Makreeltartaar met Pittige Tomaat-Koriander Coulis

Makreeltartaar met Pittige Tomaat-Koriander Coulis

Een verfijnd en verfrissend gerecht van makreeltartaar, geserveerd met een pittige tomaat-koriander coulis. Perfect als voorgerecht voor feestelijke gelegenheden of zomerse diners.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tartaar:

  • 4 makreelfilets fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel geraspte citroenschil zeste
  • 3 fijngehakte korianderblaadjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de coulis:

  • Vruchtvlees van 4 roma-tomaten
  • ½ fijngesnipperde ui
  • 1 Spaans pepertje fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Kruidentuiltje van tijm en laurier
  • Korianderbollen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Enkele blaadjes salie
  • Olijfolie

Instructies

Voor de tartaar:

  • Meng de fijngehakte makreelfilets met de fijngehakte ui, citroensap, geraspte citroenschil, korianderblaadjes, zout en peper.
  • Zet apart.

Voor de coulis:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de fijngesnipperde ui, Spaans pepertje en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg het vruchtvlees van de tomaten, kruidentuiltje van tijm en laurier, korianderbollen, zout en peper toe.
  • Laat het mengsel zachtjes koken tot de tomaten goed zijn ingekookt en alle smaken zijn samengekomen.
  • Zeef de coulis om een gladde saus te verkrijgen en meng met fijngehakte koriander.
  • Verwijder het kruidentuiltje.

Dresseren:

  • Verdeel de makreeltartaar over de borden.
  • Lepel de tomaat-koriander coulis eromheen.
  • Garneer met enkele blaadjes salie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Tartaar van Kalfsvlees met Bruschetta Wafel en Witlofsalade

Tartaar van Kalfsvlees met Bruschetta Wafel en Witlofsalade

Deze verfijnde tartaar van kalfsvlees, geserveerd met een krokante bruschetta wafel en frisse witlofsalade, is een culinaire traktatie die perfect is voor speciale gelegenheden. Geniet van de delicate smaken en texturen in dit prachtige gerecht.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Vaderdag
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 4 struikjes witlof
  • 4 Granny Smith appels
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels eidooier
  • 1 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de tartaar:

  • 800 g kalfshaas
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets fijngehakt
  • ½ bosje kervel fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de wafels:

  • 250 g bloem
  • 80 g boter
  • 250 g crème fraîche
  • 100 g ei
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels bruschetta kruidenmengsel

Instructies

Voor de salade:

  • Meng de eidooier met citroensap en voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft roeren.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de witlof in dunne ringen en de appels in dunne reepjes.
  • Meng de witlof en appels met de dressing en breng verder op smaak.
  • Zet apart.

Voor de tartaar:

  • Snijd de kalfshaas in kleine blokjes.
  • Meng de kalfshaas met de fijngehakte sjalotjes, kappertjes, ansjovis, knoflook en kervel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Druk het tartaarmengsel in ringen en zet deze in de koelkast om op te stijven.

Voor de wafels:

  • Meng bloem, boter, crème fraîche, ei, bakpoeder en bruschetta kruidenmengsel in een kom tot een glad beslag.
  • Klop het eiwit stijf en vouw het voorzichtig door het beslag.
  • Bak dunne wafels met een wafelijzer en snijd er cirkels uit die iets groter zijn dan de tartaar ringen.

Dresseren:

  • Plaats de tartaar ringen op borden en verwijder de ringen voorzichtig.
  • Leg een wafel naast de tartaar en druppel wat saus eromheen.
  • Garneer met verse kervel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven

Deze gevulde Spaanse sardines, gevuld met een smakelijk mengsel van ui, knoflook, peterselie en ei, worden in de oven gebakken tot perfectie. Ideaal te serveren met een frisse tomatensalade en stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 verse sardines schoongemaakt en gefileerd
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 citroen in partjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en kook 2 eieren 10 minuten hard.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de sardines af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Boen de citroen schoon en snijd deze in partjes.
  • Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, peterselie, stukjes gekookt ei, het rauwe ei, zout en peper door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Leg een sardinefilet met de graatzijde naar boven in de schaal.
  • Schep een beetje van het eimengsel op de sardine en leg er een tweede sardine op met de graatzijde naar beneden.
  • Herhaal dit voor alle sardines.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Garneer de gevulde sardines met partjes citroen en serveer warm.

Notities

Lekker met stokbrood en tomatensalade.
 
Wijnadvies:
Serveer deze sardines met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo. Deze wijnen brengen de smaak van de vis en het citroenaroma goed naar voren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Kruidenmousse met Gelakte Gerookte Paling en Gemengde Salade

Kruidenmousse met Gelakte Gerookte Paling en Gemengde Salade

Een verfijnde combinatie van kruidige mousse, gelakte gerookte paling en een frisse gemengde salade. Perfect voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0,5 bosje bieslook fijngehakt
  • 0,5 bosje kervel fijngehakt
  • 8 blaadjes salie fijngehakt
  • 8 eetlepels appelstroop
  • 16 dl melk
  • 32 g gelatine
  • 600 g gerookte paling
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 0,5 dl Hojiblanca olijfolie
  • 16 stuks little gem sla

Instructies

  • Snijd de gerookte palingfilets in de lengte, passend bij de vorm van de mousse, en zet koel.
  • Week de little gem sla in ijswater om ze knapperig te maken.
  • Meng voor de dressing de appelstroop met de ketjap manis en voeg vervolgens de olijfolie toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
  • Hak de bieslook, kervel en salie fijn.
  • Breng de melk samen met de appelstroop aan de kook.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Koel 12 dl van de melk snel af tot 0 graden Celsius.
  • Breng de resterende melk opnieuw aan de kook en los hierin de geweekte gelatine op.
  • Laat dit mengsel afkoelen en voeg dan de koude melk toe, klop het geheel luchtig.
  • Voeg de fijngehakte kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de mousse in flexipan vormen en laat licht aanvriezen in de vriezer.
  • Lak de palingfilets met de stroopdressing.
  • Haal de mousse uit de vormen en plaats op elke mousse twee gelakte palingfilets.
  • Leg de little gem sla naast de mousse en schep de resterende dressing erover.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de gerookte paling en de kruidige mousse.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g

Aspergebavarois met Vinaigrettesaus en Truffelstengel

Aspergebavarois met Vinaigrettesaus en Truffelstengel

Deze delicate aspergebavarois, gecombineerd met een kruidige vinaigrette en krokante truffelstengels, is een verfijnd voorgerecht dat perfect past bij een elegante maaltijd.
+ tijd om op te stijven1 uur
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g Coppa de marcassin
  • 1 kg asperges
  • 20 g gelatine
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 dl room
  • 1 dl aspergevocht
  • ½ dl witte wijn
  • ½ dl dragonazijn
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • Mosterd naar smaak
  • Bieslook fijngehakt
  • Peterselie fijngehakt
  • Dragon fijngehakt
  • Kappertjes fijngehakt
  • Truffelpasta naar smaak
  • 2 lapjes bladerdeeg
  • Kervel voor garnering

Instructies

Bavarois:

  • Schil de asperges en snijd de koppen af op 5 cm.
  • Snijd 2 cm van de onderkant af.
  • Kook de aspergeschillen en kontjes in water en passeer de bouillon.
  • Kook hierin de aspergepunten beetgaar en laat ze afkoelen.
  • Pureer de aspergestukken en kook het aspergevocht.
  • Voeg de gelatine toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel licht opstijven en spatel er vervolgens de geklopte room doorheen.
  • Vul natgemaakte vormen met het mengsel en laat de bavarois in de koeling volledig opstijven.

Vinaigrette:

  • Snipper de sjalot en reduceer deze samen met aspergevocht, witte wijn en dragonazijn tot er ongeveer 1 dl overblijft.
  • Roer de mosterd door de vloeistof en voeg al roerend de verschillende oliën toe.
  • Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte kruiden en kappertjes toe.

Truffelstengels:

  • Bestrijk het bladerdeeg met truffelpasta en rol het uit.
  • Snijd het deeg in dunne stengels en bak deze gedurende 10 minuten af op 180 graden.
  • Laat afkoelen.

Dresseren:

  • Stort de bavarois voorzichtig op de borden.
  • Leg de coppa langs de bavarois en besprenkel met de vinaigrette.
  • Garneer met de truffelstengels en enkele takjes kervel.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pouilly-Fumé. De zuren en frisse aroma’s van de wijn passen perfect bij de delicate smaak van asperges en de vinaigrette.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Baguette van Filodeeg met Gevulde Black Tiger Garnalen

Baguette van Filodeeg met Gevulde Black Tiger Garnalen

Deze krokante baguettes van filodeeg, gevuld met sappige Black Tiger garnalen, frisse frisée en radijs, zijn een smaakvolle en elegante manier om een maaltijd te beginnen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg Black Tiger garnalen
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 40 g sjalotten
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 dl visfond
  • 100 g boter
  • 4 vellen filodeeg
  • 3 dl olijfolie arbequina
  • 0,5 dl frambozenazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 bos kervel
  • 80 g eigeel
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 3 dl zonnebloemolie
  • Worcestersaus naar smaak
  • 80 g sjalotten
  • 1 krop frisée
  • 1 bos radijs

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de filodeegvellen in vieren en bestrijk ze met gesmolten boter.
  • Druk de vellen in de vormpjes en bak ze af op 180°C gedurende 8 minuten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Fruit de sjalotten, tijm en laurier in olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de Black Tiger garnalen toe en bak kort mee.
  • Blus af met de witte wijn en voeg de visfond toe.
  • Laat het mengsel afkoelen en verwijder de koppen van de garnalen.
  • Pel de garnalen.
  • Pluk het gele deel van de frisée en leg het in ijswater.
  • Snipper de sjalotten en snijd de radijs in fijne julienne, en laat ze in ijswater staan.

Dressing:

  • Meng mosterd, frambozenazijn en garnalenreductie in een kom.
  • Voeg al roerend olijfolie toe om de dressing te maken.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Mayonaise:

  • Meng het eigeel, mosterd, azijn, zout, peper en Worcestersaus in een kom.
  • Voeg langzaam de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen, totdat een emulsie ontstaat.

Bereiding:

  • Meng de uitgelekte frisée, radijs en sjalotten met de dressing en breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de afgebakken filodeegvormpjes met dit mengsel.
  • Maak een saus door de overgebleven dressing te mengen met de saus en maak hiermee een spiegel op de borden.
  • Plaats de gevulde filodeegvormpjes in het midden van de borden en leg twee Black Tiger garnalenstaarten bovenop de salade.
  • Garneer met kervel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse, minerale witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. De knapperige garnalen en frisse salade worden prachtig in balans gebracht door de lichte zuren van de wijn.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Soya Gehaktballetjes met Rundergehakt en Koriander

Soya Gehaktballetjes met Rundergehakt en Koriander

Een smakelijke combinatie van soya-gehakt en rundergehakt, gekruid met koriander en knoflook. Perfect voor een gezonde en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g soya-gehakt gedroogd
  • 250 g rundergehakt of gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 ui geraspt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • ½ bosje peterselie fijngesneden
  • 1 theelepel koriander
  • 1 snee brood geweekt en verkruimeld
  • 1 eetlepel meel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Curry naar smaak
  • Meel om de gehaktballetjes door te halen voor het bakken
  • Olijfolie voor het bakken

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het mengsel goed door tot een soepel geheel.
  • Vorm bolletjes van het gehaktmengsel en druk ze plat.
  • Haal de gehaktballetjes door de bloem.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes aan beide kanten bruin en gaar.
  • Serveer de soya gehaktballetjes met een frisse salade en rijst.

Notities

Wijnadvies:
Deze soya gehaktballetjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Knapperige Kippenvleugeltjes uit de Airfryer

Knapperige Kippenvleugeltjes uit de Airfryer

Maak in een handomdraai heerlijke, knapperige kippenvleugeltjes met dit eenvoudige airfryer-recept. Met je favoriete barbecuesaus, zout en peper, worden de vleugeltjes perfect gaar en vol van smaak. Ideaal voor een snelle snack, een feestje of gewoon als lekker tussendoortje!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Barbecuesaus of je favoriete saus
  • Kippenvleugeltjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Marineer de kippenvleugeltjes in een kom met barbecuesaus, zout en peper.
  • Zorg ervoor dat alle vleugeltjes goed bedekt zijn met de marinade.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de gemarineerde kippenvleugeltjes in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze niet overlappen.
  • Bak de vleugeltjes gedurende 20-25 minuten op 180 graden, of totdat ze knapperig en gaar zijn.
  • Draai de vleugeltjes halverwege de baktijd om voor een gelijkmatige bereiding.
  • Serveer de kippenvleugeltjes warm en geniet van hun heerlijke, knapperige buitenkant en sappige binnenkant.

Notities

Combineer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een koel glas bier.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Knoflookgarnalen uit de airfreyer

Knoflookgarnalen uit de airfreyer

Geniet van deze snel te bereiden knoflookgarnalen, perfect gegaard in de airfryer. Met de smaken van knoflook, citroen en olijfolie zijn deze garnalen een heerlijke aanvulling op elke maaltijd of als smaakvolle snack. Klaar in slechts 10 minuten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Citroensap
  • Garnalen gepeld en schoongemaakt
  • Knoflook fijngehakt
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de garnalen met olijfolie, fijngehakte knoflook, citroensap, zout en peper.
  • Zorg ervoor dat de garnalen goed bedekt zijn met de marinade.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de gemarineerde garnalen in het mandje van de airfryer in een enkele laag.
  • Bak de garnalen gedurende 5-7 minuten op 180 graden, of totdat ze roze en gaar zijn.
  • Serveer de knoflookgarnalen direct, eventueel met een extra scheutje citroensap en verse kruiden.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Knapperige Franse Frietjes uit de airfreyer

Knapperige Franse Frietjes uit de airfreyer

Geniet van deze perfect knapperige Franse frietjes, eenvoudig en snel gemaakt in de airfryer. Met slechts een beetje olijfolie, zout en peper heb je in 25 minuten een heerlijk bijgerecht of snack klaar. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Aardappelen geschild en in frietjes gesneden
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de gesneden aardappelen in een kom en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak en meng alles goed, zodat de frietjes gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de aardappelfrietjes in het mandje van de airfryer in een enkele laag voor de beste resultaten.
  • Bak de frietjes gedurende 15-20 minuten op 180 graden, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd om de frietjes gelijkmatig te bakken.
  • Serveer de knapperige Franse frietjes direct, eventueel met een dipsaus naar keuze

Notities

Combineer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissend biertje.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g