Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Deze Javaanse gehaktballen zijn heerlijk kruidig met knoflook, sambal en ketjap. Perfect als bijgerecht bij rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 500 g rundergehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 ui

Instructies

  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 platte ballen van.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Voeg de ketjap en het water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en dek de pan af.
  • Laat de gehaktballen ongeveer 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en komkommersalade.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met pandanrijst en atjar tjampoer als friszuur contrast.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht, of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 3.2g

Krokante pastinaakbeignets met koriander

Krokante pastinaakbeignets met koriander

Deze krokante pastinaakbeignets met een vleugje koriander zijn heerlijk als bijgerecht of voorgerecht. Serveer met appelchutney voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 dl kookvocht
  • 1 ei
  • 300 g pastinaak
  • ½ tl zout
  • 1 tl korianderzaad of ½ tl korianderpoeder ketoembar
  • Beetje bloem om te bestuiven
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in plakken van ½ à 1 cm dik.
  • Kook de plakken in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop het ei los en meng met het kookvocht en het zout.
  • Vijzel de korianderzaden en roer samen met de bloem door het eimengsel.
  • Laat het beslag tenminste een half uur rusten.
  • Controleer of het beslag dik-vloeibaar is, voeg indien nodig extra kookvocht toe.
  • Verhit olie in een koekenpan.
  • Haal de pastinaakplakken door een beetje bloem en daarna door het beslag.
  • Bak ze aan beide zijden in een paar minuten lichtbruin op middelhoog vuur.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een lepeltje zelfgemaakte appelchutney als frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g

Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Kleine, makkelijke cheesecake hapjes van bladerdeeg gevuld met roomkaas, vanille en aardbeienjam. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Tussendoortje
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 22
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Amandelschaafsel
  • 4 el aardbeienjam
  • 1 ei + 1 om mee te bestrijken
  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 1 pakje kloppudding vanille @droetkerbakken_nl
  • Poedersuiker
  • 400 g roomkaas
  • 1 tl vanille aroma

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg (meestal 200°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol beide vellen bladerdeeg uit.
  • Snijd elk vel in 10-12 vierkantjes (afhankelijk van de gewenste grootte van de bites).
  • Meng in een kom de roomkaas, 1 ei en het vanille aroma goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Voeg het vanille kloppuddingpoeder toe aan het roomkaasmengsel en mix nogmaals goed door.
  • Leg de bladerdeegvierkantjes op de bakplaat.
  • Verdeel op elk vierkantje een theelepel van het roomkaasmengsel.
  • Schep bovenop het roomkaasmengsel een halve theelepel aardbeienjam.
  • Vouw de tegenoverliggende punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze in het midden goed vast met een vork, zodat je kleine pakketjes krijgt.
  • Klop het extra ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
  • Bestrooi de bovenkant van de pakketjes met amandelschaafsel.
  • Bak de cheesecake bites in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cheesecake bites na het bakken iets afkoelen op de bakplaat.
  • Bestrooi de afgekoelde cheesecake bites eventueel met poedersuiker voor het serveren.
  • Serveer de cheesecake bites lauwwarm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer de cheesecake bites met verse aardbeien of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht fruitige rosé past goed bij de zoete smaken van de cheesecake en de aardbeienjam.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Knapperige Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikoos

Knapperige Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikoos

Heerlijke knapperige havermoutkoekjes met zachte stukjes witte chocolade en gedroogde abrikozen. Perfect als tussendoortje of bij de koffie.
Voorbereidingstijd1 uur 10 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g bruine suiker
  • 135 g tarwebloem
  • 100 g havermout
  • 35 g griessuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 240 g witte chocolade in stukjes of witte chocoladekorrels
  • 225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 210 g fijngehakte gedroogde abrikozen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de tarwebloem, havermout, bakpoeder en kaneelpoeder in een kom.
  • Klop de boter en de suiker met een mixer tot een lichte, luchtige room.
  • Voeg zout, vanille-extract en eieren toe en klop nog ongeveer 1 minuut door.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan de room en meng goed.
  • Roer de stukjes witte chocolade en abrikozen door het deeg.
  • Dek het deeg af en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet deze in.
  • Maak hoopjes van 1 eetlepel deeg, met 5 cm tussenruimte, en leg deze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 11 tot 14 minuten tot ze goudbruin zijn aan de randen maar nog zacht in het midden.
  • Laat de koekjes 2 minuten afkoelen op de bakplaat en vervolgens volledig op een taartrooster.
  • Bewaar de koekjes maximaal 1 week in een gesloten container.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke zoete pauze.
Wijnadvies:

Een frisse, lichte dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past goed bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Knapperige Pittige Gingernuts Koekjes

Knapperige Pittige Gingernuts Koekjes

Deze knapperige en pittig gekruide gingernuts zijn een heerlijke traktatie, perfect om te bakken en te bewaren als smakelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd1 uur 10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • Kristalsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
  • Vermeng de afgekoelde boter met de melasse, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
  • Zeef bloem, zuiveringszout, gemberpoeder en piment en roer dit door het botermengsel.
  • Vorm van het deeg steeds balletjes van ongeveer 1,5 eetlepel.
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 cm tussenruimte.
  • Druk de balletjes voorzichtig plat tot rondjes van circa 3 cm doorsnee.
  • Zet de bakplaat 1 uur koel weg.
  • Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
  • Bak ze 10-12 minuten in de oven tot ze iets gerezen en licht goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de gingernuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk moment.
Wijnadvies:

Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past goed bij de pittige kruiden.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1.5g | Vet: 4.4g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Romantische Gevulde Halvemaan Koekjes

Romantische Gevulde Halvemaan Koekjes

Heerlijke zachte gevulde halve maantjes met een romige roomkaasvulling en kaneel, perfect als zoete traktatie bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht, Koek, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 50 gram wit plantaardig vet
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram rozijnen
  • 175 gram boter in blokjes
  • 200 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 350 gram verse roomkaas
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC (gasstand 3-4).
  • Vet twee bakplaten in en bekleed met bakpapier.
  • Zeef bloem en zelfrijzend bakmeel in een kom.
  • Wrijf het plantaardig vet en de boter door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg 25 gram kristalsuiker toe en meng goed.
  • Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe en kneed tot een glad deeg.
  • Verpak het deeg in bakpapier en leg 20 minuten in de koelkast.
  • Roer de roomkaas romig met de resterende kristalsuiker, kaneel en rozijnen.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 mm dikte.
  • Steek met een ronde uitsteker cirkels van 5 cm uit het deeg.
  • Schep op elk deegcirkel een beetje vulling.
  • Maak de randen rondom vochtig met water en vouw de deegcirkels dubbel tot een halve maan.
  • Druk de randen goed aan.
  • Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar restanten 1-2 dagen in de koelkast.

Notities

Serveertip:

Serveer de halve maantjes versgebakken bij de koffie of thee. Voor variatie kun je ze vullen met appelmoes, lemon curd of bosbessen.
Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Knapperige Gemberkruimelkoekjes met Specerijen

Knapperige Gemberkruimelkoekjes met Specerijen

Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een warme kruidenmix en een krokante kruimellaag.
Voorbereidingstijd1 uur 10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 110kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 150 gram bloem
  • 3 eetlepels havervlokken
  • 40 gram boter kruimellaag
  • 50 gram boter gesmolten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker kruimellaag
  • 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
  • 5 eetlepels bloem kruimellaag
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2 tot 3).
  • Meng in een grote kom de gesmolten en afgekoelde boter met de rietsuikermelasse of stroop, donkerbruine basterdsuiker en het ei.
  • Zeef de bloem, zuiveringszout, gemberpoeder, kaneel en gemalen piment samen en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en meng goed.
  • Meng in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag: boter, bloem, havervlokken en lichtbruine basterdsuiker.
  • Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg.
  • Leg deze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier of een antiaanbaklaag.
  • Druk elk balletje plat tot een rondje van 3 cm doorsnee.
  • Druk op elk koekje 1 tot 2 theelepels van het kruimeldeeg.
  • Zet de koekjes 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze opgezwollen en stevig zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes 3 tot 4 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer deze koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijk moment van ontspanning.
Wijnadvies:

Een lichte, kruidige dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past goed bij de warme kruiden in deze koekjes.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 9g

Snelle Romige Oude Kaas Salade

Snelle Romige Oude Kaas Salade

Zelfgemaakte oude kaassalade in een handomdraai! Romig, smaakvol en perfect als broodbeleg, op toastjes of bij de borrel. Met slechts een paar ingrediënten tover je deze klassieker op tafel.
Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Broodbeleg, Kaas, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Eiwitrijk, Glutenvrij, Tarwevrij
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • 200 g mayonaise
  • 1-2 tl mosterd
  • 200 g oude of overjarige kaas
  • Peper naar smaak
  • Peterselie naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Rasp de oude of overjarige kaas fijn met een rasp.
  • Doe de geraspte kaas in een kom.
  • Voeg de crème fraîche en mayonaise toe aan de kom.
  • Voeg de mosterd, zout, peper, peterselie en knoflookpoeder toe naar smaak.
  • Meng alle ingrediënten met een lepel of spatel tot een egaal geheel.
  • Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met zout, peper of knoflookpoeder.
  • De oude kaassalade is klaar om te serveren.

Notities

Serveertip:
Lekker op een toastje, stokbrood of broodje. Ook heerlijk als vulling voor wraps of in een salade.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier, of een lichte rode wijn zoals een jonge Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 10g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Zachte Bretonse boterkoekjes

Zachte Bretonse boterkoekjes

Deze klassieke Bretonse koekjes zijn heerlijk boterig en licht krokant. Perfect bij de koffie of als zoete traktatie op elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 40
Calories: 80kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • 250 g bloem
  • 60 g gezouten boter in stukjes
  • 150 g suiker

Instructies

  • Roer in een grote kom de bloem, de suiker en het bakpoeder door elkaar.
  • Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en de melk toe.
  • Kneed alle ingrediënten met je handen tot een glad en stevig deeg.
  • Maak een bal van het deeg, wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik.
  • Steek koekjes uit met een steekvormpje.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk ze met wat in melk opgelost eigeel.
  • Maak met een vork strepen op de koekjes.
  • Bak 10 à 15 minuten tot de koekjes licht goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes bij een kopje koffie of thee en bewaar ze luchtdicht voor een knapperige beet.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes voor een elegante traktatie.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Spaans groentenroerei met pittige rettichsalade

Spaans groentenroerei met pittige rettichsalade

Een luchtig Spaans groentenroerei met snijbiet, geserveerd op knoflooktoast en gecombineerd met een frisse rettichsalade vol mosterdblad.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Lunch, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook doorgesneden
  • 2 baby rettich geschild
  • 2 el olijfolie
  • 250 g Indiaas mosterdblad
  • 3-4 el extra virgin olijfolie
  • 4 sneden geroosterd bruin brood zonder korst
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eieren
  • 500 g warmoes snijbiet
  • kleine handvol platte peterselie
  • sap van een ½ citroen
  • een paar radijsjes
  • 1 paar baby raapjes geschild
  • olijfolie voor de pan
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook.
  • Snijd het blad van de snijbiet van de stelen en hak de stelen in stukjes van 1 cm.
  • Blancheer de bladeren 2 minuten en koel ze af in ijswater.
  • Kook vervolgens de stelen beetgaar in hetzelfde water en koel ook die af in ijswater.
  • Verwarm olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de fijngesneden knoflook tot deze goudkleurig is.
  • Voeg de stelen toe, kruid met zout en peper en roerbak dit 5 minuten.
  • Snijd de bladeren grof en voeg toe aan de pan, bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Klop de eieren in een kom en meng er de peterselie door.
  • Voeg het eimengsel toe aan de pan en roer langzaam tot het ei naar wens is gestold.
  • Snijd voor de salade alle groenten fijn met een mandoline.
  • Leg de groenten 10 minuten in ijswater en laat daarna goed uitlekken.
  • Meng de groenten met het mosterdblad in een kom.
  • Maak een dressing van citroensap, zout en extra virgin olijfolie.
  • Meng de dressing met de salade.
  • Wrijf de geroosterde sneden brood in met het halve teentje knoflook.
  • Leg op elk bord wat salade en een snee toast.
  • Schep het roerei op de toast en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra peterselie en een scheutje olijfolie over het roerei voor een frisse touch.
Wijnadvies:

Een frisse Spaanse witte wijn zoals Albariño past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g