Gebraiseerde Parelhoenderbouten met Rode Wijn en Kruiden

Gebraiseerde Parelhoenderbouten met Rode Wijn en Kruiden

Deze gebraiseerde parelhoenderbouten, langzaam gegaard in rode wijn en verse kruiden, zijn een smaakvolle aanvulling op elk winterdiner. De rijke smaken van rozemarijn, basilicum en laurier maken dit gerecht tot een feestelijke traktatie.
(inclusief braiseertijd)5 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 parelhoenderbouten
  • 3 tenen knoflook
  • 6 pomodori tomaten
  • 1 bosje rozemarijn
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 bosje basilicum
  • 5 sjalotten
  • 2 limoenen
  • 500 cc rode wijn
  • Olijfolie naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de parelhoenderbouten royaal in met peper en zout.
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan en braad de bouten rondom bruin.
  • Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Snijd de tomaten en sjalotten in grove stukken en pers de limoenen uit.
  • Hak de knoflook grof.
  • Voeg de tomaten, sjalotten en knoflook toe aan de braadpan en fruit ze aan tot ze zacht zijn.
  • Blus de groenten af met de rode wijn en het limoensap.
  • Giet het mengsel over de parelhoenderbouten in de ovenschaal.
  • Leg de takjes rozemarijn, laurierblaadjes en basilicum op de bouten.
  • Zet de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven op 120 ºC.
  • Laat het gerecht 4 tot 5 uur langzaam braiseren, waarbij je de bouten af en toe bedruipt met de jus.
  • Serveer de gebraiseerde parelhoenderbouten met gebakken witlof met tijm en gegratineerde aardappelen.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke en diepe smaken van de parelhoenderbouten aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebraden Varkenshiel uit de Römertopf

Gebraden Varkenshiel uit de Römertopf

Deze gebraden varkenshiel, bereid volgens oma's recept in de Römertopf, is een heerlijk traditioneel gerecht. De combinatie van langzaam gegaard vlees en rijke, aardse smaken maakt dit perfect voor een stevige wintermaaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshiel ca. 750 g
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ui
  • ½ winterwortel
  • 1 laurierblad
  • Tijm naar smaak
  • ½ el boter

Instructies

Voorbereiding:

  • Wrijf de varkenshiel in met zout en peper.
  • Snijd de ui en winterwortel in kleine stukjes.

Bereidingswijze:

  • Vet de Römertopf in met de boter en leg de gesneden wortel en ui onderin.
  • Voeg het laurierblad en de tijm toe bovenop de groenten.
  • Leg de varkenshiel op het groentemengsel in de Römertopf.
  • Sluit de Römertopf en plaats deze in een koude oven.
  • Stel de oven in op 250 graden Celsius en laat het vlees 1,5 tot 2 uur braden, afhankelijk van de dikte van de varkenshiel, totdat het vlees gaar en knapperig is.

Serveertips:

  • Serveer deze gebraden varkenshiel met stevige winterse bijgerechten zoals aardappelpuree, gestoofde groenten of zuurkool voor een complete maaltijd.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Rioja of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van het vlees goed aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gebraden Lamsmedaillons met Romeinse Sla en Kerstomaatjes

Gebraden Lamsmedaillons met Romeinse Sla en Kerstomaatjes

Teaser: Ontdek de delicate smaken van gebraden lamsmedaillons, perfect gecombineerd met Romeinse sla en sappige kerstomaatjes. Dit Italiaanse gerecht is eenvoudig te bereiden en zit vol met verse ingrediënten die elke hap een genot maken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g lamslende
  • 200 g Romeinse sla gewassen en gescheurd
  • 10 kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 1 takje tijm blaadjes afgerist
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng de lamslende op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en tijmblaadjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Braad het lamsvlees rondom aan, zonder erin te prikken, ongeveer 8 minuten of langer, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  • Haal het vlees van het vuur en houd het warm.
  • Voeg de gesnipperde sjalotten, Romeinse sla en gehalveerde kerstomaatjes toe aan de koekenpan.
  • Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur tot ze lichtjes gekarameliseerd zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenten over een schaal en leg de in plakken gesneden lamsmedaillons erbovenop.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Bij gebraden lamsmedaillons passen rode wijnen met een stevige structuur en rijke smaak goed. Denk aan een Chianti Classico uit Toscane, die mooi aansluit bij de mediterrane smaken van tijm en olijfolie in dit gerecht. Een andere uitstekende keuze zou een Bordeaux of een Syrah uit de Rhône kunnen zijn. Deze wijnen hebben voldoende tannines en een kruidige ondertoon die het lam goed complementeren.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Kabeljauwfilet met Rode-Wijnsaus en Gebakken Champignons

Kabeljauwfilet met Rode-Wijnsaus en Gebakken Champignons

Proef de verfijnde smaak van deze kabeljauwfilet, geserveerd met een rijke rode-wijnsaus en knapperige champignons. Een Belgisch gerecht dat perfect is voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 medaillons van kabeljauwfilet ‘loins’ van 150 g
  • 50 g boter
  • 300 g rode uien
  • 12 grote champignons of kleine boleten
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de saus:

  • 60 g sjalot
  • 60 g ongezouten boter
  • 1,5 dl gevogeltebouillon
  • 1,5 dl rode wijn

Instructies

Saus bereiden:

  • Versnipper de sjalotten en stoof ze in de boter.
  • Voeg de rode wijn en gevogeltebouillon toe en laat het geheel inkoken tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Rode uien:

  • Snijd de rode uien in ringen en fruit ze in olijfolie tot ze glazig zijn.

Kabeljauw bakken:

  • Verhit boter in een antikleefpan en bak de medaillons van kabeljauw aan beide kanten goudbruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Gaar de vis vervolgens nog even in een voorverwarmde oven van 180°C.

Champignons:

  • Was de champignons en bak ze samen met laurier en rozemarijn in olijfolie.
  • Kruid met peper en zout.

Opmaak:

  • Zet vier serveerringen op vier borden en vul iedere ring met een laagje gebakken rode ui.
  • Leg de vis op het bedje van ui en schik de champignons erbovenop.
  • Verwarm de saus, haal van het vuur en klop op met klontjes koude boter.
  • Verwijder de serveerringen en versier het gerecht met een blaadje laurier.
  • Trek streepjes rode-wijnsaus op de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een glas droge rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot complimenteert de smaken van dit gerecht perfect.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna

Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna

Proef de rijke smaken van Griekenland met deze heerlijke gebraden gehaktworstjes uit Smyrna, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 800 g gehakt
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1 ei
  • 2 knoflooktenen
  • 1 theelepel gemalen komijn of karwij
  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 1 kopje droge witte wijn
  • ½ theelepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna uit.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng het gehakt met de gemalen komijn, zout, peper, losgeklopt ei, knoflook en het uitgeknepen brood.
  • Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, wentel ze door de bloem en braad ze in 3 eetlepels verhitte boter aan.
  • Leg de rolletjes daarna in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
  • Giet de braadboter door een fijne zeef bij de rolletjes en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de uien, snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze kort in kokend water, verwijder de schil en pitjes en pureer ze.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en fruit de uien kort.
  • Voeg de tomatenpuree en de witte wijn toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.
  • Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko, past perfect bij dit gerecht en complimenteert de tomatensaus en de kruidige gehaktworstjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney

Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney

Een verfijnd gerecht van gebraden eend geserveerd met een romige hazelnootmousseline, smaakvolle pompoenchutney en knapperige gefrituurde pastinaak. Ideaal voor feestelijke gelegenheden en liefhebbers van wildgerechten!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Chutney:

  • 1 muskaatpompoen
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • 100 gram suiker
  • 2 laurierbladen
  • 1 serehstengel
  • 50 gram gember
  • 100 gram sjalotten
  • 300 gram wortel

Eend:

  • 8 hele eenden
  • Ganzenvet
  • Zout en peper naar smaak

Garnering:

  • 200 gram hazelnoten
  • Garnituur:
  • Patentbloem
  • Water
  • 3 pastinaken

Mousseline:

  • 50 gram boter
  • 1 kg aardappels Irene
  • 2,5 dl room
  • 1 dl hazelnootolie

Saus:

  • 1 dl rode port
  • Braadboter
  • 0,5 liter gevogeltefond
  • 50 gram boter
  • 40 gram sjalotten

Instructies

Voorbereiding:

    Eend:

    • Snijd de pootjes van de eenden af en zout ze aan de binnenzijde.
    • Smelt het ganzenvet en voeg de eendenpootjes toe.
    • Gaar ze in een oven van 90°C onder deksel.
    • Verwarm boter in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
    • Laat ze rusten in een Alto-Shaam op 50°C of in een oven op lage temperatuur.
    • Bewaar het braadvet voor de saus.
    • Laat de pootjes in het vet afkoelen als ze gaar zijn.

    Saus:

    • Snipper de sjalotten en zweet ze aan in braadboter.
    • Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl reduceren.
    • Voeg de rode port toe, breng opnieuw aan de kook en passeer de saus.
    • Monteer de saus met boter en breng op smaak.

    Hazelnootmousseline:

    • Schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water.
    • Giet af, droogstoom en pureer de aardappels.
    • Roer de room en boter door de puree en monteer met hazelnootolie.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Bruneer de hazelnoten 12 minuten in een koude oven op 180°C, laat afkoelen en hak grof.

    Pompoenchutney:

    • Schil de pompoen en wortel, pel de sjalotten.
    • Snijd alles in stukken.
    • Snijd de serehstengel en gember in stukken.
    • Zet de groenten en kruiden aan in olie, voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
    • Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
    • Pureer kort met de pulsknop in de Magimix en bewaar tot gebruik.

    Pastinaak:

    • Schil de pastinaken en schaaf in dunne repen met een dunschiller.
    • Leg in een kom en giet er heet water over, laat uitlekken op keukenpapier.

    Bereiding:

      Eend:

      • Haal de eenden uit de Alto-Shaam en zet ze 10 minuten in een oven van 180°C.
      • Sauteer de eendenpootjes krokant in een droge hete pan.
      • Hazelnootmousseline:
      • Verhit de hazelnootmousseline.

      Chutney:

      • Maak de chutney lauwwarm.

      Saus:

      • Breng de saus tot tegen het kookpunt.

      Pastinaak:

      • Haal de pastinaak door de bloem en frituur goudbruin op 160°C.
      • Laat uitlekken op keukenpapier.

      Dresseren:

      • Schep een lepel mousseline op de borden.
      • Snijd de borstfilets van de eenden af en leg deze tegen de mousseline aan.
      • Voeg een quenelle chutney toe en giet de saus eromheen.
      • Garneer met gefrituurde pastinaak en bestrooi de mousseline met gehakte hazelnoten.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot.

      Nutrition

      Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 55g | Vet: 40g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

      Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

      Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

      Deze gebakken zwarte koolvisfilet, geserveerd met romige pastinaakpuree en knapperige groene kool, vormt een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht. Perfect voor koude dagen en feestelijke diners!
      Bereidingstijd40 minuten
      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
      Land van herkomst: Nederland
      Servings: 4
      Calories: 420kcal
      Author: Cor Klaar

      Equipment

      Ingrediënten

      • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
      • 5 pastinaakwortels
      • ¾ pakje boerenroomboter
      • Scheut room
      • 2 kroppen groene kool
      • Zout en peper naar smaak

      Instructies

      • Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes.
      • Zet ze op in een pan met gezouten water en kook ze gedurende 25 minuten tot ze goed gaar en zacht zijn.
      • Kook ondertussen de koolvisfilets op gemiddeld vuur rustig gaar.
      • Giet de pastinaak af en doe ze in een kom.
      • Voeg de boter, een scheut room, zout en peper toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
      • Roerbak de groene kool kort op hoog vuur tot deze knapperig is, en voeg zout en peper naar smaak toe.
      • Serveer de koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en begeleid door de roergebakken groene kool.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

      Nutrition

      Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g

      Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

      Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

      Geniet van deze verfijnde gebakken zeetong, geserveerd met een luchtige sabayon op basis van witbier en vergezeld door al dente tagliolini en verse groenten. Een perfect gerecht voor speciale gelegenheden!
      Bereidingstijd45 minuten
      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
      Land van herkomst: Nederland
      Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
      Dieët: Notenvrij
      Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
      Servings: 4
      Calories: 550kcal
      Author: Cor Klaar

      Equipment

      Ingrediënten

      • 600 g zeetongfilet
      • Zout en versgemalen peper
      • 2 eetlepels bloem
      • 5 eetlepels olijfolie
      • 20 cl keizerskroon witbier
      • 200 g tagliolini
      • 3 eidooiers
      • 100 g roomboter in twee delen
      • 250 g verse groenten zoals worteltjes broccoli, peultjes, asperges
      • 2 limoenen in partjes

      Instructies

      • Was en schil de groenten, blancheer ze beetgaar en zet apart.
      • Bestrooi de tongfilets met zout en peper en wentel ze door de bloem, klop het overtollige bloem eraf.
      • Verwarm 4 eetlepels olijfolie en 25 g roomboter in een pan.
      • Bak de tongfilets aan beide zijden lichtbruin, haal ze uit de pan en houd ze warm.
      • Kook de tagliolini al dente in een pan met gezouten water en 1 eetlepel olijfolie.
      • Giet af en zet apart.
      • Voor de sabayon: Klop de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout au bain marie tot de saus goed warm en schuimig is.
      • Klop er vervolgens 25 g roomboter in kleine vlokjes doorheen tot de boter volledig is opgenomen.
      • Verdeel de tagliolini over voorverwarmde borden, leg de geblancheerde groenten erop en plaats de gebakken zeetong bovenop.
      • Schep de sabayon rondom de zeetong en garneer met partjes limoen.
      • Serveer direct.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een glas witbier of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

      Nutrition

      Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

      Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus en Limoen

      Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus en Limoen

      Deze gebakken zalmfilets, overgoten met een rode wijnsaus op basis van Beaujolais, kaneel en kruidnagel, zijn een verfijnd gerecht. Perfect voor een speciale gelegenheid of een heerlijk diner!
      Bereidingstijd45 minuten
      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
      Land van herkomst: België
      Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
      Dieët: Notenvrij
      Feestdagen etc: Kerst
      Servings: 4
      Calories: 400kcal
      Author: Cor Klaar

      Equipment

      Ingrediënten

      • 4 zalmfilets van ± 150 gram
      • 3 eetlepels bloem
      • 40 gram boter of olijfolie

      Voor de saus:

      • 3 deciliter jonge rode Beaujolais
      • 2 schijfjes limoen
      • 30 gram suiker
      • 1 kaneelstokje
      • Kruidnagel naar smaak
      • Zwarte peper en zout naar smaak

      Voor de garnering:

      • Schijfjes limoen en citroen

      Instructies

      Begin met de saus:

      • doe de rode wijn, limoen, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, peper en zout in een pan.
      • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 15 minuten trekken op laag vuur.
      • Zeef de vloeistof en bind de saus door 30 gram boter te smelten (niet laten bruinen) en voeg 30 gram bloem toe.
      • Roer het mengsel op laag vuur en voeg langzaam de gezeefde wijn toe, beetje bij beetje, terwijl je blijft roeren tot alle wijn is opgenomen en de saus glad is.

      Bereid de zalm:

      • haal de zalmfilets door de bloem en bak ze mooi bruin in hete boter of olijfolie.
      • Leg de gebakken zalmfilets op een schaal en versier met schijfjes citroen en limoen.
      • Overgiet de zalm met de warme rode wijnsaus en serveer direct.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een jonge, rode Beaujolais of een lichte Pinot Noir om de smaken van de saus te complementeren.

      Nutrition

      Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g

      Gebakken Witlof met Mosterd en Suiker

      Gebakken Witlof met Mosterd en Suiker

      Deze gebakken witlof met een vleugje mosterd en suiker biedt een heerlijke balans tussen bitter en zoet. Een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht dat elke maaltijd compleet maakt!
      Bereidingstijd10 minuten
      Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
      Land van herkomst: Nederland
      Jaargetijde:: Herfst, Winter
      Feestdagen etc: Kerst
      Servings: 2
      Calories: 90kcal
      Author: Cor Klaar

      Equipment

      Ingrediënten

      • 3 tot 4 stronkjes witlof
      • 1 klontje boter
      • 1 eetlepel mosterd
      • 1 eetlepel suiker

      Instructies

      • Snijd de witlof in kleine stukjes.
      • Smelt de boter in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
      • Voeg de gesneden witlof toe aan de pan en bak deze in ongeveer 5 minuten, terwijl je regelmatig omschept.
      • Zodra de witlof begint te slinken, voeg je de mosterd en suiker toe.
      • Roer alles goed door elkaar en bak nog een paar minuten totdat de witlof volledig gaar is.
      • Serveer direct als bijgerecht.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio.

      Nutrition

      Calories: 90kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g