Lepelhapje met Gerookte Zalm en Forelmousse

Lepelhapje met Gerookte Zalm en Forelmousse

Een verfijnd lepelhapje met gerookte zalm, gevuld met een romige mousse van gerookte forel, kruiden en een pittige twist van tabasco. Perfect voor een elegant diner.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes gerookte zalm
  • 100 g gerookte forel
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • Enkele druppels tabasco
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Voorbereiding van de zalm:

  • Snijd de sneetjes gerookte zalm in de lengte in drie stroken.
  • Rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.

Forelmousse bereiden:

  • Meng de gerookte forel met de zure room in een kom tot een smeuïge massa.
  • Voeg de bieslook en peterselie toe en roer goed door.

Kruiden toevoegen:

  • Breng de forelmousse op smaak met paprikapoeder, een paar druppels tabasco, versgemalen peper en een snufje zout.
  • Meng alles zorgvuldig.

Samenstellen:

  • Vul elk zalmnestje met een kleine hoeveelheid forelmousse, zodat het mooi gevuld is maar niet overloopt.

Serveren:

  • Serveer de lepeltjes op een schaal en garneer eventueel met een klein takje peterselie of een snufje extra paprikapoeder voor decoratie.

Notities

Serveertip:
Serveer de amuse direct uit de koelkast om de vis en mousse fris te houden. Voeg een klein stukje citroen toe voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis past perfect bij de subtiele rokerige en romige smaken van dit hapje.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Lepelhapje met Gerookte Ham en Asperges

Lepelhapje met Gerookte Ham en Asperges

Een elegant lepelhapje met een nestje van gerookte ham, gevuld met een smeuïge vulling van asperges, ei en mosterd. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes gekookte ham
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 koffielepel mosterd
  • 100 g asperges in stukjes van 2 cm gesneden
  • 3 takjes peterselie fijngehakt

Instructies

  • Snijd de sneetjes gekookte ham in de lengte in drie stroken, rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.
  • Plet de hardgekookte eieren fijn met een vork in een kom, voeg de mosterd toe en meng alles goed tot een egaal mengsel.
  • Voeg de aspergestukjes en de fijngehakte peterselie toe aan het eimengsel en meng dit grondig tot een gelijkmatige vulling.
  • Vul elk hamnestje voorzichtig met een kleine hoeveelheid van het asperge-eimengsel, zodat het nestje mooi gevuld is zonder over te lopen.
  • Serveer de hapjes direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer deze hapjes koud en garneer elk lepeltje met een extra takje peterselie voor een decoratieve finishing touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij de hartige smaken van de ham en asperges.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.4g | Sugar: 0g

Fris Lepelhapje met Ham en Fetamix

Fris Lepelhapje met Ham en Fetamix

Een verfijnd lepelhapje met gekookte ham, gevuld met een frisse mix van feta, tomaat en basilicum. Perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes gekookte ham
  • 2 tomaten gepeld en ontpit
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel basilicum fijngesnipperd
  • 50 g fetakaas verkruimeld
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de sneetjes gekookte ham in de lengte in drie stroken.
  • Rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.
  • Snijd de gepelde en ontpitte tomaten in kleine blokjes.
  • Meng de tomatenblokjes met de olijfolie, citroensap en verkruimelde fetakaas.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Meng de fijngesnipperde basilicum door het tomaten-fetamengsel.
  • Vul elk hamnestje voorzichtig met een kleine hoeveelheid van het mengsel.
  • Serveer de hapjes direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Garneer de hapjes met een extra blaadje basilicum voor een frisse en decoratieve touch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo. Deze frisse wijnen passen perfect bij de smaken van feta en basilicum.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Knapperige bakjes met Hollandse garnalen

Knapperige bakjes met Hollandse garnalen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g Hollandse garnalen
  • 5 vellen diepvries filodeeg 1/2 pak à 225 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 ml slagroom
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • zout
  • 1 volle eetlepel mayonaise
  • 50 g waterkers

Instructies

  • Laat het filodeeg volgens de aanwijzingen op het pak ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de vellen filodeeg in vieren en bestrijk de stukken dun met olijfolie.
  • Maak 4 stapeltjes van elk 5 stukken deeg op elkaar.
  • Vet 4 holtes van een muffinvorm (doorsnede ca. 7 cm) of 4 soufflébakjes in en leg op elke holte of bakje een stapeltje deeg.
  • Duw het deeg naar beneden zodat bakjes ontstaan.
  • Bak de deegbakjes in de oven in ca. 8-10 minuten knapperig bruin.
  • Meng in een kom de slagroom met kerriepoeder, een snufje zout en mayonaise en klop de room stijf. Wip de filodeegbakjes uit de vormpjes en zet ze op vier borden.
  • Haal de steeltjes van de waterkers en verdeel ze over de bakjes.
  • Schep de garnalen een flinke lepel van de kerrieroom erop.

Notities

Wijntip:
Bij dit knapperige gerechtje past een crispy, kruidige wijn als een Pinot Gris d'Alsace.

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gewelde pruimen zonder pit
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 250 ml versgezette Earl Grey-thee
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 6 eierdooiers
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels maïzena

Instructies

  • Breng in een pan de pruimen met sinaasappelsap, thee en gemberpoeder aan de kook.
  • Laat 10-15 minuten zachtjes sudderen tot het meeste vocht is opgenomen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Breng in een pan met dikke bodem de melk, slagroom en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het 10 minuten heel zachtjes trekken.
  • Neem het vanillestokje uit de melk en schraap de zwarte zaadjes eruit met een mes.
  • Roer de zaadjes door de melk.
  • Klop in een kom de eidooiers, suiker en maïzena met een handmixer of garde gedurende 5-6 minuten tot een crèmekleurige en romige massa.
  • Hang de kom boven een pan met net niet kokend water en voeg al kloppend met de mixer geleidelijk het melkmengsel toe, scheutje voor scheutje.
  • Blijf kloppen tot er een dikke, gebonden vla ontstaat.
  • Laat de vla afkoelen en roer regelmatig door.
  • Serveer de vla en pruimencompote in aparte schalen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op dit romige dessert. De verfijnde zoetheid van de wijn past goed bij de vanille en de pruimen, terwijl de lichte bubbel zorgt voor een verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 g suiker
  • 4 eetlepels lauwwarme melk
  • 500 g bloem gezeefd
  • 75 g boter
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 100 g rozijnen
  • 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
  • 2,5 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels Amaretto di Saronno
  • 40 g oranjesnippers

Voor de afwerking:

  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
  • Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
  • Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
  • Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
  • Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
  • Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
  • Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
  • Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.

Nutrition

Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Ronde ingevette bakvorm (16 cm Ø, 15–18 cm hoog)
  • rooster

Ingrediënten

  • ½ dl rum
  • 1 eetlepel gekneusd anijszaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 125 g boter
  • 150 g witte chocolade in stukjes
  • 25 g suiker
  • 2 eieren
  • 325 g bloem
  • 35 g kwark
  • 4 eidooiers
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
  • Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
  • Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
  • Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
  • Leg de boter in stukken op het deeg.
  • Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe.
  • Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
  • Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Romige Cranberryroomsoep met Kletskoppen

Romige Cranberryroomsoep met Kletskoppen

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pot cranberrycompote à 350 g
  • 150 ml finesse voor verrijken pot à 250 ml
  • 8 eetlepels poedersuiker
  • 12 kletskoppen
  • 4 toefjes slagroom

Instructies

  • Meng de cranberrycompote, finesse voor verrijken en poedersuiker in een kom.
  • Breek acht kletskoppen in kleine stukjes en roer ze door de room.
  • Verdeel de cranberryroom over vier coupes.
  • Garneer met een toefje slagroom en de rest van de kletskoppen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Russisch paasdessert Paskha met cottage cheese en rozijnen

Russisch paasdessert Paskha met cottage cheese en rozijnen

Paskha is een traditioneel Russisch paasdessert op basis van cottage cheese, rozijnen en citroenrasp. Rijk, romig en perfect voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
koeltijd2 dagen
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10 personen
Calories: 528kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 175 g pitloze rozijnen
  • 3 dl stijfgeklopte slagroom
  • 450 g boter
  • 450 g suiker
  • 7 eierdooiers
  • 900 g cottage cheese
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Klop de boter schuimig in een grote kom.
  • Klop de eierdooiers stijf in een aparte kom.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot het mengsel lichtgeel is.
  • Meng het eier-suikermengsel met de schuimige boter tot een romig geheel.
  • Voeg dit mengsel toe aan de cottage cheese en klop alles zorgvuldig door.
  • Spatel de stijfgeslagen slagroom, vanillesuiker, rozijnen en citroenrasp erdoor.
  • Bekleed een broodvorm met een natgemaakte doek en schep het mengsel erin.
  • Druk goed aan, vouw de doek dicht en plaats een gewicht op de vorm.
  • Laat de vorm 48 uur in de koelkast staan.
  • Verwijder daarna voorzichtig de doek en snijd de paskha in plakken om te serveren.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra rozijnen, citroenrasp of geroosterde amandelen voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:

Serveer met een glas Moscato d’Asti of een lichte dessertwijn die mooi aansluit bij de romige en zoete smaken.

Nutrition

Calories: 528kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 9g | Vet: 39g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Konijn à la Bourbonnaise

Konijn à la Bourbonnaise

Proef de verfijning van klassiek Frans koken met Konijn à la Bourbonnaise, een elegant gerecht met een romige saus en een vleugje cognac.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 jong konijn
  • 1 deciliter azijn
  • 4 deciliter slagroom
  • 50 g aalbessengelei
  • 1 glaasje cognac
  • 80 g boter
  • 4 sjalotjes
  • 2 citroenen
  • 30 g bloem
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de citroenen doormidden en pers ze uit.
  • Snijd het konijn in stukken en doe dit in een kom.
  • Bestrooi met zout en peper en besprenkel met citroensap.
  • Laat een uur marineren.
  • Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  • Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes 3 minuten.
  • Voeg de azijn toe en laat deze voor ¾ inkoken op hoog vuur.
  • Voeg de bloem toe, meng goed en voeg de room en aalbessengelei toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Smelt de rest van de boter in een andere pan en bak de stukken konijn bruin.
  • Flambeer met de cognac.
  • Giet de bereide saus over het konijn en laat een uur zachtjes sudderen.
  • Doe de stukken konijn op een voorverwarmde schaal, zeef de saus en schenk deze over het konijn.
  • Serveer meteen.

Notities

 
Wijnadvies:
Combineer met een krachtige rode wijn zoals een Bourgogne Pinot Noir voor een perfecte match.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g