Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs
Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Bereidingstijd2 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (20 x 20 cm)
plasticfolie
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 160 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 20 gram amandelen
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Serveertip:
Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Knapperige dikke speculaasbrokken
Deze dikke speculaasbrokken zijn heerlijk kruidig en knapperig. Perfect bij een kop koffie of thee en onmisbaar tijdens Sinterklaas!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram basterdsuiker
- 75 gram boter
- 50 gram amandelen ontvliesd
- 4 eetlepels melk
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Zout naar smaak
Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker boven een kom.
Snijd de boter met twee messen klein en meng door het bloemmengsel.
Voeg de melk toe en kneed alles tot een soepel deeg.
Druk het deeg op een beboterde bakplaat uit tot een laag van ongeveer 1 cm dik.
Strooi de amandelen over het deeg en bestrijk met wat melk.
Bak de speculaasbrokken 45 minuten in een voorverwarmde oven op 140-150°C, iets onder het midden.
Laat volledig afkoelen en breek de speculaas daarna in brokken.
Serveertip:
Serveer de speculaasbrokken met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra gezellige winterse sfeer.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past goed bij de kruidige smaak van speculaasbrokken.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
BBQ Sweet & Sour Spiesjes met Frisse Rijstsalade
Deze smaakvolle BBQ sweet & sour spiesjes met tofu en groenten worden geserveerd met een frisse rijstsalade, perfect voor zomerse avonden!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Steelpan met deksel
mes
spiesen
BBQ of grill
Oven (optioneel)
Marinade:
- 2 el sojasaus
- 1 el tomatenketchup
- 1 el suiker
- 1 el sherry
- 1 cm gember fijngehakt
- 1 teen knoflook fijngehakt
- ½ tl five spice kruiden
Groentespiesjes:
- 1 blok tofu in blokjes
- 1 courgette in plakken
- 250 g champignons gehalveerd
- 300 g aardappels in blokjes
Rijstsalade:
- 250 g rijst
- 100 g erwten
- 1 paprika fijngehakt
- 125 g taugé
- 50 ml rijstazijn
- 1 tl zout
- 2 tl suiker
Breng de rijst met 350 ml water aan de kook.
Dek de pan af, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes gaar koken.
Meng in een kom de rijstazijn, suiker en zout.
Voeg de erwten, taugé en fijngehakte paprika toe aan de rijst en meng goed door.
Meng de gember, knoflook, sojasaus, tomatenketchup, suiker, sherry en five spice kruiden tot een marinade.
Snijd de tofu, courgette, champignons en aardappels in blokjes van 2 cm en laat ze minstens 10 minuten marineren.
Verwarm de BBQ of grill voor.
Rijg de gemarineerde groenten en tofu aan de spiesen.
Grill de spiesen in 5 minuten, draai ze regelmatig.
Optioneel: Bak de spiesen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Serveer de spiesjes op de lauwwarme rijstsalade en besprenkel met extra marinade.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of pittige chilisaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling past perfect bij de zoetzure marinade.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg
Deze groentequiche met kruidenkaas, paprika en courgette is een heerlijk romig en knapperig gerecht dat perfect is voor lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 1 courgette in blokjes
- 1 prei in ringen
- 200 g roomkaas met kruiden
- 3 eieren
- 125 ml slagroom
- ½ tl dragon
- 1 el boter voor invetten
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze uit tot een ronde plak.
Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met het bladerdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Snijd de paprika's, courgette en prei in kleine stukjes.
Roerbak de groenten in een pan tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper.
Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
Snijd de kruidenkaas in kleine blokjes.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Klop in een kom de eieren los met de slagroom en dragon.
Verdeel de groenten en de kruidenkaas over de taartvorm.
Giet het eiermengsel gelijkmatig over de groenten.
Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C.
Bak de quiche in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Controleer of de quiche stevig is, verleng de baktijd indien nodig.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een zachte Chardonnay past perfect bij deze romige quiche.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage
Deze knapperige Franse sacristains, gemaakt van bladerdeeg met een heerlijke vulling van amandelspijs en een zoete glaçage, zijn perfect bij de koffie of thee.
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Gebak, Koek Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei gesplitst
- 100 g amandelspijs zeer fijn verkruimeld
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 40 g boter
- 20 g maïzena 2 x 10 g
- Rasp van ½ citroen
- ¼ tl citroensap
- 30 g amandelen grof gehakt
- 100 g poedersuiker + extra om te bestrooien
Meng de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, citroenrasp en 10 g maïzena tot een homogeen mengsel (frangipane).
Zet apart.
Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maïzena en ¼ tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage).
Zet apart.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het over de lengte in tweeën.
Smeer de frangipane gelijkmatig uit over één helft van het bladerdeeg.
Leg de andere helft bladerdeeg erbovenop en druk licht aan.
Smeer de glaçage gelijkmatig uit over de bovenkant.
Strooi de gehakte amandelen over de glaçage.
Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed met een pizzasnijder.
Draai elke reep twee keer een halve slag en leg ze op de bakplaat.
Bak de sacristains 10 minuten op 200°C.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een kop espresso of een glas dessertwijn.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past goed bij de zoete en knapperige textuur van de sacristains.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Falafel met Shoarmabroodjes en Pittige Saus
Deze huisgemaakte falafel in knapperige shoarmabroodjes, geserveerd met frisse sla en een pittige saus, is een heerlijke en voedzame vleesvervanger.
Bereidingstijd25 minuten min
weken1 dag d
Servings: 2
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde kikkererwten
- 2 uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 tl gemalen komijn
- 3 tl gemalen koriander
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 2 sneetjes brood verkruimeld
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 4 shoarmabroodjes
- 4 blaadjes sla
- 2 el mayonaise of sladressing
- 2 el chilisaus
- Frituurvet
Week de kikkererwten 24 uur in water en laat ze goed uitlekken.
Hak de ongekookte kikkererwten fijn in een keukenmachine.
Voeg de uien, knoflook, peterselie, komijn, koriander, zout en peper toe en pureer tot een grof mengsel.
Doe het mengsel in een kom en voeg de broodkruimels toe totdat een stevig deeg ontstaat.
Vorm kleine balletjes ter grootte van een knikker.
Verhit het frituurvet in een frituurpan of diepe koekenpan tot 180°C.
Frituur de falafelballetjes in porties goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de shoarmabroodjes in de oven of broodrooster.
Snijd de broodjes open en vul ze met falafel en sla.
Serveer met mayonaise of sladressing en chilisaus.
Serveertip:
Serveer met extra hummus en knapperige groentereepjes zoals komkommer en wortel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past goed bij de kruidige falafel en de pittige saus.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes
Deze heerlijke varkenssaté met een romige kokos-pindasaus wordt geserveerd in warme mini naanbroodjes en krijgt extra frisheid door een vleugje limoen!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 200 ml kokosmelk
- 4 el pindakaas eventueel met stukjes noot
- 1 el ahornsiroop of honing
- 2 el lichte sojasaus
- 4 druppels tabasco
- 25 g cashewnoten gebroken
- 300 g varkensvlees in blokjes gesneden
- 4 mini naanbroodjes of pitabroodjes
- 1 verse limoen
- Peper en zout naar smaak
- Olie om te bakken
Week de satéprikkers 10 minuten in heet water.
Doe de kokosmelk en pindakaas in een kom en meng goed met een garde.
Roer de sojasaus, ahornsiroop, tabasco en cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is.
Rijg de varkensvleesblokjes aan de satéprikkers en wentel ze door de saus.
Verhit wat olie in een pan en bak de spiesjes krokant en gaar in ongeveer 10 minuten, regelmatig keren.
Verwarm ondertussen de naanbroodjes volgens de verpakking en snijd ze open.
Haal de varkensstukjes van de spiesen en vul de broodjes ermee.
Knijp er een beetje limoensap over en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of extra pindasaus als dip.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de romige kokos-pindasmaak en het malse varkensvlees.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Kletskopijs Sandwich
Een heerlijk knapperig en romig dessert met kletskoppen en ijs. Simpel, snel en perfect voor een zoete afsluiting van je maaltijd!
exclusief wachttijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 250 ml vanille-ijs
- 16 kletskoppen koekjes
Laat het ijs ongeveer 30 minuten in de koelkast iets zachter worden.
Breek 4 kletskoppen in kleine stukjes en meng deze door het ijs.
Zet het mengsel terug in de vriezer tot gebruik.
Leg op elk bord in het midden één kletskop.
Vul een bakje met heet water en doop de ijsbolletjestang hierin om makkelijker bolletjes te scheppen.
Schep op elke kletskop een bolletje ijs en leg er een tweede kletskop bovenop.
Druk deze lichtjes aan.
Herhaal dit proces voor een tweede laag met nog een bolletje ijs en een kletskop erbovenop.
Serveer direct of bewaar kort in de vriezer tot het moment van serveren.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een scheutje chocoladesaus voor een extra feestelijke touch!
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Muscat de Beaumes de Venise of een Sauternes past perfect bij de zoete en knapperige kletskoppen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Kersenmuffins met Glazuur en Wijngums
Deze luchtige kersenmuffins met een zoete glazuurlaag en een vrolijke wijngum zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 16 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 potje kersen netto 185 g, uitgelekt en gehalveerd
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1 mespunt zout
- 175 g poedersuiker
- 16 kersenwijngums
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Giet de kersen af en vang het sap op in een kommetje.
Laat de kersen goed uitlekken en snijd ze doormidden.
Plaats 16 muffinvormpjes op een bakplaat.
Klop de boter en suiker met een mixer tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds tot een glad beslag.
Zeef het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout in een andere kom en spatel het voorzichtig door het beslag.
Schep de gehalveerde kersen door het beslag.
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en vul ze tot de helft.
Bak de muffins 25 minuten in het midden van de oven.
Zet de oven uit en laat de muffins nog 5 minuten in de oven staan.
Laat de muffins volledig afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met 3 eetlepels kersensap tot een dik glazuur.
Verdeel een eetlepel glazuur over elke muffin en strijk het voorzichtig uit.
Druk een kersenwijngum op elke muffin en laat het glazuur 1 uur uitharden.
Serveertip:
Serveer deze muffins als feestelijke traktatie met een kop thee of koffie.
Wijnadvies:
Een frisse Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van de muffins en het fruitige kersenglazuur.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77
Duvelse Soep met Krab en Prei
Deze Duvelse soep met krab combineert de zachte, zilte smaak van krab met de volle, hoppige tonen van Duvel-bier. Een verrassend en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g krab diepvries of uit blik, uitgelekt
- 700 ml visbouillon eventueel instant
- 250 ml Duvel
- 2 preien wit en lichtgeel deel, in smalle reepjes
- 4 tomaten ontpit en in reepjes
- 1,5 el maïzena
- 3 el water
- 1 tl Worcestershiresaus
- 1 el peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Witte peper naar smaak
Laat de diepvrieskrab ontdooien of laat de krab uit blik uitlekken.
Verwijder eventuele kraakbeenachtige delen en snijd de krab in kleine stukjes.
Breng de visbouillon aan de kook en schenk er voorzichtig het Duvel-bier bij, zonder het depot in de fles op te schudden.
Laat het mengsel 5 minuten doorkoken op laag vuur.
Voeg de gesneden prei toe en laat enkele minuten meekoken.
Snijd de tomaten in reepjes en verwijder de zaadlijsten.
Meng de maïzena met 3 eetlepels water tot een glad papje en roer dit door de kokende bouillon.
Voeg de tomaten en de krab toe en breng de soep op smaak met zout, witte peper en Worcestershiresaus.
Schep de soep in voorverwarmde kommen of borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een extra glas Duvel voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Duvel of een ander Belgisch blond bier.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 77