Krokante Italiaanse Schiacciata met Rozemarijn

Krokante Italiaanse Schiacciata met Rozemarijn

Een traditioneel Italiaans pizzabrood, krokant van buiten en luchtig van binnen. Perfect als snack of bijgerecht, afgewerkt met olijfolie en geurige rozemarijn.
(inclusief rijstijd)45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Snack
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse gist
  • 350 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 2-3 el olijfolie
  • Rozemarijn of salie naar smaak
  • 1,5 dl handwarm water

Instructies

  • erkruimel de gist en los deze op in ongeveer 1,5 dl handwarm water.
  • Laat het gistmengsel 3 minuten rusten.
  • Meng de bloem en zout, en stort dit op het werkvlak.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk het gistmengsel en 1 eetlepel olijfolie erin.
  • Meng de bloem beetje bij beetje met het gistmengsel tot een korrelig deeg ontstaat, en kneed het daarna in ongeveer 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek de kom af met een schone doek en laat het deeg op een warme plaats ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Duw het deeg met je handen uit tot de grootte van de bakplaat, leg het op de bakplaat en prik het regelmatig in met een vork.
  • Bestrijk het deeg met 1-2 eetlepels olijfolie en strooi er zout en rozemarijn (of salie) over.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Laat de schiacciata iets afkoelen voordat je het in stukken snijdt en serveert.

Notities

Geniet van dit brood met een glas Chianti of een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Kerststolletje met cranberry basilicum en kastanje

Kerststolletje met cranberry basilicum en kastanje

Recept categorieën: Broodjes
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g rozijnen
  • 75 g cranberrys gedroogde gezoete
  • 50 g walnoten gebroken
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 tl. Citroenrasp
  • 15 g zout
  • 450 gram witte bloem
  • 12 g gedroogde gist
  • 125 g kastanje puree gezoete
  • ½ dl rum
  • 50 g boter
  • 200 g amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • In een kom heet water de rozijnen ca. 5 minuten weken en daarna afgieten.
  • Vervolgens droogdeppen met keukenpapier.
  • In een andere kom de bloem, zout en het gist mengen.
  • Een kuiltje maken en daarin 2½ dl lauw water boter en de rum goed mengen en kneden.
  • Meng de citroenrasp en de kastanjepuree en voeg dit toe aan het deeg.
  • Blijven kneden tot een soepel deeg ontstaat.
  • Vervolgens toevoegen: krenten, basilicum en de cranberry en het geheel tot een bal kneden.
  • 10 minuten laten rusten met een doek erover.
  • Dan even kort doorkneden en in 5 ballen verdelen.
  • Laten rijzen in de combi steamer in 10 min. met 100% vocht en op 45 graden.
  • Intussen bakplaat invetten en bestrooien met bloem.
  • Deeg langwerpig vormen en uitdrukken tot 3 cm dikte.
  • In het midden met houten lepel brede gleuf maken.
  • Hierin de amandelspijs in rolletjes leggen.
  • Deeg dubbelslaan, bovenste gedeelte iets kleiner dan het onderste gedeelte en bestrijken met ei.
  • Op bakplaat leggen en Ca. 30 minuten laten rijzen met 100% vocht en op 45 graden.
  • Het geheel in de combi-sttomoven laten staan en in 30 min. afbakken op een temperatuur van 200 graden met 30% vocht.
  • De stol is gaar als hij hol klinkt als erop getikt wordt.
  • Op de bakplaat laten afkoelen en dik bestrooien met gezeefde poedersuiker.

Frisse Aperitiefglaasjes met Appel en Garnalen

Frisse Aperitiefglaasjes met Appel en Garnalen

Verfijnde aperitiefglaasjes gevuld met frisse appel, delicate grijze garnalen en een romige kerriesmaak. Ideaal voor een feestelijke start van elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 aperitiefglaasjes
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g grijze garnalen
  • 3 eetlepels zure room
  • 2 appels Jonagold, fijn geraspt
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels dille fijngehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng de grijze garnalen met de zure room en kerriepoeder.
  • Breng het garnalenmengsel op smaak met peper en zout.
  • Rasp de appels fijn en meng het citroensap erdoor om verkleuring te voorkomen.
  • Snipper de dille fijn.
  • Verdeel de geraspte appel gelijkmatig over de aperitiefglaasjes.
  • Strooi de fijngehakte dille over de geraspte appel.
  • Vul de glaasjes aan met het garnalenmengsel.
  • Werk elk glaasje af met een klein takje dille voor decoratie.

Notities

Serveertip:
Serveer de glaasjes goed gekoeld voor een optimale smaakbeleving. Voeg eventueel een klein sneetje geroosterd brood toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis, die de frisheid van de appel en de subtiele smaak van garnalen perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Ansjovispasta met Basilicum

Ansjovispasta met Basilicum

Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Servings: 6
Calories: 55kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes ansjovisfilet in olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
  • Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en pers de knoflookteentje uit.
  • In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
  • Doe de Anchoiade over in een schaaltje.

Notities

Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Bereidingstijd20 minuten
opstijftijd van de pudding2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine witte
  • 1 blik ananas 8 schijven op eigen sap (432 g netto)
  • 1 blikje kokosmelk 400 ml
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels pina colada likeur
  • 125 ml slagroom
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Vet intussen een puddingvorm dun in.
  • Pureer de ananas in een keukenmachine.
  • Meng de kokosmelk en witte basterdsuiker door de gepureerde ananas.
  • Verwarm de pina colada in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete pina colada.
  • Roer het gelatinemengsel door het ananas-kokosmengsel en laat het iets afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf in een kom.
  • Schep het luchtige ananas-kokosmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Schenk het puddingmengsel in de ingevette vorm.
  • Laat de pudding ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
  • Halveer de plakken mango.
  • Bestuif beide zijden van de mangoplakken met poedersuiker.
  • Leg de mangoplakken op een grillplaat en laat ze onder de hete grill in 2 á 3 minuten goudbruin kleuren, halverwege keren.
  • Leg de gegrilde mangoplakken naast de pudding om te serveren.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past perfect bij dit exotische dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaken van de kokos, ananas en mango aan, terwijl de verfrissende zuurgraad een mooie balans biedt.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Amandel-Aardbeien Milkshake

Amandel-Aardbeien Milkshake

Bereidingstijd4 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 275kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 hoge coupes á inhoud ca. 3 dl,
  • 4 rietjes

Ingrediënten

  • 4 grote aardbeien
  • Ongeveer 750 ml vanille-ijs bourbonsmaak
  • 400 ml aardbeien-kersendrank Dubbeldrank
  • 2 eetlepels amandellikeur

Instructies

  • Was de aardbeien en laat de kroontjes eraan zitten.
  • Mix in een kom het vanille-ijs, de aardbeien-kersendrank en de amandellikeur gedurende ongeveer 1 minuut tot een schuimige drank ontstaat.
  • Schenk de schuimige drank in 4 hoge coupes.
  • Steek een rietje in elk glas.
  • Snijd de onderkant van de aardbeien iets in en steek ze op de rand van de glazen.

Notities

Een stukje verse aardbei op de rand van elk glas zorgt voor een leuke presentatie.

Nutrition

Calories: 275kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Advocaatpudding met Mango

Advocaatpudding met Mango

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje mangoschijfjes netto 310 g
  • 2 dl advocaat
  • 2 dl vanillevla
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 garneerchocolaatjes
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Vet de puddingvorm in met olie.
  • Laat de mangoschijfjes uitlekken boven een kom, waarbij je 3 eetlepels van het vocht opvangt.
  • Houd 4 schijfjes apart voor garnering en snijd de rest van de mango in kleine stukjes.
  • Verwarm het mangovocht zachtjes in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme mangovocht.
  • Roer in een kom de advocaat, vanillevla en stukjes mango door elkaar.
  • Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door.
  • Klop de slagroom met poedersuiker stijf.
  • Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak.
  • Spatel de rest van de slagroom luchtig door het advocaatmengsel.
  • Giet het advocaatmengsel in de puddingvorm en laat het afgedekt in de koelkast ca. 3 uur opstijven.
  • BEREIDEN:
  • Houd de vorm even in heet water.
  • Leg een platte schaal op de vorm, keer deze om en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer met toefjes slagroom, stukjes mango en chocolaatjes.

Notities

Serveer deze heerlijke advocaatpudding als elegant dessert voor een speciale gelegenheid, gegarneerd met verse mango en een vleugje chocolad

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm

Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm

Deze amuse van gemarineerde zalm, omhuld in een knapperig beslag en geserveerd met wasabi en sojasaus, biedt een perfecte balans tussen zoet en hartig.
(inclusief marineren)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Zalm
Land van herkomst: Azië, Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g verse zalm
  • 2 eetlepels Japanse zoete sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel saké
  • 120 g bloem
  • 1 ei
  • dl koud water
  • Arachideolie om te frituren

Instructies

  • Snijd de zalm in blokjes van 2 x 2 cm.
  • Roer de sojasaus, rijstazijn en saké door elkaar in een kom.
  • Voeg de zalmblokjes toe en schep ze goed om met de marinade.
  • Laat de zalm minstens 2 uur marineren in de koelkast.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Klop het ei los met een vork en voeg het koude water toe.
  • Roer de bloem door het ei-watermengsel totdat een glad beslag ontstaat.
  • Zet het beslag in de koelkast om koel te blijven.
  • Verhit een laagje arachideolie in een wok tot ongeveer 185°C.
  • Wentel de gemarineerde zalmblokjes door het beslag en schud het overtollige beslag af.
  • Frituur de zalmblokjes in kleine porties gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
  • Serveer per persoon 3-4 blokjes, samen met zoetzure gember, wasabi en extra sojasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de amuse op een klein bordje met een toefje wasabi en een paar plakjes zoetzure gember voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge saké past uitstekend bij de delicate en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 60 gram patisseriebloem
  • 40 gram maizena
  • 20 gram cacaopoeder
  • 40 gram boter gesmolten

Karamel ingrediënten:

  • 200 gram suiker
  • 90 gram water
  • 90 gram boter
  • 125 ml slagroom
  • 300 ml Slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram mascarpone
  • Frambozen

eventueel

  • ½ tl zeezout

Ganache ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 10 gram honing
  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram roomboter

Karamel versiering:

  • 200 gram suiker
  • eetlepels water

Instructies

Begin met de karamel.

  • Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
  • Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
  • Let op, dit kan spatten !
  • Voeg de slagroom toe en roer door.
  • Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.

Ga nu verder met de ganache.

  • Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
  • Voeg de boter toe en roer verder.
  • Laat de ganache afkoelen.

Ga verder met de biscuit.

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
  • Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
  • Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
  • Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
  • Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
  • Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
  • Spatel nog even verder.
  • Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
  • Trek het recht met een spatel.
  • Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
  • Veert hij terug dan is hij gaar.
  • Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
  • Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
  • Neem een koude bakplaat erbij.
  • Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
  • Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
  • Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
  • Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
  • Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
  • Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
  • Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.

Samenstellen:

  • Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
  • Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
  • Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
  • Schenk de ganache er over heen.
  • Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
  • Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
  • Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
  • Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
  • Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
  • Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
  • Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.

Bagels van Jolanda’s Bakhuisje

Bagels van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Duitsland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 320 gram bloem
  • 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
  • 175 gram water op kamertemperatuur
  • 5 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 40 gram vetstof boter, olie, smout
  • water om te koken
  • 5 g bicarbonaat
  • zaadjes facultatief

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
  • Begin met kneden.
  • Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
  • Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
  • Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
  • Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
  • Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
  • Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
  • Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
  • Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
  • Je zult zien dat het gat groter wordt.
  • Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
  • Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
  • Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
  • Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
  • Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
  • Leg ze op een rooster om af te koelen.

Notities

Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.