Oliebollen met Rozijnen, Sukade en Appel

Oliebollen met Rozijnen, Sukade en Appel

Rijkgevulde oliebollen met rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel, perfect voor een feestelijke oud en nieuw viering.
Bereidingstijd1 uur
rijzenfr30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Fruit, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 30 oliebollen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel zout
  • 2 appels groot of 4 appels (klein)
  • 200 gram rozijnen
  • 25 gram gist
  • 25 gram oranjesnippers
  • 50 gram sukade
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk lauwwarm

Instructies

  • Maak de gist zacht met een beetje melk of honing en laat even staan.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en klop tot een luchtig beslag.
  • Laat het beslag afgedekt 30 minuten rusten op een warme plaats.
  • Verhit de olie en bak de oliebollen goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.

Notities

Naar smaak kunt u gebruik maken van in rum gewelde gele en bruine rozijnen in plaat van oranjesnippers kunt u verse in reepjes gesneden sinaasappelschil gebruiken en verder: walnoot of geroosterde hazelnoten meer dan de aangegeven hoeveelheid appels geconfijte vruchtenstukjes
Serveertip:
Naar smaak kun je in rum gewelde gele en bruine rozijnen gebruiken. In plaats van oranjesnippers kun je verse sinaasappelschil gebruiken. Voeg walnoten, hazelnoten, meer appels of geconfijte vruchten toe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Hartige Banketletter met Worst, Appel en Tijm

Hartige Banketletter met Worst, Appel en Tijm

Een hartige variant op de traditionele banketletter, gevuld met worst, appel en tijm. Perfect voor Sinterklaasavond.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Hartige taart, Koek
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Lactosevrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 appel geschild en geraspt
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 600 gram Catalaanse worstjes
  • 8 pakjes bladerdeeg diepvries
  • Bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
  • Snijd het vel van de worstjes open en druk het vlees in een kom.
  • Meng de geraspte appel en tijm door het worstvlees.
  • Vorm van het worstmengsel een rol die iets korter is dan de bladerdeegplakjes.
  • Rol de bladerdeegplakjes uit op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Leg de worstrol op het deeg.
  • Vouw het deeg over de worstrol en druk de randen goed dicht.
  • Vorm een letter van de deegrol.
  • Leg de banketletter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de banketletter met het losgeklopte ei.
  • Bak de banketletter in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de banketletter iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Serveer de banketletter warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur
rusten1 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 500 gram bloem
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 250 gram roomboter in blokjes
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 450 gram amandelspijs

Instructies

  • Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
  • Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
  • Kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
  • Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
  • Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
  • Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
  • Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
  • Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
  • Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
  • Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
  • Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
  • Laat verder afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes

Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes

Deze knapperige, zelfgemaakte kruidnootjes zijn heerlijk kruidig en een onmisbare traktatie tijdens Sinterklaas. Bak ze zelf en geniet van de geur!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 40 g boter in kleine stukjes
  • 2 eetlepels melk

Instructies

  • Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout boven een kom.
  • Voeg de boter en melk toe en wrijf met de vingers tot kruimels.
  • Kneed het deeg tot een stevige bal en verpak in huishoudfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol kleine balletjes van het deeg (ca.
  • 1 cm doorsnede) en druk ze iets platter op de bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ca.
  • 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen en bewaar ze luchtdicht.

Notities

Serveertip:

Meng 50 g fijngehakte pure chocolade door het deeg voor een extra lekkere twist.

Wijnadvies:

Lekker bij een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Krokante Banketletter met Amandelspijs

Krokante Banketletter met Amandelspijs

Deze knapperige banketletter met romige amandelspijs is een heerlijke Sinterklaaslekkernij. Perfect om te serveren bij een kop warme chocolademelk!
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 600 g amandelspijs
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels slagroom
  • Bloem voor bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten ontdooien.
  • Maak het amandelspijs los in een kom en kneed met 1 losgeklopt ei, citroensap en slagroom tot een smeuïg mengsel.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem.
  • Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een dunne lap van ca. 16 cm breed en 70 cm lang.
  • Vorm van het amandelspijs een rol die iets korter is dan de deeglap.
  • Leg de spijsrol in het midden van de deeglap en vouw het deeg eromheen.
  • Bestrijk de randen met water en plak ze goed dicht.
  • Sluit ook de uiteinden.
  • Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm een letter, bijvoorbeeld de ‘S’ van Sint.
  • Bestrijk de letter met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Bak de banketletter in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat iets afkoelen en serveer lauwwarm of verwarm later opnieuw op 175°C.

Notities

Serveertip:

Serveer de banketletter met een kop warme chocolademelk of een glas speculaaslikeur.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Cream Sherry past perfect bij dit feestelijke gebak.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Lauwwarme Feta Salade met Pancetta en Rozemarijn

Lauwwarme Feta Salade met Pancetta en Rozemarijn

Deze lauwwarme feta salade met pancetta, paprika en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht voor een zomerse barbecue of een lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g feta in blokjes
  • 1 paprika in dunne reepjes
  • 100 g pancetta of gerookte spekjes
  • 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de feta in blokjes en doe deze in een kom.
  • Snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de pancetta of spekjes krokant.
  • Voeg de paprika toe en bak tot deze iets zachter is geworden.
  • Voeg op het laatste moment de fijngehakte rozemarijn en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Schep het warme mengsel over de feta en meng voorzichtig.
  • Serveer direct als bijgerecht of lichte maaltijd.

Notities

Serveertip:

Lekker als bijgerecht bij de barbecue of geserveerd met een stuk vers stokbrood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Oliebollen met Krenten en Sukade

Oliebollen met Krenten en Sukade

Heerlijke traditionele oliebollen met krenten en sukade, perfect voor een gezellige oud en nieuw viering.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 40
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • IJsbolletjesschep of 2 lepels
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 ei maat 3
  • 2 dl melk
  • 2 dl water
  • 200 gram krenten en/of rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • Poedersuiker
  • Slaolie
  • Zout

Instructies

  • Laat de olie heet worden (180°C).
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout in een kom.
  • Roer vanuit het midden de melk en het ei door het bakmeel.
  • Voeg geleidelijk het water toe en meng tot een glad beslag.
  • Meng de goed uitgelekte krenten/rozijnen en de sukade door het beslag.
  • Vorm met 2 lepels of een ijsbolletjesschep direct bolletjes van het beslag.
  • Laat de bolletjes voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier.
  • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Karnemelk Oliebollen met Krenten en Rozijnen

Karnemelk Oliebollen met Krenten en Rozijnen

Luchtige karnemelk oliebollen met krenten en rozijnen, een heerlijke traktatie voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
rijzen1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 gram krenten
  • 2 zakjes gist gedroogd, Oetker
  • 200 gram rozijnen
  • 5 dl karnemelk
  • 500 gram bloem
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • Zout

Instructies

  • Haal de karnemelk 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Spoel de rozijnen en krenten af onder koud stromend water.
  • Laat de rozijnen en krenten 10 minuten wellen in warm water.
  • Laat ze uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Klop het ei los in een kom.
  • Zeef de bloem en 2 eetlepels zout boven een grote kom.
  • Meng de gist door de bloem en maak een kuiltje in het midden.
  • Schenk het ei in het kuiltje en voeg al roerend de karnemelk toe.
  • Roer 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en krenten door het beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur en 15 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Roer het beslag niet meer.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Doop een ijsbolletjestang of 2 metalen eetlepels in de hete olie.
  • Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
  • Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
  • Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken in het vergiet.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Variaties
Tutti-fruttibollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 250 gr tutti-frutti ± 4 uur in water weken.
Dep de vruchten goed droog en snijd ze in kleine stukjes (verwijder de pitten uit de
pruimen).
Roer de tutti-frutti samen met 2 eetlepels kaneel door het beslag.
Amandelbollen
Gebruik 100 gr rozijnen en laat de krenten weg. Verkruimel 100 gr amandelspijs
(Baukje), roer de spijs samen met 1 zakje amandelschaafsel (45 gr, Baukje) en de
gewelde rozijnen door het beslag en bak de amandelbollen zoals in het recept staat
aangegeven. Besprenkel de afgekoelde bollen met amandellikeur.
Ananas-gemberbollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 6 schijven ananas op eigen sap (blik) en 5
gemberbollen uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in stukjes. Roer
ze door het beslag en volg verder het recept.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Traditionele oliebollen met rozijnen en sukade, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Basisrecept, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • IJsbolletjeslepel of 2 eetlepels
  • keukenpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 120 gram sukade
  • 15 gram gist gedroogd
  • 200 gram rozijnen
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met heet water, ongeveer 10 minuten.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm.
  • Meng de bloem, kaneel, gist en zout in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en voeg de lauwwarme melk toe.
  • Roer tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en sukade door het beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Doop een ijsbolletjeslepel of 2 eetlepels in de hete olie.
  • Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
  • Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
  • Laat de oliebollen uitlekken in het vergiet.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Deze traditionele oliebollen zijn luchtig, knapperig en perfect voor Oud & Nieuw. Kies een zoete of hartige vulling en bak ze goudbruin!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 40 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • plastic folie
  • IJsschep of ingevette lepels
  • ruime pan
  • Frituurthermometer (optioneel)
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 500 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 liter plantaardige olie zonnebloem- of arachideolie

Instructies

  • Los de gist op in een deel van de lauwwarme melk en laat staan tot er belletjes ontstaan.
  • Zeef de bloem en het zout boven een grote kom.
  • Maak een kuiltje in de bloem en schenk hier het gistmengsel in.
  • Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
  • Klop met een mixer het ei en de rest van de melk door het beslag tot een glad geheel.
  • Voeg een vulling naar keuze toe en roer voorzichtig door.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Verhit de olie in een ruime pan tot 180°C.
  • Vorm met ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag.
  • Bak de oliebollen in porties in 5-8 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voor een klassieke afwerking.

Wijnadvies:

Lekker met een glas bubbels zoals Prosecco of Champagne voor een feestelijke combinatie.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g