleven geraspte kokos.
  • Laat 4 eetlepels olie goed heet worden en bak de balletjes hierin in ± 10 minuten goudbruin.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de gehaktballetjes als onderdeel van een rijsttafel.
  • Lekker met satésaus en kroepoek.
  • Ook lekker als snack of bij de borrel.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past er goed bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Normandisch gehaktbrood

Normandisch gehaktbrood

Een smaakvol gehaktbrood met een zoet-hartige smaak, door de toevoeging van appel, krenten en spek.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 goudrenetten
  • 500 gram gehakt
  • 4 gekneusde jeneverbessen
  • 50 gram krenten
  • gemalen kruidnagel
  • 1 ui
  • peper
  • 6 plakjes mager gerookt spek
  • zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de 3 goudrenetten en haal er met een appelboor het klokhuis uit.
  • Snipper 1 appel en snijd 2 appels in ringen.
  • Meng 500 gram gehakt met 1 ui, de gesnipperde appel, een snufje gemalen kruidnagel, 50 gram krenten, zout, peper en 4 gekneusde jeneverbessen en vorm er een ovaal gehaktbrood van.
  • Bestrijk dit met 1 eetlepel zonnebloemolie en leg het in de ovenschaal.
  • Beleg het gehaktbrood diagonaal met 6 plakjes mager gerookt spek en bak het in de oven in ± 40 minuten gaar.
  • Bak de plakken appel in een koekenpan in 1 eetlepel zonnebloemolie lichtbruin en leg ze op het gehaktbrood.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met rode kool of bloemkool.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een jonge rode wijn.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Gehaktbrood met Abrikozenchutney

Gehaktbrood met Abrikozenchutney

Een origineel gerecht met een klein gehaktbroodje en een zoet-pittige warme abrikozenchutney. Lekker met aardappelen en doperwtjes.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Klein bakvormpje of ovenvast schaaltje

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 300 gram gehakt
  • 3 eetlepels ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel fijngehakte bladselderij
  • 1 ui
  • 4 abrikozen
  • 2 eetlepels slaolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 kruidnagel

Instructies

  • Vet een klein bakvormpje of ovenvast schaaltje in met boter.
  • Vermeng het gehakt met het ei, het paneermeel, de gehaktkruiden, het kerriepoeder en de bladselderij.
  • Vul het ingevette vormpje met het gehakt.
  • Pel en snipper de ui.
  • Halveer de abrikozen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en laat het gehakt, midden in de oven, in ± 15 minuten gaar worden.
  • Bak de ui 3 minuten in de hete olie, voeg de abrikozen, de suiker, de azijn en de kruidnagel toe.
  • Laat het geheel op vrij hoog vuur 10 minuten pruttelen.
  • Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer de warme abrikozenchutney erbij.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met gebakken aardappelen en doperwtjes.
Wijnadvies:
  • Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g

Mediterraan Gehaktbrood met Ansjovis en Olijven

Mediterraan Gehaktbrood met Ansjovis en Olijven

Een smaakvol gehaktbrood met een mediterrane twist, door de toevoeging van olijven en ansjovis. Geserveerd met een eenvoudige, maar heerlijke, tomatensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gehakt
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 15 gr fijngesneden ansjovis filets
  • 25 gr gehalveerde olijven
  • 1 eetlepel geraspte citroen
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine tomaat in stukjes
  • 1 dl tomatensaus pot
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel fijngesneden basilicum
  • ½ eetlepel fijngesneden peterselie

Instructies

  • Vermeng het gehakt, de ui, ansjovis, olijven, ½ theelepel citroenschil, zout en peper en vorm dit tot een broodje.
  • Bak het broodje in de olie rondom bruin.
  • Voeg na ± 20 minuten de tomaat, tomatensaus, uitgeperste knoflook, basilicum, zout en peper toe en laat alles zonder deksel ± 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer het gehaktbrood in plakken gesneden met saus.
  • Vermeng ½ eetlepel geraspte citroenschil met de peterselie en strooi dit erover.

Notities

Serveertip:
Lekker met penne en andijviesla met sinaasappel, walnoten en een vinaigrette van 3 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel sinaasappelsap, 1 theelepel mosterd en zout en peper.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Beierse Gehaktkoekjes

Beierse Gehaktkoekjes

Hartige gehaktkoekjes met een Beierse twist, gekruid met marjolein en peterselie. Makkelijk te bereiden en heerlijk met aardappelsalade.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 ui
  • 1 ¼ dl melk
  • 25 gram witbrood
  • 600 gram gehakt
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 ei
  • ½ theelepel marjolein gedroogde
  • Peper
  • Zout
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 eetlepels olie

Instructies

  • Bak de ui in 20 gram boter zachtjes ± 10 minuten.
  • Verhit de melk, week het brood daarin 3 minuten, knijp het uit en verkruimel het.
  • Vermeng het gehakt, de gebakken ui, het geweekte en uitgeknepen broodkruim, de peterselie, de eieren, de marjolein, ½ theelepel zout, peper en de mosterd goed.
  • Kneed het mengsel door en vorm er 8 ronde platte koekjes van.
  • Verhit de olie en de overgebleven 20 gram boter in een koekenpan.
  • Bak de gehaktkoekjes hierin op hoog vuur rondom bruin.
  • Temper het vuur en bak het vlees nog ± 10 minuten; keer de koekjes halverwege.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelsalade.
Wijnadvies:
Een Duits pilsener of een lichte rode wijn, zoals een Trollinger.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Een origineel gerecht met malse gehaktschijven, zachte knolselderij en een kleurrijke paprikasaus. Een smakelijke en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine selderijknol ± 450 g
  • ½ theelepel bouillonpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ui
  • 400 g gehakt half-om-half
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 1 ei
  • ½ paprika
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Snijd de knolselderij in 4 plakken en schil ze dik.
  • Was de knolselderij en kook ze met bouillonpoeder in weinig water ± 15 minuten gaar.
  • Schep de knolselderij uit de pan, laat afkoelen en besprenkel met citroensap.
  • Pel en snipper de ui.
  • Doe ¾ van de ui, het gehakt en shoarmakruiden in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het gehakt 4 schijven.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
  • Doe de paprikastukjes in een kommetje en roer er de rest van de ui en ketchup door.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de gehaktschijven ± 7 minuten per kant bruin en gaar.
  • Verwarm een schaal voor en leg de gehaktschijven erop.
  • Bak de knolselderijschijven ± 2 minuten per kant in het bakvet.
  • Leg een plak knolselderij onder elke gehaktschijf.
  • Verdeel het paprikamengsel over de knolselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse andijviesalade. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Catalaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Catalaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Sappige gehaktballetjes met een pittige Catalaanse twist, bereid met augurken en een rijke tomatensaus. Een smaakvolle en makkelijke maaltijd voor elke dag.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt half-om-half
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 augurken
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Cayennepeper
  • Zout
  • 50 g boter
  • 1 dl bouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blikje gesneden champignons

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snipper de ui, knoflook en augurken fijn met een mes of in een foodprocessor.
  • Meng de fijngesneden ui, knoflook en augurken met cayennepeper, zout, het ei en paneermeel door het gehakt.
  • Vorm van het gehakt kleine balletjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg de bouillon en tomatenpuree toe aan de koekenpan.
  • Laat de saus even pruttelen en voeg dan de uitgelekte champignons toe.
  • Schep de gehaktballetjes met saus in een ovenschaal.
  • Bak de gehaktballetjes in de oven in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met rijst, aardappelpuree of brood. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Priorat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Noord-Brabantse Preisoep met Rookworst

Noord-Brabantse Preisoep met Rookworst

Een hartverwarmende, stevige maaltijdsoep uit Noord-Brabant, rijk gevuld met prei, aardappelen, rookworst en krokant spek. Perfect voor een koude dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 liter vleesbouillon van tablet mag
  • 75 g rijst
  • 3 grote aardappelen in blokjes
  • 500 g prei in ringen
  • 1 rookworst
  • 100 g vet spek in blokjes
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de rijst, aardappelen en prei toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de rookworst 15 minuten in heet water op een zacht vuur.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Bak het spek in een droge koekenpan ca.
  • 10 minuten krokant.
  • Breng de preisoep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over kommen.
  • Garneer elke kom met plakjes rookworst en krokant spek.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de preisoep met een stuk donker brood. Een beetje grove mosterd past ook goed bij de soep.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Appels met Spek uit de Baronie

Appels met Spek uit de Baronie

Een eenvoudig en smaakvol streekgerecht uit de Baronie: zoete appels gebakken met hartig spek. Perfect als warme hap bij de boterham of als bijgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 1
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels hondsmuiltjes of prinsesse-nobels
  • Enkele plakjes vet- of doorregen spek

Instructies

  • Bak het spek gaar en bruin in een koekenpan.
  • Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijven.
  • Leg de appelschijven bij het spek in de pan.
  • Bak de appelschijven mee tot ze gaar zijn.
  • Serveer het gerecht warm.

Notities

Serveertip:
Serveer als warme hap bij de boterham of als bijgerecht bij stamppot. Lekker met een beetje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 20g