Chinese kip-taugésalade met sesamdressing
Deze lichte en frisse Chinese kip-taugésalade met een heerlijke sesamdressing is perfect als voorgerecht of lichte maaltijd. De kip wordt zachtjes gestoomd voor een sappige structuur.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram taugé
- 350-400 gram kipfilet
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
- 1 eetlepel azijn
- 1 dessertlepel suiker
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 klein beetje knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel notenolie
- 1 theelepel sesamolie
- Zout naar smaak
- Peper uit de molen
Breng een pan water aan de kook en dompel de taugé kort onder.
Giet de taugé meteen af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
Verwijder eventueel achtergebleven groene velletjes.
Wrijf de kipfilet aan alle kanten in met de lichte sojasaus.
Plaats de kip in een stoommandje boven kokend water en laat in ongeveer 15 minuten gaar stomen.
Haal de kip uit het mandje en laat afkoelen.
Snijd de afgekoelde kip in dunne plakjes.
Meng in een kom de azijn, suiker, ketjap manis, knoflook, notenolie, sesamolie, zout en peper tot een dressing.
Rangschik de plakjes kip op een schaal en leg de taugé in een bergje in het midden.
Schenk de dressing erover en bestrooi met fijngehakte bieslook.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met geroosterde sesamzaadjes en een paar druppels extra sesamolie voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze salade.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 7g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Chinese ijsbergsalade met oestersaus
Deze eenvoudige Chinese ijsbergsalade wordt kort geblancheerd en overgoten met een smaakvolle dressing van oestersaus en olie. Een perfect bijgerecht voor Aziatische gerechten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 1 krop ijsbergsla
- 3 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel olie
- Zout naar smaak
Breng een ruime pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
Snijd de ijsbergsla in grove repen.
Blancheer de sla 1 minuut in het kokende water.
Giet de sla af in een vergiet en laat uitlekken.
Meng in een kom de oestersaus met de olie tot een gladde dressing.
Doe de ijsbergsla in een schaal en schenk het oestersausmengsel erover.
Serveer direct als bijgerecht.
Serveertip:
Garneer met dunne reepjes wortel of geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de umami-smaken van de oestersaus.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Chinese beursjes met garnalen en zoetzure saus
Deze elegante Chinese beursjes, gevuld met knapperige groenten en garnalen, worden gestoomd en geserveerd met een huisgemaakte zoetzure saus. Een heerlijke en verfijnde Aziatische traktatie!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
schone theedoek
kookpan
stoommandje,
mes
Voor de beursjes:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 prei alleen het wit, in fijne blokjes
- 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes
- ¼ paprika in fijne blokjes
- 75 gram sojascheuten gewassen en uitgelekt
- 100 gram gepelde grijze garnalen
- 4 takjes bieslook
- Boter om te bakken
- ½ deciliter witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 8 blaadjes rijstpapier 16 cm diameter
Voor de zoetzure saus:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- Boter om te bakken
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 deciliter water
- 1 mespunt sambal oelek
- 2 koffielepels maïzena opgelost in een bodempje water
Voorbereiding van de vulling:
Pel en snipper het sjalotje.
Snijd de prei, bleekselderij en paprika in fijne blokjes.
Was de sojascheuten en laat goed uitlekken.
Verhit een beetje boter in een pan en bak het sjalotje, prei, bleekselderij en paprika kort aan.
Voeg de witte wijn en sojasaus toe en kruid met peper en zout.
Laat de groenten beetgaar stoven en uitlekken.
Beursjes maken:
Leg de rijstblaadjes 2-3 minuten in koud water tot ze soepel zijn.
Blancheer intussen de bieslooktakjes kort in heet water.
Spreid de rijstblaadjes op een schone theedoek uit en leg telkens 2 blaadjes op elkaar.
Lepel in het midden wat van het groentemengsel en verdeel de garnalen erover.
Vouw de randen van de rijstblaadjes omhoog en knoop de beursjes dicht met een sprietje bieslook.
Zoetzure saus bereiden:
Fruit het sjalotje kort in boter in een kleine pan.
Voeg de sojasaus, tomatenketchup, sherry, azijn, suiker, water en sambal toe en breng aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken en bind de saus met de opgeloste maïzena.
Serveertip:
Serveer met extra zoetzure saus en een snufje geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de delicate smaken van de beursjes en de zoetzure saus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Chinese pannenkoeken met zoete dadelvulling
Deze dunne Chinese pannenkoeken zijn gevuld met een smeuïge dadelpasta, gezoet met sinaasappel en poedersuiker. Perfect als zoet nagerecht of als Aziatische lekkernij bij de thee!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Azië, China Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de pannenkoeken:
- 125 gram bloem
- 1 snufje zout
- 1 ei losgeklopt
- 250 milliliter water
- 60 milliliter pindaolie of plantaardige olie
- Voor de vulling:
- 250 gram gedroogde rode dadels
- 20 gram boter
- 1 eetlepel poedersuiker
- 4 theelepels sinaasappelschil fijn geraspt
- 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
Voor de vulling:
Doe de dadels in een pan en voeg water toe tot ze 1,5 cm onder staan.
Breng aan de kook en zet het vuur laag.
Laat de dadels met het deksel op de pan 25-30 minuten zachtkoken.
Giet af, laat afkoelen en verwijder de pitten.
Doe de dadels samen met de boter, poedersuiker, sinaasappelschil en sinaasappelsap in een keukenmachine.
Maal het geheel 8-10 seconden tot een gladde pasta.
Voor de pannenkoeken:
Meng de bloem en het zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei en 60 milliliter water toe.
Roer goed door en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot een glad beslag ontstaat.
Verhit 2 theelepels olie in een anti-aanbakpan.
Giet een soeplepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
Bak de pannenkoek 45 seconden, keer om en bak nog 30-45 seconden.
Herhaal dit voor de overige pannenkoeken.
Vullen en bakken:
Leg 1 eetlepel dadelvulling op elke pannenkoek.
Vouw één zijde om en druk de pannenkoek iets plat zodat de vulling zich verdeelt.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol de pannenkoek op.
Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak de gevulde pannenkoeken aan beide kanten in circa 1 minuut goudbruin.
Serveertip:
Serveer deze gevulde pannenkoeken warm met een lepel honing of een beetje extra poedersuiker. Heerlijk bij een kop jasmijnthee!
Wijnadvies:
Deze zoete pannenkoeken combineren goed met een lichte dessertwijn zoals Muscat of een glas Chinese pruimenwijn.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Bier Kaas Brood
Een zeer smaakvol en pittig brood.
recept voor grote of 4 kleinere broden.
Calories:
- 4 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) gist gedroogd
- 250 milliliter bier warm op 50 graden
- 1250 gram bloem
- 230 gram cheddar
- 185 gram melkpoeder
- 1 ½ theelepel zout
- 1 ½ theelepel mosterdpoeder
- 2 ei losgeklopt
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) sesamzaad
Neem een grote kom, los daarin de suiker en gist op in het warme bier, laat 5 minuten staan.
Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
Be-bloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,
Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt +/- 10 minuten.
Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.
Bestrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.
Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.
Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1,5 uur
De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Aardbeienmousse 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
INGREDIENTEN
- 50 gram ei
- 40 gram suiker
- 1 dl. room
- 1 dl. vruchtenpuree
-Eiwitten en poedersuiker stijf kloppen in een vetvrije bekken (heel erg belangrijk).
-Slagroom lobbig (bijna stijf) kloppen.
-Alle ingredienten door elkaar spatelen en even laten stijven.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Amandeltahoe met Sinaasappelpartjes
Deze zijdezachte amandeltahoe met frisse sinaasappelpartjes is een heerlijk Aziatisch dessert. Perfect om een lichte maaltijd mee af te sluiten!
inclusief opstijven2 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ el gelatine
- 3 dl melk
- 2 tl amandelaroma
- 1½ dl sinaasappelsap
- 2 sinaasappels
- 6 el suiker
- 3 dl water
Doe de gelatine in een kom en los op in 1,5 dl koud water.
Breng 1,5 dl water aan de kook en voeg toe aan het gelatinewater.
Roer tot de gelatine volledig is opgelost.
Voeg al roerend de melk, suiker en amandelaroma toe.
Giet het mengsel in een vierkant bakblik en zet het 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Schil de sinaasappels, verwijder de pitten en verdeel ze in partjes.
Snijd de opgesteven amandeltahoe in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.
Leg de sinaasappelpartjes in een schaal en verdeel de amandeltahoe erover.
Giet het sinaasappelsap over het geheel en serveer direct.
Serveertip:
Serveer gekoeld en garneer met enkele blaadjes munt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Moscato d'Asti of een dessertwijn met citrusaroma's past perfect bij dit frisse en romige dessert.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
- 1 kleine ui
- 1 citroen sap er van
- 2 teentjes knoflook
- ¼ theelepel cayennepeper
- 2 theelepel djinten
- ¼ theelepel koenjit
- 2 theelepel Paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels koriander fijngehakte
- 400 gram venkelknollen
- 30 gram boter
Bereiding:
Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
Snipper de gepelde ui fijn.
Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
Breng de groente op smaak met zout.
Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
Garneer met de venkelveertjes.
Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Gevulde Speculaas met Amandelspijs
Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Bereidingstijd1 uur uur
rusttijd1 dag d
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat of bakvorm
kwastje
- 150 g basterdsuiker
- 250 g gezeefd volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
- 1½ el speculaaskruiden
- ½ tl zout
- 3 el sojamelk
- 400 g amandelspijs
- 1 ei optioneel, voor bestrijken
- Hele amandelen voor decoratie
Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
De volgende dag:
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76
Dikke Roomboterspeculaas
Deze dikke roomboterspeculaas heeft een heerlijk kruidige smaak en een knapperige bite. Perfect voor de herfst en winter, vooral tijdens Sinterklaas!
inclusief rusten en bakken1 uur uur 45 minuten min
Servings: 12
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 450 g bloem
- 350 g roomboter
- 225 g basterdsuiker
- 5 tl bakpoeder
- 4 el speculaaskruiden
- Snufje zout
Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
Kneed met koele handen tot een soepele deegbal die geen deegresten meer achterlaat.
Rol het deeg op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 35 minuten.
Laat het gebak kort afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om volledig koud te worden.
Snijd in stukken en serveer.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een heerlijk wintermoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry of een Glühwein past perfect bij de rijke speculaassmaak.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 76