Ski Vlaai met Kersen en Merengue
Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
spuitzak met spuitmond
taartrooster
vlaaivorm
Bodem:
- 1 ei
- 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
- 25 gram basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 3 gram zout
- 50 ml melk
- 75 gram boter
Merengue staafjes:
- 100 gram eiwit 3-4 eieren
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram suiker
Topping:
- 150 gram mascarpone
- 500 ml slagroom
- 70 gram poedersuiker
Vulling:
- 1 grote pot kersen
- 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
- 50 gram suiker
Merengue staafjes:
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.
Deeg voor de bodem:
Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.
Kersenvulling:
Doe de kersen met het sap in een steelpan.
Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.
Topping en afwerking:
Breek de merengue staven in stukjes.
Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
Bedek de vlaai met een laag slagroom.
Strooi de merengue staafjes over de vlaai.
Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
- Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
- Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Broccoli Feta Burgers
Heerlijke broccoli feta burgers vol groenten. Makkelijk te eten en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 0.5 rode ui
- 1 ei
- 1 halve broccoli
- 1 handje Parmezaan
- 1 teentje knoflook
- 100 gram bloem
- 100 gram fetablokjes
- 2 handen veldsla
- 2 handen munt
- 2 eetlepels citroensap
- 3 harde broodjes
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 eetlepels Hellmann's Real
- Olijfolie
- Peper & zout
Snijd de broccoliroosjes en maal fijn in een keukenmachine.
Snijd de knoflook en ui grof.
Voeg knoflook, ui, ei, feta, Parmezaan, bloem en 1 hand munt toe aan de broccoli.
Maal kort tot een egale substantie.
Verwarm olie in een koekenpan.
Strooi bloem op het aanrecht.
Vorm burgers van het mengsel.
Bak de burgers op middelhoog vuur in ca.
8 minuten goudbruin.
Snijd 2 handen munt fijn.
Meng yoghurt met Hellmann's en voeg munt toe.
Voeg citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de broodjes open en beleg met sla.
Leg een burger op de sla en maak af met de dressing.
Serveertip:
Serveer de burgers direct.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Gemarineerde Ovenkip met Groenten
Malse ovenkip met een fenomenale marinade en geroosterde groenten. Perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd12 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bol knoflook doormidden gesneden
- 1 citroen het sap ervan
- 1 kip
- 100 ml honing
- 1 venkelknol in stukken gesneden
- 2 prei
- 20 gram currypoeder
- 20 gram gember geraspte verse
- 200 gram ui geraspte
- 250 ml droge witte wijn
- 3 chioggia bieten
- 3 jonge worteltjes
- 3 sinaasappelen het sap ervan
- 3 wortelen doormidden gesneden
- 4 verse tomaten
- 6 sjalotjes
- 20 kleine aardappels
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve de groenten en de kip.
Plaats de kip in een braadslee en wrijf in met de ingrediëntenmix.
Sluit de braadslee af met folie en marineer 12 uur.
Voeg de groenten toe aan de kip in de braadslee.
Voeg olijfolie, zout en peper toe.
Plaats de braadslee afgedekt met zilverfolie in een voorverwarmde oven (170 °C).
Verwijder het zilverfolie als de kip zacht is.
Giet de saus en groenten in een kom.
Plaats de braadslee met de kip terug in de oven (200 °C).
Braad de kip goudbruin.
Snijd de kip in stukken.
Serveer met Hellmann's Real mayonaise.
Serveertip:
Serveer de geroosterde kip met de geroosterde groenten en mayonaise.
Wijnadvies:
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van de kip en groenten complementeert.
- Chenin Blanc: Een droge witte wijn met fruitige en kruidige tonen die goed passen bij de marinade.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Falafel Aubergine Burgers
Oeroude falafel burger met aubergine, harissa en mayonaise. Verantwoord, vleesvrij en vol smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 aubergine
- 1 bos peterselie
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 tomaat
- 1 Turks brood
- 2 eetlepels Hellmann's Real
- 2 eetlepels zelfrijzend meel
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels harissa pasta
- 2 uien
- 2 sneetjes getoast wit brood
- 4 kruidnagels
- 400 gram kikkererwten
- Koriander fijngesneden
- Peper
- Sla
- Zout
Maal kikkererwten, uien, toast, peterselie, bakpoeder, bloem en knoflook grof in de blender.
Meng in een kom met koriander, komijn, zout en peper.
Snijd de aubergine in plakjes, voeg zout toe.
Bak de aubergine in een pan tot ze zacht is.
Meng mayonaise en harissa pasta in een kom.
Kneed bolletjes van het falafelmengsel.
Bak de falafel op laag vuur in zonnebloemolie gaar.
Besmeer het Turks brood met mayonaise.
Voeg de falafel, aubergine, tomaten en extra mayonaise toe.
Serveertip:
Serveer de falafel burger direct.
Wijnadvies:
- Rosé wijn: Een lichte en fruitige wijn die goed past bij de kruidige smaken.
- Licht rode wijn (bijv. Pinot Noir): Een soepele wijn die de smaken van de falafel complementeert.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)
Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
- 1 ei
- 1 liter zonnebloemolie
- 1 theelepel gedroogde gist zakje
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel saffraan envelopje
- 125 gram sesamzaad
- 2 eetlepels water lauwwarm
- 2 zakjes amandelen
- 250 gram bloem
- 50 gram boter
- 700 gram honing
- Azijn
- Bakpoeder
- Peper
- Zout
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel door de bloem.
Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten.
Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie.
Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
Verhit de olie tot 180 ºC.
Verwarm de honing in een pan met kokend water.
Frituur de koekjes goudbruin in porties.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
Dompel de koekjes in de warme honing.
Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.
Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
- Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
- Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Aardappelblini met gerookte zalm
AllerHande 11 2005
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram aardappels geschild en in stukken
- 150 gram bloem
- 3.5 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels boekweitgrutten optioneel
- 1 ei
- 250 ml melk
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 15 gram verse dille
- 125 ml crème fraîche
- 200 gram gerookte zalm
Kook de aardappels in 20 minuten gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
Zeef de bloem met gist boven een kom.
Voeg eventueel de boekweitgrutten toe en roer door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden.
Breek het ei in het kuiltje en voeg de helft van de melk toe.
Roer met een garde of pollepel vanuit het midden tot je een glad beslag krijgt.
Voeg de rest van de melk, 1 eetlepel olie en een mespunt zout toe.
Roer goed door tot een dik beslag.
Schep de aardappelpuree door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.
Verhit in een koekenpan ½ eetlepel olie.
Schep een kwart van het beslag in de pan en laat het uitlopen tot de blini een doorsnede heeft van ongeveer 15 cm.
Bak de blini in 2 minuten aan elke kant, keer halverwege.
Herhaal dit proces voor de rest van het beslag.
Houd de blini's warm door ze in aluminiumfolie te verpakken of in de oven te zetten op 150 °C.
Knip de helft van de dille fijn.
Meng de crème fraîche met de fijngesneden dille en breng op smaak met zout en peper.
Leg een flinke schep crème fraîche op elke blini en verdeel de gerookte zalm erover.
Garneer met de rest van de dille.
Serveer en geniet van je aardappelblini met gerookte zalm!
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Speculaas Muffins
Heerlijke speculaas muffins, perfect voor een gezellig Sinterklaas ontbijt of tussendoortje.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Muffinplaat (ingevet)
rooster
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 ml melk
- 225 gram cakemeel pak
- 60 gram basterdsuiker
- 75 gram boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200°C.
Zeef cakemeel, bakpoeder, suiker, zout en kruiden boven een kom.
Maak een kuiltje in het midden.
Roer in een andere kom ei, melk en gesmolten boter los.
Schenk het eimengsel in het kuiltje.
Roer alles tot een licht klonterig beslag.
Schep het beslag in de muffinvormpjes.
Bak de muffins in het midden van de oven in ca.
20 minuten gaar en goudbruin.
Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn.
Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de speculaas muffins warm of koud, eventueel met een beetje boter of roomboter.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Katenspek Soepstengels
Krokante soepstengels met katenspek, heerlijk bij de soep of als borrelhapje.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Trommel (afgesloten)
- 150 ml water
- 200 gram katenspek in plakjes
- 250 gram mix voor witbrood
- 4 eetlepels knoflookolie
Meng de broodmix met het lauwwarme water en 2 eetlepels knoflookolie in een kom.
Kneed de ingrediënten volgens de verpakking tot een soepel deeg.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 24 stukjes.
Rol de stukjes deeg tussen de handen tot worstjes en rol verder uit tot dunne 'potloden' van 20 cm.
Leg de soepstengels op de bakplaat en bestrijk met de rest van de knoflookolie.
Bak de soepstengels in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin en gaar.
Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soepstengels nog 10 minuten krokant worden.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
Wikkel aan de bovenkant van elke soepstengel een plakje katenspek.
Leg de soepstengels op een schaal.
Serveertip:
Serveer de soepstengels bij erwtensoep of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Kruidnoten Brownies
Heerlijke kruidnoten brownies, perfect voor een gezellige Sinterklaasavond.
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Bakblik (20 x 30 cm)
handmixer
rooster
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram chocolade in stukjes
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 gram basterdsuiker
- 4 eieren
- 100 gram kruidnoten met chocolade of grof gebroken speculaasjes
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet het bakblik in met boter.
Breng in een grote pan een laag water aan de kook.
Doe de chocolade en boter in een kleine pan en hang deze in het waterbad.
Laat de chocolade en boter al roerende smelten.
Haal de pan uit het waterbad en laat het chocolademengsel afkoelen.
Klop in een kom de eieren met zout licht en schuimig.
Voeg al kloppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe.
Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel.
Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.
Bak de koek ca.
30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant knapperig is.
Laat de koek in de vorm afkoelen tot lauwwarm.
Snijd de koek in 24 stukken.
Laat de brownies verder afkoelen op een rooster.
Bewaar in een trommel.
Serveertip:
Serveer de brownies als Sinterklaas traktatie.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72
Roomkaasletters met Crostini
Romige roomkaasletters met knapperige crostini, een elegant en smaakvol hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 stokbrood
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels honing-mosterddressing
- 75 gram rucola slamelange
- 735 gram roomkaas
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het stokbrood schuin in dunne plakken.
Leg de plakken brood op een bakplaat en bestrijk ze met olijfolie.
Bak de crostini's 10-12 minuten goudgeel en knapperig.
Roer de roomkaas los in een kom en voeg peper toe.
Schep de roomkaas in een spuitzak.
Spuit de eerste letter van de namen van de tafelgenoten op kleine borden.
Meng de rucola met de honing-mosterddressing in een kom.
Voeg zout en peper toe.
Leg een toef sla bovenop de kaasletters en leg de crostini's ernaast.
Serveertip:
Serveer de roomkaasletters direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de roomkaas en mosterd.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de roomkaas complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 72