Oosterse Mieneschotel met Paksoi

Oosterse Mieneschotel met Paksoi

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 55 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Zout arm
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mienestjes
  • 2 struiken paksoi
  • 400 g varkensvleesreepjes of tofu voor vegetarische optie
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 7 eetlepels zoete chilisaus
  • 50 g gebakken uitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de mienestjes volgens de instructies op de verpakking en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Maak de paksoi schoon en snijd de struiken in smalle reepjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak het varkensvlees (of tofu) in 5 minuten bruin.
  • Voeg de paksoi toe en bak deze al omscheppend 4-5 minuten mee.
  • Breng op smaak met de Japanse sojasaus, gemalen komijn, zout en peper.
  • Verdeel de mie over vier kommen en schep er het vlees met de paksoi op.
  • Schenk de zoete chilisaus over de mie en bestrooi met de gebakken uitjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze oosterse mieneschotel met paksoi gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Romige Preisoep met Gerookte Zalm

Romige Preisoep met Gerookte Zalm

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 kruimige aardappels in blokjes gesneden
  • 150 g prei in ringen gesneden
  • 1 eetlepel tijm
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 50 ml slagroom
  • 100 g gerookte zalm in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de blokjes aardappel, prei en tijm toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken gedurende 15 minuten.
  • Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden.
  • Schenk een scheutje slagroom in elke kom soep en roer even kort met een lepel zodat de slagroom als een halve cirkel zichtbaar wordt.
  • Leg de reepjes gerookte zalm in de soep.
  • Serveer de romige preisoep met vers brood of stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige preisoep en versterkt de smaak van de gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Prei Frittata met Gebakken Krieltjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • grote koekenpan
  • Taartvorm (optioneel)
  • Oven (optioneel)

Ingrediënten

  • 800 g prei
  • 700 g krieltjes voorgegaard
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de prei schoon door de onderkant te verwijderen en het donkergroene deel van het blad te snijden.
  • Snijd de stengels van de prei in dunne ringen en was ze grondig onder stromend water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Verhit in een hapjespan 3 eetlepels olijfolie op matig vuur.
  • Bak de krieltjes afgedekt gedurende 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Schud regelmatig om.
  • Klop in een kom de eieren los met melk en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de prei al omscheppend in 2-3 minuten beetgaar.
  • Giet het eimengsel over de prei.
  • Strooi de rest van de kaas erover en leg een deksel op de pan.
  • Laat de frittata op heel laag vuur, eventueel met behulp van een vlamverdeler, in 10-15 minuten stollen.
  • Verwijder het deksel van de hapjespan en bak de krieltjes nog 3-5 minuten zonder deksel, omscheppend, tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de frittata in 8 punten.
  • Serveer op vier borden elk 2 punten frittata met de gebakken krieltjes ernaast.

Notities

Deze frittata kan ook in de oven worden bereid. Verspreid de beetgare prei over een lage taartvorm en giet het eimengsel erover. Bestrooi met kaas en bak de frittata in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, of tot hij lichtbruin en gaar is.

Wijnadvies:

Deze hartige frittata gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Courgette en Geitenkaas Plaattaart

Courgette en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak diepvriesdeeg voor hartige taart
  • 300 g zachte geitenkaas verkruimeld of kleingesneden
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 stevige courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 g verse tijmblaadjes
  • 16 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Laat het deeg ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer in een kom de helft van de geitenkaas los met de slagroom.
  • Klop de eieren erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd met een kaasschaaf lange plakken van de courgette.
  • Halveer brede plakken in de lengte.
  • Meng de courgettelinten voorzichtig in een kom met de olijfolie.
  • Vorm op een ingevette bakplaat met de deegplakjes een bodem met opstaande randjes; druk de naden goed aan.
  • Verdeel het slagroommengsel over de deegbodem en leg de courgettelinten er losjes bovenop.
  • Strooi de rest van de geitenkaas erover.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en verdeel ze samen met de olijven over de deegbodem.
  • Maal grof wat zwarte peper erboven en bestrooi met een beetje zout.
  • Bak de plaattaart in 25-30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
  • Haal de taart uit de oven en serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en de frisse smaak van de courgette in deze plaattaart. De levendige zuren van de wijn snijden door de rijke kaas en vullen de lichte kruidigheid van de tijm aan.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 19g | Vet: 47g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Kruidige Wintergroentesoep

Kruidige Wintergroentesoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote soeppan
  • Voedingslepel

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 25 g boter of plantaardige olie voor veganistisch
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 300 g winterwortel in blokjes
  • 300 g prei in ringen
  • 2 afgestreken eetlepels chilipoeder of naar smaak aanpassen
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 blik tomatenblokjes 400g
  • 5 groentebouillontabletten voor vegetarisch/veganistisch
  • 500 g vegetarisch gehakt optioneel, voor vegetarisch/veganistisch
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes van de stronk.
  • Verwarm de boter (of plantaardige olie) in een grote soeppan en fruit de ui hierin op laag vuur glazig.
  • Voeg de blokjes wortel, prei en bloemkoolroosjes toe, bak het geheel 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de chilipoeder en tijm door de groenten en voeg de tomatenblokjes met vocht toe.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten erboven en schenk er 2 liter water bij.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur garen, af en toe roeren.
  • Kruid het vegetarische gehakt met zout en peper, draai er met vochtige handen balletjes van (optioneel).
  • Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken aan de soep toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met bruin stokbrood en geraspte kaas (optioneel).

Notities

Voor veganistische optie: vervang boter door plantaardige olie, gebruik groentebouillontabletten en laat het gehakt weg.
Voor koolhydraatarme optie: gebruik minder winterwortel en vervang het brood door een koolhydraatarm alternatief. V

Serveersuggestie:

Geniet van deze kruidige wintergroentesoep als een vullend en verwarmend gerecht tijdens koude dagen, eventueel met een snufje vers gehakte peterselie of bieslook voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 8g | Sugar: 10g

Pittige Pompoen Burgers

Pittige Pompoen Burgers

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pompoen
  • 55 g hazelnoten
  • 5 sneetjes volkorenbrood
  • 1 eetlepel milde Indiase currypasta
  • 15 g verse koriander of peterselie fijngehakt
  • 2 eieren losgeklopt
  • 3 eetlepels olie

Instructies

  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf.
  • Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe het in een kom.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin en hak ze daarna fijn in de keukenmachine of in de vijzel.
  • Voeg het brood toe en verkruimel het in de keukenmachine of met de hand.
  • Roer de currypasta, 1 theelepel zout en de koriander erdoor.
  • Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe.
  • Meng alles goed en kneed het goed door elkaar.
  • Laat het pompoenmengsel 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 minuten gaar, keer de burgers regelmatig.

Notities

Lekker op een broodje, met rode-uiringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de pittige smaak van deze pompoen burgers.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Gevulde Pastarolletjes met Prei en Belegen Kaas

Gevulde Pastarolletjes met Prei en Belegen Kaas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 dunne preien
  • 8 plakjes belegen kaas
  • 8 cannelloni pastarolletjes
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 75 g rucolasla
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • ½ eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de preien in stukken van 15 cm en snijd ze vervolgens in de lengte door, zodat je 4 stukken hebt.
  • Was het zand uit de prei en kook de prei 5 minuten in ruim kokend water met zout.
  • Laat goed uitlekken.
  • Leg de plakjes kaas naast elkaar en wikkel elk stuk prei in een plakje kaas.
  • Vul de cannelloni pastarolletjes met de prei en kaas.
  • Leg de gevulde rolletjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de pastarolletjes in 30-35 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Meng ondertussen de rucola in een kom met olijfolie en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de pastarolletjes over de borden en serveer met de rucolasalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de kaas en de subtiele smaak van de prei.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 21g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen in reepjes gesneden
  • 250 g tagliatelle koelverse
  • 25 g boter
  • 500 g biefstuk in blokjes gesneden
  • 75 g rucola
  • 2 eetlepels balsamicodressing
  • 50 g pittige kaas bijvoorbeeld grana padano, in stukjes

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in reepjes.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de oesterzwammen en biefstukblokjes gedurende 4 minuten, regelmatig omscheppend.
  • Voeg de stroganoffsaus toe en verwarm deze nog 1 minuut mee.
  • Verdun de saus indien nodig met wat kookwater.
  • Meng in een kom de rucola met de balsamicodressing.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over warme borden.
  • Schep de biefstuk en champignon stroganoffsaus over de pasta en rasp de kaas er grof overheen.
  • Serveer de salade apart.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of Shiraz, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 300 g gemengde paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-takes
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eierdooiers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 30 g verse peterselie
  • 190 ml gevogeltefond
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op een werkvlak.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
  • Vet de taartvormpjes lichtjes in met olie.
  • Leg de plakjes deeg in de vormpjes en zorg dat het deeg ruim over de rand hangt.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het met losgeklopte eierdooier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot met 1 teentje knoflook gedurende 30 seconden.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de paddenstoelen uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
  • Klop de rest van de eierdooiers los met het paddenstoelenvocht.
  • Klop de bloem in 125 ml slagroom en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Verdeel de paddenstoelen over de taartvormpjes en schenk het roommengsel erover.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten gaar.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en hak ze grof.
  • Blancheer de peterselieblaadjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Bak de gehakte peterselie steeltjes met de rest van de knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut.
  • Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel op hoog vuur tot een derde inkoken.
  • Roer de rest van de slagroom erdoor en laat de saus nog 3 minuten inkoken.
  • Dep de peterselieblaadjes droog, hak ze fijn en roer ze door de roomsaus.
  • Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze 1 minuut op een rooster uitdampen.
  • Leg de taartjes op borden, schenk de peterseliesaus eromheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 45g | Sugar: 5g

Paddenstoelentaartjes met Marsalasaus

Paddenstoelentaartjes met Marsalasaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Noten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 175 g zachte boter
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • 300 ml droge marsala
  • ½ paddenstoelenbouillontablet
  • 600 g paddenstoelenmelange in plakjes
  • 150 g blauwaderkaas bijv. Fourme d'Ambert
  • 50 g verbrokkelde pecannoten
  • 1 eierdooier
  • 37 g rucolasla
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de bloem, 100 g boter, 1 eetlepel rozemarijn en een mespunt zout in een kom.
  • Meng het geheel met je vingertoppen tot het lijkt op grof broodkruim.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en vorm het geheel met koele handen (of in de keukenmachine) tot een bal.
  • Verpak de deegbal in folie en laat minstens 30 minuten rusten op een koele plek.
  • Breng de marsala aan de kook en los de halve bouillontablet erin op.
  • Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
  • Verhit 25 g boter in een grote pan en bak hierin de paddenstoelen met de rest van de rozemarijn al omscheppend.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit tot vier rondjes met een doorsnede van 20 centimeter.
  • Leg de rondjes op een bakplaat.
  • Verdeel de blauwaderkaas, paddenstoelen en pecannoten in het midden van de deegrondjes, laat een randje vrij aan de buitenkant.
  • Vouw de buitenkant van het deeg om de vulling, maar laat het midden open.
  • Bestrijk de randjes van het deeg met eidooier en bestrooi eventueel met grof zeezout.
  • Bak de taartjes in de oven in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
  • Snijd de rest van de boter in kleine blokjes.
  • Verwarm de saus en roer de boter erdoor met een garde.
  • Blijf roeren tot de boter gesmolten is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg elk taartje op een bord, schep de warme saus eromheen en garneer met rucola.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.