Gezonde worteltaart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 220 gram zelfrijzend bakmeel of speltmeel/volkorenbloem met een half zakje bakpoeder
- 120 gram havermout
- 150 ml halfvolle yoghurt
- 125 ml melk
- 2 eieren
- handje walnoten
- 100 gram geraspte wortel
- 2 theelepel kaneel
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Rasp de wortel boven een kom en hak de walnoten wat fijner.
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Vet een cakevorm in en schep het beslag in de vorm.
Je kunt eventueel bovenop nog wat walnoten in de “cake” duwen.
Bak de carrot cake in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar.
het is lekker om op een plakje “carrot cake” een laagje jam of honing te smeren.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Peperkoekhuisje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
ingrediënten voor de speculaas:
- 150 g roomboter of kokosolie
- 80 g honing
- 10 g speculaaskruiden
- 125 g havermeel
- 125 g volkoren speltmeel
- 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
- snufje zout
Ingrediënten voor de karamellijm:
- 300 g suiker
- Ingrediënten voor de fondant:
- 1 eiwit
- 200 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
Zet op deze manier het huisje in elkaar.
Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Airbollen: Oliebollen uit de Airfryer
Geniet van deze heerlijke luchtige "airbollen", een gezondere variant op traditionele oliebollen, gemaakt in de airfryer. Met rozijnen en een knapperige buitenkant zijn deze oliebollen perfect voor elke feestelijke gelegenheid, vooral tijdens de jaarwisseling!
(inclusief rijstijd)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 bollen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Middelgrote ijsknijper
Deeghaak
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 100 g bloem
- 25 g poedersuiker om in te rollen
- 250 g rozijnen geweld in water
- 400 ml warm water
- 500 g Koopmans oliebollenmix origineel
- 7 g gedroogde gist
Doe indien mogelijk alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine.
Gebruik de deeghaak om het deeg te kneden.
Laat het deeg 1 uur rijzen met een vochtige doek over de kom.
Knijp met een middelgrote ijsknijper bollen uit het deeg en rol deze door een mengsel van bloem en poedersuiker.
Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
Plaats de bollen, vier tegelijk, in de airfryer en bak ze gedurende 10 minuten.
Draai de bollen na 5 minuten om voor een gelijkmatige bruining.
Je kunt ervoor kiezen om de bollen lichtjes in te sprayen met wat zonnebloemolie voor een extra knapperige buitenkant.
Serveer de airbollen warm en bestrooi ze royaal met poedersuiker voor een feestelijke traktatie.
Combineer met een glas zoete witte wijn of een glas bubbels om het feest compleet te maken.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Petra's vegetarische linzensalade
Dit gerecht hadden wij enkele weken geleden gegeten bij Petra op de tuin; vandaag gebarbecued (in de regen) met De Lutsen en de Borburgjes. Voor een bijgerecht bij de BBQ is dit precies goed.
Helaas vergeten een foto ervan te maken. Sorry!!!
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gram gekookte uitgelekt (of blik)
- ½ groene paprika zaadlijsten en verwijderd en heel klein gesneden
- 3 kleine trostomaatjes zaadlijsten verwijderd en heel klein gesneden
- 100 gram feta heel klein gesneden
- 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 2 eetlepel(s) geroosterde pijnboompitten
- ¼ stuk courgette geschild en heel klein gesneden
- rucola
voor de vinaigrette:
- 4 eetlepel(s) olijfolie extra virgine
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing
- peper
- zout
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Heerlijke Geroosterde Makreelballetjes met Pittige Sambal
Probeer deze heerlijke geroosterde makreelballetjes met een pittige sambal voor een smaakvolle snack of als warm hapje. Perfect voor elke gelegenheid!
+ 1 uur in de vriezer30 minuten min
Servings: 25 balletjes
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 gerookte makreel
- 2 rode pepers fijngehakt
- 1 ui fijn gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ei
- Paneermeel
- Surinaamse sambal naar smaak
Verwijder alle graten uit de gerookte makreel.
Snipper de rode pepers, ui en knoflook fijn.
Meng de ontgrate makreel met de fijngehakte pepers, ui, knoflook en voeg naar smaak Surinaamse sambal toe.
Vorm kleine balletjes van het mengsel.
Haal ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
Plaats de gevormde balletjes gedurende een uur in de vriezer.
Verhit olie in een frituurpan.
Frituur de balletjes tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Deze makreelballetjes zijn een heerlijke combinatie van pittige smaken en zijn ideaal als snack of voorgerecht.
Serveer ze met een frisse dip of extra sambal voor meer smaak.
Deze balletjes kunnen ook in de oven worden gebakken voor een gezondere optie.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Pittige Pindakaas Gehaktballen
Ontdek de verrassende smaak van pittige pindakaas gehaktballen.
De combinatie van pindakaas en specerijen maakt deze gehaktballen uniek en smaakvol.
Perfect als hoofdgerecht met rijst en groenten, of als borrelhapje.
Een echte smaakexplosie voor je maaltijd!
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke eetlepel pindakaas
- 1 flinke schep sambal
- 1 grote scheut ketjap manis
- Bosje peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje nootmuskaat
- Snufje kruidnagelpoeder
- Peper naar smaak
- Verkruimeld kippenmaggiblokje
- 6 volkorenbeschuiten
- Klein beetje bloem
Maal de ui, knoflook, en peterselie fijn in een hakmolen of snijd ze zeer fijn.
Meng alle ingrediënten (behalve de bloem) goed door het gehakt en kneed tot een soepel mengsel.
Vorm gelijke ballen van het gehaktmengsel.
Laat de ballen 30 minuten rusten in de koelkast.
Bestuif de ballen lichtjes met bloem.
Verhit boter in een pan en braad de ballen mooi bruin.
Laat de ballen nog ongeveer 30 minuten garen op een lage temperatuur.
Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Shiraz of Zinfandel om de pittige smaken van de gehaktballen te complementeren.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Spicy Javaanse Gehaktstaafjes
Deze Spicy Javaanse Gehaktstaafjes zijn een geweldige aanvulling op je maaltijd.
Pittig en vol van smaak, perfect als snack of bijgerecht bij je rijsttafel.
Ze zijn knapperig van buiten en heerlijk gekruid van binnen.
Ideaal voor een smaakvolle ervaring met een Javaanse twist!
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Friteuse of wok
diep bord
keukenpapier
- ½ kg rundergehakt
- 2 knoflookteentjes zeer fijn gesnipperd
- 2 kleine sjalotjes fijn gesnipperd
- Versgemalen zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel djahé gemberpoeder
- 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
- 1 verse lombok zeer fijn gesnipperd of 2 theelepels sambal oelek
- 3 eieren
- Paneermeel
- Bloem
- ½ theelepel cayennepeper
- Gedroogde bieslook of zeer fijn gesnipperde verse stengeltjes
- Plantaardige olie voor bakken
Meng paneermeel in een diep bord met grof zout, een mespuntje cayennepeper, en 2 flinke eetlepels bieslook.
Plaats bloem in een ander diep bord en kluts de 2 eieren in een derde diep bord.
Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
Voeg de lombok, sjalotjes, zout, peper, ketoembar, djahé, een losgeklopt ei, ketjap, en een eetlepel paneermeel toe.
Kneed het mengsel goed door en vorm er kroketjes van.
Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.
Vorm mooie staafjes van de gehaktmengselkroketjes.
Laat de staafjes ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
Bak de gehaktstaafjes goudbruin in een wok met olie of in de friteuse.
Serveer met een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een lichte rosé om de pittige smaken te complementeren.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Knapperige Indische Pasteitjes met Rijke Vulling
Deze knapperige Indische pasteitjes zijn perfect voor elk feest.
Met een rijke vulling van gehakt en groenten, omhuld door knapperig deeg.
Ze zijn ideaal als snack of bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
Probeer ze met een lekkere chilisaus of zoetzuur sausje voor extra smaak!
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Rolling pin
Uitsteekvorm of glas
- Voor de vulling:
- 350 gram rundergehakt
- 500 gram fijngehakte wortels
- Een handvol erwten uit een klein blikje
- 2 uien fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Half bosje selderij fijngesneden
- 50 gram Laksa so-oen
- 2 hardgekookte eieren
- Eventueel 2 hardgekookte aardappelen in kleine stukjes
- 1 runderbouillonblokje
- 1 eetlepel ketjap manis
- Zonnebloemolie
- Zout en peper
- Voor het deeg:
- 1 ei
- 350 gram bloem
- Scheut lauw water
- 2 eetlepels olie
Week de Laksa (so-oen) in warm water gedurende een half uur en laat ze uitlekken.
Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit wat olie in een pan en fruit het gehakt samen met de uien en knoflook.
Voeg de fijngehakte wortels en erwten toe en bak het geheel verder.
Voeg de selderij, peper, zout, bouillonblokje en eventueel aardappelstukjes toe.
Meng goed en laat overtollig vet af.
Voeg de geweekte so-oen, stukjes ei en alles voorzichtig door elkaar.
Laat de vulling afkoelen.
Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg.
Laat het 15 minuten afgedekt rusten en kneed het opnieuw.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooide plank en steek ronde figuren uit met een kopje of glas.
Plaats een eetlepel vulling op elk rondje deeg, vouw ze dubbel en knijp de randen goed dicht.
Maak decoratieve randjes met je duim en wijsvinger, of gebruik een vork.
Verhit de olie in een frituurpan tot ongeveer 170°C en bak de pasteitjes lichtbruin.
Zorg ervoor dat de olie niet te heet is.
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, verfrissende rosé.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Garnalencocktail met Grapefruit
Een verfrissende en elegante garnalencocktail met grapefruit. Perfect als een feestelijk voorgerecht of luxueus borrelhapje.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 1
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- Blaadjes sla voor decoratie
- Citroensap
- Dille
- 100 g garnalen
- ½ grapefruit
- Kruiden bijv. dille, peterselie
- 1 el mayonaise
- Paprikapoeder
- Peterselie
- 1 el sherry madeira of cognac
- 1 el tomatenpuree
- 2 el zure room
Versier de rand van het glas door het eerst in eiwit en daarna in paprikapoeder te dopen.
Leg een blaadje sla onderin het glas.
Schik de garnalen en de ontvelde, in stukjes gesneden partjes ½ grapefruit naast elkaar in het glas.
Maak het sausje door 2 el zure room, 1 el mayonaise, 1 el tomatenpuree, 1 el sherry (of alternatief) met kruiden en citroensap glad te roeren.
Verdeel dit sausje over het glas.
Garneer met een takje peterselie en/of een snufje paprikapoeder.
Serveertip:
- Serveer de garnalencocktail direct na bereiding.
- Zorg voor goed gekoelde ingrediënten voor een extra verfrissend effect.
Wijnadvies:
- Een lichte en verfrissende witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze garnalencocktail.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61
Appelfrites met rum-rozijnensaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 g bloem
- 25 g gist
- 2 eierdooiers
- 0,5 dl rauwe melk
- 2,5 dl lauw bier
- 40 ml maïsolie
- 2 eiwitten
- zout
- frituurolie
- 4 grote appels
- 1 theelepel kaneel
- 50 g fijne tafelsuiker
- 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
- 1 kaneelstokje
- 2 dl water
- 0,35 dl bruine rum
- 20 g gewelde rozijnen
- 1 doosje bosbessen
- 4 blaadje(s) munt
- poedersuiker
Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
oeg al roerend het bier en de olie toe.
Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 61