Groene Aspergequiche met Ham en Magere Kaas
Een heerlijke, lichte quiche gevuld met groene asperges, ham en magere kaas. Perfect voor een lunch of diner, gemaakt in de airfryer!
(inclusief rusttijd deeg)3 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Ingrediënten deeg:
- 250 g patentbloem
- 100 g deegmargarine
- 5 g gist gedroogd
- 5 g zout
- 5 g basterdsuiker
- 100 g melk
- 1 ei
Ingrediënten vulling:
- 250 g groene asperges
- 250 g magere hamblokjes
- 1 ui fijngesneden
- 500 g magere kaas 0%
- 2 eieren
- Bieslook gesneden ter garnering
Snijd de ingrediënten voor de vulling fijn en meng deze goed door elkaar.
Zet het mengsel in de koelkast.
Maak een zetdeeg door de bloem, margarine, gist, zout, basterdsuiker, melk en het ei te mengen tot een mooi deeg.
Laat het deeg enkele uren rusten in de koelkast.
Bestrijk de quichevorm met olie of margarine.
Rol het deeg uit tot een ronde plak die iets groter is dan de quichevorm.
Bekleed de quichevorm met het deeg en prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen.
Haal de vulling uit de koelkast en verdeel deze gelijkmatig over de taartbodem.
Strijk de vulling glad.
Garneer de quiche met enkele overgebleven asperges.
Bak de quiche 40 minuten in de airfryer op 150°C.
Bestrooi de quiche na het bakken met gesneden bieslook en serveer warm.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Krokante Babi Pangang met Pittige Saus
Geniet van deze heerlijke krokante Babi Pangang met een pittige saus. Het malse buikspek wordt perfect knapperig in de airfryer, en de zelfgemaakte saus voegt een rijke, pittige smaak toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Perfect voor een feestelijke maaltijd met familie en vrienden!
(inclusief marineren en drogen)3 uur uur 20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenpapier
kookpan
Rek
Wok of pannetje
Voor de Babi Pangang:
- Buikspek groot stuk
- Knoflookpoeder
- Peper
- Uienpoeder
- Vijfkruidenpoeder
- Zout
Voor de Babi Pangang Saus:
- 1 el arachideolie
- 1 el ketjap manis
- 1 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl djahé gemberpoeder
- 1 tl sambal oelek
- 2 dl kippenbouillon
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 el tomatenpuree
- 1 ui fijngehakt
Voor de Babi Pangang:
Spoel het buikspek af en kook het 10 minuten in bouillon.
Dep het buikspek droog met keukenpapier en laat het vervolgens 2 uur afgedekt uitlekken en drogen op een rekje.
Wrijf het buikspek in met uienpoeder, vijfkruidenpoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
Laat het spek enkele uren afgedekt in de koelkast marineren.
Als het spek een zwoerd heeft, kerf en prik dit in.
Haal het spek een half uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
Plaats het spek in de airfryer en bak het gedurende 50-60 minuten.
Strijk het spek af met een mengsel van honing en ketjap manis en bak het nog enkele minuten verder, totdat het spek knapperig is naar wens.
Voor de Babi Pangang Saus:
Verhit de arachideolie in een wok of pannetje.
Fruit de fijngehakte ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
Voeg de kippenbouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, rijstwijn of droge sherry, en bruine basterdsuiker toe.
Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Laat de saus op laag vuur nog ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe om de saus iets te verdunnen.
Combineer met een droge Riesling of een lichte Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Krokante Gebakken Visfilets met Huisgemaakte Tartaarsaus
Maak deze krokante gebakken visfilets met een pittige tartaarsaus voor een heerlijke maaltijd!
Servings: 3
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
diep bord
schotel
Visklem
Weegschaal
- 1 kg visfilets
- 2 stuks eieren
- 1 bord meel
- 1 bord paneermeel
- Naar smaak peper
- Naar smaak zout
- 200 ml mayonaise
- 2 stuks sjalotten fijngehakt
- 2 à 3 stuks augurken fijngehakt
- 1 scheut Worcestersaus
- 1 eetlepel peterselie gehakt
- 1 eetlepel bieslook gehakt
Kluts de eieren met een beetje peper en zout in een diep bord.
Zet drie borden naast elkaar: één met meel, één met het eimengsel, en één met paneermeel.
Haal de visfilets eerst door het meel, schud overtollig meel af.
Doop de visfilets in het eimengsel en daarna in het paneermeel.
Druk het paneermeel goed aan en schud overtollig paneermeel af.
Plaats de gepaneerde visfilets op een schotel en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast.
Verhit de frituurpan tot 180°C.
Bak de visfilets tot ze goudbruin en krokant zijn.
Voor de tartaarsaus: meng de fijngehakte sjalotten, augurken, peterselie, bieslook en Worcestersaus door de mayonaise.
Breng de tartaarsaus op smaak met peper.
Serveer de visfilets warm met de tartaarsaus en gebakken aardappelen.
Serveer met een frisse Muscadet om de smaken van de vis te complementeren..
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham
inclusief marineren2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 grote kipfilets 170-200 gram elk
- 8 blaadjes salie
- 5 flinke eetlepels ricotta
- 8 plakjes Parmaham
- 1½ eetlepel olijfolie
- 1 handvol takjes tijm
Snijd elke kipfilet aan één kant diep in zonder helemaal door het vlees heen te snijden.
Vouw de kipfilets open als een boek.
Hak 4 blaadjes salie fijn en meng ze met de ricotta.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Leg twee plakjes Parmaham iets overlappend op een snijplank.
Plaats een blaadje salie in het midden en leg daarop een opengesneden kipfilet.
Schep een kwart van het ricotta-mengsel in het midden van de kip.
Vouw het vlees weer dubbel over de vulling heen.
Wikkel de gevulde kipfilets in de plakjes Parmaham en vervolgens in plasticfolie.
Herhaal dit voor de overige kipfilets.
Laat de ingepakte kipfilets 1 tot 2 uur stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en verwarm een braadslee voor.
Verhit de olijfolie in een hete, zware koekenpan.
Bak de kipfilets, indien nodig in porties, aan beide zijden gedurende 2 minuten bruin.
Leg een paar takjes tijm op elke kipfilet en plaats ze in de hete braadslee.
Bak ze, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten in de oven tot het vlees stevig aanvoelt als er zachtjes op wordt gedrukt.
Dek de kipfilets af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten op een warme plaats.
Snijd de gevulde kipfilets diagonaal in plakken en serveer op vier warme borden.
Lekker met gestoomde groenten en aardappelpuree of gekruide couscous.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de smaken van de kip, ricotta en Parmaham.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Gebraden Eend met Aardappel-Parmahamtaartje
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Eend:
- 8 eendenborstfilets
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- Zout
- Peper
Taartje:
- 16 plakken Parmaham
- 500 g aardappelen
- 2 bosuien
- Gekonfijte eendenpoten
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
Saus:
- Eendenkarkassen
- 50 g prei
- 50 g wortel
- 50 g knolselderij
- 1 sjalotje
- 1 sinaasappel
- 5 dl gevogeltefond
- 2 laurierblaadjes
- 2 blaadjes foelie
- Zout
- Peper
- 50 g boter
Eend:
Snijd de poten van de eenden af en zout de binnenkant.
Laat 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Verhit het ganzenvet tot 80 graden Celsius.
Leg de poten in het vet, dek af en konfijt in een oven op 150 graden Celsius gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen en pluk het vlees eraf.
Bewaar het vlees.
Braad het borstvlees aan in wat boter gedurende 5 minuten.
Laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendenkarkassen in stukken.
Snijd prei, wortel, knolselderij en sjalot in blokjes en fruit ze aan in het braadvet.
Voeg het karkas toe.
Voeg sinaasappel, gevogeltefond, laurier en foelie toe.
Breng aan de kook en laat tot de helft reduceren.
Passeer de saus en breng op smaak.
Taartje:
Schil, kook en pureer de aardappelen.
Snijd bosui en meng met puree, boter, crème fraîche en gekonfijte eendenpoten.
Breng op smaak.
Vet bakringen in en bekleed met Parmaham.
Vul met aardappelvulling en zet koud.
Bak de taartjes in een oven op 180 graden Celsius gedurende 6 minuten.
Bereiding:
Verhit de saus.
Verwarm de eendenborsten in een oven op 160 graden Celsius gedurende 5 minuten.
Serveer door het taartje in het midden van de borden te plaatsen, verwijder de ringen.
Schep saus eromheen.
Leg een getrancheerde eendenborst en een plakje Parmaham op het taartje.
Wijnadvies:
Een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot past goed bij de rijke smaken van de eend en het hartige karakter van de Parmaham. De fruitige tonen van de wijn complementeren de sinaasappel in de saus en brengen het gerecht mooi in balans.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 50g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Straatsburger Karper op Joodse Wijze
Straatsburger karper, gemarineerd met verse kruiden en langzaam gestoofd in een rijke wijnsaus, is een traditioneel Joods gerecht dat perfect is voor feestelijke gelegenheden.
(inclusief marineren)1 dag d
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend
- 1,5 kg karper in moten gesneden
- Olie
- Zout
- Peper
- Verse peterselie
- Verse tijm
- Laurierblaadjes
- Knoflook
- 2 uien in ringen gesneden
- 2 eetlepels bloem
- ½ liter wijn
- ½ liter water
- Bouquet garni takje tijm, laurierblaadje, peterseliestengels
- Extra peterselie voor garnering
Marineer de karpermoten een nacht in olie, zout, peper, fijngehakte peterselie, tijm, laurierblaadjes en geperste knoflook.
Verhit wat olie in een grote pan en bak de uienringen glazig.
Voeg de knoflook toe en bak nog even mee.
Roer de bloem erdoor en laat het geheel 2 minuten pruttelen.
Giet de wijn en het water in de pan en breng aan de kook.
Voeg zout, peper, de gemarineerde vis en het bouquet garni toe.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
Haal de vis uit de saus en verwijder het bouquet garni.
Kook de saus in tot deze iets indikt.
Voeg verse gehakte peterselie toe aan de saus.
Giet de saus over de vis en zet het gerecht een nacht in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.
Opmerking:
Dit gerecht, ook bekend als Straatsburger karper, is een traditioneel Joods Sabbathgerecht met heerlijke smaken. Geniet ervan!
Serveertip:
Serveer de karper op Joodse wijze met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past uitstekend bij dit gerecht en complimenteert de smaken van de karper en de saus.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Citroen-Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen
Voorbereidingstijd15 minuten min
plus koeltijd5 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Auteur onbekend
scherp mes
citruspers
Lepel
- 600 g Sint-Jakobsschelpen zonder koraal
- 2 citroenen
- 2 eetlepels fijngehakte dille
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- Versgemalen zwarte peper
Leg de borden in de vriezer gedurende 5 minuten om ze te koelen.
Snijd de Sint-Jakobsschelpen in dunne plakjes en schik ze op de gekoelde borden.
Zet de borden met de plakjes schelpen terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.
Meng het sap van 1 citroen met de fijngehakte dille en olijfolie.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet op kamertemperatuur weg.
Snijd de overgebleven citroen in dunne partjes.
Lepel vlak voor het serveren de saus over de Sint-Jakobsschelpen en garneer met de citroenpartjes.
Wijnadvies:
Deze verfijnde schotel vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. Hun citrusachtige aroma's zullen perfect samengaan met de citroen en de zeevruchten.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden
Een heerlijke gerookte zalmfilet, gekruid met citroenpeper en kruiden, perfect voor een feestelijk diner of als luxe gerecht.
(plus extra tijd voor roken)2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
Afsluitbare bewaardoos
Bord
rookoven
Rookhout
- 1 verse zalmfilet van ongeveer 1 kg
- 100 g bruine suiker
- 250 g zeezout
- 50 g citroenpeper
- Zeste van 2 citroenen
- 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
- Water
- Jenever
- Tijm
- Rozemarijn
Maak een droog pekel mengsel door suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste en basilicum te mengen.
Bedek de bodem van een afsluitbare bewaardoos met de helft van dit mengsel en leg de zalm erop.
Strooi de rest van het mengsel over de zalm en sluit de doos goed af.
Plaats de doos 2 uur in de koelkast.
Haal de zalm uit, spoel hem af en dep hem droog.
Laat de zalm goed drogen in de koelkast.
Maak de rookoven aan met een mengsel van water en jenever in de waterschaal.
Voeg enkele takjes tijm en rozemarijn toe aan het smeulende schaafsel.
Rook de zalmfilet gedurende 2 uur op ongeveer 40°C en vervolgens nog een kwartier op 50°C.
Serveer de zalm met een salade en een sinaasappelsausje.
De zalm is ook lekker koud!
Wijnadvies:
Voor deze rokerige zalmfilet past een frisse, minerale witte wijn zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc perfect.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Collettes
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 g witte chocolade in stukken
Vulling:
- 150 g pure chocolade met sinaasappelsmaak
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de witte chocolade au bain-marie.
Verdeel de gesmolten witte chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes, en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
Leg de bonbons ondersteboven op de bakplaat en laat ze stollen.
Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes.
Smelt de chocolade met sinaasappelsmaak.
Klop de slagroom en poedersuiker tot een glad mengsel.
Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en suiker en zet dit in de koelkast tot het stevig genoeg is om te spuiten.
Vul een spuitzak met een stervormige spuitmond met het mengsel en spuit wat in elk chocoladebakje.
Bewaar de collettes in de koelkast tot gebruik.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2
Eekhoorntjesbrood Cocktail
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Mousse:
- 14 g gelatine
- 500 g eekhoorntjesbrood
- 3 dl koksroom
- 3 dl room
Duxelles:
- 200 g eekhoorntjesbrood
- 1 eetlepel olie
Gelei:
- Afsnijdsels van eekhoorntjesbrood
- 1 liter gevogeltebouillon
- 8 g iota
Schuim:
- 1 liter melk
- 4 takjes salie
- 1 eetlepel sucro
- 1 eetlepel lecitine
Mousse:
Borstel de paddestoelen schoon.
Voeg ze toe aan de koksroom, breng aan de kook en laat 10 minuten van het vuur af trekken.
Pureer in een blender en zeef het mengsel.
Week de gelatine in koud water en los deze op in de massa.
Klop de room op en spatel deze door de mousse.
Spuit de mousse in glazen en laat opstijven in de koelkast.
Duxelles:
Borstel de paddestoelen schoon, snijd ze bij (bewaar afsnijdsels).
Snijd ze vervolgens in kleine blokjes.
Verhit olie in een pan en sauteer de paddestoelen tot al het vocht is verdampt.
Laat afkoelen en verdeel over de mousse.
Gelei:
Voeg de afsnijdsels toe aan de gevogeltebouillon.
Breng aan de kook en laat 10 minuten van het vuur af trekken.
Zeef de bouillon en bind deze met iota.
Laat iets afkoelen en verdeel over de duxelles.
Zet de glazen in de koelkast.
Schuim:
Breng melk aan de kook, voeg salie toe en laat een nacht trekken in de koelkast.
Zeef de melk, voeg sucro en lecitine toe.
Klop het schuim luchtig met een staafmixer.
Schep het schuim vlak voor het opdienen op de cocktail en serveer
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 2